Търсене в текстовете Одобрена

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Търсене в текстовете

Мнениеот vskivanov » 25 август 2013, 11:32

Отдавна прочетени цитат, име на герой или местност, забравени от коя книга са. Това е една идея, която обмислям от известно време и дори се бях заел с реализирането й. Обаче мисля, че би било полезно и за повече хора. Това, което имам на ум е съвсем проста търсачка, която не търси по категории, а връща като резултат единствено името на произведението, глава, автор и евентуално линк.
vskivanov
 
Мнения: 1
Регистрация: 01 май 2012, 21:07

Re: Търсене в текстовете

Мнениеот cromberg » 05 септември 2013, 23:02

Аз отдавна мечтая за пълнотекстова търсачка в МБ, но засега няма. Може да се ползва за целта Гугъл: Разширено търсене (http://www.google.bg/advanced_search), като просто се указва специално домейна. Тъй като там МБ е кеширн изключително добре (понякога се открива дори и търсена дума, фраза, изречение в "Читалието") върши същата работа. Последно търсих по подобен начин цитати за "астронавигатор" и "астронавигация" и си намерих необходимото, а дори и "отгоре", повече отколкото очаквах :). Разбира се след това е необходимо да се намери и точно къде е в текста, което, естествено не е трудно с търсене в браузъра (Редактиранe > Търсене или Ctrl+F, в Мозилата, примерно). Издребнявам в обяснението с целта да бъда полезен на тези които не знаят, а не да "откривам Америка" :)
Както споменах, по-горе, "мечтая", демек - според мен, е много добре да има такава възможност и за такъв тип търсене. Ала и наобратно, не съм много убеден каква е потребителската необходимост от такова нещо (при условие, че, както споделих, има алтернатива). Особено, ако на техническо ниво натовари скрипта. Мисля, засега е перфектното решение е да се посочи - например в Уикито - алтернативния начина за търсене и толкоз. За съжаление, малцина четат Уикито... Ами в такъв случай, да: да се направи мини-разделче, една обикновена връзка до нещо на главната страница от типа "Често задавани въпроси" :). В простотата е красотата, простите решения са най-добри.
Щастие за всички даром и нека никой не бъде забравен!
cromberg
 
Мнения: 13
Регистрация: 21 март 2007, 22:39
Местонахождение: Берковица

Re: Търсене в текстовете

Мнениеот Борислав » 08 септември 2013, 00:02

Добавих идеята в системата на GitHub. Там ще се обсъжда конкретното й реализиране.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1008
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25


Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и един гост