Предложение 4: Достъп на читателите до всички произведения на даден автор не само от страница „Произведения“, но и от страница „Книги“

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Предложение 4: Достъп на читателите до всички произведения на даден автор не само от страница „Произведения“, но и от страница „Книги“

Мнениеот Рагнарок » 19 февруари 2016, 16:44

Здравейте на всички!

Предполагам, че хората, които имат достъп до пощата на сайта от този имейл[email protected] може би вече са се запознали с предложенията, които отправих към екипа на „Моята библиотека“. За всички останали, които все още не знаят за какво става дума, реших да последвам съвета на Борислав Манолов да разделя писмото си и да го пусна като отделни теми, тук във форума, във всяка от които да залегне по една от идеите ми. Направих предложенията от гледната точка на читател и единствената им цел, която се опитвам да постигна с тях е те да бъдат от полза за всички, които ползват „Моята библиотека“.

Първото нещо, което ще направя е да обясня с няколко изречения какво ми е направило впечатление, докато съм ползвал „Моята библиотека“. След това ще отправя и предложението си.

Когато в полето за търсене на началната страница изпишем името на автор, за да намерим дадено произведение, и натиснем „Търси“/ Enter се появява страница с името на търсения автор най- отгоре и под него – „Книги“, „Произведения“ и „Биография“. Под тях виждаме съдържанието на първата от тези три страници, която е „Книги“, където се виждат книгите с техните корици. Когато посочим някоя от тях и натиснем можем да видим, че те може да бъдат един единствен роман, или сборник от разкази, или от романи, или повести, или могат да бъдат съвкупност от разкази, повести и романи, или сборник с поезия и т.н. Кагато преместим вниманието си върху „Произведения“ и натиснем се показват произведенията на дадения автор по литературен жанр- разказ, новела, повест, роман и т.н. Какво прави впечатление? Ще Ви дам конкретен пример за проблема, който забелязах с имената на Джани Родари и Астрид Линдгрен, но предполагам че и при всички останали е същото. И така, търсим по име какво има в „Моята библиотека“ за Джани Родари, първото, което виждаме, че излиза е на страница „Книги“- „Граматика на фантазията“- научен текст и „Небето е на всички“- сборник с поезия. Това може и да заблуди по ненаблюдателните читатели и те да си кажат, че това са единствените произведения от автора в „Моята библиотека“. Но ако пък са наблюдателни те ще видят, че в „Произведения“ има и 7 разказа, една приказка, и две повести (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, че нито едно от тях не попада във видимите в „Книги“- „Граматика на фантазията“ и „Небето е на всички“). Какъв е проблемът ще попитате? Ако някой не е достатъчно съобразителен, то проблемът си е в него? И може би в определена степен ще бъдете прави. Но... Двете повести на Родари- „Джелсомино в Страната на лъжците“ и „Приключенията на Лукчо“ са излезли на българския книжен пазар под формата на книги. Тогава защо не се появяват като такива с техните корици на страницата „Книги“? Абсолютно идентична е ситуацията и с трите повести на Астрид Линдгрен за Карлсон, които не се появяват на страницата „Книги“, въпреки че сте използвали издания на издателства, които пускат трите повести като книги- „Карлсон, който живее на покрива“ на издателство „Сампо“, като отделна книга и „Карлсон от покрива отново лети“, „Ето го пак Карлсон от покрива“ на издателство „Отечество“, което публикува трите повести в една книга. При Астрид Линдгрен е интересно положението и с разказа „Драконът с червените очи“, който попада в сборника „Съвременни шведски разкази“, но той липсва като иконка с корица на страница „Книги“.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Нека читателите имат достъп до всички произведения на даден автор не само от страница „Произведения“, но и от страница „Книги“. За целта, тъй като не всички произведения на даден автор през годините са публикувани под формата на книги, какъвто е случаят с разказите на Джани Родари (те са излезли във вестник „Орбита“), нека на страница „Книги“ вместо иконка изобразяваща корицата на книга, да има икони на вестник и списание (защото има и разкази от списания) и те да препращат към всички разкази/( или други произведения) на автора. Нека да има също така и иконка с наименование „Други“, която при посочване да показва произведенията с липсваща информация за това къде са публикувани- дали в книга, в списание, във вестник или друго място.
Рагнарок
 

Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост

cron