Ха сега, де! Ако намериш такова животно, обади се и ние да си вземем!
А сега сериозно:
- Цена: Много се съмнявам да се намери каквото и да било с такъв ценови таван, освен на старо, разбира се.
- Батерия: Като изключим едни стари Palm-ове (май Sharp бяха), които караха по два месеца с две батерии AA (екран 240х240), не знам за устройство с такъв капацитет. Напълно съм съгласен относно лаптопите и PDA-тата; на моя покет само с четене изтощавам батерията за около 6 часа.
- Екран: С изключение на новите eInk-ове, всички устройства (които познавам) са с екрани, уморяващи очите.
Щом търсиш устройство само за четене, препоръчвам ти да снижиш изискванията си за цена и да избереш някое от новите устройства с електронна хартия. Общо взето, нормалните възможности са две: Sony Reader и lBook. И двете устройства се произвеждат в Китай, и двете устройства използват едни и същи екрани (буквално; производителя засега е само един). И двете устройства са на цена около $300. И двете издържат около 7000 "прелиствания" преди да изтощят батерията (изображението е статично; черпи се ток само при смяната му). Единственият "недостатък" е, че не можеш да четеш на тъмно (точно както при истинските книги).
Предупреждение: не се заблуждавай от снимките на тези устройства. Качеството на изображението на екрана може да се оцени само на живо! Казвам го от личен опит.
Sony Reader:
- Освен текстови файлове и фирмения формат чете допълнително и PDF, но забрави да отвориш PDF, форматиран за A4 - няма да различиш нищо.
- Поради лицензни проблеми устройството се продава единствено в Щатите. Дори в Канада и Англия не го изнасят! Това означава, че дори и да се сдобиеш с такова (през eBay или познат), можеш да забравиш за гаранционна и всякаква друга поддръжка.
- Устройството няма капак или каквато и да е външна защита; налага се да си купиш допълнително или да адаптираш някаква калъфка, за да пазиш екрана от надраскване.
- Вградените шрифтове не са кирилизирани, въпреки че ги рекламират като уникодовски. Вероятно заради ограничените в САЩ продажби. Тоест, няма да можеш да четеш текстови файлове на кирилица.
- Накрая, но не на последно място - Sony е доста известна със своята "затвореност"; т.е. налага се да работиш само с това, което ти е предоставила фирмата (конвертори и помощен софтуер).
lBook V8
- Чете само текстови файлове и във "фирмен" формат. Има много помощни програми за това устройство; няколко от тях са писани от колегата, който ме зариби за тази книжка. Изобщо, конверсията тук не е проблем.
- Изработено е по поръчка на руснаци (всъщност украинци), затова всички налични шрифтове са кирилизирани.
- Има много удобен капак с магнитни ключалки, който се върти на 360 градуса.
- Според дочутото от колегата, до седмица-две ще внесат в България десетина бройки, но се очаква пазарната цена да е около 650 лв. За сметка на това ще има пълна гаранционна поддръжка.
Първия ми обзор по темата можеш да прочетеш
тук. Тогава само "заех" за малко устройството; сега вече съм горд притежател на това чудо, понатрупах достатъчно практически опит от употребата му и ще мога да отговоря на по-специализирани въпроси.
В момента украинците очакват тестовите бройки на новото устройство "lBook V3". То ще е под Linux и ще има (всъщност вече го има) SDK; това означава, че ще се появява поддръжка и за други формати. Естествено, и цената му ще е по-висока.