Процедурно предложение за началната страница.

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отговор на темата


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Усмивки
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:
BBCode е включен
Кодът [img] е включен
Кодът [flash] е изключен
Кодът [url] е включен
Усмивките са включени
Преглед на темата
   

Разгъване Преглед на темата: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от SecondShoe » 14 юли 2010, 08:49

Хрумна ми още нещо за раздвижване на динамичната начална страница. Става въпрос за нова категорийка, в която се препоръчват книги. Изборът на книги ще става по автоматизиран алгоритъм със следните параметри:

1. Алгоритъмът ще разглежда броят на книгите с определен етикет, оценките на книгите и тяхната форма.

2. Относно формата предлагам да се вземат само романите и т.нар. "книги", които са сборници с разкази, стихотворения и други. Тук се появява проблемът с това, че "книгите" нямат възможност за автономно оценяване, а само отделните елементи на тяхното съдържание. Предлагам това да се поправи, като друг алгоритъм осреднява оценките на съдържанието в книгите и поставя средно аритметична оценка на самата "книга".

3. Избраните книги трябва да притежават етикет съдържащ се в най-малко 100 други произведения.

4. Избраните за препоръчване книги трябва да с оценка равна или по-голяма на 5. Тази оценка трябва да е поставена от поне 5 различни читатели за да се вземе под внимание от алгоритъма.

5. Дали ще се показват или не умалени копия на кориците, това е решение на дизайнера, който ще изпълни идеята.

6. Броят на книгите препоръчани в динамичната страница ще се определи според избрания външен вид, но според мен идеалната бройка се върти около 5.

7. Относно местоположението в началната страница, според мен трябва да са най-отгоре по подразбиране, но това така или иначе може да бъде променяно чрез настройките от всеки регистриран потребител.

8. Алгоритъмът ще избира нови книги за препоръчване веднъж на всеки 24 часа. Така всеки ден ще има по нещо ново.

9. Възможен е и алтернативен вариант, когато се препоръчва само по една книга, но в рамките на менюто, а не в основната част, където са новините, новите книги, историята и др. В такъв случай избраната книга трябва да се сменя по-често.

Това е.

Мнение от MikoBG » 26 май 2007, 02:04

И Google изглежда доста постно, но това не пречи да е най-посещаваното място в мрежата!

Мнение от SecondShoe » 25 май 2007, 20:13

Сайтът си е много добре и с прекрасна функционалност. Мога да кажа, че няма друга библиотека, която дори да се доближава до "Моята библиотека" по отношение на приятелски настроен интерфейс и полезност. Единственото, което бих желал да видя променено е свързано с последните мнения от форума на главната динамична страница. Ако може да се ограничи броят на показваните символи ще се избегне сегашния проблем с дългите постове, които правят началната страница доста дълга.

Мнение от goblin » 25 май 2007, 18:52

Изцяло поддържам мнението на нт. Аз също трудно понасям шаренията, но това си е мой проблем и си го решавам, както намеря за добре - има достатъчно програми за тази цел. :)
По-важно е друго:
Този сайт е за литература и изглежда много добре за целта, за която е направен. Сайтът (предполагам) се посещава и от незрящи, и ако заприлича на геймърски сайт с шарении, флаш и не знам какво още, това ще ги затрудни, ако не им отреже напълно достъпа до библиотеката.

Мнение от nlr » 25 май 2007, 17:39

нт - флаш-а и на мен не ми допада кой знае колко. Това важи и за всички "тежки" сайтове.

Борислав - може и да не съм се изразил правилно, но каквото и да говорим, сайта е предимно "текстов"... което, лично на мен, не ми пречи изобщо, но за други може да не е толкова "привлекателно" :). Естествено, когато пипа човек, който разбира, нещата няма да приличат на "цигански катун", но това изисква определена доза умение и свободно време. Ако ги имаш - не мисля, че някой ще се възпротиви от леко обновление.

Усещам, че навлизам в чувствителна тема, така че спирам до тук. Честно казано, винаги съм оценявал дадени сайтове по съдържанието, а не по визията. Тук то е на достатъчно високо ниво, така че с мен проблеми нямаш. :)

Мнение от Борислав » 25 май 2007, 12:08

duvi написа:Според мен на първата страница трябва да са новините за да се вижда, че има постоянна грижа :) от твоя страна.

Едно време бяха там, но пораснаха и се изнесоха на отделна страница. По същото време пуснах и динамична версия на началната страница, така че след кратко разцъкване се вижда, че доста хора се трудят за обогатяването и поддръжката на библиотеката.
duvi написа:Трябва да се разчупят и менютата да се отделят книгите и авторите на друго меню от разни. Менюто новини е стил Уикипедия което е малко странно всичко е линкове и прочие.. Както казват (хората се радват на шарено)...

Разчупване в смисъл да се надробят и да се шляят вляво и вдясно по страниците ли?

За новините не те разбрах.

Ако наистина имаш време и желание да направиш подобна библиотека с Джумла, мога само да те посъветвам да пробваш. Ще се радвам да видя какво ще се получи.
nlr написа:радвам се на шаренко

Зависи какво разбиташ под "шаренко". Аз не обичам сайтовете, приличащи на цигански катуни.

Мнение от нт » 25 май 2007, 00:22

по отношение на интерфейси, аз пък съм пуритан. мразя шареното, скачащите бутончета и анимираните менюта. когато инсталирам уин, първата ми работа е да го докарам да изглежда като 95. мразя флаш-сайтове и почти никога не се задържам на такива повече от секундата, в която установявам какви са. мразя шарени и натруфени като пернишки москвич скинове за програми.
поствам това мнение само, за да стане ясно, че има и такива, които мислят по другия начин, а не за да споря за вкусове, което е напълно безсмислено.

Мнение от nlr » 24 май 2007, 22:01

С "освежаване" исках да наблегна на графичната част от сайта... радвам се на шаренко :). За функционалността - не мисля, че може да се подобри кой знае колко.

Мнение от duvi » 24 май 2007, 20:41

Функционалноста е добра до толкова колкото юзерите са свикнали :) Влизат занят какво търсят и отиват там. За новите юзери е малко странно (влизат виждат бяла страница с черни букви написано историята на това какво всъщност е това и функционален пален от дясно който е малко объркващ. Заглавия, Автори , разни .... Ок свикнеш ли няма проблеми. Според мен на първата страница трябва да са новините за да се вижда, че има постоянна грижа :) от твоя страна. Трябва да се разчупят и менютата да се отделят книгите и авторите на друго меню от разни. Менюто новини е стил Уикипедия което е малко странно всичко е линкове и прочие.. Както казват (хората се радват на шарено) Заглавията на книгите като си на някоя буква излиза меню с 50 реда (линк, информация, зип всичко е позиционирано в ляво почти никакъв ред няма. Мисля, че ако са малко по подредени ще е по прилежно. До колкото виждам от всико си подреден човек и правиш всичко за удоволствие и с кеф но може повече :)


Това е само мое мнение, не искам да обиждам когото и да е било и с каквото и да е било. Аз съм непретенциозен човек и каквото ми трябва го намирам в какъвто и да е стил направено. Но винаги се иска повече

Поздарви !

Мнение от Борислав » 24 май 2007, 20:21

duvi написа:С малко помощ за 3-4 дена може да се промени целият сайт и да се направи напълно нов и максимално функционален!

Нямам намерение да го обръщам на CMS. А каква функционалност му липсва в момента?
nlr написа:По принцип хич няма да е лошо да се освежи сайта

За тая цел има Идеи, пък аз ще реша дали си заслужава. :-)

Мнение от nlr » 24 май 2007, 19:09

По принцип хич няма да е лошо да се освежи сайта, но дали Борислав ще има времето да се занимава...

Мнение от duvi » 24 май 2007, 16:00

От доста време вече се занимавам с Джумла ... Доста прост и адски юзер френдли интерфейс. Настройва се доста лесно от админ менюто и доста добре изглежда. Има мого модули, които се добавят и става доста раздвижен сайт. Има доста неща за книги за рейтинги за мнения за онлайн хора и тн. С малко помощ за 3-4 дена може да се промени целият сайт и да се направи напълно нов и максимално функционален !

Ето малко примери за това как може да изглежда ! http://www.airsoftbulgaria.com http://www.joomla-bg.com httP://gurkha.airsoftbulgaria.com

Поздрави!!

П.п Не казвам, че не ми харесва сегашният изглед на сайта, но съм видял функциалността на джумла и за това така говоря ;)

Мнение от SecondShoe » 21 септември 2006, 22:25

Новостите изглеждат страхотно. Според мен вече библиотеката като цяло живна след промените. Всекидневните посетители вече ще заварват напълно различни неща всеки ден. Нещата вървят добре, като изключим простотиите на "Труд" разбира се.

Мнение от Борислав » 21 септември 2006, 20:39

Гост написа:ако някой раздел е празен, да липсва и раздела (литературни новини в случая)

По принцип така трябва да се прави, но в случая това би имало смисъл, ако някой от разделите често ще е празен. В момента няма литературни новини, защото днес сложих страницата. Предполагам, че до ден-два ще се появи някоя, така че навсякъде ще има по нещичко. ;)

Мнение от Гост » 21 септември 2006, 18:58

хубвао,

като начало някои дребни предложения за да е по-компактна и полезна (според мене)

- ако някой раздел е празен, да липсва и раздела (литературни новини в случая)

според мен по-удобен ред би бил:
-нови произведения
- новини от сайта
- литературни новини
- читателски мнения
- форум

Динамичната страница е тук

Мнение от Борислав » 21 септември 2006, 18:05

Новата динамична версия на началната страница вече съществува. Всеки може да избере в настройките си, тя да се показва вместо досегашната статична версия.
Приемам всякакви идеи относно оформлението и съдържанието на динамичната страница.

Също така се появи и нова страница, посветена на литературни новини. Съответната модераторска страница обаче все още е в процес на изработка. ;)

Ре: Ре: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от Борислав » 14 септември 2006, 10:06

SecondShoe написа:В момента повечето от българските ежедневници посочват като източник за някой от снимките си "Интернет"

А това въобще не добре.
Всички мегафирми се оплакват, че им се нарушават авторските права, искат да прокарат безсмислени закони за вечни права и усилено пропагандират, че споделянето е пиратство. В същото време обаче ползват снимки на хора, без дори да им посочат името.

Къртни Лав споделя в една статия кои всъщност са пиратите.

А ако искате да научите още малко за авторското право и как то се използва срещу обикновените хора, прегледайте речта на Ричард Столман Copyright and Globalization in the Age of Computer Networks.

Re: Ре: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от SecondShoe » 14 септември 2006, 00:10

Борислав написа:Какво ще кажеш за "Литература" вместо "Книги"?...

...Само трябва да се посочва откъде е снимката, автора и при какви условия се разпространява.


Литература звучи добре.

В момента повечето от българските ежедневници посочват като източник за някой от снимките си "Интернет", така че според мен трябва да се посочва източника на снимката само ако е със запазени права в България. Например за снимка на Стивън Кинг или корица на книга е трудно да намериш първоизточника, а и едва ли някой ще се оплаче, че правата му са нарушени заради няколко малки снимчици :) .

Ре: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от Борислав » 13 септември 2006, 10:09

SecondShoe написа:Дали няма възможност мненията пускани за отделните книги да се събират в една страница откъдето да се разбира веднага, че някой е дал мнение за някоя книга или разказ и да се даде възможност за отговор и заформяне на дискусия.
Да, реших и тях да ги сложа на новата страница.
SecondShoe написа:Относно форума. Сега има два раздела "Моята библиотека" и "Основна категория". Та втория раздел малко се дублира с "Идеи" и на негово място може да се създаде раздел "Книги" с подфоруми "Фантастика", "Фентъзи" и "Други".
Втория раздел го има, защото библиотеката е само част от сайта. Освен нея в момента има и математически речник, а в бъдеще може да се появи и още нещо. Това обаче не пречи да се създават още раздели. Какво ще кажеш за "Литература" вместо "Книги"?
SecondShoe написа:Относно новините, добре ще е да може да се добавя и една малка снимка към новината.
Сигурно би било хубаво. Само трябва да се посочва откъде е снимката, автора и при какви условия се разпространява.

Re: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от SecondShoe » 13 септември 2006, 01:14

Да се избира коя начална страница да се показва напълно ме устройва. Като си го избера веднъж и ще се отваря правилната до следващото чистене на бисквитки. Това е супер. Относно новините, има доста сериозни хора във форума и съм сигурен, че някой от тях ще се съгласи да ги модерира. Идеята ми относно анкетата беше продиктувана от това началната страница да е динамична и различна всеки път и да има много нови неща всеки път като влезеш. С анкета ще стане по "портална" страницата, но в крайна сметка ти си решаваш.
Хрумна ми още нещо. Дали няма възможност мненията пускани за отделните книги да се събират в една страница откъдето да се разбира веднага, че някой е дал мнение за някоя книга или разказ и да се даде възможност за отговор и заформяне на дискусия. В момента има хиляди книги и единствения начин да разбереш има ли мнение за някоя е да влезеш в страницата за четене и даунлоад. Ако може оставените мнения да се канализират и показват някъде ще е супер.
Относно форума. Сега има два раздела "Моята библиотека" и "Основна категория". Та втория раздел малко се дублира с "Идеи" и на негово място може да се създаде раздел "Книги" с подфоруми "Фантастика", "Фентъзи" и "Други". Като за начало е добре, а в последствие ако възникне нужда може да се промени нещо.

P.S. Относно новините, добре ще е да може да се добавя и една малка снимка към новината, отсега си го представям как ще изглежда. Аз лично бих писал новини ако имаше такава възможност.

Re: Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от Борислав » 08 септември 2006, 10:05

Хубави идеи даваш. Поне, докато ги чета, ми харесват.
Проблема е, че като се добавят доста функционалности на една и съща страница, тя се претрупва и се превръща в джунгла за новите потребители. С времето човек започва да се ориентира, но в началото се чувства като в небрано лозе. Това съм го изпитвал в някои руски библиотеки.

И все пак има решение на проблема. Хрумна ми току-що. ;)
Могат да се направят две версии на началната страница - една статична с приветствие и кратки разяснения и една динамична. По подразбиране ще се показва статичната страница, а допълнително в настройките ще може да се избере коя от двете да се вижда следващия път.

Сега за новата страница.
Част от новите книги и новите мнения от форума лесно могат да се вмъкнат. Новините са малко по-сложни, защото ще трябва да правя и отделна страница за добавяне/редактиране/изтриване на новини от потребителите. Ще има нужда и от модератор, аз едва ли ще имам време и за тях.

От анкета не знам доколко има нужда, но ако се харесва, може да сложим връзка към форума. Тук има възможност за анкети, а щом вече е направено, няма нужда да се хабят нови усилия.

Добавянето на нови форуми пък е най-лесната част. Опитай се да обобщиш какви точно форуми да се създадат и ще го направим.

Процедурно предложение за началната страница.

Мнение от SecondShoe » 08 септември 2006, 07:09

Всички страници за книги на български (не че има много такива де :) ) страдат от един общ проблем. Не са настроени приятелски към потребителите, особено към тези които посещават съответния сайт често. В това отношение според мен сайтът "Мястото на Борислав" е най-напред, но има нещо, което може да го подобри според мен. Началната страница е много нефункционална. Тя си стои все една и съща и нищо не се променя, с изключение на рубриката новини, но това е крайно недостатъчно. Ето моите предложения:
Приветствието, което е най-отгоре да се премести в отделна страница. Най-отгоре да излизат новодобавените книги. След тях да са новините. Може да се добави и една седмична анкета свързана с актуална тема относно книгите. Не знам доколко е трудоемко, но няма да е зле да се вмъкнат някъде и заглавията на последните теми от форума. Може да има и истински новини от сорта на: кога излиза еди коя си книга, коя е следващата филмирана книга, какво е здравословното състояние на Робърт Джордан и т.н. Ако се добави възможност за писане и публикуване на новини от потребители (автоматично) ще бъде чудесно. Форума може да се поразшири с раздел за обсъждане на жанрове, отделен форум за фентъзи, научна фантастика, криминалета, мистика и т.н.
Идеята ми е страницата да се превърне от лична страница в първия истински портал-библиотека без много усилия. За да стане това началната страница трябва да е динамична и интерактивна, всички български онлайн библиотеки страдат от факта, че нещата са в застой и хората отиват дърпат каквото ги интересува и не се връщат повече няколко месеца щото знаят, че ще заварят там все едно и също, а потенциал има. Вижте популярността на форумите за обсъждане на книги в големите български портали.
Причината аз да се връщам от ден на ден в този сайт е, че форумът е жив, рубриките История и Сканиране показват, че нещо постоянно се върши от някого и лесно виждам новодобавените книги. Това е накратко каквото мисля.

Към началото