Не е за пропускане факта, че това е текст писан от журналист, текста е написан доста леко, за разлика от посочените от мен по горе изследвания. Една от грешките на нас историците е именно тегавият стил, който се използва за писане превръщащ сериозните научни изследвания понякога в доста тежки четива

И едно допълнение относно спора за произхода на българите (ранните българи, прабългари, протобългари и трите са технически термини). В сериозната наука битуват няколко основни тези, както и редица които са излезли от научно обръщение. Трите водещи тези по азбучен ред са:
1. Теория за иранския произход;
2. Теория за смесения произход;
3. Теория за тюркския произход.
И трите теории имат своите застъпници, като някои от тях са доста крайни в изказваните хипотези. Сред автори (Б. Димитров, П. Добрев и др.) защитаващи "иранската теза" се залита в крайност да се търсят българи и български държави там където просто няма такива! (Пример: Бактрийската държава в днешен Афганистан). Иранската, тюркската и смесената теории имат своите плюсове и минуси.
Лично аз като историк (занимавам се с българско средновековие) съм привърженик на Теорията за смесеният произход на българските племена установили се в европейските степи на Приазовието, както и в северен Кавказ. Ареалът в който най-вероятно са се формирали протобългарските племена е изключително широк. Обхваща земите на цяла централна Азия (от Алтай и Памир и Хиндукуш на изток до Каспийско море и на юг достига земите на Иранското плато). Тези земи са контактна зона от хилядолетия. Иранските племена (народи) от "Голям Иран" и тюркските племена (народи) са в контакт в течение на столетия, което предполага и смесване на култури. Двете големи общности (Иранската и Тюркската) обитаващи този общ ареал са по скоро културно и езиково свързани а не толкова заради общият ген. Сред Тюрките има руси и стройни народи (за пример едни от късните номади - Куманите) но езикът им а и културата е свързана с тюркската а не с иранската среда, както и при Иранските племена има подобни паралели. При нас българите има един "Турски комплекс" прехвърлящ се и върху ранната история и поради това често се носи вода от девет кладенеца само и само да се отрече всякаква възможна тюркска следа. Но не трябва да се отрече и огромното влияние оказано върху българите от Сасанидска Персия намиращо отражение в материалната култура на българите. Е леко ме съмнява по Дунавска България да са строили огнени храмове (но кой съм аз да споря с вечният зам. Чобанов

.
П. С.
Добър обобщаващ поглед върху ранната българска история може да бъде открит в "История на средновековна България VII-XIV век" от Ив. Божилов и В. Гюзелев. София 1999, 2006, 2014.
http://chitanka.info/text/30003-istorij ... v-tri-tomaИзвинявам се за дългият ферман