Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Съобщения, свързани с библиотеката, които трябва да се прочетат
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 септември 2015, 14:10

След почти две години „почивка“ на 12.03.2015 г. от "3M" се изпраща съобщение до един от хората, които даряват ресурси, за да може библиотеката да съществува, в което те посочват дума в базата на „Речко“ „нарушаващи“ техните права. Става въпрос за scotch. Няколко съобщения по-късно служителка на хостинг фирмата потвърждава, че е разбрала съобщението и с това този проблем се приключва, уж… Месец по-късно на 21.04.2015 г. се получава нова поредица съобщения, но този път от човек на име Michaël De Vroey. Сагата продължава до 06.05.2015 г. Следващи съобщения от този човек няма и така с този проблем се приключва, уж…
На 21.08.2015 г. се получава ново съобщение, в което от хостинг фирмата обясняват как са получили ново оплакване от „АБК“ за книги в epub формат, които са качени на chitanka.info. Въпросната организация настоява незабавно да се спре библиотеката и да се предостави информация за всички, които я използват (което е абсолютно незаконно, тъй като никой няма право да предоставя лични данни от какъвто и да е характер на трети лица, без тяхното съгласие). След поредица от обяснителни съобщения между хостинг фирмата и доброволеца, предоставящ ресурсите, се стига до решение достъпът до около 50 книги да бъде ограничен до изтичането на правата на разпространение на посочените издателства. Така този проблем приключва, уж…
Това е съобщението, което може да се види при опит за зареждане на някоя от тези книги:
Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви.

На 14.09.2015 г. изненадващо (независимо, че изискваните книги са свалени) достъпът до основния сървър бива прекратен.

Ето и как стоят нещата без недомлъвки и задкулисни игрички типични за АБК и други тем подобни: библиотеката навършва 10 годишнина този месец. В началото е бил личен проект за категоризацията на текстове в електронен вариант, но впоследствие се превръща в нещо много повече от хоби. За тези десет години са преживени три сериозни заплахи от различни организации. Нито една от тях не успява да преустанови съществуването на този некомерсиален проект, дори напротив, укрепва го вдъхвайки нови сили. След пускането на библиотеката под формата на виртуална машина, на практика дори и спирането на chitanka.info няма да спре съществуването на „Моята библиотека“. Да, има много проблеми свързани с качеството на текстовете, организационни проблеми, но поглеждайки до момента какво е постигнато, не може да се каже, че нищо не е свършено и че този проект не е допринесъл да има повече четящи хора българския език.
Следващия път когато сте недоволни от нещо свързано с библиотеката, спрете за миг и се замислете дали пък в точно този момент някой доброволец не се бори за вашето право да имате достъп до информация.

Който желае да помогне за поддръжката на библиотеката, може да избере някой от следните варианти:
* техническо лице владеещо PHP, JavaScript, SQL (подпроектите и като цяло мащаба на този некомерсиален проект вече е твърде голям, за да бъде обслужван от сегашния брой доброволци);
* техническо лице владеещо CSS3, HTML5;
* техническо лице владеещо Linux (CentOS, Debian), Docker; намерен е човек
* дарение посредством bitcoin система на следния адрес: 1Em92wfJvyhfeMsPMRjqnV36Rucsq63h38
(принуждавани от организации като АБК се налага още хора да се включат с помощ, за да съществува нормално библиотеката и всички текстове да бъдат достъпни, минималната сума за издръжка в лева е в порядъка на: след включване на още доброволци предоставящи ресурси, сумата е намалена на 100-150 лв. 400-600 лв. на месец). Най-лесният вариант е да използвате CashTerminal (благодарим на hash.bg и crypto.bg за информацията). За хората, които се интересуват повече може да посетите bitcoin, както и да разберете как да си създадете bitcoin портфейл. Обмяната на левове и друга валута в биткойн може да стане и посредством някоя от борсите. Повече за различните видове дарения може да прочете в специалната тема по въпроса;

Ако проявявате интерес да се включите за първите три точки, използвайте формуляра за обратна връзка.

Библиотеката има нужда от още много видове доброволци и ресурси, но това са най-належащите. За хората съмняващи се в искреността на доброволците, които до момента поддържат библиотеката, нека да припомним, че в последните 10 години цялото отделено време за всички дейности е дарено безвъзмездно, а ресурсите, които изискват пари, са плащани от личните средства на същите тези доброволци. Няма платени реклами в библиотеката и до момента не са получавани никакви дарения, от която и да било организация, европейска програма или какъвто и да било друг източник на средства.
Доброволният труд продължава да си е все така доброволен, а при евентуалното събиране на дарения посредством биткойн системата, лесно може да се проследи всяка сума от натрупаните средства къде отива.
Последната промяна е направена от Диан Жон на 30 септември 2015, 16:21. Мнението е било променяно 7 пъти.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот DrunkenDonkey » 12 септември 2015, 19:11

Ще спрат читанка един друг път... искам да обърна внимание на дарението - това беше предлагано преди (от читателите) и борислав го отхвърли с причини, ако си спомням правилно - че така може да дойде под по-кофти удари в стил комерсиализация. Какво се е сменило сега? Ясно ми е, че тая история струва пари и някой ги вади от джоба си, имам и желание да помогна, но ми е интересен въпроса. Другото което - ти си с едно мнение във форума, не бих пратил на биткойн адрес нещо, освен ако въпросния адрес не е потвърден от борислав. Никога не пречи да си малко параноичен, надявам се да не го приемеш като заяждане, а според мен доста хора не биха се бръкнали точно заради това, все пак обажда ти се непознат да дадеш едни пари е предназначено за една друга група хора :)
DrunkenDonkey
 
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Merlin » 12 септември 2015, 19:12

Привет!
Основната тема няма да коментирам - намирам подобни похвати целящи затварянето на библиотеката жалки и достойни за презрение, вие обаче явно се справяте добре. Само така!

Коментарите ми са към последната част на текста:
- Липсата на платени реклами е в ущърб както на самата библиотека, така и (косвено) на всички които я ползват. Допълнителният доход би подпомогнал поддръжката и развититето на този безценен ресурс.
- За европейска програма не се бях замислял, но идеята като цяло е много добра! Дори бих отишъл една стъпка натам и помислил за глобализирането на библиотеката - сигурен съм, че в световен мащаб бихте получили сериозна подкрепа, особено ако (което е задължително!) правната страна на въпроса е ясна и за всяко предоставено произведение е посочена и датата на изтичане на правата, както и кой ги е държал. Само идея.

Поздрави
Merlin
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 септември 2015, 20:25

DrunkenDonkey написа:Ще спрат читанка един друг път... искам да обърна внимание на дарението - това беше предлагано преди (от читателите) и борислав го отхвърли с причини, ако си спомням правилно - че така може да дойде под по-кофти удари в стил комерсиализация. Какво се е сменило сега? Ясно ми е, че тая история струва пари и някой ги вади от джоба си, имам и желание да помогна, но ми е интересен въпроса. Другото което - ти си с едно мнение във форума, не бих пратил на биткойн адрес нещо, освен ако въпросния адрес не е потвърден от борислав. Никога не пречи да си малко параноичен, надявам се да не го приемеш като заяждане, а според мен доста хора не биха се бръкнали точно заради това, все пак обажда ти се непознат да дадеш едни пари е предназначено за една друга група хора :)


Библиотеката може да съществува и в това състояние. Ако искаме нещо повече трябват повече ресурси. Толкова по отношение на средствата.
Фактът, че има глобално съобщение, на началната страница на библиотеката, сочещо към тази тема е достатъчно доказателство в легитимността на поместената информация. Приносът ми към библиотеката може да се види в основния сайт. Във форумът не съм коментирал до този момент, защото така съм преценил.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 септември 2015, 20:30

Merlin написа:Привет!
Коментарите ми са към последната част на текста:
- Липсата на платени реклами е в ущърб както на самата библиотека, така и (косвено) на всички които я ползват. Допълнителният доход би подпомогнал поддръжката и развититето на този безценен ресурс.
- За европейска програма не се бях замислял, но идеята като цяло е много добра! Дори бих отишъл една стъпка натам и помислил за глобализирането на библиотеката - сигурен съм, че в световен мащаб бихте получили сериозна подкрепа, особено ако (което е задължително!) правната страна на въпроса е ясна и за всяко предоставено произведение е посочена и датата на изтичане на правата, както и кой ги е държал. Само идея.

Поздрави


Неведнъж е обсъждано, че поставяйки платени реклами, веднага се нарушава закона за авторското право и сродните му права чл. 24, т. 9, тъй като проектът вече става комерсиален.
За европейска програма са нужни много повече хора, които да го организират. Това също е обсъждано във форума и се стигна до извода, че няма как да се получи в текущата ситуация, поради простата причина, че различните хора живеят на различни места (много в чужбина в различни държави, други пръснати из цяла България).
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот DrunkenDonkey » 12 септември 2015, 21:51

Диан Жон написа:Библиотеката може да съществува и в това състояние. Ако искаме нещо повече трябват повече ресурси. Толкова по отношение на средствата.
Фактът, че има глобално съобщение, на началната страница на библиотеката, сочещо към тази тема е достатъчно доказателство в легитимността на поместената информация. Приносът ми към библиотеката може да се види в основния сайт. Във форумът не съм коментирал до този момент, защото така съм преценил.


Ясно, извинявай за съмненията, не съм посещавал основния сайт от много време - карам я на архивите само, че четене от екран ми е голяма мъка. Ще гледам тея дни да пратя нещо на биткойн адреса.
DrunkenDonkey
 
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот MerlinBG » 12 септември 2015, 22:19

Диан Жон написа:Неведнъж е обсъждано, че поставяйки платени реклами, веднага се нарушава закона за авторското право и сродните му права чл. 24, т. 9, тъй като проектът вече става комерсиален.
За европейска програма са нужни много повече хора, които да го организират. Това също е обсъждано във форума и се стигна до извода, че няма как да се получи в текущата ситуация, поради простата причина, че различните хора живеят на различни места (много в чужбина в различни държави, други пръснати из цяла България).

За рекламите - жалко.
Знаеш ли как е положението с правата при некомерсиални проекти в други страни? Т.е. има ли смисъл да се мисли в тази насока изобщо?
Ще потърся темите които са обсъждали темата преди...
MerlinBG
 
Мнения: 19
Регистрация: 20 юли 2012, 15:14

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 12 септември 2015, 23:21

MerlinBG написа:Знаеш ли как е положението с правата при некомерсиални проекти в други страни? Т.е. има ли смисъл да се мисли в тази насока изобщо?
Ще потърся темите които са обсъждали темата преди...


За всички страни в европейския съюз важи (извършена е консултация с адвокати по тази тема): http://curia.europa.eu/juris/document/d ... d=20173310
Article 16c(1) and (2) of the AW establishes the principle of the private copying levy. That provision is worded as follows:

‘1. The reproduction of a work or a part thereof on an item designed for the performance, representation or reproduction of a work shall not be regarded as an infringement of the copyright in that work if the reproduction is made for ends that are neither directly nor indirectly commercial and serves exclusively for the own practice, study or use of the natural person making the reproduction.

Проблемът е, че настоящата хостинг компания, която се намира в Холандия, не иска да си създава допълнително работа и затова й е по-лесно да се съгласи с част от изискванията на АБК (дори когато не са предоставени документи под формата на договори за права за разпространение), а оттам и да изиска от дарителя да се съобрази със „заявката“ на АБК.

Нещата са много прости: за да съществува библиотеката, за още поне 10 години напред, е нужно да се покрие липсата на ресурси описани в четирите точки по-горе или проектът ще се движи, както до момента.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот notman » 13 септември 2015, 02:24

Здравей, Диан Жон! А би ли споделил какво би се променило в технически аспект при положение, че бъдат събрани достатъчно биткойни? Преминаване към друг доставчик? Собствен сървър?
notman
 
Мнения: 206
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 13 септември 2015, 09:31

Преминаване към друг доставчик така или иначе ще има. От направеното до момента проучване е установено, че малко на брой държави имат такива закони, които да поставят на първо място свободата на словото и позволяват човек да разчита на тях. В случай, че месечно се събират достатъчно средства ще бъде избран такъв вариант, който да предотврати възможността за изнудване от страна на организации като АБК.
Имай предвид, че сървърите не са единствените разходи за библиотеката. Една от целите е сигурността на потребителите използващи библиотеката да се повиши.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот luisvu » 13 септември 2015, 20:44

беден съм но мога да отделя някакви пари месечно за дарение . моля само да бъде по нормален начин.не електронен .най добре банкова сметка .
luisvu
 
Мнения: 3
Регистрация: 23 януари 2013, 09:12
Местонахождение: софия-брусен

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 13 септември 2015, 21:03

Изборът да се използва биткойн е неслучаен. Създаването на биткойн портфейл отнема около 1 минута, а с разглеждането на различните опции 5 минути. По-времеемко може да бъде избирането на борса, през която да се обменят левове или друга валута в биткойн, но дори и тази дейност не отнема кой знае колко време. Преводът от една биткойн сметка на друга става за секунди с такси близки до нулата (част от стотинката).
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот luisvu » 14 септември 2015, 08:30

нямам доверие на никакъв вид електронно плащане . не смятам да използвам такова .и на дебитната карта нямам вяра , държа в нея само 400 лв и си я допълвам на гише ако е нужно. компа си не мога да защитя . не се и опитвам .ползвам го само за общуване филми и четене .
luisvu
 
Мнения: 3
Регистрация: 23 януари 2013, 09:12
Местонахождение: софия-брусен

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот danvan16 » 14 септември 2015, 08:45

Най добре направете един пейпал акаунт, и аз бих дарил някой лев, но с биткойните няма да се занимавам.
danvan16
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 14 септември 2015, 10:14

Решението е изцяло ваше. Както написах по-горе неслучайно е избрана тази разплащателна система. Има няколко много важни преимущества пред останалите системи за разплащане и поради тази причина за момента биткойн остава единствената система, която ще се използва.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 септември 2015, 12:13

Биткойни могат да се купят лесно от следните български фирми:
https://crypto.bg/ https://coinfixer.com/ https://bitcoini.com/ http://www.rgcoins.com/ http://www.cix.bg/
Битомат в София: http://www.bitcoin.bg/bitomat.html
Можете да си спестите инсталиране на портфейл като укажете купените от вас биткойни да се пратят директно на адреса на получателя.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 септември 2015, 13:49

Имам една идея как да се направи библиотеката по-трудна за спиране и устойчива на претоварване.

1) Основният сървър да е скрит чрез TOR hidden service. Така няма да има на кого да се пращат оплаквания - доставчикът на хостинг ще е спокоен (откриването на местоположението на сървъра изисква много ресурси, не е по силите на АБК).
2) Огледалата да могат да се обновяват както от основния сървър, така и от други огледала. Това може да бъде надеждно, ако се направи система за подписване на файловете - от главния сървър се сваля публичният ключ, с който се проверяват файловете дали са коректни (или този ключ си върви заедно със софтуера, задвижващ огледалото). Приоритетно да се ползват други огледала за обновяването, само ако там липсват новите файлове да се ползва основния сървър.
3) Да има както "скрити" огледала (ползващи TOR hidden service), така и "открити" (директна HTTP/HTTPS връзка със сървъра). При атака на "откритите" огледала обновяването ще може да става и от "скритите" огледала.
4) При възможност да се ползва BitTorrent протокола за статичните файлове (при обновяване на огледалата).
5) Администраторът ще може (с неговия PGP ключ) да се включва към всеки сървър (за добавяне на ново съдържание) - така всеки сървър става в известен смисъл "централен" или по-точно - няма "централен" сървър.
6) Евентуално може да се направи възможност администратора на съответното огледало да променя администраторския PGP ключ, ако се съмнява, че той се контролира от трето лице, а също и да изключва/включва възможността за обновяване.

Така при отпадане на основния сървър огледалата ще продължат да се обновяват едно от друго. Също така ще е трудно да се разбере кой е основният сървър (или такъв няма да има - всички сървъри ще са равнопоставени).

Единствената "единична точка на отказ" (single point of failure) ще бъде PGP ключа на администратора - той трябва добре да го пази. Също така администраторът може да бъде обект на натиск от правоналагащите органи.

За съжаление към момента не мога да помогна с писане на код.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 септември 2015, 13:52

Още една идея - може да се ползва нещо като blockchain за валидиране на промените в библиотеката (при липса на "централен" сървър). Но това може би ще бъде over-engineering.
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 14 септември 2015, 17:42

Библиотеката не се зарежда, както и читалието.

Огледалата обаче работят:
http://chitanka.it-tali.net http://chitanka.kv-petkov.ddnss.de http://clivl6rf3vft7ihw.onion/ http://vxxca6ydhe3acv6h.onion/ http://yfkmfofinp66m6zs.onion/

Огледалата с „.onion“ в адреса са достъпни след инсталация на TOR или чрез ползване на прокси. Работещи проксита:

tor2web.org
onion.to
onion.cab

Заменете „onion“ с домейна на някое от горепосочените проксита.

Например: http://clivl6rf3vft7ihw.onion/ -> http://clivl6rf3vft7ihw.onion.to/
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 14 септември 2015, 19:59

Очевидно поради изненадващо развитие на нещата (въпреки че заявените книги бяха свалени), библиотеката няма да е достъпна няколко дни.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Мина Николова » 15 септември 2015, 06:19

Това за издателствата "оказващи психически тормоз", ми идва малко в повече. Напълно нормално е хора които си изкарват прехраната с това да негодуват. Специално към мен „Хермес“и „Ера“ винаги са били много коректни, с отлично обслужване, намаления, а Ера даже се включиха и в благотворителна инициатива, когато ги потърсихме. Така, че подобен съвет да не се купуват книги е нагъл независимо от кой идва.

В същото време обаче (без да спирам да купувам книги, когато ми е възможно), бих подкрепила Читанка в дебатите относно нейната полезност, когато те се водят коректно спрямо издателствата.
*Тази библиотека с нищо не вреди на продажбите им, защото досега аз съм си купувала всяка книга която съм искала, веднага щом имам възможност. Проблемът уви е, че за мен, както струва ми се и за много българи, книгите се изместват от разходите от първа необходимост и много внимателно се подбира кои заглавия да се купят. Това не бива да плаши издателите, а да ги амбицира да подобряват подбора на заглавия и обратната връзка с читателя. Когато се касае за по-стари издания, често първо прочитам няколко глави тук за да видя дали покупката си заслужава. Ако не мога да го правя в Читанка, просто ще спра да купувам онлайн и ще продължавам с този подход в книжарниците, където също е позволено да зачетеш от книга преди да я купиш. Например в молът в Пловдив съм прекарвала без проблем цял следобед. Съжалявам, но не мога да рискувам да отделя от прехраната на децата си за книга която ще намразя, какъвто случай имам с книга от Ера, която едвам дочетох.
*Второ откакто се преместих в провинцията, за да може семейството ми да се занимавам с еко земеделие, посещаването на местната библиотека се превърна в истински кошмар. С едва около 300 заглавия, потънали в прах, мръсни и раздърпани, причиняващи (съвсем сериозно) алергии. И намусена библиотекарка, която ти обяснява, че видиш ли "Железният светилник", ти е напълно достатъчен за училище, затуй те никога и не са виждали копие от "Преспанските камбани". Това си е безочлива и много грозна дискриминация към малките населени места, които не разполагат с триетажните библиотеки на големият град. Не виждам защо ние да трябва да купуваме всяка книга полезна в учебният процес на децата си, когато връстниците им в града имат свободен достъп до тях?! Дори и да искам, не бих могла да си го позволя и по-този начин оставаме ощетени откъм духовното си развитие.
*Почти винаги книга която се купи от един се споделя с няколко приятелски семейства. Да в Читанка тези мащаби са по-големи, но отново ще се повторя издателствата трябва да търсят способи за насърчаване на читателите си, а не начин да ги ограничават. Вместо да се опитват да блокират достъпа до сайта, по-ефективно би било да се договори някаква форма на банер реклама, която ще популяризира новите заглавия на издателствата тук. Читанка определено трябва да продължи да функционира, защото за много населени места тя е източник на заглавия, които са спрени от печат, а в някои случай и никога не са били превеждани. Всичко което е актуално и ново така или иначе, ще бъде купено от читателят, ако е достатъчно добро и бъде подходящо привлечен (чрез отстъпки и безплатна доставка над определени суми например).
Мина Николова
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 15 септември 2015, 07:59

Българските издателства, да вземат да си извадят главите от задниците и да видят как работят в Amazon. Там за 10$ месечен абонамент, можеш да си четеш каквото си поискаш и колкото си искаш. На авторите плащат на брой прочетени страници сумирано от потребителите(само за абонаментната система). Ако книгата не струва и хората прочитат по 10-тина страници и се отказват, на автора му плащат за 10-тина страници. Ако му четат книгата по 2 пъти му я плащат по 2 пъти и така, всички са доволни. Колкото до цените на книгите и друг път е ставало въпрос защо там са по евтини от колкото на българския пазар. Ами просто е, заради ниските заплати на американците. Там не могат да си позволят хората цени като тукашните... :)
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Диан Жон » 15 септември 2015, 09:25

Мина Николова написа:Това за издателствата "оказващи психически тормоз", ми идва малко в повече. Напълно нормално е хора които си изкарват прехраната с това да негодуват. Специално към мен „Хермес“и „Ера“ винаги са били много коректни, с отлично обслужване, намаления, а Ера даже се включиха и в благотворителна инициатива, когато ги потърсихме. Така, че подобен съвет да не се купуват книги е нагъл независимо от кой идва.


Когато преди няколко години се обсъждаше проблемът относно новите книги се взе решение издадените в последните три години книги да не бъдат добавяни (предходните две + текущата). Никой не беше длъжен да го прави, защото неведнъж е обсъждан законовият въпрос (да, с адвокати) и няма нарушение на правата за разпространение.
Издателствата нямат абсолютно никакви доказателства, че тази библиотеката или някой друг сайт ги ощетява. Бяха разгледани няколко изследвания, в които дори се вижда, че когато една книга е достъпна безплатно онлайн нейните продажби леко се вдигат. Всичко опира до гледна точка и начин на мислене.
@Мина това, което е написано по-горе с психическия тормоз е точно така, както е описано. Може да ти идва малко в повече или по-малко, но е факт.
Не мога да подкрепям издателство, което върви срещу читателите си. Ето защо не смятам за нагло да се дава такъв съвет. Пожелавам ти да имаш възможността да пуснеш онлайн библиотека и да го изпиташ на гърба си.
Диан Жон
 
Мнения: 52
Регистрация: 01 януари 2011, 00:48

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Drona » 15 септември 2015, 10:14

Здравейте,

възхищавам се от хората, на които се крепи проектът. По същество:

- това, което се случва е шантаж и нищо повече;
- издателствата така и не разбраха че проектът им носи повече ползи - като реклама отколкото негативи;

Да се конфронтираш с толкова голяма четяща аудитория, вместо да се кооперираш с нея, показва че въпросните издатели са много далече от нормалната бизнес практика. Няма никаква гаранция че като се спре проекта ще започнат да се купуват повече книги. Точно обратното. Аз лично започнах да купувам автори, които първо съм прочела тук и са ми харесали. Предполагам и с други е така.

Бих дала средства за адвокат и завеждане на дела срещу всеки (физическо лице или фирма), който шантажира с незаконни средства читанката. Ако само се отбраняваме и оправдаваме все едно някому за нещо сме виновни. Крайно време е да се предприемат по-драстични действия за защита на проекта.
Drona
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Lensman » 15 септември 2015, 13:44

Издателствата да си ( за съжаление следващите 3 страници са с нецензурен език).....когато почнат да издават поредиците без липсващи заглавия, тогава да мрънкат . Че ми писна...издадат нещо, почнат с 3-4-5 заглавия. пропуснат шесто и седмо, скочат на осмо и до там . И се чудиш, от къде да си намериш останалите .. .
Читанката трябва да я има . И ако имах парите, бих ви подарил напълно оборудван сървър в Буркина фасо .
Lensman
 
Мнения: 9
Регистрация: 07 април 2014, 09:34

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Някой » 15 септември 2015, 16:05

Drona написа:Здравейте,
Бих дала средства за адвокат и завеждане на дела срещу всеки (физическо лице или фирма), който шантажира с незаконни средства читанката. Ако само се отбраняваме и оправдаваме все едно някому за нещо сме виновни. Крайно време е да се предприемат по-драстични действия за защита на проекта.

И аз мисля, че е редно Читанка да "отвърне на удара"... Какво ще кажете?
Някой
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Милинка » 15 септември 2015, 16:16

Здравейте,
Искам да изкажа огромните си благодарности и уважение към хората, грижещи се за Читанката и полагащи безвъзмезден труд. Намирам за отвратителни опитите да се спре този проект, защото той е еквивалентен на всяка друга средностатистическа библиотека. И не виждам по какъв начин се нарушават правата на издателствата, след като актуалните книги могат да бъдат намерени единствено на хартиен носител, евентуално дигитални, но там предлагането е изключително малко.
След като толкова се вълнуват издателствата за печалбите си, да се замислят дали не могат да се кооперират с Читанката, а не да се конфронтират с читателите, които ще застанат зад нея.
Милинка
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 15 септември 2015, 21:46

Здравейте,

може ли да обясните какъв е точно проблема, има ли заведено следствие и тн.
Става въпрос за огледалата които не са зад ТОР.

Благодаря
Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Гост » 15 септември 2015, 21:59

Огледалата, които не са на TOR hidden service просто са претоварени. За да се разтоварят посещавайте също и другите огледала.

Ако не искате да инсталирате TOR може да ги посетите през прокси. За удобство давам връзките към прокситата:

1. clivl6rf3vft7ihw.onion


2. vxxca6ydhe3acv6h.onion


3. yfkmfofinp66m6zs.onion

Гост
 

Re: Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката

Мнениеот Шаркан » 15 септември 2015, 23:09

дръж се, Читанка!
Аватар
Шаркан
 
Мнения: 206
Регистрация: 05 юли 2010, 10:43
Местонахождение: Свогенско

Следваща

Обратно към Важни съобщения

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron