Литературна загадка - Пепелявият (предполагаем) автор Йорис-Карл Юисманс

Място за читателски отзиви. Обърнете внимание, че към творбите в библиотеката също могат да се оставят коментари.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Отговор
dtct
Мнения: 2
Регистрация: 16 декември 2023, 14:18

Литературна загадка - Пепелявият (предполагаем) автор Йорис-Карл Юисманс

Мнение от dtct »

Привет на всички участници във форума,
Преди доста години попаднах на едно книжле наречено "Пепелявият", чийто предполагаем автор е Йорис-Карл Юисманс.
Защо казвам предполагаем?

Още навремето имах някакви леки съмнения относно авторството, тъй-като ми излгеждаше доста необичайно -меко казано- съвременник на Емил Зола, да използва подобен стил. В описанието на самата книга четем:
Жорис-Карл Юисманс (1848—1907) е френски поет и писател. Романът му "Пепелявият", който излезе у нас през 1992 г., е едно от първите фентъзита в историята на литературата*. Всъщност това не е чисто фентъзи, а смесица от исторически роман, фентъзи, окултен трилър и хорър. Ако трябва да съм по-точен, започва като исторически приключенски роман, примесен с окултен мистицизъм, а към края се превръща във фентъзи. Действието се развива през Средните векове, а главният герой е наемен убиец, преследван от инквизицията. Историята е написана в първо лице, през погледа на убиеца, който (за разлика от протагонистите в повечето фентъзита) е всичко друго, но не и добър самарянин. Има една сцена, в която се оказва затворен в една стая с дванайсет йезуити, които са изпратени да го измъчват и убият. За разлика от тях, той е въоръжен само с нож, но въпреки това в последвалата схватка (част от която се развива в непрогледна тъмнина) успява да ги накълца буквално на парчета.
Не знам защо се присетих тия дни за това книжле, та започнах да търся повече информация. В библиографията на Юисманс в Уикипедия подобна творба отсъства.

Книгата е публикувана през 1992, а издателството е АЛ. Информация за подобно издателство липсва в Интернет.
Посочени са двама преводачи: Юри Петров и Стефан Владков. Това ми се вижда също доста съмнително, понеже обемът на книжлето е от доста скромните 120 страници джобен формат с нормална големина на шрифта, доколкото си спомням. Защо двама преводачи?
Копирайт липсва, също така не е посочено и оригиналното заглавие.

Не успях да установя самоличността на преводачите, но пък с художничката Мария Чакърова, имах късмет. Става въпрос за реална личност и известна варненска художничка, която за съжаление няма присъствие (или поне аз не открих такова), в социалните мрежи. Бих се радвал ако можех да се свържа с нея и разбера дали си спомня нещо около въпросната новела.

Моята версия е, че книгата е или сглобка от няколко други произведения или пък авторска творба, незнайно защо публикувана под друго име. Интересна следа, макар и доста студена е, че в произведение на Жул Верн, чиито главни действащи лица са българи, един от героите се нарича Стефан Владков, също като единият от двамата преводачи. Възможно е авторът на "Пепелявият", да е увлечен от френската литература. Една от сцените описваща убийтсвото на партньора на главния герой в "Пепелявият", прилича (по думите на запознат с творчеството на Юисманс), на сцена от Là-bas, роман на въпросният френски автор.

Ако ми хрумне още нещо ще го добавя като коментар или редакция на поста.
Ако някой има идея и желание да помогне да установим авторството на "Пепелявият", е добре дошъл.
Не е нещо, което да ме буди посред нощ, но ми се ще да разбера повече около историята на въпросното книжле.
dtct
Мнения: 2
Регистрация: 16 декември 2023, 14:18

Re: Литературна загадка - Пепелявият (предполагаем) автор Йорис-Карл Юисманс

Мнение от dtct »

Само да добавя, че макар и да не ювелирна творба, стилът на разказвача в "Пепелявият", е доста увлекателен и определено е от книгите, които се четат на един дъх. Историята е разказана леко и черният хумор, както и леко мрачната атмосфера, добавят и немалко количество ноар към цялата еклектика от жанрове. Казано така може да прилича на миш-маш, но истината е, че цялата тази амалгама от жанрове работи доста добре.
Отговор

Обратно към

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: 0 гости