Помощ за откриване на роман/разказ

За всичко фантастично в литературата
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Отговор
mironikon

Помощ за откриване на роман/разказ

Мнение от mironikon »

Здравейте,

още като дете бях чел роман/разказ за учени, които прогнозират колапса на цивилизация и пътувайки във времето и давайки технологии и познание на хората успяват да го отдалечават, но не и да го избегнат. В общи линии това си спомням от сюжета.

Ще съм много благодарен, ако някой се сети за кое произведение става въпрос.
mironikon

Re: Помощ за откриване на роман/разказ

Мнение от mironikon »

Благодаря за предложението, но не е тази. Там самите учени пътуваха в миналото и учеха хората на умения и знания. малко като теорията за древните астронавти, но не с извънземни, а с пътуващи във времето
Аватар
moosehead
Местонахождение: София

Мнение от moosehead »

mironikon, защо не пробваш да си зададеш въпроса на някой AI? Аз например пробвах с твоите обяснения в ChatGPT, три пъти задавах един и същи въпрос и три пъти ми даде различен отговор. Най-достоверен ми се видя "Ministry of Time" на Джон Варли, но не открих такова произведение в библиографията на автора. Има "Millennium", което се доближава до описанието, но не знам има ли издание на български. Успех.
Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш.
Рей Бредбъри
Ивайло Христов

Мнение от Ивайло Христов »

moosehead, няма смисъл да се задават подобни въпроси на т.нар. "изкуствени интелекти", защото това не са нито истински интелекти, нито експертни системи, нито дори търсещи машини, а езикови модели. Т.е. те просто подреждат думите в отговора си последователно на база изведени сложни статистически правила. Не могат да направят разлика между "вярно" и "невярно", затова никога не отговарят "не зная", а просто създават някакъв отговор.
cattiva2511

Мнение от cattiva2511 »

Ивайло Христов написа: 28 октомври 2024, 22:58 moosehead, няма смисъл да се задават подобни въпроси на т.нар. "изкуствени интелекти", защото това не са нито истински интелекти, нито експертни системи, нито дори търсещи машини, а езикови модели. Т.е. те просто подреждат думите в отговора си последователно на база изведени сложни статистически правила. Не могат да направят разлика между "вярно" и "невярно", затова никога не отговарят "не зная", а просто създават някакъв отговор.
Не виждам нищо лошо да се ползват всички инструменти, когато някой търси или прави нещо. Аз лично и за работа и за други проекти използвам AI — не винаги помага, но често спестява доста време.
Отговор

Обратно към