Качване на книги, открита в в друг сайт. Възможно ли е?

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Качване на книги, открита в в друг сайт. Възможно ли е?

Мнениеот Sachma » 25 ноември 2021, 09:57

Здравейте,
В един друг сайт, archive.org открих 2 сканирани книги - "Юдина ела" от автора Константин Канев и "Старинни напеви" от автора Иван Джуренов. Същите ги има и в .epub и .txt, но се нуждаят от корекция. Достъпът до тях е свободен, но се нуждаят от корекции от сканирането. Имам желание да ги редактирам и при възможност да бъдат качени тук, тъй като са изключително интересни, а изданията ги няма на книжния пазар. Въпросът ми е дали това е възможно. Ако отговорът е положителен, моля да насочите, като на лаик, какво трябва да направя. Не успях да се свържа с потребителя, който ги е качил в другия сайт, но предполагам, че щом са за свободен достъп, няма да има проблем.
Sachma
 
Мнения: 3
Регистрация: 17 януари 2014, 03:17

Re: Качване на книги, открита в в друг сайт. Възможно ли е?

Мнениеот pechkov » 25 ноември 2021, 15:10

Това, че са качени "в един друг сайт" по никакъв начин не дава 100% сигурност, че са със свободeн достъп. Означава просто, че "едни други сайтове" не се съобразяват с правила, каквито има в Читанка.

Няма нужда да търсиш контакт с този, който е качил книгите там. За български автори потърси контакт със самия автор, или ако е починал - с неговите наследници. Евентуално при разрешение от негова (тяхна) страна - качването в Читанка е възможно.

Процеса по добавяне на книга в Читанка е както за всяка друга книга. Текста трябва да бъде почистен и коригиран в прост txt вид. След това да бъде "форматиран" като му се поставят семантичните маркери за SFB формата, и да бъде качен в ателието. Следващите етапи по добавянето се извършват от съответните отговорни лица, които проверяват качеството на качения текст, и създават нов запис за него.
"Цената на знанието е голяма. Цената на невежеството е още по-голяма."
pechkov
 
Мнения: 670
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости