Намиране на новела

Търсите заглавието на книга или пък името на автор? Това е правилното място за въпроса ви.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Отговор
Djem
Мнения: 1
Регистрация: 26 юли 2017, 09:04

Намиране на новела

Мнение от Djem »

Опитвам се да намеря заглавието на една новела или разказ на Цвайг. Там се разказва за един доста възрастен човек, който от сутрин до вечер стои в едно кафене. Той е търговец на стари книги. При него отиват разни хора, които искат да му продават или купуват книги. Единственото занимание, което този човек има е по цял ден да чете. Особеното е, че той е изключително концентриран в тази си дейност. Описват се много епизоди, в които в кафенето се вдига много шум, но него нищо не може да го разсея от четенето. Дори имаше момент в, който в непосредствена близост до него се е правел някакъв ремонт, а той дори не разбрал за ремонта. Действието се развива по време на Първата или Втората световна война. Цвайг го описва като толкова откъснат от света, че дори не знаел, че има война и не четял вестници. Бил е арестуван, поради подозрение за шпионаж, след което е пратен в концентрационен лагер и там той се променя коренно. Като се връща в града си, той е загубил способността си да чете концентрирано, дори заспивал, докато е чел.

Моля, ако някой разпознава новелата и се сеща за заглавието, да каже.
oldbookzero
Мнения: 2
Регистрация: 08 декември 2014, 06:32

Re: Намиране на новела

Мнение от oldbookzero »

Новелата е от 1929 и оригиналното немско заглавие е Buchmendel, а името на героя е Якоб Мендел, за съжаление не зная дали е издавана на български.
Аватар
plqsak
Мнения: 25
Регистрация: 10 декември 2012, 22:38

Re: Намиране на новела

Мнение от plqsak »

Новелата е преведена под името Мендел-книгата, по спомен, е включена в изданието на ИК Народна култура от 1977 г. "Новели"- Стефан Цвайг. В нета пише, че я имало и в издание от 1946 г. Би било интересно едно сравнение на преводите и стила, ама къде ти...
Отговор

Обратно към

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: един гост