Страница 1 от 1

Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 08 юни 2014, 03:08
от thegreenmarker
Здравейте, като ученик в 11 клас (скоро 12) се сблъсквам непрекъснато с различни учебници (за качеството на които коментарът е излишен).
Но след като живеем в 21 век ми се струва странно да трябва да сечем дървета за производство на учебници, които без проблем, биха могли да се ползват в електронен формат (а да не говорим, че така е и по-удобно от гледна точка бързо намиране на информация в съответния учебник).
След като се порових и из нета успях да намеря УЖ официални сайтове на някои от издателствата където УЖ техните учебници присъстват за "свободно ползване".
Присъстват за свободно ползване, разбира се, след като училището в което учиш е регистрирано.
Регистрирано, след като директорът е набутал някой лев в джоба на издателя.
Та след доста ровене ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ БЕЗПЛАТНИ ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ не бяха намерени. Разбира се във форумът на МУ намерих учебниците които ми трябваха (по биология) сканирани от ентусиасти.

Та идеята ми е, тъй като повечето от учебниците са издадени преди 2012 (тоест влизат в правилата на читанка) да се измисли някакъв раздел и начин по който те да се цифровизират за да бъдат налице за нуждаещите се от културно и научни обогатяване хора наистина БЕЗПЛАТНО в сайта читанка.

Ето линове към повечето учебници по биология включени в конспекта за прием в МУ София за съответно 8-ми, 9-ти и 10-ти клас. https://drive.google.com/file/d/0B4noTV ... sp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B4noTV ... sp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B4noTV ... sp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B4noTV ... sp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B4noTV ... sp=sharing

Така налични, също са полезно но мисля че ако се разпознаят ще са незаменими защото ще може да за търси информация в тях, което ако съдим по качеството на учебниците Е ДОСТА НАЛОЖИТЕЛНО НА МОМЕНТИ.

Ето и линк към заявката в читанка за разпознаване на учебника по литература на издателство Анубис за 11-ти клас: http://chitanka.info/workroom/entry/8723

Не знам какъв формат ще е най-подходящ, според мен ако се запази фОрмата на изданието ще е най-добре. Моля някой от екипа, който е по навътре в нещата да сподели мнение по въпроса.
Аз лично съм си разпознавал един учебник с ABBYY и го запазих в searchable pdf и ми вършеше много добра работа, но беше далеч от нещата които съм свалял от читанка от към качество на разпознаване.

Няма проблем аз да се заема с разпознаване и редакция на някой от учебниците просто не знам в какъв формат как и т.н. и дали въобще има смисъл и този учебник ще бъде качен в сайта.

Това е което мога да кажа с нетърпение чакам отговор от някой :)

Поздрави от мен Стефан :)

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 08 юни 2014, 06:15
от zelenkroki
Аз лично съм си разпознавал един учебник с ABBYY и го запазих в searchable pdf и ми вършеше много добра работа, но беше далеч от нещата които съм свалял от читанка от към качество на разпознаване.

И да не беше учебник, книгата, която се разпознава със специализираната програма, се нуждае от пълно изчитане дума по дума, за да стане същински електронен вариант на хартиения.
Тоест, някой (институцияТА) приготвя електронен вид преди да се отпечата хартиеното издание, включващ компютърен набор, предпечатна подготовка и производството на днешните книги прави съвсем удобна „заготовка“ за публикуване във виртуална библиотека още преди да е изхабена хартията. Проблемът на издателствата и разпространяваните от тях за „свободно ползване“ варианти на учебниците идва от алчността им да доказват колко незаменими са при разпределяне на средствата, полагащи се за т.нар. „безплатно“ образование в България. Едно, че образованието включва разходи за т.нар. „безплатни“ учебници до седми клас, друго, че всяка процедура по одобряване на учебник или учебно помагало до 12 клас струва парите на данъкоплатеца, необезпокоявано дърпани от структурите в образователната сфера на гърба на цялото общество.
Обратната процедура по осъществяване на достъпа до тези „безплатни“ придобивки започва от сканиране и разпознаване, но продължава още мъничко, за да стане онова, което ти липсва в образователната част от интернет пространството. Доста наложително е да ги има, да. Но целта на българското образование не е да сме компютърно грамотни и образовани, не си ли забелязал това? Остава ти една година да го установиш „отвътре“. :)
Доколкото не се чувствам някой от екипа, а само многострадален коректор на сканирани, неразпознати, лошо разпознати и захвърлени в Ателие-то произведения, ти препоръчвам, независимо от правилото за изданията от 2012 година, да се хванеш и да разпознаеш, колкото можеш, сканираните от тебе учебници.
Със сигурност те може да отлежат до 2015-2016 г. в Ателието, но шансът им да намерят доброволци, които през това време да ги изчетат и форматират, нараства с 2%. :) :(
Така един ден, когато на пазара ще е добавено поредното „подобрено“ хартиено издание на твоите учебници, те може и да са станали част от Моята библиотека, подходяща за сравняване и справки.
Провери упътванията за подготовката на хартиено издание в djvu-формат, за която имаш коментар към записа ти в Ателие.
А за окончателното цифровизиране на книгите във формата на Читанка ти трябват указанията за форматиране в SFB.
Не се съмнявам, че ще получиш и други отзиви.
Успех с начинанието! :)

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 10 юни 2014, 09:35
от thegreenmarker
Благодаря за отговора. Проблема е че не мисля че fsb формата и подобните epub и тн. са подходящи за учебник тъй като има множество схеми и илюстрации. Читанка не поддържа pdf, но мисля че подобен формат ми бил перфектен също така ABBYY има доста изходни формати но не знам кой е най подходящ и кой ще бъде приет от читанка. Другия ми въпрос е да не стане след като, в светлото бъдеще, бъде качен някой учебник той да бъде премахнат една седмица след това защото издателството подало оплакване. Наистина благодаря за бързия отговор може би скоро ако времето позволи бих се заел с разпознаване и редакция на някой от учебниците. Поздрави Стефан.

Пп: извинявам се за грешки в граматика и пунктуация пиша от телефон

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 24 май 2015, 13:07
от calliope007
Писах ти на лично съобщение за всеки случай. Аз вече съм се заела със задачата да сканирам и преработвам учебници, по простата причина, че вече го правя за лична необходимост по някои предмети и по-лесната възможност да "играя" с информацията, която ми се представя. Проблемът е в това, че информацията е много, а аз "придобих" възможностите да правя това преди няма и месец.

Ако някой от вас желае да помогне - нека се чувства свободен да пише на ЛС!

Поздрави!

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 28 юли 2015, 14:33
от ekadron4o
Аз се занимавам с това от 2-3 години.

С голямо удоволствие бих помогнал - кажи как по точно :)

Ето примерни мои неща които съм сканирал: http://cloud.mail.ru/public/9vfE/8rFVcD8XX

Поздрави :)

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 03 септември 2015, 17:19
от desiilieva
Аз мисля, че училищата не биха ги приели, защото ако стане това много издателски фирми биха фалирали.

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 14 ноември 2015, 18:06
от radinajekova
Аз пък смятам , че това е възможно да се осъществи и силно се надявам да се случи в най-скоро време.

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 18 януари 2016, 18:05
от desiilieva
Дано да си права, ще бъде наистина много добре да има малка промяна.

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 28 януари 2016, 11:01
от desiilieva
Какво ли ще се случи с учебниците по литература, ще махнах всички знакови произведения, това е просто трагично.

Re: Учебници 1-12 клас

МнениеПуснато: 14 април 2017, 23:43
от Akash
Някой случайно да има ел. учебници по математика, ЧП, История 5-7 клас? Търсих в замунда и цялото интернет пространство, но не успях да намеря. От Просвета и Булвест искат по 6лв, което си е мн. висока цена имайки предвид, че стоиш пред монитор :evil:

Според мен електронните учебници трябва да бъдат безплатни за всички, които имат желание да учат, но Просвета и Булвест това не ги интерсува.. все пак сме България. :roll: