Колеги,
Проследих развитието на темата до тук и понеже изглежда продължавам да се чувствам ангажиран по някакъв начин с изгледа на сайта, реших да напиша няколко думи...
Знам че животинки-талисмани, кламери-помощници, котенца, които живеят на десктопа и подобни симпатични зверчета са популярни и желани, радост за секретарки и ученици.
Аз самият харесвам e-mule-то и го намирам за сладурско и подходящо - талисман на техния сайт, мека играчка, която всеки може да си купи, картинка на T-shirts или чаша.
Дали, обаче, из една библиотека е уместно да щъкат подобни симпатични същества? Според мен - не. Жанровото разнообразие на литературата вътре предполага неутралност на интерфейса. Инак, както знаем, детски книги се илюстрират по един начин, приключенски романи по друг, фантастика или ужаси по трети, а документално-историческо четиво по четвърти.
Единственият начин да се рамкират всички тези типове литература е ненатрапчивият.
Случайно, моята тясна специалност е точно създаването на рисувани същества и герои. Всеки рисуван типаж по необходимост и поради самата си природа носи неотменно в себе си стилизация и стилистика. Добрите рисувани типажи, имат изявен, характерен и запомнящ се стил и носят настроение, имат присъствие и характер. Те, обикновено сами по себе си са център на внимание. Създадени са, за да бъдат такива.
В читалнята обикновено е тихо. Ако има представление на цирк с клоунада, дресирани тюлени, пингвини и шимпанзета, ще бъде трудно да се концентрираме над скучните идеи на Платон. Очите ни все ще отскачат към шареното забавление на другия край на залата.
И последно. Събирателните същества често са много хлъзгав терен за дизайнерите още от времето на кентаврите

Ето една картинка от любимата приказка на В. Сутеев "Що за птица е това?" за справка.
Сигурен съм, че ще вземете най-доброто за сайта решение.
Поздрави
НТ