Електронна книга
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Електронна книга
Здравейте. От два месеца съм собственик на електронна книга Pocketbook Touch Lux 5. Чете .epub, .PDF и други формати. НО имам следния проблем. Когато отворя книга на английски език примерно и всичко е подредено като в истинска хартиена книга, но тези на кирилица оставя много пространство между редовете и текста е по-разпръснат. Има ли настройка да се оправи?!
Re: Електронна книга
Дай малко повече информация. Откъде е изтеглена книгата, и в какъв формат?
На четеца правил ли си актуализация на фирмуера?
На четеца правил ли си актуализация на фирмуера?
Да постъпваш правилно не винаги е грешно!
Книгите са PDF формат - изтеглени са от тук, замунда и яндекса. Всички книги ми ги отваря по един и същи начин с тази разлика, че редовете на книгите на английски и други езици са добре подредени, а при кирилицата има доста голямо разстояние между редовете и пренасянето е неправилно. Ще се опитам да направя снимка.
-
PDF не е препоръчителен формат за електронни книги. В Читанката няма PDF файлове за сваляне, а Яндекс е търсачка… теглете книгите във формати fb2, epub, mobi… ако е възможно. Тогава вече вижте как ви се визуализира текстът и дали ще имате проблем.
pechkov, мисля, е имал предвид да дадете линк към точно определена проблемна книга, за да се види, дали самият файл не е лошо направен.
pechkov, мисля, е имал предвид да дадете линк към точно определена проблемна книга, за да се види, дали самият файл не е лошо направен.
Някой книги ги свалям от Yandex Disk. Майка ми разполага Pocketbook по-стар модел и той чете единствено .epub, но текса също се визуализира по този начин. Ще се опитам да изтегля книги в друг формат да пробвам. Просто искам да го наглася текса да е излежда като на истинска книга. Иначе е много удобно, но ме дразни така.
Много пъти е обсъждано защо PDF не може да бъде електронна книга, така че ще пропусна това обяснение.mddinev написа:Книгите са PDF формат …
За книгата на английски ми се струва, че не е в PDF.
Не каза дали си правил актуализация на четеца. Ако не си - пусни да провери за нова версия.
Извинявам се. Просто за първи път ползвам електронен четец и съм пълен лаик. Използвам интернета на устройството и ги свалям във формат .epub и текста е добре. До сега ги прехвърлях с кабела и може за това да не се е получавало.
Няма значение по какъв начин си ги наточил в четеца, важното е файловете да не се повредят. А "повреда" може да стане ако например използваш някой недоносен софтуер от рода на Calibre, който "услужливо" ти преправя цялата структура на файловете преди да ги изпрати към четеца.mddinev написа:… До сега ги прехвърлях с кабела …
Ако използваш например EPUB файлове от Читанка - би трябвало винаги да се отварят в приличен за четене вид, без излишно накъсване на редовете, както се случва с PDF например, и без да ти омазва пейзажа с измислени серифни шрифтове, както се случва с издателските EPUB файлове. Структурата на EPUB формата е такава, че позволява добавянето на определен шрифт във файла, с който да се визуализира текста. Файловете от Читанка нямат вградени шрифтове, и за показването на екрана се използват настройките, които си направиш в четеца. FB2 също е подходящ за четците Pocketbook, но в "чист" вид заемат повече място. Ако бъдат компресирани до fb2.zip - тогава заетия размер спада драстично, а четеца може да си ги отваря нормално без нужда да се прави каквото и да е.
Отново подсещам да погледнеш за актуализация на четеца. Аз също имам Pocketbook-ци, и работата е в това, че са произведени преди известно време, в паметта им е записана тогавашната версия на фирмуера, и например последния ми четец не можеше да сричкопренася, също като твоя имаше известни проблеми с разстоянията между редовете и прочее досадни неща. Междувременно производителя е направил промени в софтуера му, които могат да бъдат изтеглени през интернет. Включих го към WiFi, цъкнах от менюто да провери за обновления, намери си нещо, изтегли го, и нещата се промениха драстично. Вече сричкопренася на български език нормално, няма проблеми с настройките на отстъпите и редовете. Е, бележките под линия ми се искаше да ги показва малко по-добре, както CoolReader например, но един компромис може да се направи.