Наистина ли чиклитите се сканират, редактират, обработват наравно с Достоевски?
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
-
Полиграф Полиграфович
Наистина ли чиклитите се сканират, редактират, обработват наравно с Достоевски?
Привет,
въпросът ми е свързван чиклитите (романтичните бози) и трилърите на кило. Наистина ли този тип романи минават през същия процес като всички останали произведения - сканиране, редактиране, обработка за е-книга? Или ъплоудърите ги намират в е-вариант от друго място и просто ги качват в Читанка. С други думи - хвърлят ли се усилия (дигитализацията на книга е трудоемко нещо) по Джейн Ан Кренц и Дийн Кунц наравно с Достоевски и Чехов?
Знам, че Читанка е на доброволни начала и съм изключително благодарен за съществуването й. Но все пак една библиотека трябва да има приоритет в събирането на заглавия и отговорност към възпитаването на вкус у читателя.
Да се дава това, което иска масата, не е рецепта за качество. Това е максимата на жълтата преса и "Под прикритие".
въпросът ми е свързван чиклитите (романтичните бози) и трилърите на кило. Наистина ли този тип романи минават през същия процес като всички останали произведения - сканиране, редактиране, обработка за е-книга? Или ъплоудърите ги намират в е-вариант от друго място и просто ги качват в Читанка. С други думи - хвърлят ли се усилия (дигитализацията на книга е трудоемко нещо) по Джейн Ан Кренц и Дийн Кунц наравно с Достоевски и Чехов?
Знам, че Читанка е на доброволни начала и съм изключително благодарен за съществуването й. Но все пак една библиотека трябва да има приоритет в събирането на заглавия и отговорност към възпитаването на вкус у читателя.
Да се дава това, което иска масата, не е рецепта за качество. Това е максимата на жълтата преса и "Под прикритие".
-
анБeзимeн
Re: Наистина ли чиклитите се сканират, редактират, обработват наравно с Достоевски?
Такава е цената на масовизирането на Интернет и обратната страна на високоскоростния мрежов трафик, според мен 
Re: Наистина ли чиклитите се сканират, редактират, обработват наравно с Достоевски?
Уважаеми Полиграфович,
Свободен сте да четете каквото пожелаете, когато пожелаете и както пожелаете. А най-добре се включете в изчитането на посочените произведения. Интелигентността на човек не се формира от избора му на автор или жанр, затова е неуместно да изтъквате подобни причини, от които прозира подигравателност и пренебрежение. Опитайте да коригирате книга, с удоволствие ще я проверя. И със сигурност ще продължавам да коригирам книги, които на мен ми допадат, без да се интересувам от чуждите оценки за възвишеност. Сигурна съм, че и останалите коректори доброволци ще ви кажат същото.
Свободен сте да четете каквото пожелаете, когато пожелаете и както пожелаете. А най-добре се включете в изчитането на посочените произведения. Интелигентността на човек не се формира от избора му на автор или жанр, затова е неуместно да изтъквате подобни причини, от които прозира подигравателност и пренебрежение. Опитайте да коригирате книга, с удоволствие ще я проверя. И със сигурност ще продължавам да коригирам книги, които на мен ми допадат, без да се интересувам от чуждите оценки за възвишеност. Сигурна съм, че и останалите коректори доброволци ще ви кажат същото.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
-
Полиграф Полиграфович
Никъде не съм казал, че читателите на чиклити и трилъри са тъпи - това вие го твърдите. Въпросът ми бе дали за чиклитите се хвърлят същите усилия както за Достоевски, например. Или чиклитите са вече обработени в е-вариант и просто се взимат отнякъде, за да се качат в Читанка. Любопитен съм, не подигравателен.
Не, те сами скачат в Моята библиотека, защото не заслужават особени напъни.
Да, всички книги, които се добавят в Моята библиотека, преминават през един и същ процес на обработка, независимо от автора, размера или жанра на книгата.Полиграф Полиграфович написа:Никъде не съм казал, че читателите на чиклити и трилъри са тъпи - това вие го твърдите. Въпросът ми бе дали за чиклитите се хвърлят същите усилия както за Достоевски, например. Или чиклитите са вече обработени в е-вариант и просто се взимат отнякъде, за да се качат в Читанка. Любопитен съм, не подигравателен.
-
Полиграф Полиграфович
-
Полиграф Полиграфович
И аз напоследък се удивлявам коолко "арлекини" има... и кой се занимава да си играе с посредствена литература, при все колко по-интересни произведения (дори изчерпани от тираж) липсват в електронен формат (говоря и за нехудожествена). Или примерно такива напечатани с дребен шрифт (Измерването на света)in82qh написа:Да, всички книги, които се добавят в Моята библиотека, преминават през един и същ процес на обработка, независимо от автора, размера или жанра на книгата.Полиграф Полиграфович написа:Никъде не съм казал, че читателите на чиклити и трилъри са тъпи - това вие го твърдите. Въпросът ми бе дали за чиклитите се хвърлят същите усилия както за Достоевски, например. Или чиклитите са вече обработени в е-вариант и просто се взимат отнякъде, за да се качат в Читанка. Любопитен съм, не подигравателен.
Няма ли някакъв вариант да за гласуване или планиране, всеки месец - -1...2-3 най-желани заглавия да се захванат (издадени преди 4-5г +).
ПП: Изрових Работното ателие, но не открих По-кратка история на времето, а преди няколко години се обработваше... ?!
Има вариант, ако се наемете да обработвате.
За да не влизаме в излишна полемика, накратко обяснение как функционира библиотеката.taurus написа:…
"Моята библиотека" е некомерсиален проект, работещ с идеална цел в полза на обществото.
Добавянето на книги се извършва от доброволци, които отделят от личното си време и със собствени средства сканират, коригират и форматират. Всеки може да стане доброволец, при наличие на желание, време и възможности. Всеки от доброволците избира сам какви книги да обработва според собствените си предпочитания за жанр, автор и др. Броя на качените книги от съответен жанр е правопропорционален на броя на коректорите, които предпочитат въпросния жанр и скоростта с която работят.
Ако Вие искате да има повече книги от харесван от Вас жанр, бихте могли да дадете своя принос като обработите някоя и друга книга, и/или привлечете още свои приятели, колеги, роднини за каузата. Заплащане за положения труд няма, остава моралното удовлетворение от това, че сме дали нещо на света.
Технологиите спестиха време… но ние го запълнихме с още задачи
Срокът
Отново излезе моралната дилема - кога бихте си позволили да употребите сканирано/пиратско копие - след издаването му?
Знам, че тук се чака 3г, но реално колко е времето с което се избива и излиза на печалба от дадено издание?
Подтикна ме да напиша поста, сред поредната дискусия на тази тема -а именно да се разпространяват и възползват от нови издания (под 1г примерно).
ПП: Последно попаднах (влязох) в спор в една затворена група, в тема за споделяне на "Институтът" /няколко месеца след излизането й/ и бях изхвърлен скоропостижно
Знам, че тук се чака 3г, но реално колко е времето с което се избива и излиза на печалба от дадено издание?
Подтикна ме да напиша поста, сред поредната дискусия на тази тема -а именно да се разпространяват и възползват от нови издания (под 1г примерно).
ПП: Последно попаднах (влязох) в спор в една затворена група, в тема за споделяне на "Институтът" /няколко месеца след излизането й/ и бях изхвърлен скоропостижно
Re: Срокът
Не знам каква е групата, в която си участвал преди, нито защо са те изхвърлили от нея, но в Читанка няма да имаш възможност нито да качваш по-нови книги, нито да намериш за сваляне такива.taurus написа:… кога бихте си позволили …
Тук не си позволяваме, а работим. Не използваме пиратски копия, а съвсем редовни оригинали, които сканираме, OCR-ваме, коригираме и форматираме, за да може читателите да ги получат под формата на висококачествени е-книги.
Относно срока, който трябва да мине от издаването на някоя книга, докато бъде разрешено да бъде качена в библиотеката, според приетите в Читанка правила - е 5 години плюс текущата. Т.е. до този момент се качват книги, издадени не по-късно от 2014 година. За началото на следващата година са записани за качване книги, издадени през 2015-та.
За колко време издателствата избиват печалбите си от някоя книга - този въпрос трябва да го отправиш към самите издателства. От практически опит (личен) съм останал с впечатление, че книга на 5 години в книжарниците я считат за много стара, и че едва ли ще може да бъде закупена. Можем да дискутираме в отделна тема, защото това е въпрос, по който от 10 човека можем да получим 20 различни мнения. Но всъщност книгите не са вестници, и стойностните книги си заслужава да бъдат прочетени, та ако ще и на 100 години да са. Силно се съмнявам, че има поне един човек, който да е изчел всички книги издадени до 2014-та, и да каже "Нямам нищо за четене". Оплаквания за срока на карантината получаваме най-вече от готованковци, които искат да прочетат веднага най-новата книга, но без да плащат. Факт е, че тези готованковци просто няма да дадат парите си в книжарницата, и цитираните "пропуснати печалби" са всъщност имагинерни.
П.П. "Институтът" е записана в работното ателие на библиотеката, с дата на достъп 01.01.2025 г.
Технологиите спестиха време… но ние го запълнихме с още задачи
-
gosp_stefan
Какво говориш - за Молиер "нямали време", изтриха Петроний, въобще приоритет на сайта явно са бози. Жалко ...
gosp_stefan, няколко пъти ви написах как се сканира, за да може да се разпознае текста и ви помолих сам да опитате, за да разберете какво ви казвам. За хиляден път ще повторя, че тук сме доброволци и всеки прави това, което сам прецени, без значение какво е вашето мнение за качеството на книгите като жанр. Щом ви се чете Петроний - направете го, но първо си купете книгата и я сканирайте качествено, не я предлагайте с лепенки от библиотека и отвратително качество на сканиране с изрязани букви, които някой след вас ще трябва да дописва. Аз притежавам книгата, чела съм я и не проявявам желание да я направя само защото някой е решил, че това е "качествена" литература. Нито пък ме интересуват квалификациите ви за умствения багаж на доброволците, защото точно затова са доброволци - за да четат каквото на тях им допада. Указала съм в Библиоман, че притежавам книгата, когато и ако се появи доброволец, ще бъде сканирана качествено, макар в нета да има текста и на който му се чете безплатно - ще я прочете.
Ставаше дума за една от големите ФБ групи за обмяна на файлове, но са безкруполни, няма 3 месеца - няма 3г...какво остава за 5г.
Чудя се няма ли как да се преследват такива? Знам че са ги затваряли и за това ме изгониха преди да реагирам.
Нямам идея защо БГ издатели се занимават с елек. книги явно такъв е бил случаят с Институтът. Според мен си подливат вода. На Ганьо такива глезотийки не бива да му се дават - че току виж ти отхапал до шията ...
Не знам "Водосрез" кога се е пръкнала из каналите, но от издателя научих, че друга книга на автора няма да издават в БГ, понеже нямали печалба от първата...
Имах идея и аз да сканирам нещо изчерпано (само да ги набавя), но ще го оставя за когато взема качествен фотоапарат.
Нямам идея защо БГ издатели се занимават с елек. книги явно такъв е бил случаят с Институтът. Според мен си подливат вода. На Ганьо такива глезотийки не бива да му се дават - че току виж ти отхапал до шията ...
Не знам "Водосрез" кога се е пръкнала из каналите, но от издателя научих, че друга книга на автора няма да издават в БГ, понеже нямали печалба от първата...
Имах идея и аз да сканирам нещо изчерпано (само да ги набавя), но ще го оставя за когато взема качествен фотоапарат.
taurus, в Моята библиотека се стремим към качество и цитираната - "Институтът" - е сканирана, обработена и изчетена, не е електронно издание. Съгласно правилата ще изчака периода, в който издателството ще получи приходите си, след което ще стане достъпна за потребителите на читанка. Всеки е свободен да прави каквото пожелае, стига да не пречи на другите. Ако някой много държи да я прочете - може да я потърси от пиратските копия, или да направи по-лесното и легалното - да си я купи. Аз лично купувам книга, за да я притежавам, четенето не е задължително - проблем, който според мен издателствата никак не схващат. Както и да е... Ако решите да сканирате, моля, прочетете тези упътвания, защото качественото сканиране е от много важно значение за последваща обработка: https://pechkov.chitanka.info/scanning/
Както и нито pechkov, нито аз ще откажем помощ - можете да ни откриете в чата към форума.
Както и нито pechkov, нито аз ще откажем помощ - можете да ни откриете в чата към форума.
-
познай кой
Колега taurus, по-добре пропусни написаното от Еми. Тия са някаква секта, която реално нищо не приема от никого. Аз се опитах да им помогна - сканирах сам книга (издадена достатъчно отдавна), минах я през OCR, форматирах текста в .FB2, валидирах го, прочетох го няколко пъти, при което коригирах всички грешки, вкл. и няколко печатни в книгата и такива на преводача. След което им качих .FB2 файла. Знаеш ли какво се случи после? Нищо! Книгата си вися в ателието няколко месеца, щото никой нямал време да я прочете, разбий'ш ли, и да оцени качеството на труда ми. А когато зададох въпрос кога някой ще си мръдне д-то и с пет клика ще направи достъпен за читателите резултата от двуседмичния ми труд, книгата беше изтрита от ателието, темата, в която питам, беше изтрита, а никът ми също беше изтрит. И получих БАН по IP, така че при опит да отворя сайта да бъда пренасочван към несъществуващ адрес. Ако си обработил някакъв текст или си купил електронна книга и си и свалил защитата, качвай смело в ---. И пускай линкове в коментарите към торентите с книги в тракерите, ако не си ъплоудър.
-
gosp_stefan
Същото и при мен. Сканираш им книги с цялото си желание и ентусиазъм и накрая все ти намират някви кусури и им излизаш виновен. Майната му, здраве да е.познай кой написа:Колега taurus, по-добре пропусни написаното от Еми. Тия са някаква секта, която реално нищо не приема от никого. Аз се опитах да им помогна - сканирах сам книга (издадена достатъчно отдавна), минах я през OCR, форматирах текста в .FB2, валидирах го, прочетох го няколко пъти, при което коригирах всички грешки, вкл. и няколко печатни в книгата и такива на преводача. След което им качих .FB2 файла. Знаеш ли какво се случи после? Нищо! Книгата си вися в ателието няколко месеца, щото никой нямал време да я прочете, разбий'ш ли, и да оцени качеството на труда ми. А когато зададох въпрос кога някой ще си мръдне д-то и с пет клика ще направи достъпен за читателите резултата от двуседмичния ми труд, книгата беше изтрита от ателието, темата, в която питам, беше изтрита, а никът ми също беше изтрит. И получих БАН по IP, така че при опит да отворя сайта да бъда пренасочван към несъществуващ адрес. Ако си обработил някакъв текст или си купил електронна книга и си и свалил защитата, качвай смело в ---. И пускай линкове в коментарите към торентите с книги в тракерите, ако не си ъплоудър.
-
cattiva2511
Кои са тия „им“? (Тя Читанката всъщност е Световна конспирация, финансирана от R2-D2, ама това е тайна…)
Мисля, че темата се изчерпа отдавна, надявам се или да залитне у Кошчето, или да се заключи от Модератор.
Мисля, че темата се изчерпа отдавна, надявам се или да залитне у Кошчето, или да се заключи от Модератор.
"Колега" в какво сте? В мазалочите, претенциите, некачествената работа и краденето на книги, които някои справедливо искат трудът им да бъде оценен. Дерзайте, но не в читанка, моля. Тук има правила, и ако не ви изнасят, моля, не цапайте пространството.
И gosp_stefan, и онзи с въпросващото име са стари познайници, прословути с деструктивните си жестове - само никнеймите са подменили.
Но са спецове по изчерпване на темите.
Да, темата е приключена - сиреч заключена.
А аз продължавам кротко да обработвам „Бърни Кълвача“.
Но са спецове по изчерпване на темите.
Да, темата е приключена - сиреч заключена.
А аз продължавам кротко да обработвам „Бърни Кълвача“.