Страница 1 от 1

Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 23 юни 2012, 16:26
от Бам Бам
В България законно ли е да се напише фен фикшън по някоя популярна поредица и да се публикува безплатно в интернет? Аз смятам, че е законно, тъй като не виждам причини да е незаконно. Доколкото четох в Уикипедия, в повечето държави по света няма проблеми, стига произведението да не се ползва за комерсиални цели.

Пускам темата, защото попаднах на коментари от автора на „Хари Потър и сянката от планините“, който пише, че се притеснява да пусне цялото произведение в библиотеката, защото нямал право. Та ако може в тая тема да се изясни има или няма право, за да може накрая да видим цялата повест.

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 24 юни 2012, 04:09
от mechok1
Това е в една друга страна :)

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 24 юни 2012, 10:05
от Шаркан
законите са писани за робове - нали се сещаш кой го е писал?

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 24 юни 2012, 11:04
от Inf
Нещата са много, много зле щом вече има и страх да се пишат фен фикшъни, с изцяло некомерсиална цел.

Цитата от Пелевин е особено точен тук:

"Всички мисли, които може да ви хрумнат при четенето на тази книга, са обект на авторско право. Нелицензираното им обмисляне е забранено."


След като е направено с изцяло некомерсиална цел (никакви SMS-и, дарения и т.нт.) и най - вече с цел обучение, е законно. Разбира се, това не означава че няма да се получи примерно някоя заплаха, като коментар или на пощата си.

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 17 юли 2012, 16:42
от Spellweaver
Авторските права са създадени за да пазят правата на... точно така, автора, от хора които биха се възползвали от неговия интелектуален труд и биха натрупали материални блага базирани на неговата работа. (Да не се бърка с лобистките закони които напоследък се опитват да ни натрапят.)

Запалянковската измишльотина (фен фикшъна) е просто резултат от вдъхновението от дадено преживяване (книга, филм и т.н.) и въпросният запалянко (фен) е решил да сподели с останалият свят абсолютно безвъзмездно своята измишльотина (фикшън). Не мисля, че който и да е закон може да попречи на това.

Много лошо, че авторът на "Хари Потър и сянката от планините" се е стреснал от цялата патърдия за правата на праводържателите която се вдига напоследък, дано това не му попречи да продължи да твори.

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 18 юли 2012, 11:22
от Шаркан
авторско право и копирайт са различни неща.

а съвременните комуникации позволяват читателите директно да заплащат автора и да игнорират печалбарите на неговия гръб.
При това справедливо би било читателите да плащат само онова, в което виждат смисъл, което им харесва.

законът е създаден ИМЕННО да пречи, да филтрира, да създава привилегии за едни и безправие за други.
Това държавниците наричат "ред". Защото им е изгоден.

за автора на Хари Потър ще се въздържа от коментари. Книгата е популярна в резултат от масивна рекламна кампания + екранизация.

Re: Законни ли са фен фикшъните в България?

МнениеПуснато: 13 юли 2013, 21:48
от Кирил Иванов
Не съм сигурен дали в държавата ни има конкретен закон за фен фикшъните. Срещал съм много фен фикшъни в някои сайтове, пък авторите не са ги глобявали. Това поне е сигурно. Засега в България няма много фен фикшъни на хартия, но в интернет изобилства от тях. Даже веднъж срещнах един английски сайт, посветен изцяло на тях. Значи би трябвало в САЩ те да са законни. А, както казах, в законите на авторските права в България (които съм чел и препрочитал) никога не съм срещал подобен закон. Поне в тези версии, които аз четох.
Не мога да съм 100 процента сигурен. Но щом в някои български сайтове има стотици фен фикшъни, би трябвало всичко да е законно. Но би трябвало, щом в държави като САЩ и Русия (има и руски сайт за тази литературна форма) е законно, предполагам и тук е така.