Amazon Kindle
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
-
Re: Amazon Kindle
Я, не го знаех тоя сайт, яко! Може дори епъб и фб2 да изкара, при които калибре ще мърка от удоволствие
Здравейте, някой знае ли как трябва да се обработи една книга , или в какъв формат да се свали , за да може след като я конвертирам в mobi и я изпратя на киндъла да излизат номерата на страници а не location?
Здравей,wondertedy7 написа:Здравейте, някой знае ли как трябва да се обработи една книга , или в какъв формат да се свали , за да може след като я конвертирам в mobi и я изпратя на киндъла да излизат номерата на страници а не location?
Ползвам Calibre.
През браузера на Calibre влизам в този сайт и изтеглям желаната книга в FB2 формат.
Конвертирам в MOBI с дефолтните му настройки и пак с Calibre изпращам на киндъла, който е закачен за компютъра с USB кабел.
При така получените от Моята библиотека MOBI файлове, имаме съдържание, глави, и страници.
В други случаи от други места често само location.
Архивите не вършат ли работа? Ако има някакъв недостатък в MOBI-тата - споделете, може да се намери решение.~HT написа:... Ползвам Calibre...
За да бъдеш добър човек - трябва да бъдеш добър всеки ден, през целия ден.
За да се превърнеш в лош човек - е достатъчно да бъдеш лош само веднъж.
Много благодаря за бързия отговор Беше много полезна информация и сега всичките ми книги си имат страници
pechkov здравей!pechkov написа:Архивите не вършат ли работа? Ако има някакъв недостатък в MOBI-тата - споделете, може да се намери решение.~HT написа:... Ползвам Calibre...
Като казах 'други места' нямах пред вид архивите, които ти правиш и поддържаш. Не съм, обаче, ги пробвал. Просто имам много малко време за четене и така си карам с Calibre откак съм си купил киндъла преди много години.
За моите нужди и цели Calibre се оказа тогава най-удачното решение; няколко други конвертора които опитах тогава имаха точно посочения от потребителя wondertedy7 проблем.
Другите места, за които си мислех са Project Gutenberg - книги на английски от там и от различни 'случайни' източници.
Поздрави!
НТ
А занимава ли ти се да пробваш поне един файл (може да изтеглиш оттук), и да кажеш дали всичко му е наред?~HT написа:... Не съм, обаче, ги пробвал. ...
Да, разбира се...pechkov написа:А занимава ли ти се да пробваш поне един файл (може да изтеглиш оттук), и да кажеш дали всичко му е наред?
Изтеглих Сам Лундвал - Не е време за герои.
Проблемът е на лице - форматоровката е хубава, съдържание, глави и маркери за главите по progress bar-а и възможност за прескачане от глава на глава.
Липсва, обаче, информация за страниците. Има само location.
Става дума за Kindle keyboard на доста години вече с firmware (или ОС) 3.4.
Разбирам. Благодаря ти за помощта.~HT написа:... Липсва, обаче, информация за страниците. Има само location...
Засега нямам идеи как да оправя това. Файловете са генерирани с KindleGen от FB2-ките. Евентуално ще проверя дали има по-нова версия на KindleGen, а ако няма - ще търся някой с по-нов Киндъл да пробва за всеки случай дали не е в зависимост от четеца.
Така поне стана дума и знаеш че подобен проблем съществува.pechkov написа:Разбирам. Благодаря ти за помощта.
Засега нямам идеи как да оправя това. Файловете са генерирани с KindleGen от FB2-ките. Евентуално ще проверя дали има по-нова версия на KindleGen, а ако няма - ще търся някой с по-нов Киндъл да пробва за всеки случай дали не е в зависимост от четеца.
Нито е нещо сериозно, нито по някакъв начин пречи на удоволствието от четенето.
Допускам че Calibre просто генерира съответна информация за страници по някакъв усредняващ метод.
Споровете какво изобщо е това страница при електронна книга и ако увеличим размера на шрифта трябва ли броят страници в книгата да се удвои, са напълно валидни...
Успех!
FBReader ги изислява страниците на 1 или 2 килобайта на страница, не помня 1 или 2 беше. CoolReader ги изчислява на видима страница и ги преизчислява на ново, при всяка смяна на фонт-а. Calibre не генерира никакво инфо за страници и не би трябвало да се съдържа такова в никой от форматите за електронна книга (освен PDF ...) .
PDF е формат за документи, не за книги.гост написа:... и не би трябвало да се съдържа такова в никой от форматите за електронна книга (освен PDF ...) .
Но въпроса за показването на еквивалентен брой страници остава. Защо на някои MOBI файлове има такъв брояч, а на други - няма!? (нямам Киндъл, така че това си е въпрос, а не просто чудене)
Броя на страниците се променя динамично не само при смяна на шрифта, а за всеки различен екран, върху който се визуализира книгата, и дори зависи от това дали визуализиращия софтуер има сричкопренос.
KindleGen с който генерирам MOBI файловете по принцип има настройки, и съм обърнал внимание най-вече на настройката за степента на компресия. Правя ги с максимална компресия, което отнема най-много време, но пък с бързо компресиране не се знае колко гили-гили-байта ще стане архива. Ако някой ентусиаст с Kindle четец има малко време за пробване - нека ми пише по скайп (pechkov), за да опитаме няколко различни настройки как ще се покажат на Киндъла.
Такааа. Аз също притежавам Kindle keyboard.~HT написа:Липсва, обаче, информация за страниците. Има само location.
Става дума за Kindle keyboard на доста години вече с firmware (или ОС) 3.4.
Доколкото ми е известно този Kindle не показва страници, независимо с какво се конвертират файловете. Най-лесния начин да се реши проблема е… като не се конвертират. Jail-брейква се четеца и се появяват страници и куп други екстри. Ето оттук съм теглил софтуера - http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=88004
Но най-добре да се почне от руснаците - https://github.com/CrazyCoder/coolreader-kindle-qt
Ако има нещо наясно съм насреща.
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Рей Бредбъри
moosehead, информацията ти е остаряла. Много отдавана, още с първия firmware ъпдейт това беше променено и киндъла показва страниците, когато файлът има такива.moosehead написа: Такааа. Аз също притежавам Kindle keyboard.
Доколкото ми е известно този Kindle не показва страници, независимо с какво се конвертират файловете.
При възможност ще направя снимки с фотоапарат, за да се избегне всяко допълнително объркване.
~HT, смятай откога съм спрял да конвертирам, щом не съм разбрал че визуализира страници. Въпреки че съм с 3.4 firmware.
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Рей Бредбъри
Въпросът не е какво изобразява на екрана, а защо и как!? Каква е тази информация в MOBI-тата, която ще накара четеца да изчисли еквивалентни страници!?~HT написа:... При възможност ще направя снимки с фотоапарат, за да се избегне всяко допълнително объркване.
Междувременно свалих по-нова версия на KindleGen от сайта на Амазон. Ще конвертна няколко файла с него за проба, и ако имаш време - може да пробваме.
Разбира се, pechkov.pechkov написа:~HT написа:Ще конвертна няколко файла с него за проба, и ако имаш време - може да пробваме.
Просто може да се забавя с отговорите и тестовете понякога, понеже съм в съвсем друга часова зона...
moosehead, аз така и не се наканих, макар да го jailbreak-нах заради screensaver-a, с това и си останах. Поздрави!
Можете ли да ми кажете кой е последния ъпдейт за kindle paperwhite ?
В момента съм с 5,3,8 а гледам 5,4,4,2 и не знам дали е за 1 или за 2 версията?
Благодаря Ви.
В момента съм с 5,3,8 а гледам 5,4,4,2 и не знам дали е за 1 или за 2 версията?
Благодаря Ви.
-
Здравейте,
Закупих си Kindle (7th Generation) и моля за малко помощ...
Четейки темата си свалих книги, конвертирах ги и си ги качих на Kindle-а( много благодаря за подробното описание)...След няколко дена без видима причина не успях да ги видя на дисплея, търсих ги в Kindle-а и ги няма. Когато го свържа към компютъра ги виждам, че са там. Изтих ги и качих отново,никакъв ефект - на PC-то се виждат, на KIndle-а не. Може ли някой да ми каже, защо е така и как може да се оправи?
Благодаря!
Закупих си Kindle (7th Generation) и моля за малко помощ...
Четейки темата си свалих книги, конвертирах ги и си ги качих на Kindle-а( много благодаря за подробното описание)...След няколко дена без видима причина не успях да ги видя на дисплея, търсих ги в Kindle-а и ги няма. Когато го свържа към компютъра ги виждам, че са там. Изтих ги и качих отново,никакъв ефект - на PC-то се виждат, на KIndle-а не. Може ли някой да ми каже, защо е така и как може да се оправи?
Благодаря!
Натисни копчето за включване (или изключване), и го дръж 20-30 секунди (за по-сигурно - 30). Пусни го, пробвай пак, и пиши тук да кажеш има ли промяна.elizabethplamenova написа:... Изтих ги и качих отново,никакъв ефект - на PC-то се виждат, на KIndle-а не. ...
-
Благодаря за съвета, но положението остана същото. Някакъв ресет или нещо друго?
Елизабет,elizabethplamenova написа:Благодаря за съвета, но положението остана същото. Някакъв ресет или нещо друго?
Би трябвало Киндъла да може да се рестартира от менюто Settings, но наистина не съм сигурен, просто защото моят е с поколения назад от вашия.
Прилича ми като да си е забравил базата данни.
Съветът ми е да изтриете всички книги, които имате на устройството, да го рестартирате празно (потърсете инфо в хелпа на амазон. със сигурност има), след което опитайте с обикновен txt файл - нещо с едно изречение само, създадено на компютъра, дали ще се появи.
Ако се появи с Callibre добавете 1 книга. Ако и това е ОК, добавете повече.
Надявам се проблемът да не е хардуерен.
-
В какъв формат са книгите, които качваш?
Здравейте!
За първи път съм притежател на eBook-четец и по-точно на Kindle Paperwhite - http://www.amazon.de/gp/product/B00QJDO ... _dk_km_img?
Искам да знам какво мислите за този модел и също така да ми кажете каква генерация е тоест това ли е най-новата версия на Paperwhite?
За първи път съм притежател на eBook-четец и по-точно на Kindle Paperwhite - http://www.amazon.de/gp/product/B00QJDO ... _dk_km_img?
Искам да знам какво мислите за този модел и също така да ми кажете каква генерация е тоест това ли е най-новата версия на Paperwhite?
може ли помощ
купих си четец а ми сега какво му трябва за да конвертира а и нямам български речник ли по точно преводач има френски английски .....
с една дума го гледам тъпо и не знам какво да го правя
а искам да си го чета
купих си четец а ми сега какво му трябва за да конвертира а и нямам български речник ли по точно преводач има френски английски .....
с една дума го гледам тъпо и не знам какво да го правя
а искам да си го чета
Четеца няма да може да конвертира, ти можеш да правиш това с допълнителен софтуер на компютъра си. Зависи какви книги имаш, които искаш да качиш на четеца.тонитка написа:... какво му трябва за да конвертира ...
Ако става въпрос за книгите от Читанка - няма нужда да конвертираш, може да изтеглиш директно с четеца през WiFi която книга си избереш, или да ползваш някой от MOBI архивите, които поддържам като отделен проект:
http://forum.chitanka.info/topic3415.html
За директно сваляне на единични произведения с четеца:
http://pechkov.chitanka.info/mobi
Последната и единствена промяна е направена от pechkov на 29 септември 2015, 09:47.
pechkov,pechkov написа:Четеца няма да може да конвертира, ...тонитка написа:... какво му трябва за да конвертира ...
Възхищавам ви се на търпението и железните нерви!
ми да железни са
все едно да имаш книги и да не можеш да ги четеш
а и гадното е че менюто е на всякакви но не и на Български език
много съм разочарована а и нямам време да се ровя в нета за софтуер и програми
тъпо ми е че не мога да си чета от Kindle
все едно да имаш книги и да не можеш да ги четеш
а и гадното е че менюто е на всякакви но не и на Български език
много съм разочарована а и нямам време да се ровя в нета за софтуер и програми
тъпо ми е че не мога да си чета от Kindle
-
Точно за това се чете преди покупката, а не постфактум
Като допълнение към печков, софтуер, с който може да конвертираш широк набор от формати към киндле (с различна степен на успеваемост, пдф е малко кофти) - http://calibre-ebook.com/download
Като допълнение към печков, софтуер, с който може да конвертираш широк набор от формати към киндле (с различна степен на успеваемост, пдф е малко кофти) - http://calibre-ebook.com/download
Лишаваш се от удовoлствието да "укротиш" Kindle....много съм разочарована а и нямам време да се ровя в нета за софтуер и програми...