предвижда ли се политическа цензура

Разни теми, разни идеали
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

предвижда ли се политическа цензура

Мнениеот Гост » 30 януари 2007, 20:33

повод за този въпрос е следното мнение на нт
---------------------
Отворих с недоверие и дори леко неприятно чувство страницата, заради името на автора и истински неприятните асоциации, които то ми навява. Благодаря на Александър Иванов, сканирал този текст, за коментара му в началото. Той дава смислен контекст на нещата и оправдава присъствието му в интернет. Може би дори ще прочета произведението някога… Едва ли. Всичко за нас, родените преди 35 — 40 години е ясно. Видяхме го как се случи с очите си.
---------------------

та какво сега, щом автора е комунист, дайте да го затрием и никакво качване на произведенията му в интернет.
Гост
 

Мнениеот GeOrg » 30 януари 2007, 21:28

"Каква хубава книга!" говори ли ви нещо друго, освен че някаква книга е хубава? За кое произведение и автор става въпрос и от къде е взет цитата, моля ви се ако пишете мнения имайте предвид, че не знаем какво знаете и какво ви е направило впечатление. Лично аз не смятам да се впусна в детективско приключение за да разгадая гатанката ви.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот Гост » 30 януари 2007, 22:13

повеод е мнението, което стои в момента най-отгоре в "читателски мнения", не е толкова трудно да се види
Гост
 

Мнениеот GeOrg » 30 януари 2007, 23:40

Това е просто мнение на читател за книга, не виждам връзка с цензурата още повече политическа. Цензура би било ако се забрани качването на произведението, а в случая не е така. То е там и всеки може да се запознае с него, да му хареса или не, да напише мнение или не, не разбирам какво ви притеснява?

ПП А беше хубаво да уточните че става въпрос за "Тютюневия човек" от Богомил Райнов. След време това мнение ще бъде заместено от други на началната страница поради динамичния и характер и всеки прочел поста ви тук, щеше да се чуди за какво става въпрос. Точно това предизвика първия ми пост по тази тема.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 31 януари 2007, 00:52

Любезни Госте, виждам че не ви допада мнението ми. Ако вие имате собствено, мисля че бихте могъл да го изразите на подходящото място.

А относнто комунистическата литература, отношението към нея трябва да бъде същото каквото към фашистката такава, или дори по-строго. Под всеки текст написан от комунистически главорез трябва да стои предупреждение и припомняне. Длъжни сме да не забравяме делата на мракобесниците, които осигуряваха идеологически режима на терор.

НТ
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Гост » 31 януари 2007, 01:46

скъпи нт, мнението съм си го изказал на правилното място,
не изказвам мнение за книга за да го поствам на другото.

та да разбирам ли, че вие не сте мракобесник, а просто искате да забранявате книги?

п.п.
доколкото знам майн кампф си се издава съвсем свободно
Гост
 

Мнениеот Гост » 31 януари 2007, 01:51

за GeOrg
не съм споменал книгата, защото не тя, а мнението, че някои произведения не трябва да бъдат качвани е съществено.

да в библиотеката няма цензура, за сега и надявам се за в бъдеще.

но всякакви мераци за цензура трябва да бъдат пресичани още в зародиш.
как беше това за добрите намерения и пътя ... на някъде ...

естествено библиотеката си е на борислав и в крайна сметка той ще постъпва както си реши.
Гост
 

Мнениеот нт » 31 януари 2007, 12:05

Гост написа:та да разбирам ли, че вие не сте мракобесник, а просто искате да забранявате книги?


Драги Госте, турили се в устата ми думи, които никога не съм изричал. Ако вие считате, че събраните съчинения на другаря Т. Живков си струват усилието, смятам че ще бъде интересно за целокупното човечество да ги сканирате и публикувате на интернета. Мисля, че ги има преведени на всевъзможни езици и ако сте сериозен ценител вие задължително пртежавате копия в личната си библиотека. "Колкото повече, толкова повече!", както е казал един прочут литературен герой!

За забрана на текстове никъде не иде реч, освен тези, забранени от различните законодателства и конституции. Иде реч за съвсем друго. За това, че някои автори се ползват с лоша репутация и понеже вече не можете да ни пращате на изправителни лагери, ние си позволяваме да предупреждаваме читатилите. Рабирате ли сега каква е работата? Оня писал мракобесника, а после аз мога също да напиша коментар. И никой няма да ме привика довечера в районното. А по неговото време и сателитните антени бяха забранени, и радиостанциите се заглушаваха. В Китай филтрират интернет, а в Корея се съмнявам изобщо да имат по домовете.

Нещо да не ви е ясно още? Комунист не е диагноза. Комунист е обратното на човек.
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот нт » 31 януари 2007, 14:13

Сетих се, че май не съм припомнил, ако някой случайно е забравил:

Точно Богомил Райнов, за който настана хленч в настоящата тема, беше в бизнеса със забраняването на книги и филми. Той, същият, разрешаваше какво от гнилия запад може и какво не може да се превежда и издава за тревопасните. Индивид с богата на факти биография. И все са от тоя сорт, а много по-неприятни.

НТ
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот Гост » 31 януари 2007, 17:46

дааа, а за пещерните антикомунисти, "кой не скача е червен"
е аз не смятам да скачам, за това спирам до тук.
Гост
 

Мнениеот Hawthorne » 31 януари 2007, 23:45

Не мога да кажа, че съм живял в комунизма, но според мене НТ си е прав.

Повечето не сме били родени в онези времена, или не ги помним, но е добре да се вслушаме в тези който са били родени и помнят твърде добре.
Приятелите и враговете са богатства, които всеки притежава.
Hawthorne
 
Мнения: 80
Регистрация: 25 ноември 2006, 08:46
Местонахождение: Шумен

Мнениеот goblin » 01 февруари 2007, 01:28

Няма нищо лошо, че тук се появи книга от Богомил Райнов. Тези неща трябва да се знаят. :!:
"Тютюневият човек" е първият му жалък опит да измоли прошка от сянката на баща си Николай Райнов за постъпка, която е прекалено гнусна дори и за комунист.
Младите няма да ме разберат, затова, вместо да обяснявам надълго и нашироко, по-добре да цитирам спомените на една негова позната:
Талантлив угодник, какво унизително съчетание

14 май 2002. Не се наемам да пиша рецензия за книгата на Богомил Райнов "В името на отца". Тя само ме изпълни с възмущения, съмнения и умиления, с възкръсени спомени. След като в по-ранните години бе "разобличил" отец си, Николай Райнов, а после в "Тютюневият човек" го "реабилитира", сега - за да прикрие и оправдае свои дела - е трябвало да прехвърля вини и човеконенавист върху други. На какво е разчитал? Да няма вече живи, които да го опровергаят? Да е забравена историята с разгрома на Жендов, както и отрицанията му на други големи наши художници или писатели? Историята за достойнствата и слабостите на Радевски?
Никога не съм отричала ерудицията, таланта, трудоспособността на Богомил Райнов, дори съм им се възхищавала, но той открай време свикна да замазва стари грехове, да фалшифицира историята, да фабрикува обяснения за своето поведение и да преработва автобиографията си. А "В името на отца" ми припомни много стари неща, както и неговите изумяващи превъплъщения. [...]


[...] През същата 1951 година Богомил Райнов, уж не пряко свързан с Червенков, издава своя учебник по естетика. (Това е неговата богоугодна дисертация и първата й част е основа на следващата му книга - "Против изкуството на империализма".) В "Естетика"-та той твърди, че "Социалистическият реализъм е не само качествено нов етап в развитието на изкуството, но отразява и борбата за ликвидиране не само на капиталистическото общество". "Естетика" съдържа милион славословия за "съветското социалистическо изкуство", за "БКП и нейните решения по въпросите на изкуството" и за "Решение на ЦК на БКП за Художествената академия". Знаеше се, че са подготвени от самия него, а там повежда и първата си атака срещу своя баща, като подчертава, че "извънредно важният предмет по история на изкуствата се преподава още по стария буржоазно-обективистичен метод, а историята на руското класическо и съветско изкуство се изучава съвършено недостатъчно и не като отделен предмет с решаващо значение..." (Все камъни в градината на преподавателя проф. Николай Райнов!) Там е и панегирикът за Червенков и речта му "За партията или против партията в изобразителното изкуство", разгромяваща Жендов и "групата му". Ако не с пряко участие в подготовката на тази реч, дори само в преразказването й, в епитетите и формулировките за Жендов, отношението на естета Райнов към Червенков показва предаността му към политическата конюнктура.
Сега "В името на отца" Червенков е напълно отрицателен образ, да не говорим за Жендов, когото Райнов яростно продължава да черни с нови, и то най-неправдоподобни обвинения. Тук са, както споменах, и други омразни му художници "модернисти" - Илия Петров, Иван Ненов, Кирил Цонев, Бенчо Обрешков... Изключителна злост се лее срещу Радевски, но той ненавижда още кого ли не...
В онези години, при едно от първите назначения на нови дипломати, за пълномощен представител във Франция замина Иван-Асен Георгиев (преди това голям шеф във Вътрешно министерство, а по-късно - осъден на смърт като сътрудник на ЦРУ!). Боян Райнов замина като негов шофьор. После остана завинаги в Париж и бе обявен за "невъзвръщенец". Дали пък това не бе една от причините за превъплъщенията на брат му Богомил? Едва ли. Много по-рано Крум Кюлявков - болшевишки комисар, който "колеше и бесеше", но беше, за съжаление, бездарен автор - стана "Вергилий" за Богомил, въвеждаше го и го наставляваше. Самата среда на Богомил обхващаше писатели с различни стойности, но все фаворизирани от властта и с високи чинове в едно известно ведомство... След като е бил "нещатен помощник на Гуляшки по линия на ОФ", за да не служи в армията(!), според собствените му обяснения, Богомил започна кариерата си в "Работническо дело", Радио "София", сп. "Родина" на Министерство на отбраната... Едва ли не едновременно заместник главен редактор на "Стършел", "Художник", "Септември", "Изкуство", главен редактор на "Литературен фронт", хоноруван доцент, редовен доцент, професор по история на изкуството, седем години културен аташе в Париж, подпредседател на СБП, първи зам. председател на СБП... и духовен наставник на Людмила Живкова, но вече не по марксизъм-ленинизъм, а в мистичните учения на Блаватска и Рьорих. Така остана верен на служенето...
Всички се нуждаем от изповед, но не пред попове, а в писането си. Един от моите последни грехове е, дето преди няколко години бях убедена, че в "Разговор със себе си", непубликуван приживе дневник, Радевски не се разкрива достатъчно критичен и самокритичен, какъвто го познавахме... Mea culpa! А той е именно такъв, с цялото си достойнство, критичен и самокритичен - макар в много и стари, и нови оценки да показва политическа наивност на стар тесняк...
Използвах за заглавие онази негова записка от 9 март 1995 година - не знам за кого се отнася, но като че ли приляга и за автора на "В името на отца".
Невена Стефанова
Аватар
goblin
 
Мнения: 54
Регистрация: 20 август 2006, 17:18

Мнениеот нт » 01 февруари 2007, 02:00

Гост написа:дааа, а за пещерните антикомунисти, "кой не скача е червен"
е аз не смятам да скачам, за това спирам до тук.


Любезни Госте, пещерните анитикомунисти съществуват само и единствено в главите на самите комунисти. И те са продукт на собствените им мозъци, които мерят опонентите си с техния аршин.

Че спираш полемиката е ясно. Комунистите никога не са се занимавали с разговори и спорове, поради простия факт, че нямат позииции, от които да го правят. В арсенала на техните оръжия за водене на спор са терора, концентрационните лагери, местожителството по градове, промиването на мозъци от раждане, изселването, убийствата, тоталния контрол върху информацията и книгоиздаването, стимулиране на доносничеството в рабоата и бита, безогледния кариеризъм, атентатите в чужбина, поощряването на тъпотата и послушанието, безпардонността и безсрамието, военизирането на всички сфери на цивилния живот, превръщането дори на детските градини в казарми, създаването на касти и кланове, създаване на чувство у всички че са следени и могат да бъдат унищожени за миг, арогантността и малоумието, подмяната на историческите факти с угодни 'легенди'.

Комунистите спорят и разговарят само ако са в малцинство и в опозиция. Междувременно планират преврат. А ако са на власт безпардонно избиват и 'изчезват' опонентите си.

Не разбрах, драги Госте, дали ще се заемете да сканирате трудовете на Живков, Брежнев и хилядите други от тяхната пасмина, издадени на гланцова хартия с твърди корици и задължителни за всички библиотеки. Може би е редно да ги имаме и тук, за да могат младите хора да се докоснат с изумление до господстващото малоумие на селяндурите с каскетите, до техните проникновени разсъждения за соцуима, икономиката и бъдещето. Или те вече не са актуални? Както като пукна Сталин, всичко за него беше сметено под килима, така сигурно и Брежнев вече на избълва с гордост и трепет сърцата.

Може пък едно такова дело да бъде оценено по достойнство и дори да получите нашивка или звездичка на пагона. А пък любознателните млади може да имат още един източник на информация за онова мракобесно време, не да разчитат само на Слави и спомените на бабите си за това как олиото е било по 30 стотинки. Щото бабите са мили, но са облъчвани в продължение на 50 години с червена пропаганда и заплахи, а и не са виждали друго. А пък олиото по 30 стотинки сега го плащат всички българи и ще го плащат още 15 - 20 години.

Нещо не видях да ми се извинявате за манипулативното твърдение, че съм защитник на цензурата. Дали не е написано в друга някоя тема, нарочна за случая, или пък с толкова малки букви, че са чак невидими.

нт
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот нт » 01 февруари 2007, 02:13

goblin, благодаря за постинга! На мен не ми се бъркаше в ямата с извержения на Б. Райнов. Трябва да се знае и да се помни! "Талантлив угодник, какво унизително съчетание" звучи добре, но е много меко.
И аз приключвам по темата. Отделих им, мисля, достатъчно време - на Богомил и любезния ни Гост.
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот BloodAti » 21 юли 2007, 00:11

Съвсем случайно попаднах на тази тема и ми стана интересно.Още преди да напиша каквото и да е желая да споделя,че съм набор 1992.Тъй,че не съм компетентен по основният въпрос,който е засегнат в тази тема.
Запознат съм обаче с малката биографийка на Б.Райнов,защото когато почина по всички български новинарски сайтове я имаше.Не бих казал "Да почива в мир",защото съм твърдо против комунистите,както и всичките ми роднини от край време.Да Райнов е бил комунистически боклук,но това не означава че трябва да има цензура на произведенията му.Лично аз бях заинтересован да прочета "Господин Никой",защото бе първата книга от поредицата за Емил Боев и бях чувал хубави отвизи за нея,а и ми бе интересно да видя какво представлява.Прочетох я и да ви кажа честно хареса ми! Признавам,че Райнов си го бива за разказвач.Не бих седнал обаче да чета друго освен поредицата за Боев.Бях чул,че "Тютюневият човек" било окултистка литература,точно и заради това не желая да се захващам с другите му произведения.Но щом има негови фенове (ако мога да ги нарека така) нека си четат неговите произведеня свободно.Против цензурата съм! :roll:

P.S.Надявам се,че нямате нищо против че възобнових една забравена тема. :?
BloodAti
 
Мнения: 3
Регистрация: 06 юли 2007, 23:03

Мнениеот Асен » 21 юли 2007, 16:18

нт написа:Сетих се, че май не съм припомнил, ако някой случайно е забравил:

Точно Богомил Райнов, за който настана хленч в настоящата тема, беше в бизнеса със забраняването на книги и филми. Той, същият, разрешаваше какво от гнилия запад може и какво не може да се превежда и издава за тревопасните. Индивид с богата на факти биография. И все са от тоя сорт, а много по-неприятни.

НТНавремето учеха, че Западна Европа, Северна Америка и въобще капиталистическият свят е загниващ. Отидох на запад, но се оказа, че не е така - много ПО-ЗЛЕ е дори от най-черните описания правени в соц. страните. Капитализмът и (псевдо)демокрацията не са загниващи, те са напълно изгнлили (отдавна). Живеем в някакво изгнилище.

НТ, не се обиждайте, но по мое мнение много пò би ви подхождало име от сорта на г-н Клише.

За забрана на текстове никъде не иде реч, освен тези, забранени от различните законодателства и конституции. Иде реч за съвсем друго.Кой/и сте вие, че да ми забранявате книги и да сочите, коя е "правилната" литература и кои са "правилните" автори???
Ама че двойнственост (да не кажа и нещо по-силно) - да се гнусите от цензурата по времето на социализмът и едновремнно с това "да ви капе мед от устите" като говорите за цензурата на сегашната (псевдо)демокрация.
Благодарение на Интернет (слава Богу, че го има) разбрах безброй неща, които "свободните" и "независими" телевизии и вестници или премълчават, или изопачават фактите на 180 градуса. Така че, драги, не смейте да налагате и в интернет вашата (псевдо)демократична цензура, действаща в учебнити, тв, радиа, вестници и пр., че вече доста хора взеха да се осъзнават.

Като ми остане време, точно такива забранени или умишлено забравени книжлета ще кача в интернет.

Спорен ден ви желая, НТ! :)
Асен
 
Мнения: 19
Регистрация: 13 юли 2007, 23:27

Мнениеот GeOrg » 21 юли 2007, 20:24

@АСЕН Дано ви остане време, от това тази библиотека ще стане само по-богата!

Не мисля че има цензура точно тук, не мисля че някой седи и казва какво да се чете и какво не. Това че някой е изказал мнението си за даден автор не мога да квалифицирам като цензура и не виждам защо е този спор! Всеки тук е свободен да чете или да не чете това което е предложено в библиотеката. Всеки е свободен да изрази мнението и отношението си, както към дадено произведение така и към автор. Неприятно е че това вече се изражда в лични нападки и квалификации.

Гласувано ми е доверие да бъда модератор и предупреждавам- има възможност чрез лични съобщения да си изясните отношенията. Ако това продължава ще настоя пред Борислав, да разреши редактирането и изтриването мнения занимаващи се с лични квалификации на потребители. Моля Ви, дръжте се като зрели хора и това се отнася абсолютно към всички! Подчертавам няма нищо лошо да дадете мнение по автор и произведение, но да квалифицирате потребители с чието мнение не сте съгласни е според мене недопустимо!
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот нт » 22 юли 2007, 02:05

GeOrg написа:@АСЕН Дано ви остане време, от това тази библиотека ще стане само по-богата!

Не мисля че има цензура точно тук, не мисля че някой седи и казва какво да се чете и какво не. Това че някой е изказал мнението си за даден автор не мога да квалифицирам като цензура и не виждам защо е този спор! Всеки тук е свободен да чете или да не чете това което е предложено в библиотеката. Всеки е свободен да изрази мнението и отношението си, както към дадено произведение така и към автор. Неприятно е че това вече се изражда в лични нападки и квалификации.

Гласувано ми е доверие да бъда модератор и предупреждавам- има възможност чрез лични съобщения да си изясните отношенията. Ако това продължава ще настоя пред Борислав, да разреши редактирането и изтриването мнения занимаващи се с лични квалификации на потребители. Моля Ви, дръжте се като зрели хора и това се отнася абсолютно към всички! Подчертавам няма нищо лошо да дадете мнение по автор и произведение, но да квалифицирате потребители с чието мнение не сте съгласни е според мене недопустимо!


Благодаря на GeOrg за това, че се е намесил своевременно. Дано потребителят Асен да си вземе бележка какво е допустимо и какво не по отношение на цивилизованата дискусия. Виждам го, че е тръгнал по много тънък лед.
GeOrg написа:... има възможност чрез лични съобщения да си изясните отношенията ...

С потребителя Асен нямам и не бих желал да имам нито лични, нито безлични отношения.
Последната и единствена промяна е направена от нт на 22 юли 2007, 03:27.
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

Мнениеот нт » 22 юли 2007, 02:23

Темичката е извадена от нафталина и не бих и обърнал внимание, ако не бяха личните нападки, но явно покрай актуалните събития около президента-доносник всички подобни са се размърдали.

Първо да изкопирам мнението на потребителя Асен, да не вземе "случайно да се загуби"
Асен написа:
нт написа:Сетих се, че май не съм припомнил, ако някой случайно е забравил:

Точно Богомил Райнов, за който настана хленч в настоящата тема, беше в бизнеса със забраняването на книги и филми. Той, същият, разрешаваше какво от гнилия запад може и какво не може да се превежда и издава за тревопасните. Индивид с богата на факти биография. И все са от тоя сорт, а много по-неприятни.

НТНавремето учеха, че Западна Европа, Северна Америка и въобще капиталистическият свят е загниващ. Отидох на запад, но се оказа, че не е така - много ПО-ЗЛЕ е дори от най-черните описания правени в соц. страните. Капитализмът и (псевдо)демокрацията не са загниващи, те са напълно изгнлили (отдавна). Живеем в някакво изгнилище.

НТ, не се обиждайте, но по мое мнение много пò би ви подхождало име от сорта на г-н Клише.

За забрана на текстове никъде не иде реч, освен тези, забранени от различните законодателства и конституции. Иде реч за съвсем друго.Кой/и сте вие, че да ми забранявате книги и да сочите, коя е "правилната" литература и кои са "правилните" автори???
Ама че двойнственост (да не кажа и нещо по-силно) - да се гнусите от цензурата по времето на социализмът и едновремнно с това "да ви капе мед от устите" като говорите за цензурата на сегашната (псевдо)демокрация.
Благодарение на Интернет (слава Богу, че го има) разбрах безброй неща, които "свободните" и "независими" телевизии и вестници или премълчават, или изопачават фактите на 180 градуса. Така че, драги, не смейте да налагате и в интернет вашата (псевдо)демократична цензура, действаща в учебнити, тв, радиа, вестници и пр., че вече доста хора взеха да се осъзнават.

Като ми остане време, точно такива забранени или умишлено забравени книжлета ще кача в интернет.

Спорен ден ви желая, НТ! :)

Асен написа:Отидох на запад, но се оказа, че не е така - много ПО-ЗЛЕ е дори от най-черните описания правени в соц. страните. Капитализмът и (псевдо)демокрацията не са загниващи, те са напълно изгнлили (отдавна).

Отишла котката в Лондон да види кралицата, както се пее в детската песничка. Обаче видяла една мишка под трона само. Всеки вижда това, за което му стига акъла.


Ето и краткия ми коментар, който и приключва изцяло моето участие в темата:

Има определена порода кресливи и напълно безнадеждни случаи. Техните мотиви винаги са задкулисни и те винаги се прикриват зад обяснения, изглеждащи привидно демократични. Комунистите и комуноидите. Те не са хора и с тях аз не разговарям.

Има, обаче, и друг вид - млади или по-възрастни, любознателни или неинформирани, с непреднамерено съзнание хора, на които винаги ще казвам какво беше комунизма и че точно заради комунизма България е това, което е в момента - смрадливо блато, а населението и се състои от дезориентирани и преобладаващо неморални индивиди.
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

re

Мнениеот ivand58 » 22 юли 2007, 18:43

хора, много се палите за глупости - може пък да е от жегата, или просто така, но ако се замислите ще видите, че тази полемика е абсурдна!

Винаги е имало "*исти": комунисти, фашисти, капиталисти, царисти, а в по-стари времена и инквизиция ... Всички тези повече или по-малко са налагали четенето на едни книги (респ. автори) и са забранявали други. Винаги е имало гонене на хора, които са притежавали забранените книги. Сега пък има антитерористи (!) които нападат деца и техните майки, затова че са имали възможен (!) достъп до определени (неясно по какъв критерий) книги.

Помислете си какво би станало ако Елин Пелин живееше сега и вземе, че си качи "Андрешко"на личния сайт? Веднага ГДБОБ ще го арестува за предотвратяване на терористичен акт! А навремето човека е получил 100 лв за същото (тогава са били много пари).

Така че както е казал проповедника - нищо ново под слънцето. Ето защо казвам, че няма какво толкова да се палите - "различни времена, същите акита" (свободна перефраза от 'Same shit different day').
Аватар
ivand58
 
Мнения: 55
Регистрация: 03 юли 2007, 21:53

Мнениеот Асен » 29 юли 2007, 21:41

Съвсем кратък отговор до НТ, за да не остане първото ми съобщение „босо“.

Виж сега, аз съм (като цяло) против комунизмът като идеология. В икономически план отчасти може да се почерпят добри идеи.
Сега за „прехода” (вечният) в България: не ми ги разправяй баш на мене тия за светлото бъдеще и че извършеното в Бг нямало алтернатива.
Като казах на един французин как в Б-я изклаха всички крави, овце и въобще всички животни под предлог, че са комунистически; и как разрушиха всички заводи и фабрики, пак под предлог, че са комунистически; дори се взривяваха „комунистически“ сгради, човекът се хвана за главата. За напълно унищоженото здравеопазване и образование, пак под надслов „реформа“ няма да отварям дума.
Въобще така като те гледам си евреин, а на мен винаги ми е било чудно: българите не управляват в Израел, защо тогава евреите управляват в България?
Само ако си от седерастко котило, пардон седесарско, разбирам пламенността ти в „крещенето“ на кухи лозунги.

Продължавам да чудя за какво се борят, и в днешни дни, „антикомунистите“?!? Всеки трябва да каже ясно ЗА какво е, и чак после – против какво. Първо, комунизъм отдавна няма; второ, никой не е тръгнал да строи такъв; трето, частната собственост в Б-я процентно отдавна е доста повече в сравнение със западноевропейските страни (дори скоро очаквам да приватизират полицията и съдилищата), така че защо някои 17-та година не спират да се показват „как на умряло куче нож вадят“?
Аааа сетих се, под силнено виене за „антикомунизъм“ може да се ограбва и тероризира българският народ. Това вече, да, съгласен!

Ако на някои от непредубедените читатели им е интересно, могат да погледнат следни книжки: „От втория етаж към нашествието на демократите“, „България или Мафията? II“ (попаднах вчера на нея и я прочетох до половината), „Проституцията на властта

Дискусията по въпроса приключи.

П.П. Не се получи чак толкова кратко, но по-сбито от това не можах.
Асен
 
Мнения: 19
Регистрация: 13 юли 2007, 23:27

Мнениеот нт » 30 юли 2007, 00:03

Асен написа:...

така като те гледам си евреин, а на мен винаги ми е било чудно: българите не управляват в Израел, защо тогава евреите управляват в България?
Само ако си от седерастко котило, пардон седесарско, разбирам пламенността ти в „крещенето“ на кухи лозунги.

...


Моля модераторите да вземат мерки срещу антисемитските изявления, купищата откровени лъжи и манипулации, гарнирани с лични обиди в предишния постинг.
нт
 
Мнения: 166
Регистрация: 04 февруари 2007, 01:53

антисемитизъм

Мнениеот ivand58 » 30 юли 2007, 09:52

Асене, ама този наистина се има за превъзхождащ всички останали :lol:. Ама направо не мога да разбера как го разкри :D, направо ме разби ха-ха-ха. Лошото е, че в някои държави ако говориш срещу Превъзхождащите ни, може да те преследват съдебно. Ако обаче говориш срещу, да речем, българи или цигани - нямаш грижи. Най-много се толерира напоследък говоренето срещу араби, талибани и изобщо срещу мюсулмани. Така че внимавай да не ти се случи случка ако говориш срещу не когото трябва :evil: ха-ха-ха

В тази връзка --- винаги съм се чудил как може възрастни хора да изграждат преценките си за другите по расовата/религиозната им принадлежност, а не по личните качества :?: :?: :?:

Това по принцип де. В този форум надявам се, че таквиз неща няма :D
Аватар
ivand58
 
Мнения: 55
Регистрация: 03 юли 2007, 21:53

Мнениеот Борислав » 30 юли 2007, 19:47

Асене, в тази форумна система ти си мой гост. С мението си от 29 юли 2007 (неделя) 20:41 си обидил нт, друг мой гост. Може да не си го искал, но така се е получило, затова държа да му се извиниш. В противен случай не желая повече да пишеш тук.

Настоящия форум се нарича "Общи приказки", но темите все пак трябва да имат нещо общо с Моята библиотека като структура. Съдържанието на книгите можеш да обсъждаш във форумите от категория "Литература".

Принципното обсъждане пък на идеологии, религии и политически системи съвсем не е за тук.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1037
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот Асен » 27 август 2007, 19:35

Бях подготвил друг отговор, но тъй като домакинът любезно моли да не се засягат "горещи" теми извън книгите и литературата, няма да го публикувам (но ще го запазя, както се казва "за всеки случай" :)).

С малка скобка искам да вметна, че отклонението в "неправилна за този форум посока" - политдискусии и пр. - беше направено първоначално от Нт.

Нека Нт счита, че му се извинявам, в случай че няма никаква връзка с никоя политклика или "шестолъчката". :)
Асен
 
Мнения: 19
Регистрация: 13 юли 2007, 23:27

Мнениеот Борислав » 28 август 2007, 11:13

Асен написа:Нека Нт счита, че му се извинявам

Благодаря ти, Асене!
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1037
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот lavrentii » 04 декември 2007, 16:58

Мотивирахте ме, ще взема да сканирам мемоарите на Тодор Живков :)
lavrentii
 
Мнения: 6
Регистрация: 04 декември 2007, 16:52

Мнениеот SecondShoe » 05 декември 2007, 22:10

После сканирай и тези на Цола Драгойчева. Зачитал съм ги. Голям екшън е, особено когато се промъкват през една гора, после ги хващат фашистите...
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот lavrentii » 06 декември 2007, 10:49

:D Тея на цола ги нямам, като се реша ще сканира Живковите, че само тях имам, но по-натам :) (Помня, че и той бягаше през гората от фашистите, няма да остане без екшън :) )
lavrentii
 
Мнения: 6
Регистрация: 04 декември 2007, 16:52


Обратно към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости