Този, който ти се е искал, е главно действащо лице в "Червена страна".Защо така написа:Установих, че в "Отмъщението на Монца", свирепият варварин, който иска да прави добрини не е този, който ми се искаше на мен.
Защо така написа: От мненията в тази тема, мисля да захвана Глен Кук, но все пак ще прегледам и другите предложения.
summer-knight написа:След 2 месеца усърдна работа, най-накрая намерих време за четене и реших да възкреся темата. Прочетох първата книга на Brent Weeks от Night Angel поредицата. Доста е динамична и има някои доста брутални сцени... все пак става въпрос за асасини с магически умения. Lightbringer поредицата май ще е още по-интересна и по-епична и нямам търпение да я захвана. Също така давам и добра оценка на Антъни Райън и Кървавата песен.
summer-knight написа: Измъчих се и с първата книга за Ририя - отново не ми беше интересна и зарязах поредицата.
summer-knight написа: Блъскам се в транпорта с Танца в англ. издание и съм на последните страници.
mattridge написа:В интерест на истината, Ериксън е археолог, човек на науката, свикнал да борави с перото. След като много хора ми препоръчаха Малазана, и преди да започна да я чета, в ръцете ми попадна доста критика, предимно положителна. В едно интервю, Ериксън каза, че читателите или се влюбват в книгата му или я намразват (love-hate relationship). Бях готов да се обзаложа, че ще се получи първото.
След около 1000 прочетени страници (с много мъка и насилване, както Незнайният войн се изрази: "да се насилиш да попорочетеш"), в мен се надигнаха няколко въпроса с повишена трудност: (...)
mattridge написа:Защо няма толкова важният за жанра главен герой, или главни герои? Разбира се, че не е задължително да има главен герой, но аз изпитвам трудности да асимилирам някои от по-основните пресонажи - обикновенни войници, тяхни висостоящи, хора с магически способности.
Кал написа:В Малазанската поредица няма първо-, второ- и третостепенни герои. Всеки е важен колкото всички останали. Дори да се появяват само за две страници – дори да е само за да зърнем света през очите им миг преди да ги покоси смърт, – успяваме да се потопим в техния личен свят, предистория и значимост. И сега, когато Ериксън за пореден път ме хвърли сред съвсем нов „актьорски състав“, нетърпението ми „ама какво стана с мойте любимци?!“ много по-лесно отстъпва пред „я да видим какви интересни характери и съдби ще открием този път...“.
(Привързването... е ли форма на оковаване? ;)
Това изпълнява поне две допълващи се функции:
– прави всяка смърт по-болезнена – подсилва усещането за загуба и за безумието, което носи войната на раменете си;
– прави всеки живот ценен. (Все още се чудя как бих превел recognition в пасажа тук.)
От писателите, които познавам, този подход ми напомня най-много на David Zindell; а съм го виждал най-ярко защитен от Кърт Вонегът:
https://www.goodreads.com/quotes/11000
Кал написа:Понеже Малазанската поредица успя да промени погледа ми към литературата (например: разбичквайки напълно категориите „първо-, второ- и третостепенни герои“; или зачерквайки дебело глупотевините „добри“ и „зли“), искам да дам поне една оценка „пет звезди“: amazing, или казано с мои думи – „животоформираща“.
mattridge написа:Второ, след бавното и тежко разгръщане на действието, (на места то изобщо липсва) се стига до момент в които се питаш в каква точно посока се развива повествованието и защо?
Кал написа:Снощи минах през един диалог на Dujek и Уискиджак, който напълно преподреди смисъла на случилото се в началото на първа книга. (Тоест – преди около 2500 страници.)
Възхищавам се от такива автори. Които а) мислят 2500 страници напред; или б) умеят така да изненадват сами себе си, че читателите да си рекат: „Гаа си! К'останауе?“. (В една скорошна дискусия Делиян Маринов спомена, че Ериксън се самооопределя като хаотичен писател, т.е. б). Надали е съвсем такъв... но вероятно повече, отколкото ще допуснем, ако гледаме само крайния резултат. Авторите обичаме да се самоизненадваме.)
Още по-ценно ми е знанието, че всичко, дето ме е дразнило – начело с дребните залози и дребнавото мислене – всъщност може да се окаже съвсем не така. И че търпението се изплаща.
(А като гледам колко читатели са зарязали Малазана още след том първи – не им е стигнало търпение – добавям към качествата на Ериксън и кураж. Вие, разбира се, може да го наречете другояче. ;)
mattridge написа:Трето, защо основните персонажи са изградени около един безкраен кръг от песимизим?
Кал написа:Краят на тази част ме... обезсили. Притъпи приповдигнатото чувство, на което се носех през цялото време. И ме накара да се почудя: Къде е границата между трагедията, която ни води към трансформация, катарзис, пречистване, и трагедията, направена само за да има трагедия?
Кал написа:Наблюдавайки съдбите на героите от поредицата – особено падналите, премисляйки името на самата поредица, все повече ме изпълва усещане, че всяка смърт тук има жизненоважен смисъл. Че не е край, а крачка, ключова, към една по-голяма, космическа цел. Ако Ериксън затвърди това усещане, да се счита Възнесен. В пантеона на моите писателски богове. :)
(Пускам една тангента: Срамота е смъртта да е край в свят, изобилстващ на warrens, домове, материализирани спомени, че дори идеята за Възнасянето. Да създадеш толкова много възможности за продължаване, а после да се свлечеш обратно към най-стария и изтъркан трик за създаване на трагедии и триумфи.
Срамота е и смъртта в изкуството да се ползва само така... но по тази тангента сега няма да се откланям.)
Пробвал ли си Р. Скот Бакър? Може би ще успее да отговори на това ти изискване.Кал написа:Накрая да кажа, че след Малазан спрях да чета епично фентъзи. Изчаквам пет-десет години, за да се появи автор, който може да вдигне летвата дори по-високо от бате Ериксън.
Обратно към Научна фантастика, фентъзи, ужаси
Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости