Отвари ООД - кратък разказ

Тук можете да публикувате собствените си произведения, които желаете да бъдат прочетени и коментирани от аудиторията на библиотеката.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Отвари ООД - кратък разказ

Мнениеот elstoeva » 15 юни 2012, 20:30

Касим беше заровил нос в някакви документи и си мърмореше нещо ядосано под носа, докато инспекторите от отдела по стандартизация оглеждаха подробно лабораторията му.
Единият от тях неволно закачи с дрехата си част от колбите и мензурите върху един от скриновете и в стаята се чу рязък звън от удар между стъклени съдове.
- Но моля ви внимавайте – почти проплака Касим – тук се провеждат важни експерименти.
- Хм, шарлатанин си ти Касим – изсъска Главният инспектор. – Отдавна следим твоята нелегална лаборатория. Продаваш субстанции със съмнителни качества на хората, после получаваме оплаквания в Агенцията за контрол над веществата за масова употреба, че не си вършим добре работата. Но този път съм решил да те спипам и край на твоята шарлатанска кариера, Касим. Ще изгоря това място и цялата алхимична литература, която си събрал тук. Ще докажа че ползваш рецепти от недоказани източници, без необходимите проверки и разрешителни, че ползваш несертифицирани продукти за производството на продукти, които не са минали необходимите тестове, но ти ги продаваш на наивниците.
Главният инспектор завърши изречението с възходяща интонация, след което се огледа, за да провери ефекта на думите си. Подчинените му кимаха утвърдително, а Касим беше захлупил лице на масата и ридаеше неудържимо.
- А сега Касим, кажи ми какво има в тази колба например – каза инспектора. Касим погледна бистрато съдържание на колбата със зачервените си от плач очи и каза – това е отвара, която отпуска по специален начин гласните струни и мускулите на езика, подпомага гърлото и улеснява комуникацията с повечето видове жаби и някои влечуги.
- Аха! – каза главния инспектор, като че ли току що е извадил пищов от ръкава на преписвач – И искаш да ти повярваме, че това действа. – А този мехлем какъв е?
- Това е заздравител за кожа, обикновенно жените го ползват когато си купят нови обувки, за да не им излизат пришки.
- А защо не ползват обикновени лепенки с телесен цвят? – заядливо подхвърли един от инспекторите и получи одобрението на всички в стаята.
- Не знам господине, но много се купува.
- А този прашец, какви свойства има? – стрелна го с поглед един дребен инспектор.
- Това е едно от последните ми изобретения – подобрител на самочувствието, като открих още един непознат ефект – при подходяща диета и някои физически упражнения, човек придобива способност да се усеща лъжи, а сега експериментирам с вариант и за прозиране на истината. А този оранжев прах до ръката на главния инспектор е с допълнителен тонизиращ ефект и стимулира лидерските качества във всяка личност – добави Касим с нотка гордаст в гласа.
- Глупости! – изкрещя Главният инспектор - всичко това са глупости и шарлатанщини и ти много добре го знаеш!
- Защо да са шарлатанщини господин инспектор, аз предупреждавам клиентите си за всички възможни странични ефекти от моите препарати, дори съм им написал листовка за всеки един от тях, както фармацефтичните компании. Даже мисля за продукти в сферата на подмладяването – имах един мехлем против брадавици, което се оказа, че регенерира кожата в третирания участък. Е за съжаление не мога да си позволя обширна рекламна кампания, както козметичните и фармацефтичните концерни, но това не ме прави шарлатанин, нали? Дори аз не съм си позволявал да твърдя, че слагам диаманти в шампоан за коса.
Главният инспектор усети, че нещата не отиват в добра насока. Губеше авторитет и пред подчинените си и пред нарушителят. С ловко движение, докато симулираше гневна походка, успя да вземе бурканчето с оранжения прах , отиде до прозореца и незабелязан от никого сложи малко от веществото под езика си. Имаше вкус на зеленчукова супа с преобладаващи моркови.
Погледа още известно време през прозореца, очаквайки да почувства нещо. Не се усети различен и това го ядоса. Обърна се с рязко движение и огледа всеки един от присъстващите в стаята. В този момент нещо започна да се случва в съзнанието му – като че ли долната част от мозъка му изведнъж охладня и едно парче от него падна. Почувства се лек и дори щастлив по един особен разтоварващ начин. Всички го гледаха втренчено, а главният инспектор усети, че се усмихва. След което чу собствения си глас с твърда увереност.
- Колеги мисля, че няма какво да правим тук повече. Не виждам нарушения при производството, нямаме сигнали за оплаквания от потребители, а само от конкуренти, така че можем да прекратим проверката. Довиждане господин Касим, ще ви държа под око лично.
След което Главният инспектор взе куфарчето си и излезе. Подчинените му го последваха смутени. По пътя към служебния автомобил Главният инспектор чу нещо като крякане на жаба, и си каза, че още утре ще прибере отварята от младшите инспектори, но в този момент беше толкова доволен от себе си, животът си и случващото се с него, че нямаше намерение да излиза скоро от това състояние.
В този момент Касим проверяваше какво е изчезнало от лабораторията му и се чудеше дали няма да намери в старите книги някое вещество, което да го направи невидим или е по-добре да си наеме специалист, който да се погрижи за имиджа му.
elstoeva
 
Мнения: 5
Регистрация: 31 януари 2012, 22:57

Обратно към Авторски текстове

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 2 гости