И да не съществува читанка, пак бих си купила толкова книги, колкото и като съществува т.е. максимум 1-2 на година, в най-добрия случай. Мисля, че така е с повечето потребители, т.е нагласата им да си купят книга или не, не е по никакъв начин определена от съществуването на Читанка.
Читанка ми помага да чета повече (дори може би иначе нямаше да чета) тъй като си записвам книгите в аудио формат и ги слушам докато ходя пеш до работа или докато шофирам като съм в командировки и даже докато мия чините и пускам прахосмукачка. Струва ми се невъзможно да върша всичко това докато държа книга от 400 стр.
Но пък сред познатите ми има и хора, които дори не искат да погледнат книга в ел. или аудио вариант, нито да четат на компютър или четец и си държат на книжния вариант. А повечето са в категорията, че дори и да им подаряваш книга, няма да я отворят, защото просто не четат.
А за авторите - какво да кажа. Мисля, че повечето ще пишат, защото имат вътрешна необходимост, а не защото им трябват пари да ядат. Не са малко примерите в историята, когато гениите са тънели в нищета и това не ги е направило по-малко велики или ги е спряло да творят. Омир колко ли пари е изкарал от авторски права?!
Всеки иска да изкара пари от работата, която върши и в този случай читанка е уникална, защото тук никой не получава пари за труда си, а само удовлетворение. Е разбира се, не когато ги наричат "крадци" и "полу-грамотни".
Та мисълта ми е, че дори и да се затвори читанка - мислите ли, че ще се вдигнат продажбите в книжарниците, аз лично не вярвам. И вместо издателите да се чудят как да се противопоставят на един чудесен проект, в който са се включили десетки, а може би и стотици доброволци (пък били те и "полу-грамотни"), да помислят как да върнат интереса към четенето (мисля че това е основния проблем), защото ако не могат така или иначе ще фалират.
Аз лично съм благодарна на Читанка и се възхищавам на хората, които са успели да организират и поддържат толкова добре, с правила и с личния усилия, този абсолютно доброволчески сайт. И единствения подходящ начин да благодаря за това, че ползвам чудесния сайт е като давам приноса си и коригирам "полу-грамотно" когато мога и колкото мога