първо искам да се извиня ако с тази тема повтарям някого. Но все пак:
Чета фентъзи от 15-тина години и общо взето съм изчел повечето "известни" поредици. Напоследък разполагам с малко повече време от обичайното, поради което си търся нещо ново за четене. Ето някои от нещата, които съм чел:
1. "Песен за огън и лед" - макар първите 3 книги да са сравнително добри, 4 и 5 бяха безбожно кухи (поне за мен) от уважение към автора ще си купя и последните 2, когато излязат, но очакванията ми далеч не са високи.
2. всичко на Реймънд Фийст /дори по това време 2 книги ги четах на английски, тъй като още не бяха преведени, знаете у нас нещата стават малко по-бавно/. Скоро ще се докопам и до грандиозния финал на сагата - Magician's End.
3. Хобит/властелина / силмарилион на Толкин.
4. Проклятието на Шалион - Лоис Макмастър Бюджолд. Сносно фентъзи от автор на фантастика (ако някой не е чел за Майлс Воркосиган - препоръчвам - една от малкото фантастики, които ме грабнаха), бях почнал и продължението, но така и не го довърших;
5. Землемория на Урсула ле Гуин
6. Стен Никълс - Орки и продължението "Орки - кръвна вражда" - става за убиване на време
7. "Спомен, печал и трън" на Тад Уилямс. Горе-долу приемливо четиво.
8. Трилогията "Първият закон" на Джо Абъркромби - доста се различава от стереотипите, а и като за първи стъпки на автора бих казал, че е доста добро.
9. "Гибелта на боговете" от Ник Перумов - слабо, но ми беше препоръчано от приятел.
10. Всички "Warcraft" книги (фентъзи? )
11. Повечето от поредицата "Мечът на истината" от Тери Гудкайнд.
12. Разбира се, къде без Зелазни и "Хрониките на Амбър"
13. С ръка на сърцето мога да заявя, че това е най-добрият автор, както и най-добрата поредица, на която съм попадал - Стивън Ериксън и "Малазанската книга на мъртвите". 10 тома съвършенство - който не ги е чел много е изпуснал. Първата книга е малко трудна за четене, но нататък става по-плавно. И за разлика от Фийст, който ме "зариби" по фентъзито навремето, Ериксън не пише комерсиално, историите са динамични и доста сложно завързани.
14. Разни други единични томове, които до такава степен не са ме впечатлили, че дори съм им забравил имената. "Първите мечове", някаква поредица за "дерините" и тн.
И така, приятели, търся предложения в какво да инвестирам време и пари. НЕ желая книги на Тери Пратчет по обясними причини, както и да се забърквам с Колелото на времето. Всякакви други идеи са добре дошли

Някой ми спомена нещо за Брандън Сандерсън, но авторър ми е непознат. Също гледам, че Стивън Ериксън е написал съвместно с друг автор 1 книга за двама некроманти от 3-тата част, ако се не лъжа - Бочълайн и Корбал Броуч, някой пробвал ли я е ?
Благодаря предварително !