Ако имаш нужда от помощ по редакцията, обади се, имам копие на книгата ( макар и леко саро от издание Отечество, 1981 година ). Ако имаш нужда от помощ кажи, мога да помогна в редакцията и т.н., книгата е невероятна и бих искал да ти помогна просто по-бързо да бъде обработена
Любомир Николов - Къртицата
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Дано юзъра, който сканира книгата да прочете това.
Ако имаш нужда от помощ по редакцията, обади се, имам копие на книгата ( макар и леко саро от издание Отечество, 1981 година ). Ако имаш нужда от помощ кажи, мога да помогна в редакцията и т.н., книгата е невероятна и бих искал да ти помогна просто по-бързо да бъде обработена
Приятелите и враговете са богатства, които всеки притежава.
Re: Любомир Николов - Къртицата
Бъди спокоен, вече е готова и я изпратих на Борислав.Hawthorne написа:... книгата е невероятна ...
Интересно е как тази книга се е промъкнала през иглените уши на бдителната комунистическа цензура. През 1981 г. такива неща обикновено не се случваха.
Четейки "Къртицата" добре информираният читател в началото има чувството (на някои места - прекалено силно чувство!), че по грешка е отворил "1984" на Оруел, а към края - "Трудно е да бъдеш бог" на Стругацки...
Въпреки явните заемки книгата си заслужава четенето.
- SecondShoe
Страхотна книга! Предполагам е минала цензурата защото събитията там са могли да се отнесат и към вражеската капиталистическа
система. Не съм живял в тези времена, но съм чувал, че са казвали на децата в училище страшни истории за гадните капиталисти, империалисти и т.н. Хората още от деца са им промивали мозъците да ги е страх и да си мислят, че само СССР пречи на западняците да нападнат страната ни. Предполагам по тази линия се е разминала цензурата.
Само автора може да каже със сигурност каква му е била истинската идея когато е писал книгата. Интересно какво ли става с Любомир Николов сега?
Само автора може да каже със сигурност каква му е била истинската идея когато е писал книгата. Интересно какво ли става с Любомир Николов сега?
-
ivobg
Ами АЗ съм един от тези дето ни промиваха мозъците, ама не успяха.
И сега не е по-различно, само дето промиването става ПО-ТОТАЛНО и всеобхватно.
Колкото до "гадните капиталисти, империалисти и т.н." всичко това си е АБСОЛЮТНО ВЯРНО и скоро всички ще го изпитаме на собственият си задник.
Иначе книгата си е превъзходна и може да се каже,че си е бестселър на РОДНАТА НАУЧНА ФАНТАСТИКА.
И сега не е по-различно, само дето промиването става ПО-ТОТАЛНО и всеобхватно.
Колкото до "гадните капиталисти, империалисти и т.н." всичко това си е АБСОЛЮТНО ВЯРНО и скоро всички ще го изпитаме на собственият си задник.
Иначе книгата си е превъзходна и може да се каже,че си е бестселър на РОДНАТА НАУЧНА ФАНТАСТИКА.
Много интересно - пророчески слова. Не че харесвам т.нар. "социализъм" щото май нямаше много от неговите принципи, а по-скоро бе диктатура на пролетариата.
-
Любомир Николов
Извинявам се, че едва сега видях това обсъждане.
Аналогията с "1984" е вярна. Бях замислил книгата като чисто приключенска история, но точно по това време за пръв път прочетох Оруел и силно се впечатлих. Дотолкова, че си казах: Тази книга някога няма да види бял свят у нас. Нека поне част от нея да стигне до читателя. И вмъкнах в "Къртицата" почти буквално няколко страници от "1984". Който желае, може да свери двете книги.
Аналогията с "1984" е вярна. Бях замислил книгата като чисто приключенска история, но точно по това време за пръв път прочетох Оруел и силно се впечатлих. Дотолкова, че си казах: Тази книга някога няма да види бял свят у нас. Нека поне част от нея да стигне до читателя. И вмъкнах в "Къртицата" почти буквално няколко страници от "1984". Който желае, може да свери двете книги.
-
mister_sou
Никога няма подходящ начин да се каже „Сбогом“ на твореца, автора и преводача. Светла да е паметта на съвременниците, читателите и следващите поколения за Любомир Николов! (10.01.1950 – 20.07.2024)
Поклон пред Любомир Николов! Много деца у нас имаха едно по-хубаво детство, израствайки с книгите, които той написа и преведе. Изключително ерудиран човек, автор и преводач, каквито рядко вече срещаме.
-
KumbaKharna
Поклон!