Книгите са добри, но същото може да се каже и за стотици други книги, та все още не разбирам защо светът е полудял точно по Хари Потър. Може би рекламните агенти на авторката са по-добри от тези на Любомир Николов например

Не съм съгласен. Поредицата си е много добра. Предназначена е специално за по-младата аудитория, макар че е интересна и на по-възрастните. Ако "младежите" четат само за да не останат по-назад от другите в това няма нищо лошо. Не вярвам, че някой ще тръгне да чете книга, която не му е интересна само за да не остане по-назад. В сегашното положение всякакъв интерес към книгите е положителен. Четенето на книги не е популярно занимание в момента и Хари Потър действа положително в тази насока. Поредицата се пише в момента, по нея правят филми, има шумна рекламна кампания - нормално е хората да са заинтересовани повече от Хари Потър отколкото от книги писани преди 20, 30 и повече години, които са много добри, но са изживели вече дните си на голяма слава.Mike написа:...според мен безумно големият интерес на младежите към тази поредица говори за една незадълбоченост на мисленето и посредственост-те четат книгата не защото им е инетересно а за да покажат на останалите че не биха останали по назад...
Аз лично Толкин го поставям извън всякакви класации- било за малки било за големи. За мене поредицата му "Властелина на пръстените" не е фенъзи роман, а приказка. Чудесна, необикновена, изключителнаMike написа:... на няколко пъти чух че Роулинг била по добра от Толкини това го казва човек който изобщо не е чел Властелинът
Ооо напротивSecondShoe написа:
Не вярвам, че някой ще тръгне да чете книга, която не му е интересна само за да не остане по-назад. В сегашното положение всякакъв интерес към книгите е положителен. Четенето на книги не е популярно занимание в момента и Хари Потър действа положително в тази насока.
Деца нямам, но имам сестри на 5 и 7 години. Честно казано не съм срещал такива хора за каквито ми говориш. Сигурен съм, че има, но те едва ли са представителна извадка на обществото. Разбира се учениците подхождат с негативизъм към задължителната част от книгите, които трябва да четат, но тук говорим за четене за удоволствие, а не по задължение. Не съм виждал и чувал за някой, който чете дадена книга само за да каже колко тъпа и проста е после, но вероятно има и такива случаи. Все пак нека не говорим за частни случаи и изключения, а за обобщената картина.Mike написа: Не знам дали имаш деца но мога да ти кажа че ситуацията е точно такава-по-плачевна е отколкото си мислят повечето хора. Не съм песимистка но аз все още спадам към групата "младежи" и знам какво кара хората около мен да четат-те четат книги не защото са харесали идеята на книгата. Четат за да могат след това да кажат колко е тъпа и проста или нещо от този сорт...С негативизъм подхождат към книгите и съответно мненията им са такива(това важи за лицата над 13-14ги до към 20-21-поне сред тях имам наблюдения) Това полужително ли е?
Предположих че визирате моето изказване за това искам да уточня, че наистина неправилно съм изразил писмено това което искам да кажа. Моля да се чете "а направо приказка", като суперлатив за книгата му.Mike написа:... хм-майсторството на Роулинг - сам написа че да се влезне под кожата на дете е трудно-по скоро това е в жанра приказка отколкото нещата на Толкин
А ако Властелинът е приказка ...-много ми е чудно тогава на какво основание е основан толкин унивеситета у нас...
Разбира се, всеки има право на лично мнение, но е хубаво човек да се спира преди да пише глупости! Да го кажеш е едно, а да отвориш браузър, форум, да натиснеш бутон за отговор, да превключиш на кирилица и да го напишеш е цяла поредица от действия, която трябва да те накара най-малкото да се замислиш какво ще кажеш на света.Гост написа:"Властелина" определено е уникална книга но на някои места е просто невъзможна за четене
Гост написа:"Властелина" определено е уникална книга но на някои места е просто невъзможна за четене
Наистина след такова обстойно мнение не остава нищо за тълкуване и коментиранеГост написа:нт не виждам за какво толкова се палиш и възмущаваш.Както сам каза, всеки има право на собствено мнение,а като гледам как си разтълкувал моето, ми се струва че въобще не си чел моя коментар, а направо си ме цитирал и изкоментирал.
goblin написа:...
За майсторството му при описването на детайлите съм съгласен - рядко може да се намери писател, който в няколко дебели книги ("Властелинът..." и свързаните с нея) описва главно горски пейзажи до най-големите подробности и на всяка страница описанието е различно и интересно. Точно заради тези дълги описания донякъде съм склонен да се съглася с цитирания от GeOrg "Гост".
...
Напомням, че децата(а книгата е за деца) пият боза(и аз я пия все още, а съм на 45Ralyyy написа:... И изобщо не разбирам защо сравнявате Роулинг с Толкин: макар че темата е интересна, Хари Потър си е просто една бозичка (нямам нищо против бозичките, харесвам ги), но Толкин е класика, при това от най-добрите. А като казвате, че имало прекалено много описания и разяснения встрани от сюжетната линия - това е защото Толкин е пресъздал Келтските легенди, които е събирал с години (книгата му е като история) и съм сигурна, че много се е изкушавал да пише само за това, което има пряка връзка с Фродо и пръстена, но така книгата му е шедьовър, а иначе щеше да бъде просто още една интересна бозичка...
с което съм напълно съгласен.SecondShoe написа: ... Не съм съгласен. Поредицата си е много добра. Предназначена е специално за по-младата аудитория, макар че е интересна и на по-възрастните. Ако "младежите" четат само за да не останат по-назад от другите в това няма нищо лошо. ...
Мда, имаше един такъв девиз, на борците: "една прочетена книга - една забравена хватка" ... това на шега, разбира се.нт написа: Моето мнение е, че всяка прочетена книга, без значение какви са мотивите за прочитането и, може да бъде само от полза за младежите.
Прочело било горкото хиляди книги. ("Чети, чети туй сляпото окато прави!") Хиляди ли бяха или само безброй безброя?alex{} написа:А бе ьора какжи ги гожорите?Какжо четете жие?Чели ли сте Птиците умират сами или Отнесени от жиьара??Ето тожа е класика.Ето тожа е незабражима книга която те зажладяжа и растърсажа.Аз съм на 21 години и жече съм прочела толкожа много и толкожа разнообразни книги че дайе сигурно не мойете да си предстажте и жсяка една от тия ьиляди книги е била страьотна и уникална.Но за да реша да прочета някоя книга тя трябжа да ме грабне.Така както ме грабна Ьари Потър прочела съм ги жсички книги от поредицата наи малко по 10 пути и пак ми е интересно.А колкото до Жластелинът на пръстените е още не съм я чела ж момента я имам и ще я започна само че насила дано не е чак такуж боклук за какъжто го мисля.много пути са ми я предлагали но тожа е книга която не те прежлича само със заглажието си.А пожяржаите ми скупи зомбирани дечица тожа е нещото което те кара да прочетеш една книга.
По повод хилядите прочетени книги от някой. Представете си, че четете СРЕДНО! по 50 страници на ден, 6 дни в седмицата, започвайки от 12 годишна възраст и среден размер на книга 300 страници. Когато си на 62 години, ще сте прочели само 2600 книги!нт написа:Прочело било горкото хиляди книги. ("Чети, чети туй сляпото окато прави!") Хиляди ли бяха или само безброй безброя?
Потребители, разглеждащи форума: 0 гости