Страница 1 от 1

Помощ за Фред Хойл "Черният облак"

МнениеПуснато: 25 октомври 2007, 22:04
от hammster
Мислех да сканирам книгата, но се появи потенциален проблем.
Преди да сканирам дадена книга първо я преглеждам за фрапиращи дефекти, липсващи страници, символи от китайската азбука :wink: и др., и добре че го направих, защото забелязах една страничка с математически формули, които се чудя как да претворя в файл който да изпратя на Борислав.
Ето какво измислих: http://hammster.data.bg/4erniat%20oblak.rtf, а ето и самата снимка: http://hammster.data.bg/4erniat%20oblak.tif.
Ако смятате, че така става за побликуване да почвам да сканирам книгата, ако ли не да я трия от секцията "Сканиране" и да се заема с друга. Естествено мога пратя формулите и като снимки, но все ми се струва че има и друг начин.
Ако имате идеи пращайте ми ги на мейла.
Благодаря предварително!

МнениеПуснато: 26 октомври 2007, 08:31
от Mandor
Лично мнение (или по-точно, как бих го направил аз):
Всяка сложна формула с дроб се поставя в текста като картинка, освен това се поставя на отделен ред (независимо, че в текста е другояче). Простите изрази ("делта алфа", "делта T = 20") и простите дроби ("алфа върху делта алфа", "dt върху d алфа") се изписват със символи на същия ред, като дробта се замества с наклонена черта ("dt/da"), а специалните символи се указват с unicode-кода им.

МнениеПуснато: 28 октомври 2007, 12:42
от hammster
Брагодаря за съвета.
Май няма друг по-удачен начин да се пресъздаде хрумването на автора :). Понеже в произведенитето има още 5-6 схеми които със сигурност трябва да са в картинков формат, си помислих, че поне тук може да ги избегна.
Така по-добре ли е? http://hammster.data.bg/4erniat%20oblak.rtf.

МнениеПуснато: 29 октомври 2007, 09:28
от Mandor
Ами да, точно това имах предвид...
Единственото допълнение, което ми хрумва е, че ако искаш да подобриш качеството на картинките, можеш да напишеш формулите в Word-а (или каквото ползваш) и да направиш "снимка" на екрана при увеличение на текста напр. 200%. Разбира се, това не може да стане за графиките...

МнениеПуснато: 29 октомври 2007, 11:36
от Борислав
Светльо, ако решиш да последваш съвета на Мандор да ползваш Уърд, ми прати и текстовия документ с формулите, за да ги сложа като алтернативен текст на картинките. Не всеки може да види картинките и в такива случаи алтернативния текст е единственото решение.

МнениеПуснато: 30 октомври 2007, 12:36
от Гост
здравейте

първо искам да кажа че файла с картинката е корумпиран (невалиден тифф формат, според ирфанвюто)

второ, проблемът с формулите е много стар и е решен по два начина - единият е с картинка, както предложихте; а другото е специялен език (тех, латех)
кофтито за картинките е че много читанки искат (работят само с) чист текст... във википедията например ползват латек формата ....

МнениеПуснато: 30 октомври 2007, 20:57
от hammster
Ще отговоря на последните мнения/съвети както следва:
(Mandor) И на мене ми дойде същата идея, и снощи доста си поиграх, но станаха доста добре.
(Борислав) Мисля, да направя следното:
Ще ти изпратя книгата в два варианта, единия с картинки, а другия в текстови вариант, та ако се налага да отредактираш неправилно написаните формули, да се консултираш с картинките.
(Гост) Качих наново картинката, и можеш да я изтеглиш от същия линк.

МнениеПуснато: 31 октомври 2007, 18:09
от Гост
hammster написа: (Гост) Качих наново картинката, и можеш да я изтеглиш от същия линк.

дръпнах го, всчико е "ток".