Електронен четец
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Re: Електронен четец
Здравейте,
И аз искам да използвам четец за четене на книги на гръцки с речник,
но не съм намерил нито един четец с гръцко български речник.
Неприятното е , че не може да бъде качен такъв и в iBook
И аз искам да използвам четец за четене на книги на гръцки с речник,
но не съм намерил нито един четец с гръцко български речник.
Неприятното е , че не може да бъде качен такъв и в iBook
@Peritroper
Немско-български речник
@Никодим1
Гръцко - Български речник от този адрес:
http://www.androsmartapps.com/bulgaria/ ... ечник.html
Могат да се инсталират на всяко нормално устройство с Android. Но ако предпочитате да ползвате някакъв iShit или аналога на нагризаните ябълки при електронните книги - Kindle - проблемът си е ваш...
До екипа на читанка:
Моля, оправете си форума, за да позволява публикуването на web адреси, съфържащи букви на кирилица.
Немско-български речник
@Никодим1
Гръцко - Български речник от този адрес:
http://www.androsmartapps.com/bulgaria/ ... ечник.html
Могат да се инсталират на всяко нормално устройство с Android. Но ако предпочитате да ползвате някакъв iShit или аналога на нагризаните ябълки при електронните книги - Kindle - проблемът си е ваш...
До екипа на читанка:
Моля, оправете си форума, за да позволява публикуването на web адреси, съфържащи букви на кирилица.
Извинявайте,
Че съм предизвикал гнева Ви,с това че съм посочил нехаресвани от Вас устройства.
Нека изберем някое неутрално устройство да кажем Kobo и да почнем да четем книга например
на гръцки. Маркираме непозната дума и получаваме нейното значение на български.
Нямаме предвид въобще речник качен на устройството.
Става дума за вграден в четеца речник
Че съм предизвикал гнева Ви,с това че съм посочил нехаресвани от Вас устройства.
Нека изберем някое неутрално устройство да кажем Kobo и да почнем да четем книга например
на гръцки. Маркираме непозната дума и получаваме нейното значение на български.
На устройство с Android можеш да качиш всякакви програми за четене. Най-разпространените са CoolReader и AllReader. В настройките и на двете можеш да укажеш външна програма-речник, която да се задейства при определено действие с дума от текста. Например при докосване със задържане или двойно почукване да се стартира инсталиран на устройството речник, който да получава като параметър съответната дума и да я превежда в нов прозорец върху текущия екран.Никодим1 написа:...Маркираме непозната дума и получаваме нейното значение на български.
Уважаеми ,
Става дума не да се прочете нещо.Говорим за четене с часове всеки ден и затова е добре за очите да се ползва е- инк екран. Нямаме нищо против да е дори под андроид,но да е е-инк.
Но посочения от вас речник не съществува в гоогле плай. С уважение посочвам,че наистина е представен в андросмартаппс.ком,но само представен,а в магазина го няма.
Става дума не да се прочете нещо.Говорим за четене с часове всеки ден и затова е добре за очите да се ползва е- инк екран. Нямаме нищо против да е дори под андроид,но да е е-инк.
Но посочения от вас речник не съществува в гоогле плай. С уважение посочвам,че наистина е представен в андросмартаппс.ком,но само представен,а в магазина го няма.
E-ink четци с OS Android има достатъчно на пазара. Прегледайте характеристиките, FAQ-овете, форумите и по-точно темите, касаещи речници за конкретния четец. Точни готови решения за конкретния случай(гръцко-български речник) може (и) да няма, но вероятно дискутираните проблеми и решения може би ще Ви помогнат. Преценете, решете и изберете.
Kobo Aura H2O
Днес взех Kobo Aura H2O 
Скоро не съм чел на четец. Ето първите ми впечатления и проблеми.
Конвертирах от пдф и док -> епуб, но през 2 реда има празен ред?!
Само от читанка си качих един епъб - и се чете както трябва.
Тук конвертирах:
http://ebook.online-convert.com/convert-to-epub
едит: С Калибре отметнах да няма line spacing - пооправи се.
Нещо, което малко ме дразни:
- до 6стр е ограничено опресняването... а след 4стр вече забелязвам много леко размиване на буквите - като се вгледам (пробвал съм Киндъл пейпъруайт 2 - 212ppi - там се опресняваха на 21стр и не забелязвах проблеми, но беше в мол с изк. осветление... ще сравня и с 3ката кагато мога).
Има ли сравнение на скоростите на прелистване?!
- пдф-сканове...
Зумването е прецизно, но при прелистване се губи центрирането и пак наместваш... - общо взето книги-сканове (или пдф книги) - е неприложимо (понеже не запазва в кой квадрант/сектор съм позиционирал изгледа, трябва на всяка стр да я търсиш (ако скана е с големи бели полета)).
Кофти е, че няма сричко-пренасяне. Губи се доста полезен обем. Решен ли е проблема - замислям се за програмка за четене!?
Писане на кирилица - няма - за разлика от Пейпъруайт 3 (за бележките, търсачката...)
-речник Англ-БГ. пп. > намерих това: http://forum.chitanka.info/topic4096.html
Вградения еng-eng - добър ли е?
Трябва да пробвам и пояснителните бел-ки, под линия (в кое произведение има такива?І
http://www.pictureshack.ru/view_4560screenshot7.jpg
Иначе подсветката ми се струва добра, както и резолюцията. И размерът има значение - поне по-рядкото прелистване.
Май ще трябва да качвам пачове, долния маргин е 17-23мм(ако има подзаглавие с по-едър шрифт е 17мм), спрямо горния (само 5мм
), страничните съм ги сложил на 4-5мм, но ако няма сянка отвън - става и на 1мм...тук съм между двете стъпки. (отново са големи стъпките, защо не е в %, както осветеността), за по-прецизно.
ПП: Не искам да го джейлбрейквам /все още/, за да не затрия гаранцията. Отпада ли?
В Менуал за зарядно пише - 5V , 500mА Micro USB adapter (или през ПС). Ако знае някой откъде да се намери едно с по-дълъг кабел...
ЕДИТ:
С този пач - може ли и прогреса да се индикира (стр)?
http://s3.postimg.org/7e4d6150z/01fd09f ... 7eecec.jpg
Кулрийдъра какви предимства има?

Скоро не съм чел на четец. Ето първите ми впечатления и проблеми.
Тук конвертирах:
http://ebook.online-convert.com/convert-to-epub
едит: С Калибре отметнах да няма line spacing - пооправи се.
Нещо, което малко ме дразни:
- до 6стр е ограничено опресняването... а след 4стр вече забелязвам много леко размиване на буквите - като се вгледам (пробвал съм Киндъл пейпъруайт 2 - 212ppi - там се опресняваха на 21стр и не забелязвах проблеми, но беше в мол с изк. осветление... ще сравня и с 3ката кагато мога).
Има ли сравнение на скоростите на прелистване?!
- пдф-сканове...
Зумването е прецизно, но при прелистване се губи центрирането и пак наместваш... - общо взето книги-сканове (или пдф книги) - е неприложимо (понеже не запазва в кой квадрант/сектор съм позиционирал изгледа, трябва на всяка стр да я търсиш (ако скана е с големи бели полета)).
Кофти е, че няма сричко-пренасяне. Губи се доста полезен обем. Решен ли е проблема - замислям се за програмка за четене!?
Писане на кирилица - няма - за разлика от Пейпъруайт 3 (за бележките, търсачката...)
-речник Англ-БГ. пп. > намерих това: http://forum.chitanka.info/topic4096.html
Вградения еng-eng - добър ли е?
Трябва да пробвам и пояснителните бел-ки, под линия (в кое произведение има такива?І
http://www.pictureshack.ru/view_4560screenshot7.jpg
Иначе подсветката ми се струва добра, както и резолюцията. И размерът има значение - поне по-рядкото прелистване.
Май ще трябва да качвам пачове, долния маргин е 17-23мм(ако има подзаглавие с по-едър шрифт е 17мм), спрямо горния (само 5мм

ПП: Не искам да го джейлбрейквам /все още/, за да не затрия гаранцията. Отпада ли?
В Менуал за зарядно пише - 5V , 500mА Micro USB adapter (или през ПС). Ако знае някой откъде да се намери едно с по-дълъг кабел...
ЕДИТ:
С този пач - може ли и прогреса да се индикира (стр)?
http://s3.postimg.org/7e4d6150z/01fd09f ... 7eecec.jpg
Кулрийдъра какви предимства има?
Последната промяна е направена от taurus на 4. Мнението е било променяно 4 пъти.
Тук конвертирах: http://ebook.online-convert.com/convert-to-epub
Аз имам ABBYY FineReader.Конвертирам пдф през него в епъб и нямам проблеми с празните редове.
Има го (ABBYY 11 и 12) навсякъде по торентите.
Тук конвертирах: http://ebook.online-convert.com/convert-to-epub
Аз имам ABBYY FineReader.Конвертирам пдф през него в епъб и нямам проблеми с празните редове.
Има го (ABBYY 11 и 12) навсякъде по торентите.
Уважаеми zl_tsanev ,купих boox i86 plus.
Моля за помощ как да направя така, че ако сваля речник от гоогле плай да го синхронизирам така че,като осветя дума да я преведе.
Как да разпъвам текста ,за да не остава празно поле отдолу.
Мога ли да зареждам с 5V - 1,5 A, като се препоръчва 5V- 1A ?
Извинете ме,аз съм на възраст и трудно се оправям с новите технологии.
Моля за помощ как да направя така, че ако сваля речник от гоогле плай да го синхронизирам така че,като осветя дума да я преведе.
Как да разпъвам текста ,за да не остава празно поле отдолу.
Мога ли да зареждам с 5V - 1,5 A, като се препоръчва 5V- 1A ?
Извинете ме,аз съм на възраст и трудно се оправям с новите технологии.
Моля, пишете ми на ЛС.
Нямам опит с речниците, но ще пробвам и ще Ви информирам.
Проложенията за четене имат собствени настройки за оформлението при четене. За какъв формат на текста и за каква програма за четене става въпрос? Има значение и какъв е FW(Android 4.0, 4.4 ).
Можете да зареждате и на 1.5 А.
Нямам опит с речниците, но ще пробвам и ще Ви информирам.
Проложенията за четене имат собствени настройки за оформлението при четене. За какъв формат на текста и за каква програма за четене става въпрос? Има значение и какъв е FW(Android 4.0, 4.4 ).
Можете да зареждате и на 1.5 А.
Здравейте,
За тези, които искат да си вземат Pocketbook Touch Lux 3 могат да го направят от https://www.osiander.de/webdb/index.cfm ... source=UWK.
Доставката до България е 9 EUR, т.е. 108 EUR общо, около 212 лв. Доставят до врата с DHL. Няма други такси.
Четецът е супер, според мен. В България го намерих за най-малко 260 лв.
Подсветката е равномерна, дори и на 1/4 се чете великолепно. CoolReader се инсталира елементарно. С оригиналния не може да се изключва тач фунцкцията, което е дразнещо за мен, защото често избърсвам разни прашинки по екрана
(който чете много, предполагам, го прави често). С CoolReader може да се изключи тач-а за екрана и се чисти лесно докато се чете.
Калъфи има много по китайските сайтове, чакам си моя...
Можех да си взема Киндъл 2015 от тук, но при сравнение екран до екран разликата е почти незабележима, с предимство за Киндъла, подсветката на Покет-а ми хареса повече, по-ярка на макс. и цвета е по-бял, прелистването на Киндъл е една идея по-бързо, но това няма голямо значение за мен.
Накратко, супер съм доволен. Стария ми BeBook (Onyx) заминава подарък
.
За тези, които искат да си вземат Pocketbook Touch Lux 3 могат да го направят от https://www.osiander.de/webdb/index.cfm ... source=UWK.
Доставката до България е 9 EUR, т.е. 108 EUR общо, около 212 лв. Доставят до врата с DHL. Няма други такси.
Четецът е супер, според мен. В България го намерих за най-малко 260 лв.
Подсветката е равномерна, дори и на 1/4 се чете великолепно. CoolReader се инсталира елементарно. С оригиналния не може да се изключва тач фунцкцията, което е дразнещо за мен, защото често избърсвам разни прашинки по екрана

Калъфи има много по китайските сайтове, чакам си моя...
Можех да си взема Киндъл 2015 от тук, но при сравнение екран до екран разликата е почти незабележима, с предимство за Киндъла, подсветката на Покет-а ми хареса повече, по-ярка на макс. и цвета е по-бял, прелистването на Киндъл е една идея по-бързо, но това няма голямо значение за мен.
Накратко, супер съм доволен. Стария ми BeBook (Onyx) заминава подарък

Е не знам дали си струва 260 лева за този Покетбокс, Киндъла си е класика.
Щом ги е платил - струва си. А Kindle (по мое мнение) е качествено изпълнено функционално недоразумение.
-
Никога не бях чувал по-точно определение за киндъла. Човек, ще те цитирам, и в нарушение на авторските ти права, ще погазя всички закони, но тая реплика ще бъде разпространена 
пс: имам киндле, пейпъруайт 2

Само да вметна, че платих 212 лв., а не 260.joropenev написа:Е не знам дали си струва 260 лева за този Покетбокс, Киндъла си е класика.
Една от важните причини, поради които не взех Киндъл, е че чета с една ръка и с нея прелиствам. За мен е по-удобно да го правя с физически бутон, а не с тач-а.
пейпъруайт 2 в сравнение с 3 е едно поколение назад...DrunkenDonkey написа:Никога не бях чувал по-точно определение за киндъла. Човек, ще те цитирам, и в нарушение на авторските ти права, ще погазя всички закони, но тая реплика ще бъде разпространена
Пробвах ги коботата - и те имат доста да наваксват от към дисплей и бързина, още не мога да се отърва от Кобо Аура Х20...
Сега си взех пейпъруайт 3 - там само подсветката малко има недостатъци, но все пак не чета само вечер, но това че няма нужда от опресняване дори след 20стр за мен е решаващо /кобото след 3стр вече дразнеше размазването/, за резолюцията няма да говорим, вече всичко под 300ппи ми е тетрис.

Ако има друг четец с идеално равномерна подсветка и 300ппи - кажете, да сравним.
Какъв монитор ползваш? Можеш ли да пресметнеш резолюцията му?taurus написа:... вече всичко под 300ппи ми е тетрис. ...
Да постъпваш правилно не винаги е грешно!
- haripetrov
За момента идеалният четец с електронно мастило цена <> качество за мен е Pocketbook Sense. Цената е 269 лв., а калъфът за четеца е на стойност 38 лв.
И като му сложиш Cool reader става "бижу", предвидено е и има възможност да му деактивираш или смениш функциите на зоните на сензорния екран. А за нощно четене много е удобна функцията - инверсия на екрана, т.е. да направиш екрана черен, а буквите бели.
:| здрасти исках да те попитам за една тема по относно електронните четци тези TFT ,въпреки че не им издържа батерията облъчват ли като телефон или таблет или са като е-инк?
След доста чудене и малък опит с Киндъл без подсветка реших да си взема PocketBook Ultra. Софтуера на Киндъл ми се видя дразнещо нелогичен, а и наистина искам да чета най-вече на тъмно. За избора ми повлияха и хубавите допълнителни функции и вид. Имам колебания дали да не го купя онлайн от Германия, заради сериозната разлика от стотина лева в цената (тук върви към 300 лв.)...? Гаранцията му ще е 2 години, но едва ли ще мога да я ползвам. Все пак ако някой има представа колко би струвал евентуален ремонт тук и каква е вероятността за нуждата от такъв през гаранционния период, моля да пише.
Любопитен съм да чуя мнения за цената на новия Kindle Oasis: EUR 289.99. Включва и калъф със зареждаема батерия. Странното ми е, че от Амазон ми продадоха Paperwhite 3 за 70-тина евро + безплатна доставка и изведнъж излизат с оферта за машинка без особени подобрения, с нов дизайн и изключително ексклузивна цена. И това май е цената с рекламите и без 3G. Някак си не ми се струва рентабилно при положение, че К3, К4NT, Paperwhite 2 и Paperwhite 3 вкъщи си работят все още без проблеми и сме изключително доволни от последните 2. Просто не виждам как някой, който има Paperwhite или Voyager да си купи Oasis. А пък като чуеш Oasis и си помислиш, че е водонепромукаем, а пък той не е... и както покриха всички дупки за jailbreak без шанс да си сложиш нещо странично на машинките... не знам накъде отива работата
Добре, че успях да си метна CoolReader-а на Paperwhite 3 преди да ми сложат последните ъпдейти.

-
Имаше един виц - срещат се две гъзета и единия се хвали "брато, знаеш ли, купих си айфон 6 за 2200 лв!" другия: "ааа, прецакал си се, аз моя го взех за 2400!". С други думи винаги има пазар за разни гъзарии, независимо колко са скъпи, позлатени, маратонки с 30 диаманта и подобни, но със сигурност няма да е масов, създават така да се каже четец, който като влезеш в заведението да го оставиш на масата заедно с телефона, винетката и билетчето от 1.60лв за да покажеш положение.
Оазиса има и друга скрита цел според мен - цената му прави войаджера да изглежда евтин и достъпен дори... та може да вдигнат продажбите на него
Оазиса има и друга скрита цел според мен - цената му прави войаджера да изглежда евтин и достъпен дори... та може да вдигнат продажбите на него

- vegetosayajin
- Местонахождение: Пловдив
- Връзка:
Не знам какво е различно на киндъла, но би трябвало прелистването на тъчскрийн да става и само с докосване в ляво или дясно поле, а не само с жест.Аз също чета с една ръка и е доста удобно така.nobara написа: Една от важните причини, поради които не взех Киндъл, е че чета с една ръка и с нея прелиствам. За мен е по-удобно да го правя с физически бутон, а не с тач-а.
Здравейте 
Извинявам се, че ви занимавам, но имам нужда от помощ.
Вчера си купих електрона книга и не знам какво трябва да направя и как да чета книги на български и въобще не съм на ясно как да се оправя.Моля ви помогнете ако има значение модела е Kindle Voyаge и е купен от Англия.Благодаря

Вчера си купих електрона книга и не знам какво трябва да направя и как да чета книги на български и въобще не съм на ясно как да се оправя.Моля ви помогнете ако има значение модела е Kindle Voyаge и е купен от Англия.Благодаря

Няма значение какъв е модела - качваш книгата на български (трябва да е в .mobi или .azw3 формат) и я четеш на българскиDiana написа:Здравейте
Kobo Glo HD или Pocketbook touch lux 3 да си взема дайте съвет? Като качество, екран, бързина, опресняване на страниците..кой е по-добър.
Аз съм за Кобо-то, според мен са по-добри като софруер и изпълнение. Аз имам 2 Кобо ридера и съм много доволен. Иначе тук можеш да разгледаш характеристиките на двата -
http://allesebook.de/ebook-reader/kobo/ ... ok&r=63048
Ако се чудиш защо оценката на Poketbook-a е по-висока, то е защото в Германия оценките са наобратно, колкото е по-ниска толкова по-добре, 1 е най-високата оценка. Тоест Кобото е с по-добра оценка в тестовете.
http://allesebook.de/ebook-reader/kobo/ ... ok&r=63048
Ако се чудиш защо оценката на Poketbook-a е по-висока, то е защото в Германия оценките са наобратно, колкото е по-ниска толкова по-добре, 1 е най-високата оценка. Тоест Кобото е с по-добра оценка в тестовете.
-
Кобото е една идея по-добри, но (освен ако не се е сменило) - за "читанка стил" покетбуука е по-добър защото можеш да си налееш цялата читанка от архивите/филтрирана и да си браузваш вътре като през експлорър, докато при кобото ако не го хакнеш си беше някакъв вид каталог, който е удобен за няколко десетки книги, не хиляди
Jailbreak за Paperwhite 3?
Колега, как успя? Не знаех, че е имало работещ jailbreak.piki написа:......................................................................
Добре, че успях да си метна CoolReader-а на Paperwhite 3 преди да ми сложат последните ъпдейти.
Моя го взех дек.2015

Защото много се замислям за смяна с нещо по-голямо и с опция Cool reader.
С вградения софт, едва го гледам... много големи бели полета, които не се използват, а знам, че е по-бързo с куул-а... и така и не съм го барнал повече от 2-3 пъти

Огледах се за 7 или 8инчов модел (отново) и видях, че Кобо са пуснали август 2016 този 7,8", който е само 230г (и пак е воден):
https://us.kobobooks.com/products/kobo-aura-one
Има заигравки със цветната температура (игнорира синия тон, което е добре замислено)
Ако не ви се чете на енг, тук има на бг подобренията

Предния 6.8" гледам дори след 1година е на 170Е... пробвах го, но го върнах (на предишната страница съм писал).
Toзи пак е не "скромна" сума от 230Е. Ако ме стегне шапката ще го видя на живо как са се справили евентуално "лошата памет".
Paperwhite 3 е по-бърз и с трайно възпроизвеждане на текста (няма я почти лошата памет както при старите им модели и Кобо) и не се нуждае дори след 10 прелиствания от рефреш, което най ме радва в киндъл, но е 6", които реално са 5"