Вълнувам се от историята на България и на света. От рано обаче проявих интерес към най–новата българска история. Тя проследява динамичното време от 1944 г. до 1989 г. Знам, че тази тема се политизира по един или друг начин. Също така осъзнавам, че това е литературен форум, и нямам намерение да дискутирам политически възгледи. Аз самият се опитвам да разглеждам тези процеси от историческа и от човешка гледна точка. Разбирам, че като млад писател и творец имам нужда от повече опит...
В настоящия роман се разказва за родният ми Хасковски край. Действието се развива в края на 80–те години, когато в България настъпва известно пробуждане. То е вследствие от политиката на т.нар. "Перестройка" или преустройство на социалистическата система. Както знаем, тогава се появяват първите неформални сдружения в България. Според романа

Романът акцентира и върху значението на семейната среда върху възгледите, амбициите, качествата и личностите на героите. Например двамата дядовци на Деница са забележителни личности - единият е бивш миньор от Лозен (Йордан), изследовател на златните находища в Челопеч и Крумовград. Другият дядо е строил Димитровград и има звание "Герой на труда", както и апартамент в града. А пък съпругата му от Каснаково е потомка на нимфите и се занимава с езотерични неща като светилища. Вуйчото на Деница е моряк, който познава двете страни на Желязната завеса и може да направи сравнение между тях.

Като роман, произведението включва любовна история между Ненчо и Деница. Двамата млади първоначално са приятели. Бащата на Деница е съселянин и по–голям приятел на Ненчо, който го снабдява с касети. При своите отпуски в Лозен (ваканциите или уикендите) той се събира с приятелите си в Тайния клуб (основно в събота вечерта). По време на една от тези срещи, през ноември 1988, Деница тайно проследява баща си и чува какво се говори в клуба. Тя изчаква всички да се разотидат и се отправя към щаб–квартирата (самалък с плевня). Астрономката пада в дълбокия Попов вир и е извадена от Ненчо. След като той я завежда в щаб–квартирата, Деница вече знае прекалено много неща... Ненчо я привлича в Тайния клуб, като споделя нейните интереси. Той я намира в Хасковската библиотека, посещава я в Димитровградската обсерватория, където тя работи, заедно

Романът завършва с демократичните промени в България и времето на Прехода. За героите той е белязан с оставането без работа (Ненчо, заради закритото ТКЗС) и с първо българско участие в Международна конференция по астрономия в Глазгоу, Шотландия. Сред участниците е и Деница, златното момиче на Лозен.
Готов съм за мнения, съвети и напътствия относно сюжета, развитието на действието и на героите. Млад съм и не съм живял в този времеви период. Роден съм 10 години след промените в България. Но от разкази на майка ми, баща ми, баба ми и на приятели научих много истории от този период. А самият факт, че майка ми е израсла на село, ми даде представа за живота на млади и стари, за селскостопанската работа и за ученическото ежедневие. Познавам селския живот от дете, защото прекарвах всички ваканции в родното си място...
По-късно мога да кача романа като pdf или docx файл. Засега има нужда от написването на още няколко глави.