Знаете ли че...?

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Аватар
Борислав
Мнения: 1065
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Знаете ли че...?

Мнение от Борислав »

С времето библиотеката се поусложнява, като се сдобива с нови функции и новите потребители не винаги са наясно какво е възможно, като влязат в нея. Имам идея за раздел "Знаете ли че...?". В него ще да се слагат кратки съвети за различните функции: къде какво можеш да направиш.

Имате ли предложения как точно да стане? Как, кога, къде да се показват съветите? Кой да ги добавя? Кой да ги одобрява?
Аватар
SecondShoe
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнение от SecondShoe »

Не знам дали точно това ти е идеята, но аз си го представям в главното меню като нещо със заглавие "Помощ" или "Знаете ли че...?", или нещо друго. Вътре да има категории. Например: Добавяне на нови книги (подкатегории: сканиране, разпознаване, редактиране, валидиране, описание на SFB-формата...) , Ползване на библиотеката (статична и динамична страници, регистрация, настройки, писане на коментари, оценки, анотации, форум, ограничения, четене през браузъра, Правила на библиотеката...), Ресурси (Архив, Софтуер задвижващ библиотеката, Как да си направим мирор, Как да помогнем с хостинга на библиотеката, За Моята библиотека...).
Това е доста грубо нахвърляно, трябва да се изчистят доста неща. Ще е добре да е нещо простичко без да се сгъва и разгъва с аджакси, джави и др. такива.
Аватар
GeOrg
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнение от GeOrg »

Ако е нещо подобно на това което е направено в този сайт, то аз съм против. Изключително досадна джиджавка!!! Иначе идеята ми харесва и моето виждане по нея е следното:
1. Заделя се място във форума или самия сайт на което човек може да отиде и да прочете това което го интересува.
2. Там да имат право да пишат единствено няколко човека грижещи се за обобщаване, актуализиране и въвеждане на необходимата информация. Във форума има страшно много важна и необходима на хората информация за това какво как да се направи, но тя е пръсната по различни теми, а в самите теми когато са горещо обсъждани - размесена с ненужна информация или противоречащи си мнения по въпроса.
3. Хората които обобщават информацията на това място да имат необходимото познание по въпроса - Мандор за SFB форматирането, Пилигрим - за сканирането и т.н. да не изброявам хората доказали с значимостта си за библиотеката със съветите и мненията които са давали за редакция, за разпознаване и за работа с хардуер и софтуер.
Последната и единствена промяна е направена от GeOrg на 22 февруари 2009, 03:56.
Може и така да е, ...!
Аватар
ivand58
Мнения: 55
Регистрация: 03 юли 2007, 21:53

Мнение от ivand58 »

напълно съм съгласен с факта, че
GeOrg написа:...

Във форума има страшно много важна и необходима на хората информация за това какво как да се направи, но тя е пръсната по различни теми, а в самите теми когато са горещо обсъждани - размесена с ненужна информация или противоречащи си мнения по въпроса.

...
хубаво би било някой да седне и да извади доброто, да отстрани 'плявата', и резултата да се сложи на видно място ;-)

Колкото до основния въпрос, както се спомена по-горе, може да се организира една нишка на форума - за съвети. бих я нарекъл 'помощ', 'как да ...', 'знаете ли, че ...' или пък да взаимстваме 'направи си сам'
КОй да поства там? Ами за самият сайт - онзи, който добавя фичърите, кой друг?
Аватар
SecondShoe
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнение от SecondShoe »

Форума си е форум, но сайта отдавна има нужда от хубава FAQ секция, в която има внимателно подбрана информация. Не е необходимо да се копира всичко от форума там. Част от полезната информация може да бъде подкрепена с линкове към съответното мнение във форума.
Аватар
Борислав
Мнения: 1065
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнение от Борислав »

SecondShoe написа:Форума си е форум, но сайта отдавна има нужда от хубава FAQ секция
Правилно. Имаме нужда от документация, която да е част от библиотеката, така както имаме http://www.chitanka.info/lib/help/sfb. Ще взема да пусна едно уики, където всеки ще може да помогне в сътворяването й.

Добавка: Турих викинцето.
Отговор

Обратно към

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: 0 гости