Конвертиране на текстовете в PDF

Въпроси, отговори и съвети за четенето на текстове със и без достъп до Мрежата.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Конвертиране на текстовете в PDF

Мнениеот Mandor » 13 април 2009, 09:01

В момента разполагам с работоспособно ядро за конвертиране на текстовете от "Моята библиотека" в PDF. Ако някой използва този формат и желае да помогне в тестването, нека ми изпрати адресите на текстовете, които желае да прочете, а аз ще ги върна в PDF-формат.
Изпитвам силни съмнения относно интереса към такъв конвертор, но така или иначе ми трябваше за други цели; след това го приспособих за текстовете от "Моята библиотека". Това е и втората цел на тази тема - да провери реалния интерес и оттам - дали този конвертор изобщо ще бъде публикуван, или ще остане за вътрешна употреба.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Vankata » 17 април 2009, 22:39

Поствам заради втората цел на тази тема - "да провери реалния интерес"
Аз бих се зарадвал на един интергиран в сайта PDF експорт.
Поздрав
Vankata
 

Мнениеот Stela » 29 май 2009, 02:58

аз също бих се радвала ако може да се вкара pdf export опциа
Stela
 

Конвертиране на текстовете в PDF - равносметка

Мнениеот Mandor » 04 юли 2009, 17:13

И така, три месеца след началното съобщение е време да направя равносметка. Тя е много проста: "Брой заявки: 0". Както се и очакваше. Резултатът и изводите са очевидни.

Все пак, като «прощален подарък» от мъртвородената разработка, ето архив на «Моята библиотека» в PDF-формат от 1 юли 2009 г. - 12590 произведения:
4storing.com: Част 1 | Част 2 | Част 3 | Част 4 data.bg: Част 1 | Част 2 | Част 3 | Част 4

Архивът се посвещава и на всички идиоти от българските торенти:
1. Ъплоудърите, които ги мързи дори да погледнат как да преобразуват текста в по-приличен формат, а просто наливат SFB-то в RTF, PDF и т.н., но не ги мързи да изтрият информационната част и вместо нея да пишат «подготвено специално за (тук сложете името на съответния торент-тракър) от (тук е името на ъплоудъра)»; които са изпълнени с дребнаво самодоволство, че са открили ресурс като chitanka.info и могат да се правят на велики, като копират по една книга седмично; които са толкова самодоволни в своето невежество, че не приемат никакви съвети, а какво остава за критики относно оформлението на текстовете, които качват.
2. Потребителите, които претендират, че се интересуват от художествена литература, но които не си мърдат пръста да потърсят любимите си произведения в мрежата; потребителите, за които «интернет» е синоним на «торент» (ако го няма там, значи го няма никъде!); потребителите, които уж са грамотни, но които не се поинтересуваха какви са тези |, Е>, >> и т.н. странни символи в текстовете.
3. И т.н. и т.н. - на всички, които проявяват лошата страна на българщината из световната мрежа.

Приятно четене!
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот DrunkenDonkey » 05 юли 2009, 12:22

Хм. Явно има някаква предистория на тоя последния пост, която не знам... струва ми се нормално народа да не иска книгите в пдф, те са много удобни за четене от самия сайт, или във всевъзможните вюърчета на различните устройства, ама пдф-а никъде не се връзва. Та... странен пост
DrunkenDonkey
 
Мнения: 160
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Мнениеот SecondShoe » 05 юли 2009, 13:33

pdf-ите не са удобни за четене откъдето и да се погледне. Удобни са само за представяне на вестници и списания където е важно да се запази 1 към 1 оригиналното оформление. Тук говорим за книги. Някои хора обичат да ги четат с бели букви на черен фон, други на бял фон с черни букви, трети на син фон с пембени букви. Четвърти не виждат добре и искат да си нагласят шрифта на огромни размери за да могат да четат. Това са все неща, които не стават ако книгата е pdf. Поради тази, а и много други причини книгите в библиотеката не са, а и явно никога няма да бъдат, в pdf формат.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Mandor » 05 юли 2009, 14:31

И двамата сте прави - PDF-ите са неудобни за представяне на художествена литература. Именно затова отбелязах в първия пост, че изпитвам силни съмнения относно интереса към такъв конвертор.
Въпросът е в друго - на потребителите на българските торенти се предоставят ето такива файлове, а те се радват на тези боклуци и искат още! Това всъщност не е най-лошият случай, защото тук по-голямата част от информацията в края на текста е запазена, но съм виждал случаи в които тя е заличена изцяло. Аналогично е положението и с RTF, DOC и TXT-форматите - просто наливат SFB-то, изтриват/модифицират информационната част и пускат файла като собствена изработка.
Надеждата ми е, че някой ъплоудер може да реши да качи този пакет и по този начин да ограничи тази практика.
Това е историята, останала зад кадър.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот SecondShoe » 05 юли 2009, 17:25

Ъплоудърите са хора от кол и въже, които не зачитат нищо. Не очаквай в торентите дори и помен за коректност. Това са машини за изкарване на пари посредством крадена информация.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Inf » 29 август 2009, 17:15

SecondShoe написа:Ъплоудърите са хора от кол и въже, които не зачитат нищо. Не очаквай в торентите дори и помен за коректност. Това са машини за изкарване на пари посредством крадена информация.

"Ще се посмеем... и ще помълчим"...

Знака за равенство е явно някаква характерна българска черта - всички са такива... всички са онакива... И откога data.bg е торент тракер.

Изобщо крайно мнение, а като всяко крайност се отдалечава силно от истината. Според мен няма нищо лошо да има книги в тракерите, дори напротив - трябва да ги има навсякъде във всякакъв формат. Който започне да чете книги от торент тракери, със сигурност ще стигне до "Моята библиотека" и не само до нея, а ако са в PDF формат, това означава, че ще достигнат до сайтовете за електронни книги, още по - бързо :)

Според мен PDF формата е излишен за електронната библиотека. Имам единствено проблеми с инсталацията на PDF рийдър програма на мобилните устройства, които притежавам (PocketPC, телефон, та дори и часовника с Palm - Fossil/Abacus) и освен че е бавен, в повечето случай за инсталацията е необходим Windows. Тотално неподходящ е за електронни книги - вече беше уточнено в темата защо.
Последната и единствена промяна е направена от Inf на 29 август 2009, 17:21.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Mandor » 29 август 2009, 17:21

Все повече започвам да разбирам и уважавам подписа на Boman: "Ако мнението ми във форума може да бъде разбрано погрешно, то това ще стане!"... :(
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Inf » 29 август 2009, 17:43

Съжалявам, моя грешка :(. Хванах се прекалено лесно на някои от написаните неща, а трябваше просто да ги игнорирам.

Законите на сержант Мърфи, винаги са верни. :|

Наистина си мислех дали има вариант в който този формат (PDF) аз лично бих ползвал, но все още не мога да открия някакво предназначение. Ако идеята е на въпросните места, поне да има качествен PDF вариант на книгите... според мен не е по - добре. Колкото е по - некачествен варианта, толкова е по - голяма вероятността да се заинтересуват от електронните библиотеки. :) Смятам, че въпросната идея за ограничение, няма да сработи. Нещата в тракерите ще отшумят от само себе си, просто защото са много неудобни за електронни книги, както и да се погледне.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Mandor » 29 август 2009, 18:07

Защо пък да ги игнорираш? Нали затова сме тук - да изказваме мнение...

Всички сме единодушни, че PDF-а не е подходящ формат. Никой не твърди обратното. Ставаше въпрос единствено за манталитета на средния български интернет-потребител, чието IQ явно се движи в диапазона на стайната температура. Примери - колкото искаш. Случили се лично на мен, а не според информация от "втора ръка".

"Знак за равенство" - според мен е неподходящ термин. Вероятно имаш предвид "обобщения". Но и в двата случая не приемам критиката - указал съм съвсем точно категорията хора, която имах предвид.
"И откога data.bg е торент тракер." - Не разбрах откъде дойде това възражение на нещо, което не е изказвано!?

Честно казано, за мен темата е изчерпана. Ако има нужда, ще поясня изказванията си, но само толкова.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Конвертиране на текстовете в PDF

Мнениеот boga94 » 23 декември 2013, 22:18

Някакъв шанс да качите по-ново архивно копие? Че това е малко поостаряло.... :) :)
boga94
 


Обратно към Техника за четене

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости