Страница 1 от 1

Коя беше тази книга?

МнениеПуснато: 11 февруари 2016, 13:10
от topche
Здравейте, преди години четох една книга и не и помня нито автора нито заглавието.
Ставаше дума за битки с подводници по време на 2-та световна война и борба за това да се открадне криптиращата машина Енигма.
Върти ми се нещо в главата Черният код ..но не намирам такова заглавие или пък бъркам заглавието.
Дали някой може да ме подсети ?

Re: Коя беше тази книга?

МнениеПуснато: 12 февруари 2016, 00:12
от stealth
За книга не се сещам, но имаше подобен филм - U-571. Не помня точно какво се случваше, доста отдавна съм го гледал.

Re: Коя беше тази книга?

МнениеПуснато: 12 февруари 2016, 15:33
от Читател
Казва се "Енигма"

Re: Коя беше тази книга?

МнениеПуснато: 13 февруари 2016, 16:23
от cattiva2511
Читател написа:Казва се "Енигма"

Разрових се днес из необятните простори на Интернет. Ако просто копирам заглавието, ми излиза на прима виста книгата на Антани Казас Рос, която няма нищо общо с филма „U-571“.
Книгата, която евентуално търсите, topche, би трябвало да е тази на Томас Харис:
Главното действащо лице - гениалният Том Джерихо, успява да разбие на два пъти най-трудния немски код - този на немските подводници. За да го стори обаче му трябват възможно най-много съобщения от възможно най-много подводници. Събира ги, докато подводниците потопяват един след друг корабите от поредния конвой, тръгнал към британските острови, а Атлантика побелява от тоновете мляко на прах, което потъва заедно с танкера си.

Освен че разбива кода, Том успява да разконспирира и верен свой колега - поляк, който не обича немците, но още по-силно мрази руснаците - неочакваните нови съюзници на англичаните. Полякът Пуковски попада на комуникацията от обсадения Смоленкс и открития наблизо в Катинската гора масов гроб на 10 000 полски офицери, разстреляни от руснаците. Пук решава да обясни на немците, че машината им не е толкова сигурна, Том се опитва да го спре...

Друга подобна книга, която ми попадна под ръка е тази на Андрю Ходжис: „Игра на кодове“:
Базирана по истинска история. Брилянтният математик Алан Тюринг е вербуван от британската армия, за да разбие нацистки кодове…П.П. Нито една от книгите, не я намирам в Читанка…