Препоръка за електронен четец
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Re: Препоръка за електронен четец
От флашка - не.
Хм, много лошо. А какви са ми вариантите да кача .pdf на четец в техно магазин, без свързване с клаудове или компютър?
regned написа:… но след изтегляне ми каза че имало проблем с Adobe DRM. …
… как бих могъл да му кача на място файл в магазина …
За да отвори защитен с DRM файл - устройството трябва да е регистрирано към Adobe акаунта с който е закупена книгата.
Ако този модел има слот за MicroSD - запиши незащитени файлове на такава памет, и сложи за проба.
„Толерантността ще достигне такова ниво,
че на интелигентните хора ще бъде забранено
да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски
че на интелигентните хора ще бъде забранено
да мислят, за да не обидят идиотите.“
Фьодор Достоевски
InkPadX няма слот за карта.
Ако качиш файл без DRM в DOX(или друг файлообменник) и го изтеглиш на четеца в магазина би следвало да се чете без проблем - току що го пробвах.
След това можеш да си смениш паролата за DOX-а(ако това те притеснява).
Можеш да отидеш и с лаптоп и от него да качиш файла.
Ето примерния PDF: https://dox.abv.bg/download?id=cd80597a79
Ако качиш файл без DRM в DOX(или друг файлообменник) и го изтеглиш на четеца в магазина би следвало да се чете без проблем - току що го пробвах.
След това можеш да си смениш паролата за DOX-а(ако това те притеснява).
Можеш да отидеш и с лаптоп и от него да качиш файла.
Ето примерния PDF: https://dox.abv.bg/download?id=cd80597a79
Как мога да проверя дали даден файл има DRM защита. Същия файл го отварям на компютър (win10) и таблет на андроид без проблем. Нямам и идея как да се тества дали има DRM.
Дали има Adobe DRM защита е указано на страницата на книгата в онлайн книжарницата, от която сте я закупили.
Adobe са поставили ограничение, мисля до 6 компютъра, и съответно до 6 мобилни устройства, които могат да бъдат активирани с вашето Adobe ID, като всяка оторизация се брои за отделна активация, дори и ако се прави на едно и също устройство.
Adobe са поставили ограничение, мисля до 6 компютъра, и съответно до 6 мобилни устройства, които могат да бъдат активирани с вашето Adobe ID, като всяка оторизация се брои за отделна активация, дори и ако се прави на едно и също устройство.
regned
Виж ЛС. Файлът е без DRM.
Виж ЛС. Файлът е без DRM.
7-8" ?
Наскоро пак захванах да чета с Paperwhite 3... 205г. Пробвах като излезе 4ката, но този plastic layer над екрана не ми допадна.
Ще ми се да ъпгрейдна на 7" (или макс 8" ако е лек), нещо до 220-240г. и с добър екран и най-вече да няма хост ефекта след 3-тото прелистване. Paperwhite 3 няма грам хост ефект и съм го настроил да се рефрешва на всяка глава, което при други четци не съм го виждал, все още. (Кобо и Толино съм пробвал) .
Бях чел за Оникс 8" който излезе преди година и нещо, но май нямаше добри отзиви.
След като отдавна излезе наследникът на Paperwhite 3 - може ли да се рутне - ако това е възможно - може и да си остана с него, докато не излезе нещо наистина добро като матрица.
ПП: Да разбирам ли че може лесно да се коригират файлове в DRM - за киндъл?
Този тълковен речникдобър ли е -знам че този на БАН го има качен публично и би могло да се приспособи за ел. четец
post23575.html?hilit=%D1%82%D1%8A%D0%BB ... %BD#p23575
Ще ми се да ъпгрейдна на 7" (или макс 8" ако е лек), нещо до 220-240г. и с добър екран и най-вече да няма хост ефекта след 3-тото прелистване. Paperwhite 3 няма грам хост ефект и съм го настроил да се рефрешва на всяка глава, което при други четци не съм го виждал, все още. (Кобо и Толино съм пробвал) .
Бях чел за Оникс 8" който излезе преди година и нещо, но май нямаше добри отзиви.

След като отдавна излезе наследникът на Paperwhite 3 - може ли да се рутне - ако това е възможно - може и да си остана с него, докато не излезе нещо наистина добро като матрица.
ПП: Да разбирам ли че може лесно да се коригират файлове в DRM - за киндъл?
Този тълковен речникдобър ли е -знам че този на БАН го има качен публично и би могло да се приспособи за ел. четец

post23575.html?hilit=%D1%82%D1%8A%D0%BB ... %BD#p23575
Здравейте, реших да си взема електронен четец, след няколко дни проучване се спрях на Pocketbook най-вече поради удобството с форматите.
Колебая се само какъв клас да си взема, видях, че Touch Lux 5, който е излязъл тази година е на цена 300 лева, но има модели и около 200 с по-слаби процесори и по-стара година на производство.
Въпросът ми е тази разлика от 100 лева заслужава ли си, дали старите модели ще бъдат доста по-бавни от новия и дали ще се усеща на четенето, тъй като съм нов в тази област.
Колебая се само какъв клас да си взема, видях, че Touch Lux 5, който е излязъл тази година е на цена 300 лева, но има модели и около 200 с по-слаби процесори и по-стара година на производство.
Въпросът ми е тази разлика от 100 лева заслужава ли си, дали старите модели ще бъдат доста по-бавни от новия и дали ще се усеща на четенето, тъй като съм нов в тази област.
-
За определени модели си заслужава, за други - не чак толкова. Какво имам предвид:
1. Има хора които предпочитат четци с Android OS (Onyx, Likebook), защото има възможност за инсталиране и ползване на всякакви приложения.
Такива електронни четци/книги са по-скъпи поради различни причини (по-мощен хардуер, лицензи и т.н.)
2. Качеството на изработка да е по-добро (има хора, които държат повече на това, защото искат устойчиво на експлоатация устройство). Но това не значи автоматично, че ще има нужните за теб функции. Примерно - може да искаш по-голем екран + добра подсветка + да има бърз процесор, за да не работи мудно + най-добре ако може да има и "бърз режим за разглеждане", но и да е по-евтинко (ако може)! Еми няма как всичко на едно
Или ще е с:
- Високо качество на изработка, но скопен от към определени функции като заключена операционна система, която не позволява инсталиране на допълнителни приложения.
Такива устройства по принцип са със среден размер екран и цена.
- Нормално качество на изработка с повече екстри като Android операционна система, Bluetooth, "бързи режими на разглеждане" и т.н.
- Допълнителна писалка и по-голем екран, за да може да се ползва за записки/бележки/анотации и т.н. Има хора, които не им е удобно да четат на по-малките екрани.
- Цветен екран (една от най-новите екстри/опции).
- Всички неща в едно. Тук цената не се гледа изобщо - ще е колкото или повече от тази на модерен телефон.
Та какъв е извода от цялото нещо?
Избери кое ти е най-важното за теб от основните функции на електронните четци и го съобрази с бюджета.
Защото в противен случай ще останеш недоволен от покупката и ще има - "ама аз исках фукнция/екстра Х, а то я няма".
PS: Има тонове (видео) ревюта, които могат да помогнат в избора ако човек се колебае дали дадена опция/функция/екстра му е важна или не.
1. Има хора които предпочитат четци с Android OS (Onyx, Likebook), защото има възможност за инсталиране и ползване на всякакви приложения.
Такива електронни четци/книги са по-скъпи поради различни причини (по-мощен хардуер, лицензи и т.н.)
2. Качеството на изработка да е по-добро (има хора, които държат повече на това, защото искат устойчиво на експлоатация устройство). Но това не значи автоматично, че ще има нужните за теб функции. Примерно - може да искаш по-голем екран + добра подсветка + да има бърз процесор, за да не работи мудно + най-добре ако може да има и "бърз режим за разглеждане", но и да е по-евтинко (ако може)! Еми няма как всичко на едно

Или ще е с:
- Високо качество на изработка, но скопен от към определени функции като заключена операционна система, която не позволява инсталиране на допълнителни приложения.
- Нормално качество на изработка с повече екстри като Android операционна система, Bluetooth, "бързи режими на разглеждане" и т.н.
- Допълнителна писалка и по-голем екран, за да може да се ползва за записки/бележки/анотации и т.н. Има хора, които не им е удобно да четат на по-малките екрани.
- Всички неща в едно. Тук цената не се гледа изобщо - ще е колкото или повече от тази на модерен телефон.
Избери кое ти е най-важното за теб от основните функции на електронните четци и го съобрази с бюджета.
Защото в противен случай ще останеш недоволен от покупката и ще има - "ама аз исках фукнция/екстра Х, а то я няма".
PS: Има тонове (видео) ревюта, които могат да помогнат в избора ако човек се колебае дали дадена опция/функция/екстра му е важна или не.
Благодаря за отговора!dts.dreamer написа:За определени модели си заслужава, за други - не чак толкова. Какво имам предвид:
Или ще е с:
Нямам претенции да е Андроид, ще ми служи работа само за четене. Спрях се на Pocketbook, но се чудя дали новия Touch lux 5 или някой по-стар модел. Мисля, че ще избера новия де, идеята ми е да държи на по-дълга експлоатация и да не забива, а процесора му е доста по-силен от предишните.
-
Доколкото виждам, Touch Lux 5 има по-мощен процесор, операционната система е по-нова и има нов режим на подсветката.
Ако бюджета е ограничен, тогава би било основателна причина да си купите по-старият модел.
Но ако може да си позволите Touch Lux 5, не виждам голям смисъл да избирате модел със занижени параметри.
Ако бюджета е ограничен, тогава би било основателна причина да си купите по-старият модел.
Но ако може да си позволите Touch Lux 5, не виждам голям смисъл да избирате модел със занижени параметри.
Touch Lux 5 е с малка оперативна памет и слаб екран(212 ppi).
Препоръчвам InkPadX или InkPad3.
Препоръчвам InkPadX или InkPad3.
електронен четец 7"
Тъй като моят четец не го отключиха, за да му кача рийдър, а ограничения му софт вече ме изнервя (стеснени полета за четене, формати...), но го държа само заради екрана - без хост-ефект и над 10 прелиствания без рефреш (и избледняване). Kindle paperwhite 3 2015 300ppi Wi-Fi: (205 grams) 800MHz.
Оглеждам се за 7", но Оникс нямат такъв. Кобо H20 преди години ме разочарова с екрана и честотата си нa oпресняване. Сега гледам пак имал проблеми с подсветката...
Бих взел и 8", но теглото им (над 250г.) Да не говорим и калъф ако добавим.
Това ще го видя на живо: Onyx Boox Nova Pro 240г
Оезиса 6,8" - се хвали с много добра подсветка, но скопения им софт ме спира.
Ако не намеря адекватен 7-инчов четец - ще е пак 6" и може би от ултралеките на Оникс:
Onyx Boox POKE 2 135g weight,
Засега виждам само това: Kobo Libra 7.0
За мен е излишен елемент копчетата (освен ако не са супер леки/приятни за натискане) - още тегло. Четох коментар на потребител, че имал неравномерна подсветка
No audiobook support - минус ли е? Оникс го имат.
Него ще го намеря мострен за да го разгледам... но Оникс и други марки има ли ги по нашите магазини?
ПП: Ако го/ги намеря на добра цена - онлайн от тук (или чужбина в краен случай) няма толкова да му мисля а ще тествам 14дни
Оглеждам се за 7", но Оникс нямат такъв. Кобо H20 преди години ме разочарова с екрана и честотата си нa oпресняване. Сега гледам пак имал проблеми с подсветката...
Бих взел и 8", но теглото им (над 250г.) Да не говорим и калъф ако добавим.
Това ще го видя на живо: Onyx Boox Nova Pro 240г
Оезиса 6,8" - се хвали с много добра подсветка, но скопения им софт ме спира.
Ако не намеря адекватен 7-инчов четец - ще е пак 6" и може би от ултралеките на Оникс:
Onyx Boox POKE 2 135g weight,
Засега виждам само това: Kobo Libra 7.0
За мен е излишен елемент копчетата (освен ако не са супер леки/приятни за натискане) - още тегло. Четох коментар на потребител, че имал неравномерна подсветка

No audiobook support - минус ли е? Оникс го имат.
Него ще го намеря мострен за да го разгледам... но Оникс и други марки има ли ги по нашите магазини?
ПП: Ако го/ги намеря на добра цена - онлайн от тук (или чужбина в краен случай) няма толкова да му мисля а ще тествам 14дни
Искам да споделя полезни материали (поне според мен) по темата:
https://readingtrolls.com/kak-da-izbere ... en-chetec/
https://readingtrolls.com/kak-se-svalya ... en-chetec/
Надявам се да са полезни за избора на електронен четец
https://readingtrolls.com/kak-se-svalya ... en-chetec/
Надявам се да са полезни за избора на електронен четец

Благодаря за споделените материали, но мисля, че щяха да бъдат полезни... преди минимум 15 години. Нивото, на което са написани, е като за болонки. Както и "ревютата" на отделни модели четци на Дочето, които всъщност са превод на описанието от официалната страница на продукта. За щастие както в тубата, така и във 4pda.ru има действително професионално направени обзори, показващи предимствата и слабите места на всеки модел.
-
Здравей,
За 6.8 инча ли е или за 6 инча
За 6.8 инча ли е или за 6 инча
Привет,Ф р а к с написа: ↑12 октомври 2018, 03:35 Ако предпочетеш 6" екран, най-добрият е OnyxBOOX C67ML с Carta+ (някъде го пишат Carta 2). За съжаление не се продава в България и няма как да го видиш на място. Но добрата новина е, че там дефектни екземпляри няма. В комплекта влиза и обложка с магнитен датчик, при затварянето на която книгата заспива или се изключва (както я настроиш). При четене по 2-4 часа на ден, вкл. и лятото на плажа на пряко слънце, периодът на полуразпад на обложката е около 3 годиниПоръчва се от AliExpress - примерно този, или този... Доставката е безплатна и ако имаш късмет, ще го получиш директно в пощенския си клон. Ако нямаш - ще минеш през митница и ще те одрусат с ДДС + 18 лв за попълване на митническа декларация.
Четецът е с Android 4.2, така че инсталирането на допълнителен софтуер е лесно. При PocketBook-а е орязан Linux и нещата стават малко по-сложно... Ако се спреш на OnyxBOOX, пиши да ти кача в някой файлообменник необходимите програми - програма за Root-ване, клавиатура на кирилица, програми за четене, Task Manager, Startup Manager, File Manager, ако четеш на руски - руски тълковни речници, вкл. "Большая советская энциклопедия" във формата на база данни, с възможност за търсене на всяка дума от текста без да излизаш от конкретната книга.
Наскоро попаднах на това твое изказване и реших от Kindle да мина на ONYX Boox(обмислях го от известно време и се реших). За сега ми е доста различно всичко, за това те моля да споделиш полезни файлове или програми, с които да си оптимизирам Booxа. Сподели ми откъде да си намеря англо-български речник,моля.
Първата си електронна книга купих в САЩ през 2007,оттогава съм пробвал всички от горния клас-за мен канадските KOBO са много далече пред другите и с качество и с опции а донякъде и с цена.
При избор на е-книга, се вземат в предвид няколко неща :
- за какво ще се използува, в смисъл основно за техническа литература и учебници или за художестена литература. При учебниците и техническата литература, формата по подразбиране е PDF, което предполага четец с голям екран 10 инча и нагоре, но и цените там са други.
- състояние на зрението , ако носите очила (по принцип) или не сте в първа младост - тогава отново голям екран, да се чете на голям екран с по-голям шрифт си е удоволствие и не товари толкова много зрението.Това го знам от опит.
-технически познания и възможност да се правите на "хакери", при много от фирмените четци има силно ограничение на форматите, които отваря четеца и трябва да се конвертират форматите или да се "хаква" устойството, но може да имапроблеми с гаранцията.
- и не на последно място Бюджет.
- за какво ще се използува, в смисъл основно за техническа литература и учебници или за художестена литература. При учебниците и техническата литература, формата по подразбиране е PDF, което предполага четец с голям екран 10 инча и нагоре, но и цените там са други.
- състояние на зрението , ако носите очила (по принцип) или не сте в първа младост - тогава отново голям екран, да се чете на голям екран с по-голям шрифт си е удоволствие и не товари толкова много зрението.Това го знам от опит.
-технически познания и възможност да се правите на "хакери", при много от фирмените четци има силно ограничение на форматите, които отваря четеца и трябва да се конвертират форматите или да се "хаква" устойството, но може да имапроблеми с гаранцията.
- и не на последно място Бюджет.