Страница 1 от 1

Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 03:20
от qnkov
Здравейте. Преди време написах нещо на docx и в момента искам да го направя на .pdf файл. Нещо като книга, но е 1/3 само. Ей така искам да го кача някъде. Имам Nitro Pro 9, но нещо ми е сложна, особено с това да превърна всичко в един шрифт, е направо ад. Все има проблеми, прави го на квадратчета и т.н, а шрифта е кирилизиран, както и да е. Погледнах още няколко книги в този формат и изглежда, че има и начин да подредба вътре на текста. Някой може ли да обясни коя програма да използвам за тази цел, също така да мога да редактирам и какви са точните правила, когато конвертираш книга в .pdf файл. Какво трябва да се спазва?

Re: Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 04:41
от pechkov
PDF е подходящ за документи, не за книги.

Както и да е. Инсталирай си "doPDF", и ще имаш възможност да "отпечатваш" от Word например в PDF файл. Появява се като виртуален принтер и позволява да печаташ към него от произволна програма.

Re: Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 05:27
от uftak
OpenOffice и Word на MS отдавна експортират в PDF директно като запазват изцяло форматировката (размер на страница, колони, шрифт), линкове, съдържание и т.н.

Re: Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 12:39
от qnkov
Почти всяка книга в нета я гледам в .pdf, затова реших, че явно това е формата. На мен ми трябва за интернета, не за хартия. И по принцип в какъв формат е хубаво да започнеш книгата и да си я подредиш, след което да я превърнеш в пдф или някой друг?
Аз ползвам wordpad, но не знам с какви опции е нужно да го ползвам, също така интервалите как да ги слагам - с шпация, или си има определен начин? http://prntscr.com/9gqjh4 - ето на тая снимка може да погледнете с какви опции съм в wordpada.

Re: Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 20:17
от zl_tsanev
Изискваният формат е SFB.

Re: Преработка на книга в pdf?

МнениеПуснато: 21 декември 2015, 21:36
от pechkov
zl_tsanev написа:Изискваният формат е SFB.


Момент, нека уточним, за да не се обърква човека.

Подходящи формати за книги са предимно FB2, EPUB и за четците "Kindle" - формата MOBI.

За нуждите на читанка е "измислен" формата SFB, който е предимно за вътрешна употреба на ниво сървър, който от SFB може да генерира FB2 или EPUB.

SFB е чист текст, и може да се редактира с произволен текстов редактор, но финалното му възпроизвеждане в FB2 или EPUB може да стане чрез качване в Читанка или с "конвертиране" към FB2 с конвертора на Мандор например.

qnkov, за по-подробна информация - питай в чата, или ми пиши на скайп "pechkov".