World of Warcraft

Това е място, където имате възможност да пускате ваши преводи, или да информирате за прогреса на неща, които превеждате в момента — сами или в сътрудничество с други хора.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

World of Warcraft

Мнениеот katinata » 02 юни 2015, 16:02

Здравейте!

Захванала съм се с превода на една от не малкото изоставени поредици - World of Warcraft.
Пуснала съм в ателието 2 от тях - Warcraft: Of Blood and Honor (2001) на Крис Метцен, която е една от първите, и през 2006 се включва в Warcraft Archive заедно с първите 3, издадени у нас и налични тук (Денят на Дракона (Ричард А. Кнаак), Повелителят на клановете (Кристи Голдън) и Последният пазител (Джеф Груб)).
Втората е World of Warcraft: Arthas:Rise of the Lich king (2009) на Кристи Голдън.
Вече ми остават финални корекции и по трета - World of Warcraft: Night of the dragon (2008) на Ричард А. Кнаак, която е продължение на Денят на дракона.
Качвам текстовете само тук (формат .odt) и се надявам, ако някой прояви интерес, да помогне с форматирането и останалите технически изисквания за сайта, с които не съм запозната.
Приемам критики и забележки, но имайте предвид, че преводът е правен на добра воля и в свободно време. Проверен е и от коректор.
Ако някой има желание да се включи към начинанието ми с превод или редакция, да ми пише. Ще се радвам на всякаква помощ, за се получи нещо хубаво и качествено за феновете (колкото и малко да са), които от 2006 може би се надяват на следваща книжка.
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот Ripcho » 02 юни 2015, 18:47

Няма да е зле да предоставите и оригиналните ел. книги, по които е правен превода. Това би улеснило с една идея форматирането.
П.П. Гледам, че първата книга си е намерила коректор. ;))
Ripcho
 
Мнения: 22
Регистрация: 01 ноември 2010, 20:04

Re: World of Warcraft

Мнениеот katinata » 03 юни 2015, 08:59

Добавих оригинала на втората книга.
За първата - да, благодаря на Fingli, че се е заел с нея. Още не ми е писал за забележки и дано причината не е защото не се познаваме.
Между другото, оценявам уважителните обръщения, но предпочитам да ми се говори на "ти" :)
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот Ripcho » 03 юни 2015, 13:58

Нека бъде "на ти" тогава. ;)
Оригиналът ми трябваше, за да проверя дали при превода е запазен акцентирания текст (видях, че не е). :)
Бележките под линията (или пояснителните бележки) би трябвало да разяснят на читателя термините от измисления свят на автора. И в този ред на мисли първата бележка би следвало да е нещо от сорта: Лопаторог – от shoveltusk (англ.) – животно (домашно?), което е еди какво си или служи за еди що си... – Б.пр.
Ripcho
 
Мнения: 22
Регистрация: 01 ноември 2010, 20:04

World of Warcraft -продължава

Мнениеот katinata » 18 юни 2015, 13:37

Благодаря на Fingli и Ripcho, които се заеха с първите две книги!
В ателието вече е и третата - "Нощта на дракона" на Ричард А.Кнаак.
Следващата, която се подготвя в момента, е Rise of the Horde на Кристи Голдън (2006 г.).
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот Garibaldy » 09 юли 2015, 13:12

В България се издваха книжките по Warcraft както им дойдеше. В англииските издания прави и впечетление, че писателката Кристи Голдън се появява с две вариации на името си - Kristi Goldyn и Christie Golden (става въпрос за един и същи човек). Книгите за Warcraft са както следва:
1. Day of the Dragon - Richard A. Knaak
2. Lord of the Clans - Kristi Goldyn
3. The Last Guardian - Jeff Grubb
4. Of Blood and Honor - Chris Metzen

Warcraft: War of the Ancients
1. The Well of Eternity - Richard A. Knaak
2. The Demon Soul - Richard A. Knaak
3. The Sundering - Richard A. Knaak

World of Warcaft разбити по експанжъни. Първите седем покриват периода до "Катъклизма"
1. Cycle of Hatred - Keith R. A. DeCandido
2. Rise of the Horde - Christie Golden
3. Tides of Darkness - Aaron Rosenberg
4. Beyond the Dark Portal - Aaron Rosenberg
5. Night of the Dragon - Richard A. Knaak
6. Arthas: Rise of the Lich King - Christie Golden
7. Stormrage - Richard A. Knaak

World of Warcraft: Cataclysm
1. The Shattering: Prelude to Cataclysm - Christie Golden
2. Thrall: Twilight of the Aspects - Christie Golden
3. Wolfheart - Richard A. Knaak

World of Warcraft: Mists of Pandaria
1. Jaina Proudmoore: Tides of War - Christie Golden
2. Vol'Jin: Shadows of the Horde - Michael A. Stackpole

Има и отделно още пет книжки: Dawn of the Aspects I-V - Richard A. Knaak
Garibaldy
 
Мнения: 3
Регистрация: 15 април 2015, 15:44

Re: World of Warcraft

Мнениеот katinata » 10 юли 2015, 11:15

Това е доста полезна информация за хората, които проявяват интерес към поредицата.
Ще си позволя да направя няколко допълнителни уточнения, понеже така или иначе се хванах да я продължа с преводите.
Garibaldy е продоставил заглавията по хронология, както са издавани през годините. Тя обаче не отговаря на хронологията на описаните събития в книгите. Което значи, че книжките са си относително завършени и не е наложително да се четат по ред на година на издаване. Другото особено нещо е, че макар и поредица, книгите като цяло са като парченца на пъзел, които сглобяват една обща картина - едни и същи събития се представят от различните страни на отделните раси. Затова и често в една книга накратко се преразказват неща от другите заглавия и се предотвратява усещането за пропуск на информация, в случай че не е четена по-стара книжка.
Аз самата започнах от книгата за Артас (2009 г.) и по-късно реших да продължа с останалите. Затова се върнах да допълня първия архив от Warcraft с книжката на Метцен. "Нощта на дракона" пък е продължение на "Денят на дракона". Сега съм се захванала с Chronicles of war, което включва издадената вече (и част от първия архив) "Последният пазител" и още три - Rise of the Horde, Tides of Darkness и Beyond the Dark Portal. След това, живот и здраве, ще продължа книжките хронологично.
Така по-скоро може да изглежда, че аз съм подхванала поредицата както ми дойде, но не е съвсем така :) Запълвам пропуските преди Артас, а и докато се обработят за ползване, може и да не си проличи, че ги е имало или поне от хронологична гледна точка. Иначе самите автори продължават да запълват парченцата от пъзела и да, следват развитието на експанжъните, но пак... не съвсем.
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

World of Warcraft - продължава

Мнениеот katinata » 27 юли 2015, 12:02

Rise of the Horde или "Възходът на Ордата" вече е качена в ателието. Следващата, която се подготвя в момента, е Tides of Darkness - тя е продължение на събитията от "Възходът на Ордата" и "Последният пазител".
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

World of Warcraft - продължава

Мнениеот katinata » 25 септември 2015, 16:03

Tides of Darkness или "Приливи на Мрака" е в ателието. За последни корекции е продължението - Beyond the Dark Portal.
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот katinata » 22 октомври 2015, 09:00

Beyond the Dark Portal или "Отвъд Тъмния портал" също е в ателието и с това завършват т.нар. Chronicles of war. Следват вече книжките, издадени 2010 г. Засега спирам до тук и ще кача следващ превод само при проявен интерес и съдействие на екипа, който отговаря за обработката и качването на текстовете в сайта.
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот sunabouzu » 23 октомври 2015, 00:40

Благодаря.
sunabouzu
 
Мнения: 51
Регистрация: 11 декември 2010, 01:59

Re: World of Warcraft

Мнениеот skip » 31 октомври 2015, 22:38

katinata написа:Beyond the Dark Portal или "Отвъд Тъмния портал" също е в ателието и с това завършват т.нар. Chronicles of war. Следват вече книжките, издадени 2010 г. Засега спирам до тук и ще кача следващ превод само при проявен интерес и съдействие на екипа, който отговаря за обработката и качването на текстовете в сайта.


Интерес към преводите ти наистина има,и огромни благодарности,разбира се!!!
skip
 
Мнения: 2
Регистрация: 30 октомври 2015, 22:54

Re: World of Warcraft

Мнениеот spectar » 07 ноември 2015, 19:21

Здравейте и благодаря за положения труд да преведете тези книги. Много искам да започна поредицата (играл съм играта от излизането и) и бих искал да ми кажете точно реда в който трябва да ги чета.Благодаря.
spectar
 

Re: World of Warcraft

Мнениеот katinata » 09 ноември 2015, 17:00

Spectar, относно реда, в който трябва да се четат книжките, не бих казала, че има единствен правилен вариант. Аз вече си изложих мнението по-горе за поредността и хронологията, но ще се повторя накратко - книжките се пишат от различни автори и всеки автор развива някаква история в някакъв определен момент от времето в Warcraft. Като цяло отделните истории се допълват и няма особено значение от къде ще започнеш.
Да се чете по ред е добре със сигурност може би трилогията на Кнаак - "Войната на древните", която се състои от "Кладенецът на вечността", "Демонична душа" и "Разцеплението". Друга поредност на действието има и в т.нар. Chronicles of war - състои се от "Последният пазител", "Възходът на Ордата", "Приливи на мрака" и "Отвъд Тъмния портал". Тук историите от първите 2 книжки (няма значение от коя започваш - дали от орките или хората) се сливат и продължават в 3-тата и 4-тата. И евентуално драконовите истории на Кнаак са първо "Денят..." и после "Нощта на дракона". Иначе останалите са си сравнително самостоятелни и допълват оттук-оттам картината, която в реално наше време продължава да се доизмисля :) Зависи и на теб какво ти допада повече - историите за дракони и елфи са основно на Кнаак, Кристи Голдън пише повече за хората и орките, другите автори - за всички по малко...
По-горе Garibaldy е предоставил списъка с книжките по дата на издаване - това също е вариант за ред на четене - все пак американските фенове в родината си са ги чели на родния си език в този ред...
Лично аз не съм ги чела по някакъв определен ред, започнах с първия си превод - за Артас от 2009 г.
И едно последно, но важно нещо - неиздаваните преводи са още в ателието и не са в завършен вид, подходящ за четене в какъвто и да било вариант - онлайн, с електронен четец или стандартен текстови редактор на офис пакет. Там книжките са на части и, въпреки че основният текст е в един файл (.odt), препоръчвам малко търпение докато екипът на Читанка ги направи в читав формат :) За по-нетръпеливите все пак всичко е достъпно, но ще е за сметка на качеството...
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот sunabouzu » 09 ноември 2015, 17:39

Ще чакаме.
sunabouzu
 
Мнения: 51
Регистрация: 11 декември 2010, 01:59

Re: World of Warcraft

Мнениеот spectar » 09 ноември 2015, 22:18

Кatinata, благодаря за изчерпателния отговор.
spectar
 

Re: World of Warcraft

Мнениеот piki » 11 ноември 2015, 02:00

Страхотни преводи и нечовешки труд. Огромни благодарности за това, което правите!!! Ако някое издателство не се сети да преведе оригиналите, тези файлове ще останат единствените БГ копия и смятам, че много хора занапред ще бъдат благодарни за привилегията да се докоснат до магическия свят измислен от Близард. Не се отказвайте... в моите представи - създавате нещо вечно, на което ще се наслаждават поколения напред. Благодаря отново!
piki
 
Мнения: 65
Регистрация: 08 септември 2007, 11:35

Re: World of Warcraft

Мнениеот kubinskiqt » 05 декември 2015, 03:39

Огромни благодарности и от мене за превода , Катината желая ти всичко най-хубаво в живота . Евала че така си се хванала на добра воля да ги преведеш книгите, ще ми се да имаше повече хора като тебе :) . Книгите са страхотни . Големи благодарности и на екипа за обработка и качване във сайта .

ПП : Не искам да нахалствам или нещо подобно но от World of Warcraft има още една книга, "Stormrage" , дали има някаква възможност да бъде и тя преведена и качена ? Благодаря предварително :)
kubinskiqt
 

Re: World of Warcraft

Мнениеот Guns8Roses » 05 декември 2015, 18:06

Искрени благодарности за самоинициативата! Да чакаме ли и други книги да се появят или ще се задоволим "само" с тези (което хич не е малко!) ? :)
Guns8Roses
 

Re: World of Warcraft

Мнениеот katinata » 07 декември 2015, 12:31

Благодаря за отзивите! Не съм се отказала да превеждам, но следваща книга ще има вече догодина... и най-вероятно ще е Stormrage - по ред на издаване. Догодина трябва вече да видим и филма (дано не го отложат за пореден път!!!...), който доколкото знам няма да излезе извън ракмите на историите от Chronicles of war. Затова се надявам поне готовите преводи да излязат от ателието дотогава и живот и здраве да продължа напред :)
katinata
 
Мнения: 9
Регистрация: 29 април 2015, 10:43

Re: World of Warcraft

Мнениеот Guns8Roses » 07 декември 2015, 13:28

Супер! Няма значение, че догодина ще има следваща книга. Важното е, че ще има! :) Относно филма, кои истории включва Chronicles of war? Доколкото разбрах от трейлъра, мисля че историята ще се завърти около книгата "Отвъд тъмния портал" ако не се лъжа и може би "Приливи на мрака"..
Guns8Roses
 
Мнения: 2
Регистрация: 05 декември 2015, 18:44

Re: World of Warcraft

Мнениеот Wry » 08 декември 2015, 21:19

Guns8Roses написа:Супер! Няма значение, че догодина ще има следваща книга. Важното е, че ще има! :) Относно филма, кои истории включва Chronicles of war? Доколкото разбрах от трейлъра, мисля че историята ще се завърти около книгата "Отвъд тъмния портал" ако не се лъжа и може би "Приливи на мрака"..

+ Последният пазител
Wry
 

Re: World of Warcraft

Мнениеот Guns8Roses » 10 декември 2015, 12:07

Ясно, благодаря!
Guns8Roses
 
Мнения: 2
Регистрация: 05 декември 2015, 18:44

Re: World of Warcraft

Мнениеот stilianski » 13 декември 2015, 21:39

Искам да попитам откъде вземате книгите на world of warcraft? Понеже възнамерявам да си закупя Wolfheart на Ричард Кнаак.Понеже открих книгата единствено в amazon.
stilianski
 
Мнения: 1
Регистрация: 13 декември 2015, 21:36

Re: World of Warcraft

Мнениеот skip » 08 януари 2016, 19:33

Не искам да бъда песимист, но ако готовите преводи се обработват със сегашното темпо,няма скоро да бъдат качени в сайта,както останалите книги.Бих желал да помоля с коригирането да се захващат само хора,който ще докарат работата до край, защото корекцията на 3 от готовите преводи стои на не повече от 20%.За да се премине към следващ етап от обработката на текста трябва всички коректори да са завършили работата си на 100%.
skip
 
Мнения: 2
Регистрация: 30 октомври 2015, 22:54

Re: World of Warcraft

Мнениеот ceceto » 01 юли 2017, 14:20

Здравейте , имам останалите книги по играта Warcraft , които са на Английски език , ако има някой преводач който е заинтересован да ми пише на Email: [email protected]
ceceto
 
Мнения: 1
Регистрация: 01 юли 2017, 13:23

Re: World of Warcraft

Мнениеот Nicole1499 » 13 септември 2019, 15:20

Здравейте,
От скоро съм фен на поредицата на Warcraft. Прочетох някои от книгите благодарение на Моята Библиотека. Бих искала да попитам дали ще излезнат и другите книги.
Nicole1499
 
Мнения: 1
Регистрация: 13 септември 2019, 15:01


Обратно към Преводи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости