Наследници на Любомир Сагаев и „Книга за операта“

Настоящите закони имат остра нужда от промяна
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Наследници на Любомир Сагаев и „Книга за операта“

Мнениеот Борислав » 13 юли 2008, 21:49

Днес от наследниците на Любомир Сагаев получих искане за махане от Моята библиотека на „Книга за операта“. Ето и конкретните писма, които разменихме.
13 юли 2008 19:19 Konstantin Sagaev До: мен

Уважаеми господин Борислав Манолов,

Ние, наследниците на Любомир Константинов Сагаев и притежатели на авторските права на неговите произведения, както и на "Книга за операта", случайно открихме и останахме неприятно изненадани от публикуването на цялата "Книга за операта" в "Моята библиотека" на интернет адрес:
http://www.chitanka.info:82/lib/author/Любомир Сагаев

Затова ви призоваваме, както и Вие пишете, че е наше право, а и то е, според Закона за авторските права, незабавно да свалите този текст.

Марина Сагаева - съпруга на Любомир Сагаев
Константин Сагаев - син на Любомир Сагаев
Желяз Сагаев - син на Любомир Сагаев

13 юли 2008 19:30 Borislav Manolov До: Konstantin Sagaev

Здравейте,

Тъжно е, че сте останали неприятно изненадани, а също така и че искате
да махна „Книга за операта" от Моята библиотека.

Бихте ли ми обяснили, защо не желаете присъствието на „Книга за
операта" в Моята библиотека?

Борислав Манолов

13 юли 2008 19:47 Konstantin Sagaev До: Borislav Manolov

Господин Манолов,
Не знаем, дали е "тъжно", но наистина изненадата ни е неприятна, дори крайно неприятна. Не бихме искали да навлизаме в подробности относно разпространението на книгите на Любомир Сагаев и по-специално на "Книга за операта", но все пак изключително държим на правото си книгата да бъде свалена от "Моята библиотека".
Надяваме се на Вашата бърза реакция!
Марина, Константин и Желяз Сагаеви

13 юли 2008 20:03 Borislav Manolov До: Konstantin Sagaev

Здравейте, отново!

Бихте ли прочели една статия, пусната във форума на библиотеката:
Електронни библиотеки и авторско право
<http://www.chitanka.info/forum/viewtopic.php?t=135>
Какво мислите за изводите, направени в нея? Ако желаете, можете да
напишете мнението си в самата тема. Ще се радвам, ако представите още
една гледна точка по въпроса.

Моето желание е _винаги_ да се навлиза в подробности, иначе може да се
окаже, че взетото решение е било погрешно.

След малко ще пусна една тема във форума, за да се допитам до
читателите на библиотеката. Искам да знам какво е тяхното мнение.

Борислав Манолов

13 юли 2008 20:58 Konstantin Sagaev До: Borislav Manolov

Господин Манолов,
Мислим, че нашата епистолярна кореспонденция вече излиза от първоначалния си смисъл, който е нашето изрично желание "Книга за операта" да престане да съществува в "Моята библиотека". Направете, молим, необходимото!!!
Марина, Константин и Желяз Сагаеви


Какво мислите?

[20 юли 2008 г.: Още три писма са добавени.]

И след два дена:
15 юли 2008 08:49 Konstantin Sagaev До: мен

Господин Манолов, най-сериозно Ви обръщам внимание, че фактът, че още не сте свалили "Книга за операта" от Моята библиотека, представлява сериозно нарушение на Закона за авторското право и сродните му права! Възпроизвеждането на това произведение, неговото разпространение, публичното му представяне нарушава чл.18, ал.2 от ЗАПДП.
Още веднъж, сериозно, Ви призовавам да свалите "Книга за операта" от Моята библиотека!
Константин Сагаев

15 юли 2008 09:32 Borislav Manolov До: Konstantin Sagaev

Здравейте, г-н Сагаев,

моля ви, обяснете ми накратко защо желаете да сваля книгата от
библиотеката. Ще се радвам, ако го направите във форума, та да може
всички да разберат причината за евентуалното сваляне на книгата
<http://www.chitanka.info/forum/viewtopic.php?t=949>.

С нещо ощетен ли се чувствате? Или пък не желаете читателите да имат
достъп до книгата на вашия баща?

Обърнете внимание също така на член 24, алинея 9 от Закона за
авторското право и сродните му права.

Борислав Манолов

15 юли 2008 10:37 Konstantin Sagaev До: Borislav Manolov

Господин Манолов,
Не смятам за необходимо да обяснявам на никого - нито на Вас, нито във Форума Ви - защо настоявам "Книга за операта" да изчезне от Вашата Библиотека. И не мога да приема обяснения, че деянието Ви е с цел съхраняване на произведението или с учебна цел.
Смятам, че имам право на това! И не злоупотребявайте с факта, че автора не е вече между живите! Изисквам от Вас почтеност и спазване на законите!
Надявам се, че "Книга за операта" ще изчезне от Моята библиотека и, моля Ви, не предизвиквайте от това безполезни форумни дискусии!
Константин Сагаев
Последната и единствена промяна е направена от Борислав на 20 юли 2008, 15:05.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1037
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот SecondShoe » 13 юли 2008, 23:06

Оставам с впечатлението, че Марина, Константин и Желяз Сагаеви ги е срам от "Книга за операта" и искат колкото се може по-малко хора да знаят за нея и да я четат. Явно не ги водят комерсиални интереси тъй като книгата е налична само в антикварен вариант . Мен операта не ме вълнува, но за всеки влак си има пътници и съм против книгата да бъде махана от библиотеката, тъй като няма причина и сериозни мотиви за това. Важно е да бъде уважен труда на самия автор и труда на този, който е сканирал и обработил книгата в електронен вариант и произведението да бъде оставено.

Намерих две издания на книгата за продан, едно от 1976 г. и друго от 1983 г. .
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Гост » 14 юли 2008, 00:40

прехвърлянето на авторското право по наследство е пълна глупост.

докато е бил жив автора е получавал пари за СВОЕТО авторско право с които е хранел семейството. ако нещо е останало от тези пари, наследниците са ги получили като наследство.

да се прехвърля авторското право по наследство е все едно моите наследници да продължат да получават заплатата ми 70 години след смъртта ми.

от тази гледна точка според мен наследниците или издателите нямат моралното право да искат свалане, както е декларирано от борислав за авторите и преводачите.
Гост
 

Мнениеот Mandor » 14 юли 2008, 07:50

Гост написа:прехвърлянето на авторското право по наследство е пълна глупост.

Ами всъщност не, не е точно така... Например, ако го нямаше наследяването за авторско право, спокойно може да се организира ликвидирането на популярен автор, вследствие "свободната" книга може да се издава от който поиска...

Друго е смешното... Комерсиалните организации много обичат да плачат за "нарушение на авторското право", макар че всъщност такова няма. Би имало, например, ако аз взема чужда книга и се подпиша като автор или преводач (второто вече беше извършвано безнаказано от в."Труд"). Всъщност те имат предвид нарушение на правото за разпространение (което е включено в закона; именно затова се казва "...за авторските и сродни права" - там се включва всичко: авторско право, право на разпространение, на излъчване, на издаване и т.н.). Само че и това е наказуемо само ако Борислав вземаше пари за тези книги (под явна или неявна форма), а такова нещо няма.
Тъжно, жалко... българско. :(
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Гост » 14 юли 2008, 16:56

е това с ликвидирането, освен че е параноично и незаконно е като да убиеш кокошката дето снася златните яйца.
та ако това ти е единствения довод в полза на наследяването, нещо слаб ми се вижда.
Гост
 

Мнениеот Inf » 20 юли 2008, 14:50

Очевидно по някакво странно желание, наследниците (ако наистина са наследници) желаят да погребат отново Любомир Сагаев, този път духовно и завинаги. Премахването на единствената му книга тук, би го обрекла на тотално забвение - последното издание е било преди 25 години. Заради спецификата на жанра, шанса да има ново издание е нулев. Много далеч са ми интересите от операта, но съм абсолютно против да се премахне книгата от читалнята - трябва попречим да бъде погребан поредния български автор. Тази "епистолярна кореспонденция" от която струи неграмотност и глупост... не зная как да коментирам, освен като пример, че интелигентността се придобива, а не се наследява.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

:)

Мнениеот Цветана » 11 май 2009, 19:50

и аз 6те се включа във форума, понеже пиша в момента юридическо есе, свързано с темата. Според мен автрското право би трябало да си принадлежи само на съответния автор и в завещание, той сам да прецени на кого да остави правата си, след смъртта му. Понеже, това че даден човек има роднинска връзка с него ,не гарантира по абслютни никакъв начин,че наследниците му могат да продължат делото му. В главното разпореждане в закона за наследството материланите облаги на починалия, се пренася на наследниците му. Но тук говорим за изкуство ,за творчество и естествено, че това че си му син,дъщеря ,жена и пр. не означава ,че и ти си от "надарените". За да са го измислили обаче , сигурно има даден резон, но според мен не е морално да се наследяват авторските права и то чак 70 години след смъртта му. И аз съм на мнение ,че съотетното произведение трябва да остане в библиотеката, защото е проява на потенциала на автора и плод на неговите вътрешни ,емоционални преживявания и е един вид наследство за читателите , хората именно към които е адресирано и дарено. Един скъпоценен подарък ,за ценителите, затвърждаващо паметта и увековечаващо името му.
Цветана
 

за морала

Мнениеот Гостенка » 13 май 2009, 03:51

Г-н Борислав,
наследниците са в правото си да изискат не разпространение на произведението чрез вашия сайт и не са длъжни да обясняват защо. Може би просто сайта ви не им харесва, може би искат да издадат книгата в книжен вариант и използването на Интернет им пречи, може просто да са противници на използването на литературния текст в електронен вариант. По закон те имат пълното право на това и вие е трябвало да се съгласите, а не да ехидничите.
Всъщност аз одобрявам качването на художествена литература в мрежата, защото това предоставя лесен и бърз достъп до нея за справка или информация. Но удоволствието от разлистването на страниците се губи.Явно младата кандидат юристка не се е справила с текстове на законите и за нея ще е добре още да почете преди да предава емоционалната си работа.[/b]
Гостенка
 

Мнениеот Гост » 13 май 2009, 06:14

наследниците са се хранили от произведението докато автора е бил жив и са наследили каквото е останало
що мойте наследници не зимат заплатата ми още 70 години?
Гост
 

Необяснимо ми е....

Мнениеот rahvin » 29 май 2009, 15:41

Някакви хорица си мислят,че едва ли не всичко е тяхно. Учудвам се и на Борислав, че изобщо им обръща внимание. Ако бях на негово място щях да им кажа да ме осъдят възможно най - бързо. Щом сървъра е в държава която позволява електронни книги могат да заловят на Мукавей кайсиите, защото реално ние четем от там книгата, а не от България. Така като залагам пари в бет ат хоум залагам в Малта без да съм ходил там за голямо разочарование на Васил Божков и цялата върхушка край него. Не им обръщай внимание на тия серсеми! Нека те осъдят.
Истинската информация е безплатната!
rahvin
 
Мнения: 9
Регистрация: 20 май 2007, 20:56

морала

Мнениеот Цветана » 21 юни 2009, 18:55

Пуснато на: 13 май 2009 (сряда) 01:51 Заглавие: за морала

--------------------------------------------------------------------------------

Г-н Борислав,
наследниците са в правото си да изискат не разпространение на произведението чрез вашия сайт и не са длъжни да обясняват защо. Може би просто сайта ви не им харесва, може би искат да издадат книгата в книжен вариант и използването на Интернет им пречи, може просто да са противници на използването на литературния текст в електронен вариант. По закон те имат пълното право на това и вие е трябвало да се съгласите, а не да ехидничите.
Всъщност аз одобрявам качването на художествена литература в мрежата, защото това предоставя лесен и бърз достъп до нея за справка или информация. Но удоволствието от разлистването на страниците се губи.Явно младата кандидат юристка не се е справила с текстове на законите и за нея ще е добре още да почете преди да предава емоционалната си работа.[/b]


Така ,първо не съм "кандидат-юристка", а уча журналистика и в частност "Авторско право"и нека някои който не е компетентен по темата да не дава акъл на другите :) вземи ако толкова много искаш да спориш закона за авторското право и сродните му права да попрочетеш нещо, защото от коменарите ти разбирам че не си на ясно за какво става дума :) Харесвало и да разлиства страници и можело наследниците да я издадат в книжен вариант -хаха! Някои малко по-компетентен от теб ще умре от смях на доводите ти :) Аз се възхищавам на човека дръзнал да изрази мнението си чрез този форум ,да опита да се бори с язвите на обществото, а като твоите изказвания ще има винаги -елементарни, не казващи нищо съществено и разбра се отрицателно настроени :) Няма какво да ти се сърди никои за изказването, то се вижда че не разбираш :) Приеми един приятелски съвет - не се изказваи неподготвена, само и само да си написала нещо, разбирам порива ти за внимание, но гледаи да си го получава6 там където заслужаваш-на елементарно ниво на улицата :) тук обсъждаме проблеми, изразяваме мненияи боравим с доказателства :) не всеки го може :)
PS: на "емоционалната си работа" имам пълно 6 :) мен не ме мисли :)))
Цветана
 

Мнениеот Асен » 02 септември 2009, 15:18

Онаследяването на АВТОРСКО право е толкова глупаво, колкото и онаследяването на присъда! Деянията на едно лице - творчество, престъпление или др. - не бива и не може да се наследяват по роднинска или друга връзка. Ако баща ти е осъден на 10 г. затвор, но излежава само 5 и умира, правилно ли ще е наследниците му или някой друг да бъде заставен да доизлежи оставащите му 5 г.?
Асен
 
Мнения: 19
Регистрация: 13 юли 2007, 23:27

Мнениеот Yotce » 02 септември 2009, 18:03

Асен написа:Онаследяването на АВТОРСКО право е толкова глупаво, колкото и онаследяването на присъда! Деянията на едно лице - творчество, престъпление или др. - не бива и не може да се наследяват по роднинска или друга връзка. Ако баща ти е осъден на 10 г. затвор, но излежава само 5 и умира, правилно ли ще е наследниците му или някой друг да бъде заставен да доизлежи оставащите му 5 г.?


Не че съм почитател на онаследяването на авторско право, но ако баща ти има сто милиарда, правилно ли е да го наследиш?
Yotce
 
Мнения: 16
Регистрация: 19 септември 2007, 11:55

Мнениеот Thimotty » 03 септември 2009, 23:35

@Yotce никой не говори за парите, които автора е спечелил.
Аватар
Thimotty
 
Мнения: 22
Регистрация: 08 май 2009, 23:44

Мнениеот Yotce » 04 септември 2009, 11:41

Thimotty написа:@Yotce никой не говори за парите, които автора е спечелил.

Просто коментирам неудачния паралел между присъда и творчество. А дали трябва или не трябва да се наследяват авторски права след смъртта на автора... Проблема идва от тълкуването им като собственост, щом са собственост - трябва да се наследяват. Ако например автора продаде приживе правата си на (по дефиниция безсмъртно) юридическо лице?
Yotce
 
Мнения: 16
Регистрация: 19 септември 2007, 11:55

Мнениеот Асен » 05 септември 2009, 04:58

Yotce написа:Не че съм почитател на онаследяването на авторско право, но ако баща ти има сто милиарда, правилно ли е да го наследиш?


Ти се бъркаш, материални неща могат да се наследяват, но не и нематериални. Ако баща ти е бил кмет, след него и ти трябва да станеш кмет, така ли!? Обаче ако баща ти е насъбрал "сто милиарда" от творчеството си приживе, то ще остане за наследниците му. Пък и нематериални неща не могат да се делят при повече от един наследник! Ако баща ти има 100 лв. преди да почине и има 5 деца, те ще си разделят по 20 лв. Но кого ще наследи неговите авторски права, как ще ги разделиш на 5?????? И ако тия деца имат по още 5 деца всеки, на 25 ли ще ги разделиш правата? И ако някой реши, че творчеството на баща му трябва да се разпространява свободно, а друг е против, тогава как процедираме?
Асен
 
Мнения: 19
Регистрация: 13 юли 2007, 23:27

Мнениеот Alegria » 05 септември 2009, 11:00

Асен, не исках да се намесвам в темата, но постът ти е пълен с абсолютно невярна информация за видовете права, затова само искам да доуточня разликата.

Материални (тези, които можеш да пипнеш и видиш) и нематериални (тези, които са плод на човешката мисъл и не можеш да пипнеш) права има, точно затова са разделени и не се третират по еднакъв начин в класическото право на собственост. И двата вида права се НАСЛЕДЯВАТ, разликите, грубо са следните:
Нематериалните права нямат физическа форма. Идеята за една книга е обект на авторско право, а не компютърът или писалката, с която е написана, или хартията ако щеш. Защото те са част от материалните права.
Материалните права имат статуса на "закриляни" навсякъде по света. Нематериалните нямат този статус. Голяма част от тях имат нужда да бъдат "регистрирани", преди да започне закрилата им, и то само в страната, в която са регистрирани.
Материалните права се възползват от въпросната закрила, докато съществуват. Нематериалните права имат следната особенност: не се изчерпват. Затова закрилата им може да продължи с различни периоди на време, например патентът е с време на закрила 20 години, а авторското право - 70 години след смъртта на автора.
Нематериалните права, за разлика от материалните, са "неизчерпаеми" - използуването им по никакъв начин не ги наранява или "амортизира" - естествено, физическият им носител ще се "изхаби", а не самата идея.
И последно за този пост - но в никаъв случай изчерпателно за правата - нематериалните права са абсолютни - позволяват претенции към всеки. При материалните не е точно така.

И така, "ако баща ти е бил кмет" - такова право няма, няма и такова наследство.
Наследяваш нематериално право, което в никакъв случай не се дели - делят се материалните облаги от него.
А относно свободното разпространение на тези права - няма нужда ти да процедираш, за тази цел има специализирани хора и институции - съдии и съдилища.

Поздрави.
Аватар
Alegria
 
Мнения: 102
Регистрация: 15 септември 2008, 13:31


Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости