SSD vs HDD – Мнения

Въпроси, отговори и съвети за четенето на текстове със и без достъп до Мрежата.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!
Отговор
mitko7
Мнения: 1
Регистрация: 08 януари 2016, 19:23

SSD vs HDD – Мнения

Мнение от mitko7 »

Здравейте.

Вижда се за какво става дума. Някой има ли впечатления от този тип диск - SSD за компютър или лаптоп ?
Ползвал ли го е, ползва ли го, какво мисли, заслужаваше ли си? Налага ми се смяна на диск и се замислям за един такъв.
Четох тук, там, даже попаднах на тази информация - SSD vs HDD - в един сайт, но скоростите които достига,
ми се виждат прекалено високи. Та това питам - някой друг да изкаже мнение?

Аз единственият проблем които виждам, е цената. За тези пари, ще си купиш няколко терабайта, но пък скоростта ??
DCM

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DCM »

всичко зависи от целта за използуване. Имам опит и с двете медии и, както вие посочвате, основната разлика е в скоростта и цената. Аз лично съм привърженик на SSD но това категорично не е канон. Ако използувате компютъра си основно в къщи за Интернет, четене и Офис, не виждам фатална разлика ако системата е с няколко секунди по-бавна. От друга страна ако се занимавате с обработка и създаване на сложни изображения и графики, едновременна обработка на голям обем данни или друга дейност, която изисква интензивно четене и писане на диска, тогава SSD определено си струва инвестицията. Има и много други технически детайли, но като цяло е това. Надявам се, че помогнах поне малко. Успех!
Jakkal
Мнения: 38
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от Jakkal »

За мен SSD-то е най-големия ъпгрейд който някога съм правил. Никога повече няма да погледна компютър без SSD. Разликата е огромна в ежедневната работа с копютър.
stealth

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от stealth »

След като твърдият диск на лаптопа ми си замина, лека му пръст, си взех SSD - осезаемо се чувства по-бързата работа и реакция. Като се почне от зареждане на операционната система, до обикновено стартиране на програми. Трябва да се отбежи, че имам настолен компютър с достатъчно дискове, за да нямам проблем със свободното място. На SSD-то в лаптопа са ми само ОС-а и нещата, които са ми нужни всекидневно, и 128-те GB са ми повече от достатъчни. Миналият месец навърши 3 годинки и за момента се доказва като доста успешна технология.
jjj

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от jjj »

Още 3 плюса
! Абсолютно бзшумно
! Удароустойчиво
! Харчи по-малко ток
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

SSD-то е просто задължително вече, хдд за сторидж. И не са кой-знае колко скъпи, на black friday си взех 1тб ссд за $199, харда просто отпадна. Не сте добавили и още едно предимство - безкрайния живот. ХДД генерално след 3-5 години си заминава, имам потрошени над 5 диска вече, една 128-чка ссд на вече 4-та година е на 97% от живота си при ежедневно ползване - 15381 часа на домашното пц, това ще ме надживее.
Да можеш да си пуснеш пц-то, след 10 секунди да е заредило и вече да си подкарваш програмите, всичко да е мигновено, игрите да не насичат при зареждане на левели, сейв и лоад да не ги чакаш по минута си е фантазия, както горе каза чакала - това е най-големия ъпгрейд.
За скоростите - не са такива, каквито ги пишат. В ежедневието ти не ползваш последователен достъп до гигабайти информация, просто няма такъв филм, ползва се QD=1, random read. Съвремените ссд-та на такова правят къмто 40-50мб/с, хардовете - около 1-2. Това е и причината някакви извънземни ссд-та, примерно samsung 950 pro дето вадят по 2.4гб/с на последователен да са в общи линии абсолютно същите като перформънс в реални приложения, та не ги гледай тея. Просто флаш паметта толкова си може, големите скорости ги постигат с паралелен достъп от много банки и огромен рам, но като ссд-то не може да предвиди какво ще искаш в следващия момент за да го кешира, то пак си отива на скорост на реакция на флаша или около 50мб/с.
Следващата стъпка след ссд-тата е енергонезависима памет, интел и микрон вече правят такава и до 5-8 години трябва да можем да си я купим, тогава вече ще има жестоки постижения в реално използване.
pechkov
Мнения: 715
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от pechkov »

DrunkenDonkey написа:... Не сте добавили и още едно предимство - безкрайния живот. ...
Някакви нови технологии ли са измислили?
Когато инженерите конструират нещо дуракоустойчиво - тогава дураците стават по-изобретателни.
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

Не, просто всеки блок си има точно определен живот - 1милион записа при млц, къмто 300к при тлц и подобни, но ссд-то никога не пише върху един и същи блок докато може, постоянно ги редува, та реално живота им е много повече, отколкото ще има къде да ги държиш включени. Techreport си играха да тестват живота на ссд-тата в реални условия - масов товар до дупка, някакво направи 2.5пб преди да умре. Това ако пишеш по него по гигабайт на ден, нормален юсидж, са около 7 хиляди години... просто е умопомрачително.
Първите генерации ссд-та умираха на поразия, но не беше причината флаша, а фирмуер основно - нямаха алгоритми за преразпределение на записите, в резултат на което където е суап файла ссд-то загиваше, не се оправяха при пълно запълване, не се тримваха, блокираха, бе беше мазало, това създаде и лошия имидж в началото, няколко от първите контролери бяха пълен боклук и всеки ден палиш свещичка дали ще изгрее ссд-то на сутринта, сега положението е в общи линии изчистено, самсунг имаха една драма със бавни ссд-та миналата година и пуснаха фирмуерен ъпдейт и го оправиха.
pechkov
Мнения: 715
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от pechkov »

DrunkenDonkey написа:... 1милион записа при млц...
Кажи някоя марка/модел. Заинтригува ме, и нищо чудно да си ъпгрейдна и аз Toughbook-а с едно SSD, и после ще снимам на клип как го влача с колата на въже. :)
Когато инженерите конструират нещо дуракоустойчиво - тогава дураците стават по-изобретателни.
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

Моето е MLC, в момента дето се произвеждат/продават са TLC основно, заради много по-ниската цена на флаша, ама да не те притеснява това, буквално каквото си избреш става - от евтините - Samsung 840 Evo/850 Evo, Sandisk Ultra II е на промоция постоянно и ако се поогледаш може да го намериш на смешни пари, Crucial mx200, bx200 са по-неразпространени в бг, но фирмата е от ранга на интел и е много читава по качеството, и подобни. Вземи поне 250г, това ще ти даде гаранция за едно 100-120тб писане, което ако не се оливаш ще те докара до 100 години ползване :)
пс: ссд-то като тръгне да мре от флаш почва да си използва запазената за черни дни част, обикновенно 7-15% от диска, после почва да маркира проблемите сектори и да ги мести, та диска намалява като размер, ама живее, та може и в пъти да си изкарат планирания живот, онова горе дето го споменах с 2.5пб е точно такова, дето си надхвърли всички очаквания :)
пс2: ей го героя на труда, 1432 паления, това е ежедневно 4 години :)
Изображение
pechkov
Мнения: 715
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от pechkov »

DrunkenDonkey написа:Моето е MLC, ...
Малко се обърках с тия SLC, MLC, TLC... Кое колко program/erase cycles има?

За гили-гилибайтите - 240 са ми малко :( . Наскоро си сменях харда на тоя лаптоп, от 500 GB го "вдигнах" на 1TB, избрах си Hitachi Travelstar на 7200 оборота, излезе около 140 лв с ДДС. Сега погледнах цената в reset на един SSD 960 GB - 767 лв с ДДС, и е TLC, т.е. "евтино". :( Направо евтиното не ми е по джоба, а какво ли ще да е, ако искам и да е хубаво...
Когато инженерите конструират нещо дуракоустойчиво - тогава дураците стават по-изобретателни.
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

Абе малко са фиктивни тея ерейз цикли, че разни ссд-та използват комбинирани памети, пък и начина на направа/писане по тях зависият, та в общи линии се гледа ендюрънса на драйва дето дават от производителя и си имаш едно наум, че това е минималното гарантирано, в общия случай изкарва двойно на това.
Ам да, за 1тб си трябва момент :)
Ей това: http://www.amazon.co.uk/SanDisk-Ultra-S ... k+ultra+II е било преди 3 дена 140 паунда, което си е 380лв и не е никак зле за 1тб диск, с гъбко или нещо подобно за 2.20лв ще е тука след седмица-2, просто трябва да хванеш момента :)
Тоя еднотерабайтов сандис е с 436.6 тера гарантиран ендюрънс, което гарантирано някоя световна война ще затрие човечеството преди да свърши.
pechkov
Мнения: 715
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от pechkov »

Абе, и аз се зачудих, щото намерих единствено това:
SLC (Single Level Cell) - highest performance, at a very high cost, enterprise grade NAND
~ 90-100,000 program/erase cycles per cell (highest endurance)

eMLC (Enterprise Multi Level Cell) - good performance, aimed at enterprise use
~ 20-30,000 program/erase cycles per cell

MLC (Multi Level Cell) - average performance, consumer grade NAND
~ 10,000 program/erase cycles per cell

TLC (Three Level Cell) - lower performance, lowest cost NAND
~ 3-5,000 program/erase cycles per cell
Но статията е откъм края на 2014 година, и де да знам, може пък верно да са направили SSD-та с 1 000 000 цикъла живот.

Както и да е. Няма да се затичам за ъпгрейд засега. И без това машинката ми е старичка и бавничка на проФесор и ПиЧсет. Който си вземе SSD - да му е честито, да му е здраво и читаво, и да не се притеснява - когато байтовете изчезнат от него - те отиват на небето, и там се записват на един голяяяяяям хард-диск, който никога не спира.
Когато инженерите конструират нещо дуракоустойчиво - тогава дураците стават по-изобретателни.
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

Може спокойно да съм се объркал *10 с п/е циклите, просто по памет ги давах :)
Нашите във фирмата бяха тествали някакъв флаш и го бяха докарали до милион, ама какъв беше не мога да ти кажа, нещо за платежни устройства, където много чудо се пишеше, та може и да е било нещо по-така :) А инак си е на късмет, това 100к п/е може да е и 200к, въпроса е, че ако не го затрие токов удар в общи линии край на живот на ссд няма да видиш, просто ще го изхвърлиш в същия кашон като дискетите след време, напълно работещо :)

А инак - изчакай следващия бляк фрайдей и си земи ново лаптопче с много тлъсто ссд, ще му се радваш гарантирано :)
pechkov
Мнения: 715
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от pechkov »

DrunkenDonkey написа:... и си земи ново лаптопче ...
Сегашното ми е Panasonic Toughbook CF-19, което постоянно "дрънкам" по пътищата. Част от работата ми е, не цъкам във фейса. С какво да го заменя?
Когато инженерите конструират нещо дуракоустойчиво - тогава дураците стават по-изобретателни.
DrunkenDonkey
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от DrunkenDonkey »

Аха, това е доста бронебойно :) Е, за работен не ти трябва най-вероятно повече. Както и да е, отклонихме се от темата, но се надявам, че има доста полезна информация за ссд-та тука :)
Jakkal
Мнения: 38
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03

Re: SSD vs HDD – Мнения

Мнение от Jakkal »

SSD се взима предимно за операционната система поради все още високата цена на гигабайт. За основен диск си се ползва нормално хдд. При лаптопите само с едно гнездо за диск естествено човек трябва да избира между скорост (ССД) или големина (хдд) или ССД на мястото на диска и хдд на мястото на DVD-то. Колкото и да е стар компютъра (стига да има поне САТА 2) ССД-то ще го върне към живот. Това е ъпгрейд който бих препоръчал на всеки, особено ако работи или прекарва повече време пред ПЦ-то.
Отговор

Обратно към

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: 0 гости