Робърт Джордан

За всичко фантастично в литературата
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Мнениеот О.О » 10 септември 2007, 10:57

нт написа:Считам автора Джордан за мошеник и не бих погледнал вече дори и друга книга от него, ако такава изобщо съществува. Талантлив мошеник.
Моля?! Абе ти четеш ли се? оО
Омг, само да те питам... НЯКОГА писал ли си НЕЩО? Май не си, иначе нямаше да го изтърсиш това...
Човек пише, когато иска да пише, когато му доставя удоволствие да пише, да пресъздава онова, което вече е било пресъздадено в ума му, да разгръща малко по малко характерите, отношенията, историите... Както в много неща, ако не ти доставя удоволствие, сори, не ти става.
Какъвто и мошеник да си, няма начин да пишеш само за парите, ако не обичаш самата истирия. Тоест не виждам Джордан по нещо да се различава от останалите автори ;)
О.О
 

Мнениеот нт » 11 септември 2007, 12:32

О.О написа:Какъвто и мошеник да си, няма начин да пишеш само за парите, ако не обичаш самата истирия. Тоест не виждам Джордан по нещо да се различава от останалите автори ;)


Различава се от повечето автори по това, че няма чувство за мярка. По същото прилича на Лев Толстой и други 'безобразници' от подобен вид. Има ги всякакви.

Както и преди казах - това ми е мнението след прочетени с постепенно намаляващо желание седем, осем или девет от въпросните книги без мярка и едва ли ще ме убедиш в обратното. Нито пък аз теб. За всеки влак си има пътници.
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот goblin » 11 септември 2007, 12:56

нт написа:.......
SecondShoe написа:.......
О.О написа:.......

De gustibus non est disputandum. :) (За вкусовете не се спори)

Иначе Джордан и на мен не ми го мели бабата... :P
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот piligrim » 12 септември 2007, 02:51

Първи "повлече крак" Л.Рон Хабърд с "Мисия Земя"...
Ефекта при загубата на перспектива е един и същ. Всъщност няма как да стане иначе. Всичкото това писане, колкото и да се твърди, че
Човек пише, когато иска да пише, когато му доставя удоволствие да пише, да пресъздава онова, което вече е било пресъздадено в ума му, да разгръща малко по малко характерите, отношенията, историите... Както в много неща, ако не ти доставя удоволствие, сори, не ти става.
Какъвто и мошеник да си, няма начин да пишеш само за парите, ако не обичаш самата история.

е обвързано със срокове, договори, неустойки, рекламни кампании, договори за филмиране, мърчандайзинг и т.н.
Толкин е писал "Властелина" в продължение на повече от 20 години... И не по договор с някое издателство, а за децата си и за себе си! Той наистина създава един нов свят с вдъхновение и творчество, обвързвайки го със сериозната си научна дейност. Давам него за пример защото е един от най-ярките. Но ако това дразни някого... Можете да си изберете, който желаете от истинските писатели. Или музиканти.
До скоро хората наистина създаваха изкуство съобразявайки се със собствените си пориви, а не с умозаключенията на някой маркетолог. Примери колкото щеш - започвайки със Спайс Гърлс и завършвайки с Джоан Роулинг... Безспорен факт (вече) е, че има хора (организации), които с огромен ентусиазъм и до голяма степен все по-успешно се стремят да ни казват какво харесваме! Всъщност всичко е търговия. Преди търговците са пътували хиляди километри за да осигурят на клиентите си това, което желаят или от което имат нужда. Сега обаче светът е толкова мъничък... И изведнъж някой умник (знаете има ги много) си казва: "Добре де! Защо да се моря да им търся на "тия" това, от което имат нужда? Не е ли по-добре да ги накарам да СИ МИСЛЯТ, че имат нужда от това, което АЗ ПРОДАВАМ?!" И речено-сторено... Търговеца е щастлив защото значително е намалил най-големия си кошмар - търговския риск... Клиента също е щастлив защото получава точно онова, което е дресиран да харесва... Всеобщо благоденствие и щастие! Само, че... Някои от истинските писатели още преди време описваха подобно общество в тъмни краски. Първо фантастиката беше предимно "техническа". Но постепенно техническия "прогрес" взе да я превръща в реалност. Тогава тя (фантастиката) взе, че се "омеша" с евристиката и прогностиката, и започна да става все по-социална. Вече гледаме по Дискавъри, как се планира издигането на първия "Чун Куо"... (за справка - "Чун Куо" от Дейвид Уингроув)
Дали има политик (диктатор) или голям производител (търговец), който да не си мечтае за контрол върху масовото мнение-вкус...? Едва ли! В миналото, сега и в "светлото" бъдеще. Мисля, че съм щастлив заради възможността да се докосна до мислите на хора отдали ги на хартията в състояние на относителна свобода на духа. Тъжен съм, когато виждам как тази свобода бива заменена от клишета. Тези след нас ако "върви, както е тръгнало" ще са само щастливи защото някой ще ги е възпитал по най-изгодния за него начин.
Погледнете форумите свързани с книги (особено фентъзи). Все по-често срещам дискусии на тема "Кой от Кого". Някои автори вече дори не се свенят да признават, че "творбите" им са писани "по рецепта" - за справка предговора към книгата "Залогът на крадеца" от Джулиет Е. Маккена. Не, че книгата и е лоша. Тя е просто СЪЩАТА! Помислете върху това...! Помислете също до колко и за чии вкусове всъщност се спори...?!
Аватар
piligrim
 
Мнения: 55
Регистрация: 18 април 2007, 22:32
Местонахождение: Русе

Мнениеот нт » 12 септември 2007, 10:16

piligrim, благодаря ти за смисления постинг! Формулирал си неща, които явно за някои хора са очевидни, а за други звучат като обида...
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Robert Jordan, Wheel of Time author, Dies

Мнениеот piki » 17 септември 2007, 11:34

piki
 
Мнения: 65
Регистрация: 08 септември 2007, 11:35

Мнениеот нт » 17 септември 2007, 13:53

Дано почива в мир Робърт Джордан.

Припомних си, че на българското издание, а вероятно и на оригиналното някъде си, стоеше гръмката фраза с рекламна цел как възнамерявал да пише, докато забият и последния пирон в ковчега му. Ирония на съдбата. Човек трябва да внимава какво говори, когато иска да звучи мелодраматично.

Бог да го прости!
нт
 
Мнения: 164
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот piki » 17 септември 2007, 14:55

Жена му знае краят на историята и вероятно ще я допише... това е за тези, които се безпокоят, че нещо ще остане недовършено.
piki
 
Мнения: 65
Регистрация: 08 септември 2007, 11:35

Мнениеот Гост » 19 септември 2007, 12:02

piki написа:Жена му знае краят на историята и вероятно ще я допише... това е за тези, които се безпокоят, че нещо ще остане недовършено.

Никой не се притеснява, че издателската мафия ще пропусне да издаде още десетина книги... И много правилно казваш "допише", а не "завърши". Но това не променя факта, че поредната хубава поредица падна жертва на човешката лакомия. Вече само като прочета "1-ви том от поредицата ..." и ми минава всякакво желание за четене...
Гост
 

Робърт Джордан

Мнениеот Тезея » 19 септември 2007, 22:47

Както вече може би знаете почина Робърт Джордан. :( Жалко! За тези които се интересуват има много подробности в английските сайтове за него, но това за което пиша е, че публикуваха информация за последната и всъщност финална книга от най-известната му(според мен) поредица Колелото на времето(WoT). Последна книга ще има! Робърт Джордан е издиктувал на касети своята книга и тепърва неговата "армия от писатели", както я е наричал той ще я редактира и книгата ще бъде публикувана. Кога? - засега няма информация. Така, че фенове на Робърт Джордан - дерзайте!
Тезея
 

It turns

Мнениеот Corwin » 21 декември 2007, 10:51

Колелото тъче.
Избран е автор да завърши "A Memory of Light". Вижте на dragonmount.

Определено не е "сапунка" с над 1700-те си character-а и сравнително
сложно преплетените си сюжетни линии. Гледал съм онези сериали - не ги
харесвам и Колелото няма нищо общо с тях.

Айде със здраве
Corwin
 

Мнениеот SecondShoe » 21 декември 2007, 19:12

Пуснахме тази новина още преди шест дена в раздел Литературни новини. Там има допълнителни подробности.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Гост » 07 юни 2009, 14:04

През септември излиза на английски първата част от последния том. :D
Гост
 

Мнениеот SecondShoe » 07 юни 2009, 20:27

Крайно време беше. Много хора не доживяха края на сагата, включително и автора.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Nadenceto22 » 27 юни 2009, 17:21

11-те тома от "Колелото на времето", всъщност бяха книгите, с които започнах да чета сериозно. Да, вярно е че има голяма доза комерсиализъм в тях, но пречи ли това да се чете, да се харесва и почита от потребителите? Макар и да е взел от някъде, където и да е, идеи за произведението си, това са само някои опорни точки, не оправдам плагиатството, но то се измерва в ралични количества. Още повече че споменавате общото между магията в "Колелото на времето" и "Властелина на пръстените" е много малка, напълно допостима за две фентъзита, защото все пак трябва да има общо, нали? Трябва да си приличат, както всички други жанрове, да вземем например любовните романи, в които вече не е останала история, която да не се е написала по различни начини, в десетки романи, или трилърите, в които има също няколко типа истории, които се повтарят. Вярно е, че фентъзито, като жанр предлага повече възможностти за развиване на различни истории, но специално този тип фентъзи, не предлага чак такава възможност, за отделяне от фантастичния свят и създания, които е създал Толкин. Тролоците, са нормално, поне според мен явление, пък дори и те не приличат толкова на толкиновите. Единствената сила, е нещо, което не всеки измисля всеки ден и посочете ми, къде в книгите на Толкин се среща, защото около това се върти "Колелото на времето"?
Мисля че, прекалено много се вглъбяваме в недостатъците и не можем да се оставим просто да четем нещо и да оценяваме достойнствата му. Нито хората, нито създаденото от тях може да е перфектно, съвършено, затова защо просто не се опитаме да не се вглеждаме толкова в недостатъците, които всъщност са навсякъде около нас и не пропиляваме времето си, в излишно тюхкане, как някой ни налага нещо, защото всъщност от малки ни налагат нещо, от нас завииси дали това ще е така. Това няма да се промени никога, защото такава е човешката ни природа, а авторите, които решават да пишат, да в днешно време, няма как да пишат, само заради книгата, заради себе си, защото ще се чете много по-малко, като се има и предвид колко по-малко хора четат в днешно време. Ако в 19 век е било модерно да се чете, то днес тази мода е отдавна забравена и се практикува само от ценители. Младото общество отхвърля четенето, като идея за една по-добра същност, а и дори има такива, които го намират за глупово, смешно и излишно. Не е ли това тъжното, питам аз?! Ако това е начина, да накараш хората да четат, като пишеш малко по-комерсиално, по-добре така, отколкото нищо.
В книгите след 5 се разтягат локуми, това е така, но въпреки това съм ги чела и препрочела, защото и в тях могат да се намерят неща, които не си хванал от първия път. 11- та книга, наистина е добра и възражда любопитството, което е било пробудено в първите, оставя нетърпение и е една прелюдия към 12 апокалипстична книга.
Надявам се Брандън Сандерсън да се справи с бремето да сложи финалните щрихи на тази история и ще очаквам с нетърпение излизането на последната книга! :)
Аватар
Nadenceto22
 
Мнения: 7
Регистрация: 27 юни 2009, 16:43

Мнениеот Freki » 29 октомври 2009, 10:10

Така излезе най-накрая The Gathering storm :) на английски разбира се но това не е пречка да се прочете пречка е че поръчката и от онлайн сайт е 50$, които ... не мога да отделя за съжаление като беден студент :( така че ако някои може да я качи било то и на английски ще съм много радостен и благодарен.

П.С. И малко по темата: Робърт Джордан според мен е изградил най-уникалния фентъзи свят, който от своя страна ме запали по фентъзито като цяло и според мен всичките книги от поредицата са супер интересни (имам ги всичките и съм ги препрочитал поне 5-6 пъти) :) Но веднага след колелото в моята класция са Песен за огън и лед и малазанската ;)
Freki
 
Мнения: 3
Регистрация: 29 октомври 2009, 10:05

Мнениеот mIRCata » 20 ноември 2009, 16:25

Жената от която си купувам книгите ми каза, че шефа на Бард е казал, че смята до Коледа да издаде 12 книга. Да се надяваме, че ще успеят и най-накрая да се приключи с тази поредица. В момента съм в средата на 10-тата и няма такова бездействие като сега. За 11 чух добри отзиви. Но ще поживеем, ще прочетем и ще видим.
Като цяло серията е добра, макар на места да е доста скучна. Много повече ми допада поредицата за Малазан. Но съм решил да прочета Колелото, преди да се върна да прочета последната от другата поредица. Макар според брат ми и Ериксън да е тръгнал по лош път с нея.
mIRCata
 
Мнения: 58
Регистрация: 19 ноември 2009, 22:59

Мнениеот Скрит » 24 ноември 2009, 19:24

Ще видим...Личното ми мнение е, че Джордан не просто е заимствал това-онова, той е гребал с пълни шепи. Не само от властелина, неее...някой да е забелязал, че половината Дюн също е вътре ? Все пак държа да отбележа, че като се извади копивото от ръчната количка книги, остава и немалко собствен материал. И в крайна сметка колелото ми харесва. И искрено се надявам завършекът да е изпипан... Защото има толкова много добри книги, които с превръщането си в поредица стават купчина противоречия или може би кълбо вълна с 83 края, за мое огромно съжаление... Хиперионите на Симънс, патрулите на Лукяненко, мечът на истината на Гудкайнд (може би най-зле от всички).
Скрит
 
Мнения: 2
Регистрация: 24 ноември 2009, 18:39

Мнениеот mIRCata » 24 декември 2009, 15:26

Понеже я чакам тази 12 книга, се поразрових малко и попаднах на следната информация. 12-та книга решили, че е много голяма и ще бъде разбита на 3. 12 трябва да е излязла вече в Щатите. Другите две ще излизат през година. Та честито. Ще чакаме още 2-3 години да вземе да се свърши тая поредица. Аман от алчни издатели.
mIRCata
 
Мнения: 58
Регистрация: 19 ноември 2009, 22:59

Мнениеот SecondShoe » 24 декември 2009, 20:10

Еееее, как може такава простотия. То бива алчност, бива ама... Накрая ще я осерат. Как може такова нещо!
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот piki » 25 декември 2009, 01:53

Ужас... или не са могли да преценят кое е излишно в историята... или са решили още малко да поизтупат бръшняния чувал.
piki
 
Мнения: 65
Регистрация: 08 септември 2007, 11:35

Мнениеот stype » 25 декември 2009, 09:31

Не разбирам какво ви пречи, че книгата е разделена на три части, вече прочетох първата и е много добра, в духа и темпото на първите няколко от поредицата, ако и другите са така, колкото повече, толкова по-добре.
stype
 

Мнениеот mIRCata » 27 декември 2009, 23:55

stype написа: колкото повече, толкова по-добре.

Кое му е доброто - че ще разтягат локума и ще чакаме нещо измислено и завършено още години, за да се разбере какво ще стане?
Надявам се знаеш, че Джордан почина. Няма кой да ти мисли още 10-20 книги. Самата книга е завършена. И вместо да я издадат, те ще я рабиват и ще я бавят, та само да издават книги и да трупат печалби, а ние ще си чакаме.
Надявам се само да не се изложат така и с поредицата за Малазан.
mIRCata
 
Мнения: 58
Регистрация: 19 ноември 2009, 22:59

Мнениеот stype » 28 декември 2009, 20:36

Сандерсън изобщо не е лош писател, книгата НЕ Е разтягане на локум, сюжетът е стегнат и динамичен, не мисля, че история от този мащаб би могла да се завърши набързо, като прочетеш тома, съм сигурен, че ще се съгласиш с мнението ми, определено не е направено за пари, за пари се пишат продълженията на Дюн например, и въобще предлагам да продължим дискусията след като книгата излезе на български, че така ми е трудно да те убедя.
stype
 

Мнениеот Борислав » 28 декември 2009, 20:46

Прочетох какво е написал Брандън Сандерсън за разделянето на последния том и си мисля, че е прав. Вярвам, че в изминалите томове наистина са се били разпуснали прекалено много нишки, които е трябвало да бъдат втъкани обратно. Вероятно е можел и да претупа историите, но е щяло да бъде просто отбиване на номера.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1003
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот HT » 29 декември 2009, 05:59

Борислав написа:Прочетох какво е написал Брандън Сандерсън за разделянето на последния том и си мисля, че е прав. Вярвам, че в изминалите томове наистина са се били разпуснали прекалено много нишки, които е трябвало да бъдат втъкани обратно. Вероятно е можел и да претупа историите, но е щяло да бъде просто отбиване на номера.


Благодаря за линка, Бориславе! Прочетох с интерес.
Много мъка има по тоя комерсиализиран свят. Книжарниците сменят заглавията на авторите, за да не им се объркват компютрите. Писатели пишат по договори и на надница вдъхновени приключенски истории...
Тежко, тежко. Във всички области на приложното изкуство нещата са непоносими и водени от други (различни от прокламираните) цели.
Стана ми чак мъчно за човека. Хванал се е да разчиства Авгиеви обори с желание и, изглежда, почтеност. Ще си съсипе здравето от преумора, залага си репутацията на карта, а и накрая едва ли ще получи лавров венец. Дано поне изкара много пари. И дано да е здрав и силен като Херкулес.
Аз лично наистина не искам да знам как свършва цялата тази безкрайна каша, забъркана от покойния мистър Джордан.
HT
 

Мнениеот Гост » 15 януари 2010, 21:17

супер ме издразниха някои постове тука...например какво общо има дюн и патрулите ...А за другото, книгата за мене не е разтягане на локуми помня си всичко идеално и не ми е проблем да прочета о6те 100 страници вместо да завърши по средата на мелето.
Гост
 

Мнениеот Mat » 01 март 2010, 21:21

Четейки изнервените мнения по-горе, сякаш виждам собствените си реакции отпреди години. Дразнеше ме протяжното действие, безбройните персонажи, отчайващите тъпоглави супер-девойки, препратките към други фентъзи-светове... Но това беше при първото четене. После се оказа, че съм станала зависима от "Колелото на времето". Периодично се връщах (безразборно) към различни откъси от поредицата, зачитах се за отмора и отново потъвах в този свят, създаден толкова достоверно, осезаемо-реалистично, в който дори магията е "поставена на научна основа". Идва момент,в който разбираш, че описанието на рокли, бродерии, архитектурни детайли и всякакви досадни подробности от една страна са те "зарибили" и са те приобщили към света на Колелото, а от друга - хванал си се на въдицата на големия шегаджия и играч Р. Джордан, който е наредил грандиозна щарада, и която ти с настървление започваш да разнищваш. В момента много повече ме забавлява да търся и откривам митологически и исторически аналогии на герои и събития в романите на Джордан, и на тази основа да градя предположения за бъдещото развитие на сюжета, отколкото да чета самите романи.
Прочетох книгата, която е написал Брандън Сандерсън и тя, в известен смисъл, ме разочарова. (Английският не е най-голямата ми сила.) Действието е динамизирано, главите са двойно по-кратки, не липсват разтърсвящи драматични ситуации, основните герои видимо са "пораснали", а второстепенните са намалели наполовина. Всичко това - добре, но елегантната магнетичност на Джордановия разказ е изчезнала. Поне за мен. Надявам се българският преводач да ми я върне!
Относно разделянето на финала на 3 части, не смятам, че е комерчески ход. Не би било възможно обрасналото с толкова сюжетни линии повествование да завърши, ей така, изведнъж. Иначе, от всичко става ясно, че Тармон Гайдон идва! :evil:
Графинята се спусна с изменено лице към езерото...
Mat
 
Мнения: 28
Регистрация: 30 март 2007, 18:06
Местонахождение: Плевен

Мнениеот SecondShoe » 01 март 2010, 22:41

Аз съм от много придирчивите читатели, които лесно захвърлят книги, в които действието е твърде протяжно, но в случая с Колелото няма такова нещо. В никой момент не ми е била скучна поредицата.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Thimotty » 13 април 2010, 03:22

Всичките съм ги чел по няколко пъти. В личната ми класация Джордан е първи, а второто място си делят Едингс и Фийст.
Аватар
Thimotty
 
Мнения: 22
Регистрация: 08 май 2009, 23:44

ПредишнаСледваща

Обратно към Научна фантастика, фентъзи, ужаси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости