Криптовалута ?

Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Криптовалута ?

Мнениеот miles_denev » 05 септември 2015, 14:07

Здравейте, приятели :)
Не знам дали е правилното място да напиша тази тема, но все пак - много ми се иска някои от вас да споделят ако имат опит в използването на т. нар. криптовалути. Чета интересни неща по темата. На доста места прочетох за Onecoin, затова реших да ви пиша за впечатления. Оказва се, че за доста неща може да се използва. Бих се радвал да прочета мнения по темата, защото се колебая...
Благодаря предварително :)

Бележка на модератор: Премахната връзка към външен сайт. (6.9.2015)
miles_denev
 
Мнения: 2
Регистрация: 30 април 2014, 13:42

Re: Криптовалута ?

Мнениеот Бам Бам » 05 септември 2015, 20:06

Моето мнение е, че не може да се вярва на сайт, създаден преди половин година, който се занимава с финанси и използва privacy guard, за да крие данните на истинския собственик. Освен това смятам, че мнението ти е спам и целта е само да използваш линка от форума за SEO на въпросния сенчест сайт, защото Читанка се ранква много високо в Google.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 414
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Криптовалута ?

Мнениеот Гост » 28 септември 2015, 23:55

Onecoin е доста далеч от криптовалута, това е пирамида.

Използват шума покрай истинската криптовалута Биткойн за да хващат рибки.
Гост
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот filchef » 21 декември 2015, 23:00

Гост написа:Onecoin е доста далеч от криптовалута, това е пирамида.

Използват шума покрай истинската криптовалута Биткойн за да хващат рибки.

Подкрелям на 100% жива прирамида.
filchef
 
Мнения: 36
Регистрация: 20 септември 2015, 20:44

Re: Криптовалута ?

Мнениеот Фракс » 23 декември 2015, 05:58

Гост написа:Onecoin е доста далеч от криптовалута, това е пирамида.

Използват шума покрай истинската криптовалута Биткойн за да хващат рибки.

А, то щото биткойн не е пирамида :lol:

Изразът "истинска криптовалута" е оксиморон. Зад истинските валути стоят истински икономики на отделните държави или в случая с ЕС - съюзи от държави. И покупателната способност на тези валути е пропорционална на икономическото развитие на държавите.

Докато всички "койни" са чиста пирамида. Те нямат никакво покритие, освен юнашкото доверие на наивниците, повярвали на шепа анонимни тарикати. Докато можеха да се "копат" койни, пирамидата растеше. Хората, които не умеят да мислят, влагаха реални пари в добив на криптовалути с надеждата да излязат на печалба. Обаче като спечелят, влагаха парите в техника за добив на още койни. В един момент добиването на койни чрез изчисления стана икономически неизгодно. Защото изчисленията се усложняват и тока, който горят компютрите започна да струва повече от койните, които успяват да "изкопат", консумирайки този ток. Накрая кандидат-печалбарите останаха зарианти с купища видеокарти, които нито могат да изплатят (защото купуваха масово на кредит), нито да продадат на повече от 20-30% от цената, за която са ги купили.

По абсолютно същия начин 20 години по-възрастните им родители се редяха на опашки от по няколкостотин човека, за да си вложат парите в пирамиди от типа на "Югоагент" в началото на '90-те с надеждата да получават по 10-20% до 50% месечна лихва. И като им се подигравах, че след това ще се редят на десет пъти по-дълги опашки, за да си получат само своите пари и пак няма да успеят, те ми обясняваха колко били спечелили миналия месец и как вложили всичко пак в същата пирамида. Финалът ви е известен - хората, продали апартамента си с надежда след няколко месеца да си вземат с печалбата от лихви две жилища, след няколко години получиха пари, с които могат да купят един телевизор :)

Аналогично беше положението с началото на века с дот-ком бума. Мошениците започнаха да регистрират домейни, да създават акционерни дружества, обещаващи фантастични печалба от най-различни онлайн услуги и да продават измислените си акции без покритие срещу реални пари. Наивниците купуваха акции с надежда да спечелят от продажбата им при по-висок курс впоследствие, а когато балонът се спука, пиха една студена вода.

Балонът с койните достигна вече максималния си обем и започна да се свива. Създателите на криптовалутите отдавна обърнаха койните си в долари при курс над $1000 за койн. Въпрос само на време е по-хитрите да се усетят и да започнат да продават масово койни, докато имат възможност, с което балонът ще се спука и сгромоляса напълно. А онези, които не успеят да реагират навреме, ще останат с един гол в ръката... ама не нож... :mrgreen:
Фракс
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот stealth » 23 декември 2015, 19:35

Фракс написа:Докато всички "койни" са чиста пирамида. Те нямат никакво покритие, освен юнашкото доверие на наивниците, повярвали на шепа анонимни тарикати.

Разбира се, че нямат покритие, точно както и всяка една съвременна валута :D
Не са и пирамида, поне не във вида, който описваш ти. Не, че нямат проблеми и то сериозни. Това, че надуха балон не беше проблем - там участваха главно спекуланти изкуствено вдигащи цената. Ако някой се е вързал да купува на над $1000, си е за негова сметка...
Фракс написа:Зад истинските валути стоят истински икономики на отделните държави или в случая с ЕС - съюзи от държави. И покупателната способност на тези валути е пропорционална на икономическото развитие на държавите.

Проблемът е, че валутите не се движат от някаква икономическа логика, а от спекула. И докато валутите се използват в някаква степен и за реални разплащания, то биткойна беше яхнат на почти 100% от спекулантите. Реалните сделки са прекалено малък процент от общата маса.
В случая, си донякъде прав, че когато държава стои зад дадена валута, то това влияе в някаква степен за повишаване на доверието в нея. Но идеята на криптовалутите е да бъдат децентрализирани и изпълнението на това условие, води и до проблеми с доверието. Биткойнът е чудесен опит и след като се изчисти от технически „бъгове“, вероятно на негова база ще се появи друга криптовалута, която вече да има шанс да се наложи по-сериозно. Но още е рано. Масата хора нямат дори елементарна компютърна грамотност, а 99% от останалите са на ниво „мога да цъкам по фейса“ - те просто нямат нужните базови умения да управляват един електронен портфейл. За съжаление, най-вероятно, следващата криптовалута, която ще се наложи, ще бъде подкрепена (пряко или косвено) от някоя от големите корпорации (амазон, майкрософт, гугъл, епъл, фейсбук...). Ще поживеем, ще видим :)
stealth
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот Фракс » 24 декември 2015, 00:21

stealth написа:
Фракс написа:Докато всички "койни" са чиста пирамида. Те нямат никакво покритие, освен юнашкото доверие на наивниците, повярвали на шепа анонимни тарикати.

Разбира се, че нямат покритие, точно както и всяка една съвременна валута :D

Не мога да се съглася с това. Всяка съвременна валута е обезпечена от икономиката на съответната държава. Пример: докато Япония произвежда качествени стоки, японската йена ще бъде конвертируема валута с определен курс. Ако обаче утре земетресение потопи Япония, йената също ще престане да съществува. Същото се отнася за коя да е друга държава и валутата и. Спекулата може да промени курса на една валута спрямо друга в определени граници, но не и да унищожи реалната валута напълно.

А криптовалутите са пирамида на доверието. Защото зад тях не стои нищо реално. Докато достатъчно хора са достатъчно наивни да вярват, че като дадат реални пари или стоки за койни, след това ще могат да пробутат койните на някой друг с печалба, криптовалутата ще съществува. Но в момента, в който повече хора осъзнаят, че дават нещо срещу нищо, доверието ще се срине и криптовалутата ще изчезне. Този тип верижна измама е просто нова форма на класическата схема с писмата, която се появява периодично. Навярно си спомняш пирамидата, добре позната от зората на демо(но)крацията: получаваш едно писмо, за което заплащаш определена сума. Продаваш копия от него на пет човека и отчиташ сумите, като задържаш определен процент. Следващите пет човека продават същото писмо на 25, предават ти парите, които ти също предаваш нагоре и пак определен процент остава за теб... И така, докато свършат баламите :) Като вместо писма понякога се използват покани за членство в определен клуб, карти за отстъпка при пазаруване, или каквато и да е друга измишльотина, способна да спечели доверието на индивидите, които все още са по-тъпи, отколкото бедни :D
stealth написа:За съжаление, най-вероятно, следващата криптовалута, която ще се наложи, ще бъде подкрепена (пряко или косвено) от някоя от големите корпорации (амазон, майкрософт, гугъл, епъл, фейсбук...).

Въпросните корпорации отдавна имат собствени "валути" - акциите им. Търгуват се, спекулира се със стойността им, а зад тях стоят материалните активи и пазарната оценка на съответната фирма. Могат, разбира се, да измислят лесна за използване форма, с която акции или части от акция да бъдат обменяни електронно и да заменят донякъде разплащанията с пари. Но това не променя същността - разменните средства са обезпечени. Докато т.нар. децентрализирани криптовалути не са. И няма как да бъдат по презумпция, така че не могат да съществуват трайно.
Фракс
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот stealth » 24 декември 2015, 11:48

Фракс написа:А криптовалутите са пирамида на доверието. Защото зад тях не стои нищо реално. Докато достатъчно хора са достатъчно наивни да вярват, че като дадат реални пари или стоки за койни, след това ще могат да пробутат койните на някой друг с печалба, криптовалутата ще съществува. Но в момента, в който повече хора осъзнаят, че дават нещо срещу нищо, доверието ще се срине и криптовалутата ще изчезне.

Валутата не е стока, от нея не се печели (изключение правят класическите валути, където печели държавата, която ги печата). Идеята на валутата е да е разменно средство, което да е лесно за обслужване. До не много отдавна са се ползвали цветни метали за целта, после хартийки, сега голяма част от разплащанията са чисто и просто електронни записи. Вярваме не на валутата, а на банките и другите посредници (paypal и всички останали подобни). И си плащаме, разбира се, за тази вяра доста сериозно. Вярваме, защото само това познаваме. Криптовалутите явно са още доста сложни за хората. Виждам, че и ти си тотално объркан, щом продължаваш с аналогията за пирамидите. Няма защо да се връщаме до зората на „демокрацията“, ето един скорошен пример - http://glashatai.com/article/3105-inici ... inansovite
Фракс написа:
stealth написа:За съжаление, най-вероятно, следващата криптовалута, която ще се наложи, ще бъде подкрепена (пряко или косвено) от някоя от големите корпорации (амазон, майкрософт, гугъл, епъл, фейсбук...).

Въпросните корпорации отдавна имат собствени "валути" - акциите им...

Да, има много видове електронни валути, всеки сайт със собствени „кредити“, „точки лоялност“ и т.н. генерира нещо подобно. Акциите са друга бира, която също няма реално покритие. Днес имат стойност, утре - не. Криптовалутите имат съвсем различна цел. Те не са инвестиционен инструмент, не са стока по своята същност. Те са средство за бърза електронна размяна, където участниците са само и единствено двамата контрагенти, които разменят. За съжаление, за употребата на това средство е нужно определено ниво на техническа грамотност, което за сега е ужасно ниско. Хорате се само не умеят, за сега, да боравят с него, те не го и разбират, от там и слабото доверие в биткойн.
stealth
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот Фракс » 25 декември 2015, 20:06

stealth написа:Валутата не е стока, от нея не се печели (изключение правят класическите валути, където печели държавата, която ги печата). Идеята на валутата е да е разменно средство, което да е лесно за обслужване.
...
Криптовалутите имат съвсем различна цел. Те не са инвестиционен инструмент, не са стока по своята същност. Те са средство за бърза електронна размяна, където участниците са само и единствено двамата контрагенти, които разменят. За съжаление, за употребата на това средство е нужно определено ниво на техническа грамотност, което за сега е ужасно ниско. Хорате се само не умеят, за сега, да боравят с него, те не го и разбират, от там и слабото доверие в биткойн.

ОМГ! Ама наистина ли си толкова наивен?!? Парите са само разменно средство единствено на регулирани пазари, в които по закон не се допуска никаква друга валута. Появи ли се повече от една валута, всяка от тях се превръща в стока. Ти какво, не си ли чувал за ForEx?

Тъй като (за съжаление) времената на плановата икономика и регулираните пазари безвъзвратно отминаха, цялата идея е опорочена още в зародиш. Всяка валута, чийто курс се определя не чрез интерпретиране на икономически показатели, а само като ниво на доверието на потребителите в нея е перфектното средство за спекула. Тя, може да се каже, е осъдена по рождение да бъде инструмент за измами от типа на финансовите пирамиди. И да бъде обезценена в даден момент. Като техническата грамотност няма нищо общо с това. Което смея да твърдя от позиция на програмист с над четвърт век стаж по специалността, писал през годините на двуцифрен брой езици.
Фракс
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот stealth » 27 декември 2015, 21:38

Фракс написа:ОМГ! Ама наистина ли си толкова наивен?!?

Да! :D

Извинявай, ако съм те обидил с нещо, не е нужно да обясняваш, колко стаж имаш. Това за липсата на техническа грамотност от хората се отнасяше към темата за доверието в биткойна. Не беше лична нападка.
Но пък продължаваш да бъркаш понятието „пирамида“ като го отнасяш към биткойна. Тук имахме един надут балон. За което не може да обвиниш биткойнът само по себе си. Все едно да виним И-нет за дот-ком балона, или да вменим вина на апартамента си, за ипотечната криза.

С пожелания за добро интерпретиране на икономически показатели и големи печалби на форекс,
stealth
stealth
 

Re: Криптовалута ?

Мнениеот haripetrov » 28 декември 2015, 22:23

Повече за Bitcoin може да намерите в Coursera. Там едни хора от един сериозен университет са отделили прилично количество време по този въпрос.
Аватар
haripetrov
 
Мнения: 12
Регистрация: 15 февруари 2010, 16:30

Re: Криптовалута ?

Мнениеот vog » 11 септември 2017, 11:28

5000$? Но къде? Не зависи си ли от селърите? Аз купих за много по-малко пари, всъщност за нищожно малко.
Аватар
vog
 
Мнения: 86
Регистрация: 03 август 2013, 10:59
Местонахождение: София, България

Re: Криптовалута ?

Мнениеот notman » 11 септември 2017, 13:31

$5000 струва 1 BTC. Ти просто си купила 0,0x BTC, което е обичайна практика.

P.S. селър == seller == продавач; търговец; сараф (тур.)
notman
 
Мнения: 206
Регистрация: 21 февруари 2012, 19:30

Re: Криптовалута ?

Мнениеот vog » 11 септември 2017, 14:16

Да, да. Точно така е.
Аватар
vog
 
Мнения: 86
Регистрация: 03 август 2013, 10:59
Местонахождение: София, България

Re: Криптовалута ?

Мнениеот otlichnik » 02 април 2021, 14:06

В момента живеем във времена, в които има рекордни цени на биткойн и други виртуални валути, но вероятно сме и много близо до пика, в който ще стане ясно това дали наистина е пирамида или не. Интересното за мен е, че тук е дискутирано преди 5-6 години по темата. Дали текущите потребители са си променили мнението?!
otlichnik
 
Мнения: 7
Регистрация: 01 юни 2020, 11:24


Обратно към Свободно общество

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости