(И - със специално намигване към Odisey - хейтенето се насърчава.

Ще дефинираш ли термина е-книжарници, че е леко хлъзгав.Кал написа:Моля в тази тема да споделяте отзиви от бг е-книжарници, които познавате и ползвате.
(И - със специално намигване към Odisey - хейтенето се насърчава.)
, което предполага, че се обсъждат книжарниците продаващи книги в електронен формат.Преглед на книжарниците за е-книги
Да видим дали ви разбрах добре:Диана от БГкнига написа: Цената на е-книгите- Ако говорим за преводна литература-цената се определя от издателството и включва 25% разход за авторско право, 20% ДДС, 35% Търговска отстъпка/ - от нея се изплащат всички такси към Адобе и други разходи/, както и пропорционален процент разходи от общите за книгата. Не съм съгласна, че цените са неоправдано високи.
Като отговор евентуално мога да приема това:... вие някога писали ли сте книга? Познавате ли процеса по създаване на един текст - от първоначалното му измисляне, до последната коректура и предпечата? Имате ли представа кой участник в този процес колко усилия полага?
Ако е то - нямам повече въпроси.Все пак книгоиздаването е бизнес- в него се влагат пари и се очаква да се спечелят
(Александър Карапанчев)Шепа думи за цената й [на стихосбирката "Фантастихия"] в е-буковия магазин на М-Тел. Понеже с Наско не можем да издадем фактура по ДДС, ни „съдират” 55% търговска отстъпка. Ние бяхме предложили книгата да струва 4 лева, а посредникът „БГ книга” закръгли цената на 5, без да ни пита (по колкото впрочем вървят и повечето им заглавия в раздела „Поезия”).
М-дам... Така е, когато влизаш в ръцете на търговци, които от своя страна пък са влезли в Храма.
Това ВЕЧЕ не работи. Не знам дали е и проработвало. Идеята купувачите да гласуват с портфейла си пропадна, дано с нея пропаднат и всякакви други екофашизми /много си усвоил лексика оттам/.Ако някой (резонно) си задава въпроса: "Добре, Кал - ти какво предлагаш?"
Предлагам ви, когато си избирате откъде ще купите следващата книга, да разберете кой ви я продава. И какво от вашите пари стига до автора. И защо. (Това последното е само за напреднали - трудно се изкопчва информация, като е за "защо". Стойте и гледайте. )
И като понатрупате впечатления - от това издателство, от онази книжарница, - да почнете да правите избора си съзнателно. Целенасочено. Така че пак да съживим книгокупуването и желанието си да се доверяваме на български писатели и на български издатели.
Да бъдете читатели>>потребители, не потребители>>читатели.
Да бъдем... да?
Калин
Мисля, че косвено ти отговорих в другия постинг.Mandor написа:Хайде да си го кажем направо — заменихме един дявол с друг.
Всички издателства се оплакват, че разпространителите прибират между 50 и 60% от коричната цена. И това е вярно. Затова повечето хора се надяваха, че при отпадане на разходите за печат (хартия, услуга, корица, ламинат и т.н.) и при елиминиране на разпространителите — т.е. издателствата сами да си разпространяват е-книгите, — цената на книгите ще падне приблизително три пъти.
Да, ама не. На практика, за да получиш право за разпространение на е-издание на преводен автор, трябва да гарантираш, че текстът ще е защитен с DRM. И най-масово използваното средство е Adobe Content Server. Съответно — трябва да осигуриш допълнителна техника и персонал, за да поддържаш тази услуга. Което много малко издателства могат да си позволят. И което довежда до възникването на друг вид посредници, като БГКнига, които осигуряват необходимото за законно разпространение на е-книги. Тук изобщо не коментирам процента им — всеки бизнес си има минимум печалба, която трябва да осигури, ако иска да оцелее. Само че за крайните потребители няма никаква разлика. А от тях зависи колко и какво ще се купува.
Мисля, че не съм задавал никакъв въпрос.Odisey написа:Мисля, че косвено ти отговорих в другия постинг.
По мои представи, тоя процес протече някъде края на 2006-та. Коментарите бяха за Гугъл и другите интересуващи се.Кал написа:Богданов - без коментар.
(Изгуби ме като събеседник още с включванията в другата тема.)
Потребители, разглеждащи форума: 0 гости