Архиви на 'Моята библиотека' в FB2, EPUB и MOBI формат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Архиви на 'Моята библиотека' в FB2, EPUB и MOBI формат
.
>>> Линкове за сваляне на обобщени и месечни архиви <<<
>>> Описание на архивите и chitanka.info.filter <<<
Моля, прочетете описанието.
.
>>> Линкове за сваляне на обобщени и месечни архиви <<<
>>> Описание на архивите и chitanka.info.filter <<<
Моля, прочетете описанието.
.
Последната промяна е направена от pechkov на 98. Мнението е било променяно 98 пъти.
Да постъпваш правилно не винаги е грешно!
Re: Архив на 'Моята библиотека' в FB2 формат
Благодаря за архива за месец август 2012.
За ползата от FB2 формат.
Използвайки програмата MyLibFB2Ren.exe имам подредени по азбучен ред произведенията по автори и поредици. И така подредени произведенията заемат малко повече от половината от 8GB Micro SD памет, намираща се в електронния четец. Така разполагайки само с електронния четец лесно намирам необходимия ми автор и евентуално необходимото произведение. Теглото на четеца е 320 грама а произведенията в паметта му повече 26000.
За ползата от FB2 формат.
Използвайки програмата MyLibFB2Ren.exe имам подредени по азбучен ред произведенията по автори и поредици. И така подредени произведенията заемат малко повече от половината от 8GB Micro SD памет, намираща се в електронния четец. Така разполагайки само с електронния четец лесно намирам необходимия ми автор и евентуално необходимото произведение. Теглото на четеца е 320 грама а произведенията в паметта му повече 26000.
Последната и единствена промяна е направена от ali на 11 септември 2012, 12:22.
Новите архиви ги направих в същия вид, в който бяха и предишните архиви. В близко бъдеще ако все още има интерес за тези архиви - ще направя промяна на имената на файловете в два варианта:
1. Имена на кирилица, всички FB2 файлове подредени в поддиректории по имена на автори и поредици.
2. Имена на латиница, компресирани до FB2.ZIP - това е по-удачен вариант за четци, които поддържат четене на FB2.ZIP файлове.
Ако имате други предложения - споделете ги.
1. Имена на кирилица, всички FB2 файлове подредени в поддиректории по имена на автори и поредици.
2. Имена на латиница, компресирани до FB2.ZIP - това е по-удачен вариант за четци, които поддържат четене на FB2.ZIP файлове.
Ако имате други предложения - споделете ги.
-
А, чудех се кога някой ще подхване доброто дело
Въпреки придобиващия огромни размери мързел се хванах днеска да поразширя едно конзолно програмче, което си ползвам за читанката от време оно за да ги приведе в удобен вид за риидъра. Работи с въпросните fb2 файлове, но очаква да са в една директория, не разделени по време. Ето я идеята:
Поствам в тая тема преди да направя нова - ако ти харесва като идея и ти се занимава да поддържаш архива във вид, в който работи програмката може да се комбинираме.
Въпреки придобиващия огромни размери мързел се хванах днеска да поразширя едно конзолно програмче, което си ползвам за читанката от време оно за да ги приведе в удобен вид за риидъра. Работи с въпросните fb2 файлове, но очаква да са в една директория, не разделени по време. Ето я идеята:
Поствам в тая тема преди да направя нова - ако ти харесва като идея и ти се занимава да поддържаш архива във вид, в който работи програмката може да се комбинираме.
Здравейте,благодаря че продължавате делото на Хари Петров и Мандор преди него.
Имам едим проблем обаче. Не мога да сваля нито един архив.
Имам едим проблем обаче. Не мога да сваля нито един архив.
-
Току що проверих, нямам проблем с файловете, свалят си се...
Файловете са качени на домашен сървър, и е възможно от доставчика на интернет да има някакво филтриране на IP адреси извън България, или първите октети на адреса да съвпадат с някои блокирани от мен IP-та на ботове и WEB спайдъри.
Ако някой не може да свали файл - нека ми пише по скайпа и ще стане. Скайп: pechkov
Ако някой не може да свали файл - нека ми пише по скайпа и ще стане. Скайп: pechkov
Благодаря и аз. Хари е описал много добре как става свалянето, но ... мързелът си е мързел. Хубаво е като ги има наготово. Аз ги свалям без проблеми (от Германия), малко бавничко, но не е болка за умиране. Благодаря още веднъж за положения труд!!
Септември 2012
Последната и единствена промяна е направена от pechkov на 22 февруари 2013, 20:08.
октомври 2012
Последната и единствена промяна е направена от pechkov на 22 февруари 2013, 20:09.
Архив на "Моята библиотека" в fb2.zip формат, файлови имена на латиница с името на автора и произведението, подредени в директории по азбучен ред и поддиректории с името на автора. По-удобно за електронни четци, които поддържат отварянето на fb2.zip файлове. Общ обем около 1.7 GiB.
Обобщен архив до октомври 2012 включително. Саморазпакетиращ се архив.
User: chitanka.info
Pass: books
---------------------------------------------------------
Това е пробен вариант на архива. Аз имам PocketBook, и за момента fb2.zip вариант се оказва най-удобен за него. Който има електронен четец - нека сподели какъв е четеца, и в какъв формат и вариант на архива му е най-удобно ползването.
Обобщен архив до октомври 2012 включително. Саморазпакетиращ се архив.
Това е пробен вариант на архива. Аз имам PocketBook, и за момента fb2.zip вариант се оказва най-удобен за него. Който има електронен четец - нека сподели какъв е четеца, и в какъв формат и вариант на архива му е най-удобно ползването.
Последната и единствена промяна е направена от pechkov на 22 февруари 2013, 20:12.
Привет!
Много благодаря за положените усилия.
А дали има възможност за архив на Читанката във формат epub?
Много благодаря за положените усилия.
А дали има възможност за архив на Читанката във формат epub?
Обмислям този вариант, но за целта ще трябва да се свалят произведенията от 2006-та година насам... Може да стане де, но първо исках да събера мнения от потребители, за да установим точно в какъв вариант е най-удобно да се правят архивите. FB2.ZIP формата е удачен за PocketBook, но дали е най-добрия вариант за Nook или Kindle... Хайде споделете, и ще измислим нещо.
-
PoketBook-а не се ли справя добре с имена на кирилица? Имаше кирилска клавиатура... че чатърицата изглежда грозно :/
Всеки четец, пък и зависи какво работи на него си има различно изискване.
Сонита с оригиналния фирмуер най-добре ядат lrf, после epub, ама сортировка на кирилица нема, или имената трябва да са на латиница или първата буква да е латинска, останалите кирилица (по-добре изглежда). Директории не важат.
Сонита с prs+ и директно отваряне на фолдърите си работи перфектно с пълни кирилски имена във вид Начална буква/Автор/Колекция/Произведение
Киндъл с оригинален фирмуер се справя с имена на кирилица, директориите са само едно ниво надолу, mobi формат. Подходящо би било Автор/Колекция-Произведение.mobi
Киндъл с duokan е като сони с prs+, само дето яде и fb2
Та такива работи... аз затова хванах тая програма, но се зарибих по 2 игрички и така и не я довърших, а ми трябва един ден писане и ще е готова, ама пусти мързел
Всеки четец, пък и зависи какво работи на него си има различно изискване.
Сонита с оригиналния фирмуер най-добре ядат lrf, после epub, ама сортировка на кирилица нема, или имената трябва да са на латиница или първата буква да е латинска, останалите кирилица (по-добре изглежда). Директории не важат.
Сонита с prs+ и директно отваряне на фолдърите си работи перфектно с пълни кирилски имена във вид Начална буква/Автор/Колекция/Произведение
Киндъл с оригинален фирмуер се справя с имена на кирилица, директориите са само едно ниво надолу, mobi формат. Подходящо би било Автор/Колекция-Произведение.mobi
Киндъл с duokan е като сони с prs+, само дето яде и fb2
Та такива работи... аз затова хванах тая програма, но се зарибих по 2 игрички и така и не я довърших, а ми трябва един ден писане и ще е готова, ама пусти мързел
По принцип PocketBook си работи много добре с кирилица, и затова оставям имената на директориите на кирилица. Но в zip файловете не е добре имената да са на кирилица. Обаче PocketBook показва имената на файловете като извлича информация от fb2.zip файла - т.е. показва си ги на кирилица, и има възможност да извежда списъка показвайки кориците на книгите. Това е следващия въпрос, който ще се опитам да реша - да вкарам кориците обратно в произведенията, или първо да подредя книгите, и да филтрирам произведенията, които са включени в някоя книга, за да не се повтарят. Ще стане по-сложно, а сложните работи не са добре.
Ти можеш ли да спретнеш 10-15 произведения в подходящ за различните четци вид?
Ти можеш ли да спретнеш 10-15 произведения в подходящ за различните четци вид?
-
Ами аз... (засрамен)... затрих старите си разработки и конвертори с идеята тая програма да стане универсална и да не ми трябва друго (имах различни програми за различните устройства). Та трябва да я довърша, че да мога да изкарам нещо смислено. Кориците си бяха вътре, ама за различните произведения бях решил просто да ги сложа с индекс и да ги има всички варианти. Проблема беше, че намерих няколко, които бяха с едно и също име, но едното например 3 пъти по-дълго, единия път направено като разказче в някакъв сборник, другия път направо половин книга... ако се сещам правилно "Падането на нощта" на Азимов беше един от тея.
Ти откъде точиш инфото - архива във fb2 от читанка или директно от базите? Аз преди със sqlite отварях дб-то и от там, има си предимства, ама беше едно сглобяване после...
Ти откъде точиш инфото - архива във fb2 от читанка или директно от базите? Аз преди със sqlite отварях дб-то и от там, има си предимства, ама беше едно сглобяване после...
Аз засега продължих по стария начин, както Хари ги правеше, с номерация за файловете, свалям ги от сайта през "Нови произведения". А "zip" архива го качих тия дни на FTP-то, иначе така или иначе си го правех за моите четци. Пуснал съм го като тест, докато уточним дали покрива нуждите на достатъчен брой марки и модели четци. За в бъдеще ако се събере достатъчно информация за други марки как е най-добре да се правят архивите - може да се направи лека корекция, или да се пусне още един вариант на подредбата на файловете в архива, а стария вариант с номерирани файлове ще го спра до края на годината.
За EPUB питах Борислав дали има начин да се източи наведнъж цялата библиотека - няма такъв начин. Препоръчва ми да взема торент-а, и оттам да тегля локално каквото трябва. Ще става достатъчно бързо, просто се иска малко кликане с мишката. Имам скриптове за автоматизация на това-онова, но пак казвам - преди да се пишат скриптове и да се човъркат файлове - трябва да се уточни в какъв формат ще вършат работа. Имаме да покрием доста марки и модели четци, някои от които работят най-добре със "собствени" формати за книгите. Така че търсим и алтернативни решения, както например CoolReader за Kindle. Ако този fb2.zip вариант върши работа за Киндъли на които е сложен CoolReader - тогава можем просто да обясним на хората как да си го инсталират, вместо да конвертираме цялата библиотека в mobi формат. Но аз нямам KIndle за проба, нито Sony, нито Nook... Имам само PocketBook, затова искам от притежателите на такива четци да се включат в дискусията, и да предложат в кой формат, с каква подредба и как да са надписани файловете, за да са най-удобни за ползване.
За EPUB питах Борислав дали има начин да се източи наведнъж цялата библиотека - няма такъв начин. Препоръчва ми да взема торент-а, и оттам да тегля локално каквото трябва. Ще става достатъчно бързо, просто се иска малко кликане с мишката. Имам скриптове за автоматизация на това-онова, но пак казвам - преди да се пишат скриптове и да се човъркат файлове - трябва да се уточни в какъв формат ще вършат работа. Имаме да покрием доста марки и модели четци, някои от които работят най-добре със "собствени" формати за книгите. Така че търсим и алтернативни решения, както например CoolReader за Kindle. Ако този fb2.zip вариант върши работа за Киндъли на които е сложен CoolReader - тогава можем просто да обясним на хората как да си го инсталират, вместо да конвертираме цялата библиотека в mobi формат. Но аз нямам KIndle за проба, нито Sony, нито Nook... Имам само PocketBook, затова искам от притежателите на такива четци да се включат в дискусията, и да предложат в кой формат, с каква подредба и как да са надписани файловете, за да са най-удобни за ползване.
3 гласа за fb2.zip
Nook Simple Touch & Sony PRS-T1 rooted - справят се добре с fb2.zip. И на двата четеца съм сложил Cool Reader.
От по-старите - имам Sony 505, но на него му ги конвертирам в LRF, защото epub няма двустранно подравняване.
Всъщност и за него fb2.zip ще е добре, защото например този конвертор си ги обработва - http://www.the-ebook.org/?p=412
Nook Simple Touch & Sony PRS-T1 rooted - справят се добре с fb2.zip. И на двата четеца съм сложил Cool Reader.
От по-старите - имам Sony 505, но на него му ги конвертирам в LRF, защото epub няма двустранно подравняване.
Всъщност и за него fb2.zip ще е добре, защото например този конвертор си ги обработва - http://www.the-ebook.org/?p=412
Fb2.zip си е супер, лесно се прехвърля в други формати. Аз чета fb2.zip, epub и mobi (жалко, че mechok спря поддръжката на mobi). Едно време се борих с прехвърлянето на цялата библиотека в epub формат (работи още ). Може би ще помогне, ако погледнете тук
Аз съм със Sony xperia x8 + Cool reader и FB2 формата е идеален за мен. Относно саморазархивиращият се архив на моята библиотека - супер удобно и компактно...
Ноември 2012. Саморазпакетиращ се архив.
Последната и единствена промяна е направена от pechkov на 22 февруари 2013, 20:15.
-
Има ли някакви по-специални ползи от преминаването от ZIP към саморазархивиращи се EXE файлове? Аз нямам windows и ми представлява известна трудност да извлека файловете.pechkov написа:Ноември 2012. Саморазпакетиращ се архив.
Редакция: Съжалявам, едва сега видях, че в началото на темата е линкнат и архив в ZIP формат. Трябваше да прегледам, преди да пиша
Полза - не. Просто търся най-краткия път за потребителя. Саморазархивиращия се вариант е и с друга подредба на файловете в архива. Надписани са с име на автора и име на произведението, подредени са в поддиректории по първа буква от името на автора, и са в FB2.ZIP вариант.
Стария вариант, който все още е на ZIP архив го правя така, защото е в заварено положение. Хари преди така ги правеше, и исках да са еднакви. Но плана е да изкараме и декември, и го спирам. Ще продължа с новия вариант, който направо може да се налива в четци без допълнителна обработка.
Не си писал с каква система работиш, предполагам, че може да е Линукс... Селф-екстрактора не тръгва ли под WinE?
Стария вариант, който все още е на ZIP архив го правя така, защото е в заварено положение. Хари преди така ги правеше, и исках да са еднакви. Но плана е да изкараме и декември, и го спирам. Ще продължа с новия вариант, който направо може да се налива в четци без допълнителна обработка.
Не си писал с каква система работиш, предполагам, че може да е Линукс... Селф-екстрактора не тръгва ли под WinE?
-
Ще се оправя някак. Не е кой-знае какво неудобство.pechkov написа:Не си писал с каква система работиш, предполагам, че може да е Линукс... Селф-екстрактора не тръгва ли под WinE?
Благодаря на теб, както и на всички, които отделят от времето си за да обогатяват съдържанието в библиотеката!
Има ли някакво ограничение за сваляне на големите архиви от чужбина? Аз съм в Канада и вече трети път подред се опитвам да сваля файла, но след определено време свалянето се прекъсва, а и скоростта е ...
Принципно за FTP сървъра няма ограничение откъде се сваля, но съм сложил ограничение на скоростта. След 21 часа ограничението се вдига доста нагоре. Има и друго ограничение в броя на едновременните връзки за сваляне на 1. В някои случаи има значение какъв FTP клиент ползваш. За съжаление стария файлов сървър е с по-слаби защити, и до края на годината ще го спирам въобще, така че - ще оправяме проблемите с FTP-то.
clio, ако имаш скайп - пиши ми на pechkov. Ще оправим нещата.
clio, ако имаш скайп - пиши ми на pechkov. Ще оправим нещата.
Аз ползвам PER3162BN на Prestigio. За съжаление четеца не работи с FB2.ZIP формат. До колкото разбирам, с програмата MyLibFB2Ren.exe, с едно кликване на мишката се прави от досегашния архив във формат FB2 подредба във формат FB2.ZIP (опция - компресиране на файловете). Ще съм благодарен ако някои ми посочи програма, която да прави обратното, от архива във формат FB2.ZIP подредба във формат FB2. Така ще мога да ползвам архива в FB2.ZIP, след отпадане на архива в FB2.
ali, не се притеснявай. Тъкмо в момента обсъждахме въпроса, и ще е по-добре да бъде продължен варианта с номерирани файлове.
Освен ако не хостваш архива на домашен сървър някъде дълбото в провинцията (тоест с местен провайдер, който слага тежки ограничения), не виждам причина да слагаш ограничение на скоростта и да караш хората да чакат 5 часа, за да го свалят. Който иска, така или иначе ще го свали, тъй че не печелиш никакъв трафик, ако това е идеята. Все пак България е на трето място в света в момента по скорост на нета. След 23 часа скоростта е без промяна.
Трафика не е никакъв проблем. И - да, на местен ISP съм, в провинцията. Проблем при стария файлов сървър се получаваше най-вече, когато се появи някой "сваляч" с download менажер и настройка за 10 едновременни връзки (като пример)... Тогава един сваля, а останалите - чакат. На същия сървър има и други задачи за правене, така че ограниченията ще останат такива, каквито са в момента. Стария формат на архивите също ще бъде прехвърлен към FTP-то след седмица-две. Кумулативния архив е направен сега като начало на fb2.zip формата, и оттук насетне по план ще се прави веднъж годишно. Тези пет часа чакане на никого няма да навредят на здравето. А като намеря и друго място за хостване на файлове - ще направя и огледала за архивите. За подробности и новости - засега следете тази тема.