Какво точно сбърках?!

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Какво точно сбърках?!

Мнениеот WizardBGR » 31 октомври 2017, 10:47

Здравейте на всички! Вчера качих в ателието обработен текст на тази книга - https://biblioman.chitanka.info/books/2037. Включително добавих и пълния скан в Библиоман. Сканът е получен лично от мен в резултат на доста плодотворното ми сътрудничество с една девойка от торент сайт, който няма да изписвам, за да не би да се счете за реклама. Въпросното момиче сканира книгите от Пловдив и ми ги праща за обработка. Аз ги привеждам във вид, подходящ за Читанка (проверени по няколко пъти с Проверителя и IDI Spell Checker), конвертирам ги с конвертора на Мандор и ѝ ги изпращам за публикуване в сайта. Като акт на добро желание ги качвам и в Читанка – отново да подчертая, че това е само мое решение, плод на моята любезност и желание за помощ.
Дотук – добре. Вчера обаче получих в пощата си писмо от потребител, представил се като „Еми“. Ще си позволя да го цитирам, като запазя авторовия правопис и пунктуация (при необходимост мога да осигуря и скрийншотове).
„Какво точно не разбираш в изречението: Разрешено е да се добавят само книги, издадени на български преди 2012 г. Изключение се прави за онези текстове, които са пратени от авторите си, както и за фен-преводи? Освен това тази книга е заявена от мен: topic5189.html. Аз съм я сканирала и когато му дойде времето аз ще я направя, при това качествено, а не просто за да видя името си някъде. Разбирам огромното ти его, но ставаш нетърпим просто.“

Учудих се, когато прочетох въпросното писмо – не започва със „Здравейте“, а директно се започва с обидите. Плюс това изобщо не знаех, че е необходимо да ровя и по форуми – проверих в ателието, видях, че липсва подобен запис, затова го и създадох.
Реших да ѝ отговоря по следния начин:
„Хайде да спазваш добрия тон, а? Нека не се обиждаме, щото едно „благодаря“ би било достатъчно. Нямам его, просто искам да чета неща, които се бавят с години. Правя ги за мен, пускам ги из целия нет и като допълнение ги пускам и в Читанката. Но некултурни юзъри като теб може и да ме откажат от това.“

Наблюдателните може би ще забележат, че съм леко афектиран, което личи от факта, че не се обръщам към гореспоменатата особа на „Вие“, но, в крайна сметка, каквото повикало, такова се обадило. Предположих, че това ще е достатъчно, но в отговор получих следната депеша:
„За да вляза в квалификацията, която ми отправяш, ще ти напиша следното: Първо, липсват ти първите седем, както и следващите седем, когато си учил правопис и граматика, нищо че си мислиш, че си велик писател. Второ, да те откажем от качването на неграмотно направени текстове в Читанка ще е изключителна благодат както за мен, така и за останалите проверители. За съжаление това просто няма да стане - манията ти за самоизява е недостижима. Егото ти си личи от самолет - както в пълното ти пренебрежение към правилата в сайта, така и в липсата ти на уважение към направилите вече заявка за дадена книга, която на теб ти се е "четяла" сега. Никой не те спира да четеш, но елементарната култура изисква поне да попиташ заявилия вече книгата дали е съгласен да се присъединиш към обработката й. Къде другаде качваш книги нито ме засяга, нито ме интересува, но що се отнася до Читанка, си длъжен да спазваш правилата - ако се налага, дори принудително. Не си прави труда да отговаряш, защото мнението ти не ме интересува и освен това си вече блокиран.“

Сега, моля да бъда разбран правилно. На очевидно неумни заяждания от рода на „егото ти си личи от самолет“ по принцип дори не си правя труда да отговарям, приписвайки изказвания от сорта на пълната липса на социални умения у въпросния индивид. Трудно ми беше да преглътна и факта, че лицето ме обижда на тема правопис и писателски умения – обвинения, които по принцип са подсъдни, тъй като съм готов да се явя на състезание по правопис и да завърша с отличие, що се отнася до първото, а продадените ми с доста голям тираж книги (които между другото собственоръчно съм обработил и качил в Читанка безвъзмездно!) опровергават и второто. Но когато тази сутрин видях, че личността „Еми“ е изтрила записа ми, това вече преля чашата.
Сега – нека видим дали съм разбрал правилно. Читанка е една институция, която разчита на два типа хора. Едните, като мен, са „пчеличките“, които сканират (или се сдобиват от торенти и прочие със сканове), обработват ги (форматират, коригират, понякога и редактират) и ги качват за проверка. Другите са членове на екипа, които отговарят за проверката и публикуването им на сайта. Въпросът ми е – коя е третата група: онези, които очевидно се изживяват като обергрупенфюрери и си приписват правораздавателни функции – обиждат потребителите (от чието съществуване в крайна сметка зависи този сайт!), позволяват си да трият записи, да се превъплъщават (и то доста успешно) в нацупени дечица и да си играят на „на си ти куклите, дай си ми парцалките“?!
Настоявам за извинение от страна на въпросната „Еми“. Или поне за обяснение – какво точно сбърках?!?!
WizardBGR
 
Мнения: 6
Регистрация: 09 юни 2011, 12:16
Местонахождение: София, България

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот Борислав » 31 октомври 2017, 12:13

Приеми извиненията ми за случилото се.

Има две неща, за които трябва да внимаваш:
  1. Когато не са изминали пет пълни години от издаването на книгата, в полето „Дата на достъп“ трябва да се запише ДАТАТА НА ИЗДАВАНЕ + 5 години. Обикновено не се знае точната дата на издаване, затова се записва 01.01.ГОДИНА_НА_ИЗДАВАНЕ + 6.
  2. Всеки текст трябва да се изчете поне веднъж в режим „Корекция“, за да се намалят грешките след разпознаването до минимум. Ако се чете в режим „Удоволствие“, много от грешките остават незабелязани.

След като въпросната книга вече е почти подготвена, не виждам смисъл някой друг да губи време с ново сканиране. Ще възстановя записа ти, но искам някой да направи пълен прочит на текста, както описах горе.

Ценя усилията ти и ти благодаря, че помагаш за обогатяването на библиотеката.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1007
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот WizardBGR » 31 октомври 2017, 12:17

Много благодаря за което! Относно първото: вече ми направиха забележка, затова стриктно вписвам датата на достъп. Относно второто: чета веднъж, за да видя къде има курсив и сюжетни разделители, след това минимум по 3-4 пъти в проверителя (https://tools.chitanka.info/sfb-check) и след това допълнително в IDI Spell Checker. Със сигурност остават някои дребни грешки, но такива присъстват и в доста от останалите текстове от библиотеката, които съм чел. Не съм дребнав, затова не си водя записки в кой текст и къде точно.

Още веднъж благодаря за _човешкото_ и културно отношение! :)
WizardBGR
 
Мнения: 6
Регистрация: 09 юни 2011, 12:16
Местонахождение: София, България

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот asayva » 31 октомври 2017, 14:36

Моля да ме извините, но не разбрах нещо от провелата се 'дискусия'. Правилно ли разбирам, че ако направим една книга по изискванията на Читанка - доколкото сме успели да се справим, защото ВИНАГИ остават грешки - и я дадем за споделяне с други, независимо че въпросната книга е в 6-годишния забранителен период, но направим запис в ателието с цел да не се дублира труд в бъдеще време, този запис може да бъде изтрит, защото не сме спазили изискването за 6 години? Пак моля да ме извините, но такава политика е малко крайна. Стараем се да отговорим на някакви изисквания за качество на работата, поне аз. Когато проверяващата ме ми върне книга за изчитане смятам, че е правилно, защото аз не съм се справила. И не виждам защо трябва да се чака 6 години, за да стане достъпна книгата в Читанка, при положение че в торентите може да се свали доста преди това, но с доста по-лошо качество.
asayva
 
Мнения: 17
Регистрация: 21 декември 2010, 16:23

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот Еми » 01 ноември 2017, 17:03

Последната реплика на личността «WizardBGR» по забележка на трети проверител в ателието ми дава повод и аз да обявя мнението си.
Извинения не поднасям на гореспоменатия, камо ли пък да му благодаря, защото всяка моя дума е подплатена от негови действия и въпреки че се изживява като «пчеличка», много лесно може да се види кой колко книги е допринесъл за сайта и извън него. Имаше въпрос каква съм и от коя група съм — «бях» проверител (доброволно се оттеглям) и като такъв очаквах книгите да са грамотно направени, за да не се получават негативни отзиви за правопис и граматика, въпреки доброволността на труда (често извинение за грешки). Броят на обработените от мен книги всеки може сам да провери и да сравни с тези на «пчеличката». Разликата се състои в това, че когато някой по-знаещ от мен ми направи забележка, аз се старая да поправя грешката си, докато егото на господина не понася забележки.
Сайта има правила, някои от които аз лично не одобрявам, но прилежно спазвам. И да — не понасям тарикати, които с «не зная», «не ме интересува», «нямам време» ги заобикалят.
Цялата тази глупава тема е абсолютно излишна и не на място, поради тази причина ще се въздържа да посоча всички отправени забележки към «WizardBGR», не една, не две, не три…
«Едните, като мен, са „пчеличките“, които сканират (или се сдобиват от торенти и прочие със сканове), обработват ги (форматират, коригират, понякога и редактират) и ги качват за проверка.»
Да — ето още една разлика конкретно между нас двамата, какъвто е и проблемът, публично оповестен. Аз купувам книга, сканирам, коригирам (редактирам го пропускаме по разбираеми причини), проверявам. По торентите има много мои сканове (какъвто е и случая), разпространени от мои познати пряко волята ми, хващайте и коригирайте, но го правете както трябва, и не пренебрегвайте заявените от коректорите книги.
Има доста потребители с изтрити записи, но никой не тръгна да реве на всеослушание. Случва се и ще се случва. И на мен са трили записи.
«Аз ги привеждам във вид, подходящ за Читанка…»
Тук просто не е нужен коментар. С радиото някой може ли да спори?
Мога да благодаря на: Epsilon, moosehead, NomaD, pechkov, gogo_mir. На коректори като NMereva, taliezin, cattiva2511, analda, danchog, които правят книги, които са просто «песен» за проверка и не губят времето ми. На rumensz, който светкавично откликваше на молбата ми за статия в Уикипедия, което допринася за по-пълното съдържание на Моята библиотека. Със сигурност ще пропусна някой, който наистина заслужава благодарност, но определено не си ти, WizardBGR.
И, WizardBGR, дръж се по` мъжки и недей да пищиш като ощипана мома, когато не стане на твоята. Не плачи, все някой ще ти подаде кърпичка.
Когато имаш желание - намираш начин. Когато нямаш желание - намираш оправдание.
Аватар
Еми
 
Мнения: 109
Регистрация: 26 януари 2012, 16:14
Местонахождение: София

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот aNn » 03 ноември 2017, 17:59

Понеже мацката се нерви, че мъже ѝ реват, да се намеся аз като жена малко. Ок, хулиш го човека за някакви неща, сигурно са основателни, няма да изразявам мнение по този въпрос, обаче дори и да си права, и ти си направила една грешка и трябва да я признаеш, защото си е твоя. В Ателието твой запис не е имало, заявила си я някъде другаде, което не е официално и човекът няма как да го знае. И поне за това дължиш ако не извинение, то поне да си признаеш че е твоя грешка. Защото специално за това нещо човекът не е виновен, а ти продължаваш да го обвиняваш диво и свирепо.
Нещото, което ми се набива като трън в очите всеки път в коментарите ти, е какъв голям принос имаш и колко много книги си качила. Ми много хубаво, обаче спри да парадираш толкова с това. Защото един читател може да търси една конкретна книга и ако я няма, да препсува сайта и да си замине. Има и читатели в сайта, които не са чели нито една от твоите обработени книги, и това колко са много не ги топли по никакъв начин. Не забравяй, че книгите са нещо магическо точно заради факта, че дори само една книга, попаднала в точния момент на точния човек, може да преобърне възгледите и света му, а от там и живота му. А както си тръгнала с многото си книги, още малко ще тръгнеш да се хвалиш и с колко мъже си спала (знам, че прекалих, но ми стана хубаво) :D ...А човекът, с когото спориш, на всичкото отгоре е и автор на книги. Не мога да говоря за тяхното качество и художествена стойност, но и няма значение. Като си тръгнала да се мериш, ти колко книги си написала?! Целта на цялото това нещо е да се замислиш и да си прибереш малко егото, щото наистина се държиш неадекватно. Ако имаш стабилни доводи, определено не е това начинът да ги защитаваш. ;)
aNn
 
Мнения: 1
Регистрация: 13 август 2012, 17:59
Местонахождение: Трявна

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот pechkov » 03 ноември 2017, 19:24

aNn написа:… знам, че прекалих…


Доколкото виждам - не знаеш.
"Kогато отсекат последното дърво, когато отровят последната река и когато уловят последната риба… тогава хората ще разберат, че не могат да ядат пари."
pechkov
 
Мнения: 564
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Какво точно сбърках?!

Мнениеот Берлиоз » 03 ноември 2017, 19:31

Привет,

Вероятно не сте забелязали деликатния надпис, който е наличен вдясно от логото в горната част на страницата. Поради тази причина ще го припомня:
където се сбират читатели…


Определени потребители обърнаха форумите в махаленска лафкаджийница, в която свободно използват груб език. Тази тема се изчерпа от съдържание още след първия коментар. Тъй като усещам как действащите лица ще спретнат цирк заради правото на отговор, ето как ще процедираме - заключвам темата и съветвам всички, които писаха отговори да се замислят колко време са изгубили в писането им и колко много по-полезни неща можеха да свършат.
Берлиоз
 
Мнения: 75
Регистрация: 09 април 2016, 16:39


Обратно към Красиви въпроси

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости