Страница 1 от 1

„Ех, магесническа му работа“ – Калоян Захариев

МнениеПуснато: 22 декември 2014, 11:21
от Кал
Там, в заградено място, тъпчеше стадо крави, а над тях се извисяваше масивният гръб на нещо, което лесно би могло да се сбърка със слон, ако не бяха рогите. Ако беше човек, абаносовочерният Убиец вероятно щеше да си изкарва прехраната, трошейки колене с бейзболна бухалка. Природата обаче се бе смилила над потенциалните му жертви и го бе превърнала в бик, който би накарал онези добичета, дето си развяват байрака всяка година в Памплона, да изглеждат като лауреати на състезание „Най-сладко морско свинче“. Не беше просто едър, беше ОГРОМЕН. В големите му кафяви очи не се четеше кравешка доброта, а некрологът ти.


Убиец е един от героите в „Ех, магесническа му работа“, дебютния роман на Калоян Захариев, който:

- грабна сърцата и умовете (и коремните мускули) на журито на Човешката библиотека в Конкурса за български фентъзи роман, проведен заедно със Сборище на трубадури и издателство MBG Books през 2012 г.;

- подготвяхме общо двайсет месеца, в пет цялостни редакции;

- току-що излезе като електронно издание в поредица „Човешката библиотека“.
– Господарю?
– Целият съм в слух, Григоре.
– Една от тенджерите ми поиска цигара!
– О, сигурно е онази, в която си направих ориз – измърмори Сава, търкайки брадичка в шекспиров размисъл. – Този януари ли беше, предишния ли…
– Но вие имате миялна машина! Просто взимате съдовете, слагате ги, натискате копчето и готово.
– Миялна машина?
– Да. Онова квадратното между мивката и хладилника, на което все още стои етикетчето с цената.
– Ама то миялна машина ли било??? Аз си мислех, че е развалена печка. Затова, значи, всеки път като се опитвам да си претопля пица, тя излизаше влажна.


„Ех, магесническа му работа“ ще ви срещне с некроманта Лазар и верния му слуга Григор. За тях сиво ежедневие представлява викането на демони от Пъклото, съживяването на селскостопански добитък и обществените поръчки за няколко дузини немъртви. Спасяването на невинно създание не влиза в непосредствените им планове. А когато Лазар и Григор се оказват замесени в заговор от най-висше ниво, ще трябва да се справят с непреклонни нови и стари врагове, за да разберат истината. Като същевременно поддържат запаса си от бананови кашички и чисти пеленки. Второто като че ли е по-трудно.
Две сияещозелени очички се отвориха и се втренчиха в черната рогата, зъбата муцуна на демона. Тримата замръзнаха.
– Айдееее, сега я втасахме – обади се Лазар примирено.
Знаеше какво ще последва. Плач, писъци, трудно детство, пълно с ужасяващи кошмари, хапчета и електрошокова терапия, преди да е станала на десет, ранен сексуален живот, нежелана бременност, гнусна болест, предавана по полов път и преди да разберат, малката вече ще е двадесет и кусур годишен поп идол, който си бръсне главата, носи обици на места, известни само на лекарите, и се увлича по кабалата.
Кокорейки големите си изумруденозелени очи, бебето разтвори устнички… и се разсмя.


Романът излиза в електронен вариант и събира поръчки за хартиен. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“. Всички приходи се разпределят между творческите участници: автор, редактори, коректори, художник и оформители.

И ако търсите подарък за приятели читатели в последния момент – вижте как да им подарите е-изданието с наша помощ. Може и с посвещение от автора. ;)

Желаем ви празници с много смях,
Кал, Калоян и целият екип Магесници

Re: „Ех, магесническа му работа“ – Калоян Захариев

МнениеПуснато: 23 март 2015, 10:12
от Кал
Приятели (:

Заповядайте на премиера на 24 март, вторник, от 18:30 ч. в SOHO на ул. Искър 4 (при кръстовището с ул. Веслец). Ще бъдем в зала Holistic на втория етаж. В присъствието на автора Калоян Захариев ще поговорим за дебютния му роман, станал част от поредица „Човешката библиотека“.

„Ех, магесническа му работа“ грабна сърцата и умовете на журито в Конкурса за ново българско фентъзи през 2012 г. Първото му електронно издание беше през декември 2014 г., а миналата седмица излезе в ново, за да отпразнува отличието си в категория „Най-добър дебют за 2014 г.“ на Националните фантастични награди.

По изключение сме обявили събитието във fb - можете да разгледате как продължава поканата. Домакините също са разгласили.

Заповядайте да се посмеем заедно. :)

И... си припомнете прочетеното, защото ще има малка томбола с въпроси!