Използване на чужд труд без споменаване на извора

Един е питал, друг — отговарял…
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Използване на чужд труд без споменаване на извора

Мнениеот maket » 02 септември 2016, 15:18

Здравейте,

Отново и отново се сблъсквам с неуважението на някои по-активни потребители спрямо доброволния труд на други.

В случая става въпрос за "Мизантроп" на Молиер, чийто разпознат и коригиран текст бях качил преди време в читанката.
Днес виждам, че Номад е качил книгата в Читанката като самостоятелно произведение, но си остава съмнението кой и доколко е ползвал труда на други хора.
Да не говорим, че моят запис е изтрит от ателието, пак с идеята да "блесне звездата", без някой да споделя славата с нея...

Какато и да е. Това не е и първият текст, в който участвам като редактор и за който в крайния вариант се оказва, че участие нямам.


Дерзай Номад!
maket
 
Мнения: 11
Регистрация: 26 май 2011, 21:24

Re: Използване на чужд труд без споменаване на извора

Мнениеот zelenkroki » 02 септември 2016, 22:54

Уважаеми maket,

В Моята библиотека четивата, подходящи за начално запознаване с процедурата по цифровизация на книги и произведения, са предоставени на всички желаещи да помагат качествено за обогатяването ѝ. Спорните приноси с необходимост от изчистване на допуснатите неточности могат да ориентират даден доброволец да внимава за вложените от него усилия и да се старае да подготвя занапред по-добре записаните за обработка в Ателие-то заглавия. Има правила за статуса на записите в ателието — за отговорностите на потребители с право на проверяващи.

Ние, обикновените читатели и помощници, можем да се съобразим, както и да изказваме мнението си, но не виждам смисъл системно да се губи време за обиди и сръдни, нито да се подлагат на съмнение за ограбване на чужд труд действията на тези участници в Проекта, които се оказват с по-адекватна преценка и имат основателни причини за това.
По-добре късно, отколкото още по-късно!
zelenkroki
 
Мнения: 85
Регистрация: 06 юли 2010, 14:01
Местонахождение: Трявна

Re: Използване на чужд труд без споменаване на извора

Мнениеот maket » 03 септември 2016, 14:04

Уважаеми zelenkroki,

Аз също се занимавам с мениджмънт в организация (фирма) и от личен опит, а и от теоретична подготовка, знам че няма място за обиди и сръдни.

Но крайно естествено и важно, е да се отстраняват несъответствията и най-вече несправедливостите в отношенията между хората в организацията (поглеждам на Читанката като организация с доброволно участие).

В тази връзка, и правилата за записите, които цитираш, неразбираемо е до висша степен, да изтриеш даден запис, само и единствено да създадеш същия запис като твоя самостоятелна подготовка. Мирише ми на ВИСШ ЕГОЦЕНТРИЗЪМ.


Поздрави!
maket
 
Мнения: 11
Регистрация: 26 май 2011, 21:24

Re: Използване на чужд труд без споменаване на извора

Мнениеот NomaD » 03 септември 2016, 15:00

zelenkroki,
Няма да те нарека уважаеми. :D
Дълбоко неуважаемият Стоенчо (сиреч maket) така и не вдяна, че след като прокламира собствените си порочни принципи на работа със сканове и на корекция на текстове, аз нямам никакво доверие относно автентичността на съдържанието на въпросните "коректури". Най-вече заради практиката му да не прави сверки с реалното издание, което е сканирано, и дори да "запълва" липсващи фрагменти от съдържанието със собствен превод от руски. Този подход категорично не е моят метод на работа и затова текстовете, коригирани от maket, ги смятам за causa perduta и безапелационно не влизат в полезрението ми дори и за прост преглед, камо ли да "открадна" някой от тях и да си го припиша като свой принос.
Относно изданието на "Мизантроп"... Въпреки че съм против въвличането в ситуации от типа Виновен до доказване на противното, предоставям снимка със сканираната лично от мен книга, заедно последните две книги, които съм сканирал към настоящия момент.
Изображение

Разполагам и със скановете, но няма да ги покажа.

Въпросният maket неведнъж е влизал в конфликтни ситуации (спомням си например една "дискусия" в коментарите в запис на книга на Айн Ранд в Ателието). Всичко това води до извода, че той демонстрира не конструктивно поведение, а такова на трол. Затова не е продуктивно да му се обръща внимание, а да се игнорират провокативните му прояви. Затова заключвам тази тема и след няколко дни ще я преместя в кошчето.

Който има желание, нека да се занимава с неговите "коректури" в Ателието. Но не и аз... Последната придвижена от мен негова книга е "На учителя с любов". От тогава maket не е моя тема.
Изображение
Аватар
NomaD
 
Мнения: 194
Регистрация: 10 март 2007, 19:39


Обратно към Красиви въпроси

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости