MerlinBG написа:Не ме разбирай погрешно - възхищавам ви се не само за енергията, с която движите проекта, но и за куража изобщо да се захванете с подобно начинание! Особено в България. И напълно разбирам защитата с технически средства. За призивите обаче съм на друго мнение (което си е лично мое, не се опитвам да убеждавам никого), но бих наблегнал на 2 неща: Изясняване на законовата обосновка и обяснение кои издателства как се третират и защо - и това на началната страница, така че за всички да е ясно дали Читанка е пиратски сайт или просто е нежелана от издателствата. Както и не бих третирал издателствата еднакво - имам предвид тези които създават проблеми и останалите.
Точно това сме го обсъждали неведнъж, особено след като беше приключила акцията през 2010 г (помествам общата схема от основния потърпевш през въпросната година). Схемата е общо взето следната: решил си да създаваш НПО. Няма проблем още на следващия ден всички участници (минимумът е 7 за физически лица или 3 броя юридически) ще започнат да получават честитки и заплахи. После се спретва някое мъртво висящо дело (5 години и което никога няма да стигне до съд), след като имат "законно" някакви лица. През тези пет години въпросните хора дават луди пари по адвокати, след което нещата приключват без доказана вина. И пак в изходна точка. Кой печели? Адвокатите, но не и читателите (част, от които поддържат библиотеката) и издателствата. Библиотеката отново продължава да съществува под една или друга форма, просто защото има нужда. И не защото някой е тарикат да си изтегли книгата безплатно (да, има такива случаи), а защото тези книги ги няма никъде другаде в електронен вариант и никоя институция не би се занимавала с това, защото няма ресурсите (за разлика от сегашното общество от доброволци). Можеш да сметнеш какъв процент са 50 книги (за които се предявяват нарушени "авторски права") от общия брой до момента качени книги: 7168. Това означава, че всички останали изваждайки грубо 50 книги + още няколко десетки, за които също в момента текат разпространителски права, ги няма никъде другаде освен (някои от тях) по антикварните книжарници или евентуално в някоя друга библиотека.
Ето това е истинският закон в България (той няма нищо общо с това, което се води по закон). Така дори и невинен много лесно могат да те съсипят (ходи после се жалвай, че са те съсипали; опитай се например да съдиш някоя институция, за да видим какъв резултат ще постигнеш). Общо взето повечето читатели не се интересуват от това. Всъщност голяма част от тях знаят, че това е библиотека, а дори една част пишат чрез обратната връзка мислейки, че това е държавен проект подпомаган от българските институции.
MerlinBG написа:Така, друга идея. Мислили ли сте да се обърнете към държавата (не съм сигурен коя институция точно), предлагайки безвъзмездна помощ за библиотеките във формата на достъп до дигитални копия на книги? Идеята е да се приеме официален статус на библиотека, което ще позволи (предполагам?) не само качването на по-нови заглавия, но и би трябвало да отслаби натиска.
Иди в някоя обществена библиотека и се опитай да говориш за тази, в която се намираш в момента. Ще се изненадаш от резултата. Ако те мързи ще те улесня: това е тема табу. Никой не иска да чува за Интернет и електронен вариант на информация. Някои от хората са изплашени, че ще си загубят работата, други въобще не знаят за какво става въпрос. Никой от националната библиотека на иска цифрови копия. Тяхната представа в момента е, че цифровизация = сканиране на страници и пляскането им във файл (без разпознаване на текста). Знаеш ли кое се цифровизира основно? Ами, вестници и стари издания, които са пред разпад или такива, които са дефицитни. На практика дори и да искат да обработят някоя от по-съвременните книги в електронен вариант това е невъзможно. Голяма част от издателствата не депозират издадени книги. Самите библиотеки не разполагат с нужната техника или умения за истинска цифровизация. Опитай се да намериш как да достъпиш текущите материали, които са цифровизирани от физическите библиотеки в България.
MerlinBG написа:Последното вече го споменах в предишни постове, но нека го спомена отново - много бих се радвал да видя проекта ви в световен мащаб, или поне като начало - в европейски. Наясно съм, че такъв мащаб би изисквал коренно различни ресурси, но единствената спънка е да се предцени как да се наберат тези ресурси, без да се наруши не-комерсиалната ориентация на Читанка. Отново бих помислил за статус на библиотека. Подобни сайтове мисля че има, поне в Германия, но са ограничени само за ученици, т.е. все пак на теория е възможно.
Всъщност проекта си е в световен мащаб: библиотеката е достъпна отвсякъде по цял свят. Кодът и е отворен и може да се използва, от който пожелае. По-световно от това здраве му кажи.