И отговорът…
MrDeath написа:Относно конвертирането, което е същността на темата, разбирам, че няма такъв лесен вариант.
Ако под „лесен“ разбираш да се натисне един бутон и да се получи желания резултат — да, тогава няма такъв. В повечето случаи ще се наложи да отделиш по около половин-един час на книга (при положение, че е форматирана коректно).
MrDeath написа:Иначе силно бих препоръчал на админи, автори и коректори да се отворят малко към света.
Твърде размита препоръка. Нещо по-конкретно? Да се преобразува библиотеката в склад на всякакви формати, включително и най-езкотичните?
MrDeath написа:Друг вариант е да се затвори изцяло общността и да си правят каквото знаят и както го знаят. За отворена система правилата са много ограничени и строги. В крайна сметка SFB е някакъв вътрешен формат, а останалото са популярни формати, включително и за електронни книги.
За съжаление не сме измислили нищо по-практично, така че ако имаш предложения — ще ги обсъдим. Преди няколко месеца дори се обсъждаше дали да преминем към практиката на „Флибуста“ (потребителите сами качват FB2), включително и вариант с втори, тестов сайт, но след като видяхме какви „недоразумения“ изпращат хората, тази идея беше изоставена.
MrDeath написа:Не мисля, че е правилно да е задължително изучаването на подобен никому неизвестен формат. Все пак читанка не е от ранга на M$, да "налага" разни шаблони (то и на тях не се отдава прекалено много, защото и те не са без алтернатива).
Както вече казах, не сме измислили по-добър начин (за съжаление).
MrDeath написа:Най-малко пример е текущата тема - ако беше популярен формат, все някой можеше да е седнал и написал конвертор от-към нещо друго.
Има
конвертор от SFB към FB2, а при наличието на толкова добри програми за преобразуване на FB2 към кажи-речи всичко останало, други специфични конвертори са излишни. Както може да се види по неуспешният опит за
конвертор от SFB към PDF. Иначе конвертор към SFB би бил възможен само ако изходният формат е FB2 (макар и не на 100%), но за съжаление през изминалите 8-9 години никой не си е мръднал пръста да направи нещо такова.
MrDeath написа:Иначе браво! Мислено, направено, описано, нооо... поддръжката - ами няма такава.
За съжаление трябва да се съглася с това заключение (е, почти). Опитваме се, но силите не стигат за всичко; явно огромна част от хората предпочитат да вземат, но не и да дават (освен акъл, разбира се).
MrDeath написа:Ще се постарая да правя ръчно нещата по два пъти... ако ми писне, или ще зарежа, или ще си напиша конвертор.
При нужда от помощ за някое от изброените действия — пиши. Както вече казах, всички обичат да дават акъл.
MrDeath написа:Темата е приключена за мен. Може да заключите, изтриете или каквото правите в такива случаи.
За мен не е приключена. Това е сериозна тема, която за съжаление се заобикаля по най-грозните начини, които позволяват българският бит, нрави и душевност…