Електронен четец

Въпроси, отговори и съвети за четенето на текстове със и без достъп до Мрежата.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Re: Електронен четец

Мнениеот taurus » 15 юни 2015, 20:09

По принцип телевизорите са направени за друго, а не за четене на книжи от 3м :shock: ... това пък за пръв път го чувам :mrgreen:

При всичко различно от хартия с мастило и e-Ink - има трептене, ако щеш и най-новата матрица предназначена за експедиция до Марс да имаш (макар, че там течните кристали замръзват) - пак ще ти натоварва повече (е, няма да е като на обикновен TN+film :twisted: ) от обикновения печат.

За схеми и техническа литература по-малко от 9" е безсмислено да се коментира, но в някои случаи, може и да е в плюс - например, докато си на плажа или се прИдвижваш с раздрънкания автобус да си четеш по квантова физика, примерно :D

На мен идеята ми е да занижа до минимум четенето седнал, пред монитора, където за мен не е най-доброто място за такава дейност, освен ако не четеш нещо без много сложен сюжет или текст.
taurus
 
Мнения: 69
Регистрация: 28 март 2012, 00:26

Re: Електронен четец

Мнениеот DrunkenDonkey » 15 юни 2015, 22:52

Ужас, четене от монитора, ставам като заварчик (и да, на 24" IPS), това е лампа директно светеща в очите ти, ако няколко часа гледам крушката ще имам същия ефект. Където и да съм, основно вкъщи, четенето е почти и само на четец, не телефон, не монитор. В тоя дух да, 6" е малко мъничко, 8" е перфектно, ама читави 8" риидъри на пазара просто няма, та 6.8" е най-доброто засега.
DrunkenDonkey
 
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Електронен четец

Мнениеот Jakkal » 16 юни 2015, 00:39

Фракс написа:По принцип повечето хора в къщи предпочитат да четат текстове в електронен вид на над 20" дисплей на компютъра си или над 40" екран на телевизора си. Несравнимо по-удобно е да четеш на голям екран от 2-3 метра само с безжичната мишка в ръка, отколкото от 30-50 см, дори и на 9" четец. Електронната книга е нещо, което ползваш само когато се прИдвижваш - в автобус, влак, самолет. Или докато си извън дома си - на плажа, в планината, на екскурзия.


Незнам кои са тези хора които предпочитат да четат на телевизор :shock: или монитор, но ако са ти мили очите ти препоръчвам да наблегнеш на книги/е-книги и да намалиш четенето на монитор и всякакви други екрани които излъчват светлина (телефони,таблети,телевизори :shock: ) и натоварват очите.
Jakkal
 
Мнения: 38
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 16 юни 2015, 02:19

Успяхте да ме развеселите :lol:
taurus написа:При всичко различно от хартия с мастило и e-Ink - има трептене...

Телец, ти ако не знаеш как да избегнеш трептенето вследствие ШИМ на монитора или телевизора си - язък за всичката техническа литература, която претендираш да си прочел ;)
DrunkenDonkey написа:Ужас, четене от монитора, ставам като заварчик (и да, на 24" IPS), това е лампа директно светеща в очите ти, ако няколко часа гледам крушката ще имам същия ефект.

Пияно магаренце, течнокристалният монитор свети с отразена светлина от осветителните диоди. Това, което виждаш на екрана на e-ink четеца си също е отразена светлина от (вероятно) диодната крушка на полилея ти (не мога да те мисля, ако си с луминисцентна лампа). Научи се да си регулираш осветеността на монитора без да предизвикваш трептене и няма да имаш проблеми.
Jakkal написа:Незнам кои са тези хора които предпочитат да четат на телевизор :shock: или монитор, но ако са ти мили очите ти препоръчвам да наблегнеш на книги/е-книги и да намалиш четенето на монитор и всякакви други екрани които излъчват светлина телефони, таблети, телевизори :shock: ) и натоварват очите.

Аз съм програмист по професия, от над 27 години сигурно не е имало ден да съм бил по-малко от 8-9 часа пред монитора, но нямам никакви проблеми с очите. По простата причина, че никога не съм работил от разстояние, по-малко от метър и половина от дисплея. В момента съм с 24" монитори и го гледам от около 1.80 метра. Ако си направиш труда да се заинтересуваш от устройството на окото, ще разбереш, че мускулите му се напрягат и се натрупва хронична умора, когато трябва да фокусира разположени наблизо обекти, а не когато в него попада отразена светлина, независимо от какъв източник.
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот zl_tsanev » 16 юни 2015, 05:46

Образът, който окото приема от EINK екрана е САМО от ОТРАЗЕНА светлина - при всички други екрани е И от отразена, но основно от ИЗЛЪЧЕНА светлина.
Няма как да избегнеш ефекта от опресняващата честота на екраните - можеш само да подтиснеш усещането за нея. Възприемаш или не усещането за трептене, неговото въздействие си остава.
И аз съм бил (и) програмист, но последното нещо за което съм се замислял по време на работа е за въздействието на екрана върху очите ми.
Затова се правят изследвания за оценка на работното място и обективно минимизиране на отрицателните за здравето фактори - включително и на дисплеите.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 258
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Електронен четец

Мнениеот гост » 16 юни 2015, 06:10

Спора е излишен. Най малко се изморяват очите с TTS :)
гост
 

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 16 юни 2015, 13:52

zl_tsanev написа:Образът, който окото приема от EINK екрана е САМО от ОТРАЗЕНА светлина - при всички други екрани е И от отразена, но основно от ИЗЛЪЧЕНА светлина.

Колега, явно не си разглобявал LCD монитор, затова не схвана закачката :) Ако не е от новите с LED подсветка, тръбната живачна лампа се намира зад предната рамка и не се вижда пряко. Виждаш само ОТРАЗЕНАТА светлина от алуминиевия отражателен лист, който се намира зад течните кристали. А дали светлината се отразява от алуминиево фолио, или от e-ink екран няма никакво значение. Както и, реално погледнато, за окото няма никакво значение дали в него попада светлина директно от източника на излъчване, или отразена такава. Има значение интензитета на светлинния поток.
zl_tsanev написа:Няма как да избегнеш ефекта от опресняващата честота на екраните - можеш само да подтиснеш усещането за нея. Възприемаш или не усещането за трептене, неговото въздействие си остава.

Тук вече напълно грешиш. Опресняващата честота водеше до трептене в CRT мониторите, защото там лъчът ускорени електрони обхождаше екрана определен брой пъти в секунда, което караше фосфора от вътрешната страна на кинескопа да светва и угасва. При LCD дисплеите светлината е постоянна, т.е. те не примигват с честотата на опресняване на екрана. Проблемът с тях е съвсем друг - начина на коригиране на яркостта на дисплея. Ако мониторът работи с максимална яркост, при него няма никакво трептене. Но тогава картината обикновено е прекалено ярка. Единият начин да се намали яркостта е да се намали напрежението на лампата или диодите на подсветката. Това обаче води до промяна на спектъра и изкривяване на цветовете, така че не се използва. Вместо това яркостта се намалява с широчинно-импулсна модулация (ШИМ). При нея подаването на ток към осветяващия елемент не е постоянно, а се прекъсва няколкостотин пъти в секунда. Така че сумарният светлинен поток намалява, но пък се получава трептене. Затова мониторът трябва да се ползва винаги с максимално увеличена яркост, а яркостта на картината да се коригира от видеокартата. Всяка сравнително нова външна карта (nVidia или ATI) има такива функции в драйвера си.

С вграденото видео на Intel проблемът е по-сложен. Там няма начин да се коригира софтуерно яркостта, затова се използва компромисен вариант - допълнителна програма, която увеличава честотата на ШИМ от 200-300 Hz на 3000-4000 Hz. В резултат трептенето става с толкова висока честота, че изморява по-малко очите. Но това не работи на всички Intel-ски карти.

Най-лесният начин да установиш трепти ли един LCD дисплей е да го погледнеш през камерата на телефона си. Камерата също опреснява изображението определен брой пъти в секунда, така че ако дисплеят трепти се получава стробоскопичен ефект - виждаш бягащи по екрана вълни или тъмни и светли ивици. Ако обаче мониторът е с яркост, увеличена на 100%, картината през камерата е чиста. Ако трепти с няколко хиляди херца, също не се наблюдават ивици и вълни.
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот pechkov » 16 юни 2015, 19:09

Фракс написа:... начин да установиш трепти ли един LCD дисплей е да го погледнеш през камерата на телефона си. ...


Зависи от телефона. Почнаха да вкарват доста сериозен софтуер за обслужване на камерите, та да замазват трептящите неща.

Иначе техническата информация ти е добре, само дето да я обясняваш в този спор е безсмислено. Винаги ще се намери и някой любител на добрите стари хартиени книги, който ще извади доводи, че от електронните им събратя не може да се усети "тежестта" на книгата, пък виж ти нищо не може да наподоби мириса на хартията и тем подобни щуротии. Така че за четене на книги всеки човек може да има различни критерии за качество. Един иска да е на плажа, друг - в тиха библиотека с тапицирани стени и тежки завеси, да се усеща праха щом пипнеш някоя книга, трети пък не могат да задържат вниманието си върху някакви букви, ако не са на екран, и около тях да има шарени иконки, Скайп и Фейсбук. В крайна сметка от спора, който водите - всички са губещи. Няма един единствен и правилен начин да се четат книги. Книгата не се оценява по начина, по който се чете, а по това какво съдържа. Има велики книги, които са писани на пергамент с гъше перо и мастилница, а има и други велики книги, които са писани на Pentium IV, и единствените им хартиени копия са отпечатвани индивидуално от читателите вкъщи.

Така че спрете с тия препирни. Който иска четец с e-ink, ще си купи, и толкова.
„Когато си отидат отвратените, остават отвратителните.“
Радой Ралин
pechkov
 
Мнения: 695
Регистрация: 06 април 2009, 21:39
Местонахождение: Монтана

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 17 юни 2015, 00:46

@pechkov
За хартиените книги - две мнения няма :) Библиотеката ми е от над 1800 тома и продължава да се увеличава. При последния ремонт монтирах масивни дъбови лавици по две от стените на спалнята - от пода до тавана. Все още си пускам в DOS-емулатор една програма, която написах през '92-ра и в нея си водя книгите, дадени на заем на приятели. Да се опъне човек в леглото с хартиена книга в ръка е едно от големите удоволствия в живота :) Пък и нямам търпение да чакам три години да качат тук последните интересни неща, излезли на български. Но пък много от новите руски автори, особено тези, които не са преведени на български, мога да намеря само в електронен вид.

Стана ми чудно само, че някои хора предпочитат да четат електронни книги у дома, където има много по-големи монитори. За мен четецът е лесен начин да нося във вътрешния си джоб почти цялата си домашна библиотека плюс още два пъти по толкова заглавия. Но разни хора - разни ид.....еали :lol:
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот DrunkenDonkey » 18 юни 2015, 10:43

Малко забравих за тая тема :)
Да, знам за трептенето и на всички монитори ми е на макс брайтнеса, но гледам трептенето на подсветката с високооборотен вентилатор, не с камерата. Въпреки всичкото седене пред пц по емнайсет часа на ден (и да, и аз съм програмист, 15 години стаж, почнал съм 87-ма на правец82/6502) като чета книга от монитор и ми кървясват очите (същото става и при игране на игри, при работа нямам проблем), киндлето на леглото с половин кило пастърма за мезе към книжката съм идеал ако ще сутринта в 8 да почна да чета и посред нощ да стана. Вероятно има намесен и някакъв друг фактор - забавено мигане, ба ли го, но еинка го боготворя - като удоволствие ми е наравно с хартиените книги (е докъде го докарахме да се уточнява материала на книгата), батерията държи седмици и само да бяха сложили едни хардуерни бутони на това киндле да не му мажа по екрана...
DrunkenDonkey
 
Мнения: 161
Регистрация: 06 юни 2009, 22:32

Re: Електронен четец

Мнениеот ueueee » 22 юни 2015, 19:03

Здравейте, мисля да си взимам ел. книга Pocketbook Touch Lux 2 626 и ме интересува дали мога да си тегля книги от chitanka.info директно през Browser-a на четеца с включен WIFi ? :wink:
ueueee
 
Мнения: 1
Регистрация: 22 юни 2015, 19:00

Re: Електронен четец

Мнениеот bla » 23 юни 2015, 09:29

Можете.
bla
 
Мнения: 86
Регистрация: 18 май 2011, 17:45

Re: Електронен четец

Мнениеот biox » 23 юни 2015, 14:16

Фракс написа:@pechkov
...
Стана ми чудно само, че някои хора предпочитат да четат електронни книги у дома, където има много по-големи монитори. За мен четецът е лесен начин да нося във вътрешния си джоб почти цялата си домашна библиотека плюс още два пъти по толкова заглавия. Но разни хора - разни ид.....еали :lol:


Нека позная, не сте притежател или ползвател на е-ink устройство? Аз бях на същото мнение, но когато закупих и почетох само един ден, разбрах колко съм грешил. Също така, сигурно не сте и чели интензивно на монитор. Покрай докторантстването ми се налага да прекарвам по 10+ часа вторачен в дисплей и последващото главоболие не минава даже и с медикаменти. За мен, електорнната книга е незаменим спътник през последните две години и ако замръкна на командировка само с едно устройство, то винаги бих предпочел това да е любимия Nook.

Поздрави
biox
 
Мнения: 6
Регистрация: 04 март 2011, 23:21

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 23 юни 2015, 22:19

@biox
Нека позная - прочел сте само последната страница мнения :)
Фракс написа:
taurus написа:Имал съм Киндъл 5 (6") и както и да го мисля, не влиза във вътрешен джоб (дори да е без калъф). Аз държа на комфорта на четене, отколкото на пренасяне (което е е много рядко).

Въпрос на джобове :) Моите 6" четци - и стария OnyxBOOX i62HD FireFly (Aurora), и новия OnyxBOOX AfterGlow 2 - влизат във вътрешния джоб на якето ми заедно с калъфа, от който и през ум не ми е минавало да ги вадя. Единствено лятото е малко по-неудобно, трябва да са в ръчния багаж...
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот taurus » 30 юли 2015, 19:18

В Амазон.де са пуснали двата флагмана на Киндъл с намаление, пейпъруайт с 300dpi е 99Е.

Иначе, аз ще си чакам да свалят KOBO H20 6.8" под 180Е още малко :roll:
taurus
 
Мнения: 69
Регистрация: 28 март 2012, 00:26

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 31 юли 2015, 03:33

А OnyxBOOX пуснаха нов 6" четец, пак с Android 4.2, но с екран Carta, а не Pearl - Onyx inkBOOK. При това на същата цена като AfterGlow 2 - €124 без калъфката. Новият модел е с 6 хардуерни бутона плюс тъч-скрийн. Сега му се облизвам като котарак и се чудя на кого да продам моя AfterGlow 2, за да си го купя :D
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот zl_tsanev » 31 юли 2015, 07:51

Едно уточнение: Четеца е пак от китайски производител, но не е Onyx International http://www.the-ebook.org/?p=23841
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 258
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 02 август 2015, 16:57

Всъщност "Onyx International" е една от търговските марки на китайската фирма "Arta Tech", официално регистрирана като полска, за да не плаща мита при внос в европейската общност. Моят OnyxBOOX AfterGlow 2 при включване към компютъра се разпознава като "Arta Tech" устройство. Новият Onyx inkBOOK, независимо че се явява продължение на друга търговска марка на "Arta Tech" - "Boyue", предназначена за източния пазар, реално е от същия производител и със същия хардуер, с изключение на новия екран Carta.
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот zl_tsanev » 02 август 2015, 18:21

Имах впечатлението, че е по-скоро обратното. Би ли дал (ако не те затруднява) линк към информацията, която излагаш по-горе? Човек може да се обърка от всичките тези китайско-полско-немски взаимотношения. Вече не знам моя четец (i86HDMLPlus) от кой производител е.
Аватар
zl_tsanev
 
Мнения: 258
Регистрация: 27 май 2008, 07:54
Местонахождение: Шумен

Re: Електронен четец

Мнениеот taurus » 12 август 2015, 12:00

Добро сравнение с войадж, но по-евтиния (119Е) е пак с Карта екран, но е с 300dpi, за разлика от 212 на оникса...
A и ако бутоните са "шумни" - не е голямо предимство.

Това ми хвана окото: PDF - YES , with advanced PDF reflow technology
Какво ще рече, за да проверя дали Кобото и то е така?

Mисля това да е (6.8") KOBO-AURA-H2O http://www.trustedreviews.com/kobo-aura-h2o-review

Но, гледам цената пак се е вдигнала... 193Е /миналата седмица бе 187.../ Дали скоро ще излиза нов модел, за да хвана чистката? :idea: http://www.amazon.de/KOBO-AURA-H2O-BLAC ... B00N9ZVN90
taurus
 
Мнения: 69
Регистрация: 28 март 2012, 00:26

Re: Електронен четец

Мнениеот taurus1 » 06 септември 2015, 21:20

За човек, на който не му се занимава с конвертиране, бюджет до 250лв - какво бихте препоръчали с подсветка? По възможност с висока рез-я.
Виждал съм само Кобо; покетбук и нук (от 2014 насам) не съм хващал.
Kobo Aura 212dpi /109E/; или Glo HD 300dpi /но е 135Е/


Иначе аз се спрях на КОБО аура H2O
taurus1
 

Re: Електронен четец

Мнениеот Бам Бам » 06 септември 2015, 21:33

В Продавалник има нов Nook Glowlight за 180 лв.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 414
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Електронен четец

Мнениеот vegetosayajin » 24 септември 2015, 17:56

Преди около половин година си купих Kobo Touch 6" с бонус mp3-ка отделно, кабелче за трансфер и зареждане и протектор за 80 лв. от aliexpress.Няма как да не съм доволен, страхотна покупка.
Ако ви се "рискува" с поръчки извън Европа/България може да имате страхотен късмет за тройно по-малко пари, а да получите същото качество.Гледах варианти за да си го купя от магазин, но някакси под 200-250 лева не намерих.
Kobo-то се държи страхотно. Изображение
Аватар
vegetosayajin
 
Мнения: 30
Регистрация: 05 септември 2009, 11:19
Местонахождение: Пловдив

Re: Електронен четец

Мнениеот filchef » 28 септември 2015, 22:20

Някой има ли опит със Wexler Flex One
Блазни ме главно резолюцията в пиксели която не е характерна за четци от ниския ценови клас - 6-инчов E-ink (EPD - Electronic Paper Display) с резолюция 1024x768 пиксела
filchef
 
Мнения: 36
Регистрация: 20 септември 2015, 20:44

Re: Електронен четец

Мнениеот Фракс » 29 септември 2015, 00:48

filchef написа:Някой има ли опит със Wexler Flex One
Блазни ме главно резолюцията в пиксели която не е характерна за четци от ниския ценови клас - 6-инчов E-ink (EPD - Electronic Paper Display) с резолюция 1024x768 пиксела

Точно с този четец не бих желал да имам какъвто и да е опит :) Единствените му плюсове са малкото тегло и гъвкавия корпус. За сметка на това му липсва почти всичко, нужно за комфортно четене:

- екранът е описан само като EPD (electronic paper display), което значи, че не е нито най-добрия за момента Carta, нито следващия като качество - Pearl, а най-вероятно нещо от рода на стария Vizplex;

- екранът не е чувствителен на допир, управлението се извършва само с копечта, които според ревютата на братушките са доста твърди и трудни за натискане;

- подсветка на екрана липсва, т.е. можеш да четеш книгата само през деня или в помещение с ярка светлина;

- батерията е 500 mah, което значи - около три пъти по-малко време а автономна работа в сравнение с повечето други модели;

- Android липсва, т.е. не можеш да си инсталираш програма за четене по избор, речници и файлов мениджър, а възможностите на фирмения софтуер са меко казано скромни - не е в състояние дори да извърши автоматично сричкопренасяне...;

- има 8 GB вгдарена памет, но слот за microSD карта липсва.

В заключение - гъзарийка, с която ще привличаш вниманието на околните, но ако решиш да четеш, само ще се мъчиш.
Фракс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот таурс » 29 септември 2015, 13:33

Има ли голяма разлика между Кобо аура и Кобо Гло HD - резолюцията усеща ли се (212 vs 300ppi)?
От некиндълите това ми се струва най-добро, като цена/качество.

ПП: Скоро ще излиза ли нов 6.8" четец или да си взимам Aура H2O? Чакам го да падне под 190Е :roll:
таурс
 

Re: Електронен четец

Мнениеот filchef » 29 септември 2015, 20:59

Фракс написа:
filchef написа:Някой има ли опит със Wexler Flex One
Блазни ме главно резолюцията в пиксели която не е характерна за четци от ниския ценови клас - 6-инчов E-ink (EPD - Electronic Paper Display) с резолюция 1024x768 пиксела

Точно с този четец не бих желал да имам какъвто и да е опит :) Единствените му плюсове са малкото тегло и гъвкавия корпус. За сметка на това му липсва почти всичко, нужно за комфортно четене:

- екранът е описан само като EPD (electronic paper display), което значи, че не е нито най-добрия за момента Carta, нито следващия като качество - Pearl, а най-вероятно нещо от рода на стария Vizplex;

- екранът не е чувствителен на допир, управлението се извършва само с копечта, които според ревютата на братушките са доста твърди и трудни за натискане;

- подсветка на екрана липсва, т.е. можеш да четеш книгата само през деня или в помещение с ярка светлина;

- батерията е 500 mah, което значи - около три пъти по-малко време а автономна работа в сравнение с повечето други модели;

- Android липсва, т.е. не можеш да си инсталираш програма за четене по избор, речници и файлов мениджър, а възможностите на фирмения софтуер са меко казано скромни - не е в състояние дори да извърши автоматично сричкопренасяне...;

- има 8 GB вгдарена памет, но слот за microSD карта липсва.

В заключение - гъзарийка, с която ще привличаш вниманието на околните, но ако решиш да четеш, само ще се мъчиш.

С повечето от нещата съм съгласен но андроида не е проблем защото има линукс което е същото така че може да му се инсталират четящи програми.Също така технологията на екрана е е-ink което си е Pearl а това че не е тъчскрийн е даже по добре според мен тъкмо няма да се цапа.Колкото до паметта цялата читанка в fb2 формат е 6,7Гб така че не мисля че машинката е съвсем за изхвърляне но за батерията си прав и най вероятно затова ще се откажа и ще си потърся някой по евтин Pocketbook.
Последната промяна е направена от filchef на 29 септември 2015, 21:50. Мнението е било променяно 2 пъти.
filchef
 
Мнения: 36
Регистрация: 20 септември 2015, 20:44

Re: Електронен четец

Мнениеот Jakkal » 29 септември 2015, 21:27

таурс написа:Има ли голяма разлика между Кобо аура и Кобо Гло HD - резолюцията усеща ли се (212 vs 300ppi)?
От некиндълите това ми се струва най-добро, като цена/качество.

ПП: Скоро ще излиза ли нов 6.8" четец или да си взимам Aура H2O? Чакам го да падне под 190Е :roll:


H20 e 170€ директно от Amazon.it. Мисля че изпращат директно за България. Със сигурност знам че изпращат до Германия, Америка и Австралия, така че би трябвало до България да не е проблем. Лесно може да се провери като направиш поръчка. http://www.amazon.it/gp/offer-listing/B ... dition=new
По мое мнение това е най-доброто което можеш да си вземеш в момента. Особено ако искаш по-голям екран от стандартния 6".
Jakkal
 
Мнения: 38
Регистрация: 24 ноември 2013, 19:03

Re: Електронен четец

Мнениеот radinajekova » 02 октомври 2015, 13:17

За колко пари най-малко мога да си купя четец, който да е качествен?
Аватар
radinajekova
 
Мнения: 12
Регистрация: 30 август 2015, 17:38
Местонахождение: Sofia

Re: Електронен четец

Мнениеот Христооо » 02 октомври 2015, 15:27

radinajekova написа:За колко пари най-малко мога да си купя четец, който да е качествен?
Качествен... то да е само това критерият, много е лесно. И Киндле-то и Кобо-то се водят качествени и без проблеми в дизайна. Нещата опират до "екстрите" - по-висока резолюция от минималните 167 ppi, по-лесно зареждане на безплатни книги от Читанката, вградено осветление ако ще четеш при слаба светлина, разни настройки...
Според мен, от изчетеното тук (вчера и днес изчетох всички 9 страници от темата), минималното което да има смисъл е Kobo Aura с по-високата резолюция от 212 ppi, добро осветяване на екрана и съвместимост с epub файловете. https://gl.kobobooks.com/products/kobo-aura
В България струва около 290 лв. По Европа е около 110-120 евро. От същия клас е и стария Kindle Paperwhite, който от Амазон можеш да купиш за 99 евро, но в България е почти на цената на Кобо-то по-горе. При Киндъл обаче трябва да преобразуваш през компютър файловете от Читанка, което не било много трудно всъщност.

Аз обаче (тъй като и аз чета тук точно с идеята и аз да си купя електронна книга) не си падам много по компромисите и май ще се хвърля на най-доброто в момента Kobo Aura H2O - https://gl.kobobooks.com/products/kobo-aura-h2o
Екрана е по-голям - сравнявай левия и средния http://www.the-ebook-reader.com/images/kobo-aura-hd-glo-mini.JPG и е с още по-голяма резолюция е - 265 ppi. Тези две неща ще са много полезни за четене на PDF файлове и за ровене в интернет през браузъра, понеже съм много любознателен и нон-стоп съм в Уикипедия или трупам информация от други страници в интернет. А освен това, откакто си купих водо- и прахоустойчива видеокамера, видях какъв кеф е да не мислиш постоянно какво ще залее и унищожи скъпата ми техника. На морето хората не смееха и с телефоните да влязат във водата да си снимат децата, а аз влизах с камера за 1000 лв, снимах как децата играят и се пръскат, и накрая даже се гмурках да снимам малките рибки в краката им!
Цената за по-големия екран и резолюция, и за спокойствието, че можеш да заливаш устройството с кафе и бира, е 440 лв в БГ или 190 евро в Германия. За повече 150 лв за нещо, което ще ми служи поне 5 години - по 2,5 лв повече на на месец, май си заслужава по-високата цена от всякъде!
Христооо
 

ПредишнаСледваща

Обратно към Техника за четене

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости