искам да кача една книга

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

искам да кача една книга

Мнениеот dimiter_p » 20 април 2019, 23:37

Здравейте,
Въпросът ми е малко по-различен защото няма да сканирам книгата, аз си я купих като електронна книга в epub формат с drm.
При всичките приказки как не можело да се махне и т.н. аз разкарах drm, но наистина има известни проблеми.
В крайна сметка разполагам с книгата в pdf формат, също в mobi и docx.
Проблемите са, че по някаква причина при махането на drm няколко символа се интерпретират погрешно. Това са отварящи и затварящи кавички, тире, и ударено и (ѝ).
Четох доста по въпроса, и така и не стигнах до яснота как да преодолея тези проблеми, затова просто при отваряне на текста в MS Word пуснах replace на всички погрешни символи. А, да и на места има твърде много тирета между буквите в една дума, но и те се махат с replace. Не е най-елегантният начин, но засега не съм успял да открия друг. Доколкото разбрах това става при конвертиране от/към UTF-8.
В крайна сметка въпросът ми е дали ще я искате да я кача тук тази книга и в какъв формат.
Заглавието е "Силата на настоящето", автор - Екхарт Толе.

P.S. В резултат на конвертиранията нямам връзки към бележките под линия, и не съм намерил време да ги оправям ръчно, но мисля, че това не би трябвало да е голям проблем.
dimiter_p
 
Мнения: 3
Регистрация: 20 април 2019, 22:35

Re: искам да кача една книга

Мнениеот zelenkroki » 21 април 2019, 05:48

Привет, dimiter_p,

При първото наличие на малко време се ориентирайте какво можете да направите по въпроса Ви — дали и кой евентуално ще поиска.
Ако има нещо неясно, питайте отново. (Форумът на Читанка позволява и лични съобщения.)
Успех!
По-добре късно, отколкото още по-късно!
zelenkroki
 
Мнения: 85
Регистрация: 06 юли 2010, 14:01
Местонахождение: Трявна

Re: искам да кача една книга

Мнениеот Еми » 21 април 2019, 10:22

Преобразуване на текст в pdf не го прави pdf, но би могъл да изпратиш на мейла на Библиоман файла, за да бъде качен в сайта. Когато се появи коректор с интерес към тази книга, ще може да намери информацията тук: https://biblioman.chitanka.info/books/8772 Трудно се работи само по текст и повечето коректори предпочитат да сравняват с хартиеното издание (т.е. сканирани страници).
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 138
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: искам да кача една книга

Мнениеот dimiter_p » 21 април 2019, 19:02

Здравейте,
Благодаря за отговорите, макар да не ми бяха особено от полза.
Не мисля да се занимавам да чета разни работи, които наистина ще ми отнемат време и в навлизане в проблематиката на читанката.
Просто придобих книгата, и имах, и все още имам желанието да я споделя с аудиторията, като един вид и аз да дам нещо, някакъв принос, тъй като съм прочел безплатно много книги в читанката. Друг е въпросът, че повечето книги, които съм чел в читанката са пълни с елементарни грешки, които показват, че реално никой не е чел текста за да го коригира след сканиране и разпознаване. Или поне не го е чел достатъчно внимателно. От началото до края, така както се чете.
Но, много се отклоних.
Няма да споря дали един pdf файл е всъщност pdf файл или нещо друго.
Казвам - имам книгата, мога да я предоставя, ако някой има интерес, да ми каже какво да направя, на кого да я изпратя. Изпращането на мейла на Библиоман на мен нищо не ми говори. Ако дадете конкретен мейл, ще изпратя на него. Накратко - ако трябва да губя време и да влагам усилия - няма да го направя. Имам предостатъчно други задължения и неща, които да върша. Мога да изпратя на някого или кача някъде това, което имам. Усилията съм си ги положил за да мога да си чета книгата на моя електронен четец - Kindle. Резултатът е съвсем задоволителен за мен, сравнявайки с това, което се вижда когато се отвори закупената електронна книга с Adobe Digital Edition 4.5.
Ако държите на хартия и сканиране - купете си хартиено издание и си го сканирайте. От мен толкова.
Поздрави
dimiter_p
 
Мнения: 3
Регистрация: 20 април 2019, 22:35

Re: искам да кача една книга

Мнениеот Еми » 21 април 2019, 19:23

chitanka.biblioman АТ gmail.com
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 138
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: искам да кача една книга

Мнениеот Ф р а к с » 21 април 2019, 21:57

Напълно те разбирам, колега. Намерил си нещо, което те е заинтригувало и искаш просто да го споделиш. При това - в напълно годна за използване форма. Вместо съдействие обаче, или дори вместо едно "Благодаря!", получаваш указания какво още трябва да направиш, за да бъдеш едва ли не удостоен с честта другите да могат да прочетат това, на което си попаднал. Съжалявам, но тука е така...

Аз в такива ситуации качвам произведението (добре би било да го има както оригиналния защитен файл, така и редактирания от теб) на някой от безплатните файлообменници и пускам в темата директен линк за тегленето му. Който желае - ще го дръпне и ще чете. А ако някой има време и нерви - ще го преработва, конвертира и евентуално някой ден книгата може и да се появи в официалния сайт на библиотеката... ама не е сигурно... В т.нар. "ателие" има готови за четене произведения, които отлежават по 7-8 години и няма никаква информация дали ще бъдат добавени в сайта и след още толкова време. Аз лично бих ти препоръчал сайта за безплатен хостинг mediafire.com. Можеш да качваш веднага, без регистрация, а основното му предимство е, че качените файлове никога не се трият. Докато в аналогичните български хранилища като dox.bg файловете се пазят само две седмици.

Конкретното произведение не представлява интерес за мен. След като прочетох в нета няколко откъса и интервю с автора, започнах да подозирам, че последният е възпитаник на МИБМОИО (Максимегалонския институт за бавно и мъчително откриване на изненадващо очевидното) :mrgreen: Поднася като велики откровения азбучни истини, които всеки нормален човек осъзнава още в детството си. Но все пак книгата може да бъде полезна за западняци и продукти на западния тип образователна система. Както казва един познат художник: "Бе ма'ни ги тия! Те дори не знат, че са живи!"... Но "на вкус и цвет все фломастеры разные" :lol: Качи книгата и пусни линк, пък дори на един човек да бъде полезна - направил си едно добро дело.
Ф р а к с
 

Re: искам да кача една книга

Мнениеот dimiter_p » 23 април 2019, 08:14

Добре, ето линк за книгата на Екхарт Толе "Силата на настоящето": http://www.mediafire.com/folder/yvsefuk ... toiashteto
Ще изпратя и на посоченият адрес на библиоман.

Някои забележки от мен. В mediafire може да се качва веднага наистина, но ако не се регистрираш, пише че трият файловете след 14 дневен срок. Така че се регистрирах. Може по-рано и да не е било така.
Не виждам никакъв смисъл да качвам оригиналният epub с drm, тъй като друг трудно ще го разкодира без да има нужните ключове.
Затова пък съм качил книгата във rtf, docx, pdf и mobi.
Както споменах вече, освен в pdf файла, в останалите няма линкове на бележки под линия, както и на главите в съдържанието. Всичко останало е наред. Ако някой може и му се занимава, може да оправи и тези неща, но книгата може да се чете съвсем спокойно както съм я качил.
dimiter_p
 
Мнения: 3
Регистрация: 20 април 2019, 22:35

Re: искам да кача една книга

Мнениеот cattiva2511 » 23 април 2019, 20:50

@dimiter_p,
„искам да кача една книга“ — чудесно!
Пратили сте и файловете на пощата на Библиоман, отново чудесно!
Ако съвсем малко се бяхте запознали с начина на работа на Моята Библиотека, щяхте да разберете, че можете да поискате помощ от коректорите в сайта, които да форматират книгата в нужния формат вместо вас („Работа в екип“). Да провокирате хора, които се опитват да ви дадат насоки (за които сам молите), като ги нападате, че не тези отговори търсите, не е начина да предизвикате сътрудничество.Коригирам си мнението, тъй като останах с впечатлението (заблудила съм се), че книгата е новоиздадена, за което се извинявам, и изтривам долната част от текста…
cattiva2511
 
Мнения: 126
Регистрация: 04 октомври 2015, 16:19

Re: искам да кача една книга

Мнениеот Ф р а к с » 23 април 2019, 23:58

Готово, конвертирах я в .FB2.ZIP с кодировка UTF-8, с оригинална корица, перфектно форматирана, работещи линкове към отделните глави и бележки под линия. Можете да я изтеглите от тук. Разбира се, нямам никакво намерение да си губя времето да я преобразувам в измисления .SFB формат. И .FB2, и .SFB са .XML формати, т.е. са напълно взаимно заменяеми и конвертируеми един в друг. Само дето .FB2 е формат, наложил се в цял свят, а .SFB - някаква измишльотина на домакините ни, за която никой друг не е чувал. Така че ако авторите на .SFB си направят труда да напишат един конвертор "FB2 to SFB", книгата би била готова за публикуване веднага.

Между другото, краткият преглед на произведението по диагонал по време на редактирането затвърди първоначалното ми мнение. Безкрайни повторения на изтъркани клишета, безсрамно плагиатстване на идеи от всякакви езотерични учения и класическите религии, плюс добре познатия "стил на макеварата" - авторът сам си задава удобни въпроси от името на въображаем събеседник, на които отговаря "мъдро" и "дълбокомислено"... Единственото, което ме накара да отделя един час от времето си, за да преработя книгата в изряден вид беше мисълта, че така ще спестя някой лев на читателите, който иначе ще влезе в джоба на самообявилия се за "духовен учител" мишок :mrgreen:
Ф р а к с
 

Re: искам да кача една книга

Мнениеот Ф р а к с » 24 април 2019, 00:10

@dimiter_p
Благодаря за информацията относно сроковете в mediafire. Качих книгата като регистриран потребител, така че тя няма да изчезне след 2 седмици.

А на любителите на лаконичната словестност бих препоръчал да прочетат това, от 28-ми до 40-ти ред :) Так е казано всичко, което Екхарт Толе разтяга до няколкостотин страници :D

ОК, словесТнейший! Заключвам темата.
Ф р а к с
 


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост