Страница 1 от 1

Произход на българите

МнениеПуснато: 28 август 2017, 23:41
от pavelstaikov
Защо македонците вихрещи се в Уикипедия не ни позволяват да спишем произхода си ? А той е добре известен:
Прабългари са племената Утигури и Оногури наричани през 7ми век с общо име Уногондури. Те произхождат от скитските племена Големи Юеджи и навлизат в Европа заедно с хуните около 370 година (или малко по-рано). Кутригурите са хунско племе и произхождат от малките юеджи (Chieh). След смъртта на Атила хунската империя се разпада и прабългарите и хуните се оттеглят на изток в района североизточно от Азовско море където се реорганизират в по-малки мащаби. През 7ми век хан Кубрат от рода Дуло е владетел на Уногондурите и господар на всички хунски племена северно от Черно море където създава Стара Велика България. След нейното разпадане част от тези племена пресичат р. Дунав и основават дунавска България след като разбиват 60 000 римска армия в битката при Онгъла. Същата римска (византийска) армия предната година побеждава арабите. Така през 681г. се основа първата българска империя която доминира югоизточна Европа 3 века и половина. Въпреки, че много учени предполагаха, че прабългарите са от тюркски произход, съвременните генетични изследвания показват, че те са били индо-европейци. http://hunnobulgars.blogspot.bg/2016/10 ... lgars.html

Re: Произход на българите

МнениеПуснато: 29 август 2017, 00:35
от viktortodorov
http://sparotok.blogspot.bg/2017/07/blog-post_19.html

"Непосредствени съседи на тюрките и монголците са саките, а саките са определени като принадлежащи на траките: “Наричаха го и Сака поради това, че е чужденец, а саките са тракийско племе...“ – (Схол. Към Аристофан, Птици, 31- Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийският свят, Лик, София, 2010, с. 326).

Цитирайки Аврелий Виктор, Вилхелм Томашек споделя ценното сведение, че царят на северните траки Декебал е известен и като rex Sacorum-цар на саките – Die Alten Thraker, с.99. В издание на The Cambridge Ancient History c.247, британски учени изказват виждането, че споменатите от персите сака парадрая са де факто гетите. Причисляване на саките към семейството на масагетите, които Йордан определя като клон на гетите почитащи Залмоксис, прави Страбон –Strab.XI.8.8.

Както вече отбелязах, саките са определени като потомци на кшатрия – войнската класа на старите арийци- (G.Ch.Sagar, Foreign Influences in Ancient India, p.152). Понеже Ария е най-старото име на Тракия, а съществуват над дванадесет свидетелства за тракийски поход в Индия, то не е трудно да се разбере, че този поход и арийското нашествие в Индия са едно и също събитие. С идването си в Средна Азия, старите балканци повлияват не само индийците, но и други народи: перси, тюрки, монголци.

Eто как титлата таркан попада сред народите на Средна Азия. Има дори ясни китайски извори, в които се казва, че согдийците, т.е. част от тракийските саки са тези, които съветват и организират тюрките. В своя работа руският учен Клящорный споделя следното: “Тюрки сами по себе простодушны и недальновидны, и можно внести между ними раздор. К сожалению, среди них живёт много ху (согдийцев), которые хитры и коварны; они научают и направляют (тюрков)!” "