Издатели срещу електронните библиотеки. Защо?

Настоящите закони имат остра нужда от промяна
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Издатели срещу електронните библиотеки. Защо?

Мнениеот Mandor » 17 януари 2007, 14:26

Това е превод на статията «Издатели против электронных библиотек. Почему?», прочетена в http://doci.nnm.ru/provocator/02.02.2006/izdateli_protiv_elektronnyh_bibliotek_pochemu/. Общо взето, не съм съгласен с някои неща, но като цяло статията ми хареса - разглежда проблема от доста странни гледни точки.

Издатели срещу електронните библиотеки. Защо?

Темата «издатели+автори» срещу «електронните библиотеки» вече успя да омръзне на читателите още преди година-две. Само че онези, които са посещавали местата на «отминалите битки» сигурно са забелязали, че аргументите на всички участници в този «вечен» спор са най-малкото спорни и изсмукани от пръстите.
Днес «литературните пирати» са много удобно плашило за издателите.
Те плашат с тях авторите, на които не искат да плащат: «Пиратите ви съсипаха тиража», «Ако не бяха пиратите, щяхте да получите повече!»
Вие четете от екрана, купувате книги? Замисляли ли сте се за «феномена» електронна библиотека и тяхната «пиратска» дейност? Искам да ви предложа тема за размисъл - кое всъщност нарушава нечии права, не нарушават ли претенциите на издателствата вашите собствени права и за много други подобни неща - да помислите непредубедено и да разгледате проблемите от различни страни. И в частност - над това, по какво се различава електронната библиотека от обикновената, от чиято дейност издателите и авторите все още (слава Богу) не се възмущават.

И така, да започваме... 1. Издатели+автори: Заради факта, че електронните произведения са предоставени за свободно изтегляне, ние търпим загуби.
Да поговорим за загубите. Загубите на издателите нас (като читатели) по принцип не ни вълнуват - всеки бизнес от време на време търпи загуби.
Например появяването на двигателя с вътрешно горене отне работата на извозвачите - да се поддържа кон е по-скъпо, отколкото автомобил. А и е по-удобно да пътуваш в автомобил, отколкото в каруца. Макар че и сега се срещат каляски (като атракция за туристи), бизнесът като такъв е мъртъв. Или по-точно - бизнесът на извозвачите е мъртъв. А този на таксиметровите шофьори е в разцвет.
Превозвачите или трябва да се пенсионират, или да се приспособят - да седнат зад волана на автомобила. Кой е виновен за това? Трябва ли да преследваме и наказваме производителите на двигатели с вътрешно горене, таксиметровите шофьори и кой ли още не? Не, виновник за това е прогреса.
Появиха се компютрите - и много хора останаха без работа. Но се появиха и нови професии! Появиха се безжични телефони, които успяха да станат по-евтини и удобни от обикновените телефони - и АТЦ «търпи загуби». Но кого да виним?
Появи се VoIP-телефония (Skype и подобни) и загуби вече търпят не само АТЦ, но и мобилните оператори!
Прогресът не стои на едно място и както често се случва в бизнеса - трябва или да се предадеш и да се оттеглиш, или да се приспособиш към новите обстоятелства.
По този начин с издателите всичко е ясно - както и с бизнеса им като цяло.

Проблемите за притежание на правата - това е отделна и много «хлъзгава» тема. От една страна - не е хубаво да вземаш, без да попиташ. От друга - има някои нюанси...
2. Авторите: Заради пиратите ни намаляват продажбите
Първо - това го твърдят издателите, които наистина страдат както от пиратите (макар и в много по-малка степен, отколкото се опитват да демонстрират), така и от променените реалност - прогресът наистина ги «ощетява» много.
Само че... ако се абстрахираме за минутка от факта, че ако издателят не иска да плати на автора, е достатъчно самият той да «качи» в мрежата електронно копие на книгата и като се позове на «падане на продажбите заради пиратските копия», да ореже и без това ниския хонорар на писателя... Нека се абстрахираме от този тъжен факт и да се опитаме да определим дали наистина интернет и пиратите вредят на авторите?
Ако човек по принцип няма средствата да купи всичко, което му харесва, той във всички случаи няма да го купи. Дори и да има достатъчно средства, но му е жал да ги хаби за придобиването на литературни ценности със съмнително качество - той във всички случаи НЯМА ДА ГИ КУПИ.
Ще иде у някой познат за да почете, ще я вземе от библиотеката, от приятел или от някъде другаде. Той по-скоро изобщо няма да я прочете, отколкото да похарчи ценния си лев.
И в повечето случаи - нищо няма да загуби от това.
Именно затова такива хора със сигурност не могат да повлияят на приходите на издателствата и оттам - на авторите. Вайканията за «неполучени приходи» са напълно безпочвени и неоснователни от гледна точка на логиката.
3. Закон за защита на интелектуалната собственост.
Какво е това интелектуална собственост? Това е нещо, което е измислил някой човек.
Измислил го е ПРЪВ.
От една страна, написването на някакво произведение без съмнение е интелектуална собственост. В този случай интелектуалната собственост е набор от букви, за чието съчетание автора иска да получи пари. За идеите, които той изказва на страниците на своето произведение.

Нека поразмишляваме: А. Има ли право читателят да получи парите си обратно, АКО открие, че купената от него книга съдържа идеи, вече изказани от други автори в книги, за които читателят ВЕЧЕ е платил? Ще му върнат ли парите? Тцъ.
Б. Има ли право читателят да даде купената от него книга на приятел, роднина?
Като че ли той е купил не «правото да прочете книгата определен брой пъти, без да я дава на никой», нали така? Той е купил книга. ОБЕКТ. С който има право да прави каквото иска. Може да я даде на приятел, може да я изхвърли на боклука. Може да я ПРОДАДЕ, при това за много голяма сума, ако книгата е дефицитна. Това вече е НЕГОВА собственост. Той я е КУПИЛ. И той МОЖЕ. Може дори да я дава за четене срещу заплащане.
Та нали точно същото нещо правят и библиотеките - платени и безплатни, субсидирани от спонсори или от държавата.
4. Библиотеки - електронни и хартиени. Къде е разликата?
Напоследък в изказванията на издателствата и някои автори словосъчетанието «електронна библиотека» се явява синоним на «пирати». Само че - къде е разликата между хариените библиотеки и електронните?
Да разгледаме подред аргументите, които се появяват в тези спорове. За удобство ще съкратим термина «хартиена библиотека» до ХБ, а електронните - съответно до ЕБ.
В ХБ има много произведения, които всеки желаещ има право да ги прочете. Да ги прочете безплатно. Понякога срещу заплащане, но това е само в комерсиалните библиотеки - те вземат пари за обслужването. Не за книгите. Иначе тогава трябваше да отчисляват пари за авторите.
По такъв начин В БИБЛИОТЕКАТА КНИГИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ. За всички желаещи. Приискало му се на човека - отишъл е и е прочел.
Следователно, държавата по принцип няма нищо против да позволи на читателите си да четат книги, без да плащат за това на авторите. Иначе отдавна щяха да забранят хартиените библиотеки!
Общият принцип е ясен - самият факт, че всеки гражданин може БЕЗПЛАТНО да прочете ВСЯКО произведение (което присъства в библиотеките), е напълно достатъчен за да поставим под съмнение всички закони за защита на интелектуалната собственост в случая с писателите и издателите.
По този начин, според действащите закони, жителят на всяка страна, където библиотеките не са забранени, има пълното право да чете произволни текстове напълно безплатно. Дали ще ги прочете от хартия, или в електронен вид - това вече е негово ЛИЧНО решение, никой не може да му казва в какъв вид трябва да чете, с каква скорост да прелиства страниците и т.н.
Дори само това е достатъчно, за да се признаят ЕБ и ХБ като напълно равнозначен източник на БЕЗПЛАТНИ КНИГИ.
Само че понякога се появяват аргументи като «ами... в библиотеките количеството е ограничено, а в електронните - колкото искаш, толкова пъти копирай!»
Да разгледаме този довод от гледната точка на прогресивната философия. А. В ББ броят на екземплярите е ограничен.
Напълно вярно. И КАКВО ОТ ТОВА? В една библиотека има 10 екземпляра, в друга - 100. Няма норми за това. Ами ако имаха 1000 екземпляра?
Впрочем, нищо не пречи да си изчакаш реда дори в ХБ с един екземпляр - не е ли така? Просто ще ти отнеме малко повече време. Б. Най-нетърпеливите ще я купят.
Издателя се утешава с това, че читателят няма да иска да чака и ще я купи? Ако той искаше да я купи, щеше да я купи. Ако не иска - все едно, няма да я купи. Ще си изчака реда.
И друго - издателят няма право да налага на читателя да чака някакво време преди прочитането на книгата. Ако книгата е достъпна, читателят има право да я прочете. И има право да я вземе от приятел, в края на краищата. В. Общо погледнато, дори за безплатните ХБ се плаща.
И такъв безумен аргумент се е изказвал. Да, платени са. Ние плащаме, за да стигнем до ХБ и да вземем оттам книга. Плащаме за пътя дотам и обратно. Но ако живеем до библиотеката, не плащаме. И освен това - плащането за превоз не може да се разглежда като плащане за книга - от юридическа гледна точка; тогава шофьорът на маршрутката или автобуса, с които отиваме до библиотеката, би трябвало да заплати «лицензионни отчисления» на библиотеката, издателя и автора. По такъв начин и този аргумент е несъстоятелен от гледна точка на логиката. Точно както и загубата на време за тези пътувания. Г. ХБ плащат на издателя за книгите.
Давайки на читателите си безплатни книги, ХБ плащат поне за един екземпляр от тези книги на издателя и, следователно, на автора. Но нали преди да се конвертира в електронен вид някоя книга, от нея е купен поне един екземпляр, нали? Следователно - имат същото право да я предоставят на читателите си.
Защо не? Д. Количеството «копия» в ЕБ е неограничено.
Да, но в ХБ имате неограничено време, и следователно - неограничено количество хора, които могат да прочетат една и съща книга. Защо да не опростим процеса, ако е възможно да се копира? В края на краищата - защо ни е тогава този прогрес, тези компютри и всичко останало? Всъщност ЕБ само икономисват времето на читателя, на когото не се налага да чака на опашка, не е ли така?
А да икономисваме времето си нямат право да ни забраняват нито издателя, нито автора, нито държавата. Нали никой не забранява да се използва калкулатор вместо сметало и не ни принуждават да смятаме на пръсти?
Никой не ни забранява да се возим на такси, дори да произвеждаме таксиметрови коли, само защото превозвачите с каруците губят приходите си!
И тук е така. Няма абсолютно никакви логически аргументирани «против», против това да икономисваш времето си. Е. ХБ предоставят книгите си за определен срок.
Да, ХБ предоставят книгите си за определен срок, а сваленият от ЕБ файл може да остане при потребителя завинаги. Може ли? Може!
Това чии права нарушава? НИЧИИ! Защото, след като вече е прочел книгата, читателя ВЕЧЕ я е употребил. Броят прочитания на книги от ХБ не е ограничено - ако си я забравил и искаш да я препрочетеш - моля, препрочитай я.
Следователно, текущите закони не ограничават и БРОЯ прочитания. Но като че ли ограничават ПРИТЕЖАНИЕТО на книгата. Има ли държавата това право? НЕ! Защото електронният файл, съхраняван на компютъра, е нещо като протеза за паметта. Има хора, които са способни да запомнят книга до последната буква. Никой не има забранява да я запомнят и да я помнят вечно. Това не е престъпление. Защото тогава използването на протеза за паметта, каквато всъщност представлява компютъра, може да нарушава нечии права? Тогава може би и протезите за краката нарушават нечии права? Протезите у нас не са забранени, следователно съхраняването на прочетения материал на компютър, на оптичен диск или на антикварни дискети не може да е престъпление. Точно както и предаването им за използване от други потребители!
Може би трябва двама инвалиди, които използват само един инвалиден стол, да ги съдят производителите на инвалидни столове? Като че ли няма такива прецеденти...

По този начин, най-разпространените аргументи «против ЕБ» са напълно несъстоятелни от гледна точка на логиката. Така ЕБ имат точно толкова право на съществуване, както и ХБ. А потребителите имат право да копират и да използват произволни текстови «интелектуални собственост», без да нарушават СМИСЪЛА на закона. Друг е въпросът, че законът може да се извърта както им изнася. От една страна ние имаме право, от друга - кого всъщност го засяга това? Държавата - най-малко от всички. Издателите и другите «правопритежатели» - те са заинтересовани да изсмучат от потребителя повече пари и затова се натискат да налагат ограничения на всичко, за което се сетят. Авторите... от гледна точка на логиката авторите изобщо не би трябвало да плачат за «нереализирани приходи», да не говорим пък за това да ИЗИСКВАТ.
След като разгледахме логическата страна на въпроса, предлагам да разгледаме моралната страна и БУКВАТА на закона.
Ще започнем с «буквата».
Законът гласи, че «копирането и разпространението на чужда интелектуална собственост» е наказуемо. Първо, дори да забравим за момент колко автори можем да уличим в компилации и плагиатство на ЧУЖДА интелектуална собственост, ще разгледаме сблъсъкът на законите. Закона за авторското право и закона за защита правата на потребителите.
Потребителят има право в 10-дневен срок (май беше и повече) да върне ВСЯКА стока, освен бельо и други продукти от тази категория, не само поради дефект, а дори и защото не му е харесал или е размислил. Може ли читателят да върне книга, ако тя не му е харесала? Не. Защото книгата вече е «употребена», а дали му е харесала или не, това е друго нещо. Т.е. потребителят може или да я купи, или да не я купи. Може да се опита да придобие представа за книгата от набързо прочетените 2-3 страници, докато стои до щанда (а как стои въпросът с книгите, изпратени по пощата?). Може да научи за книгата от познат или да прочете отзиви в мрежата. Но да си върне парите, ако стоката не е оправдала очакванията му - това не може. За разлика от (например) носено долно бельо или разпечатан пакет мляко, при книгите търговският вид на стоката след употреба почти не се променя. Ако се променя - то далеч по-малко от кресло или диван, които според закона можете да върнете!
Защо тогава не можете да върнете книга? Налице е нарушение на правата на потребителите, декларирано от самата държава!
Остава да се изясни - кое е по-важно, защитата на потребителите, или автора. Защото, разбира се, трябва да се защитават и едните, и другите! Само че как? Действащото законодателство мъгляво и противоречиво се опитва да подпомогне фирмите с големите пари - нали те косвено помагат на държавата да смуче пари от нашите портфейли. И тъй като не може да се вземе всичко наведнъж, далеч по-просто е това да се направи от някой друг. А после, когато този «някой друг» събере достатъчно пари - да му се отнеме. По-малко грижи. Но отново се отклоних... Опирайки се на гореизказаното, от гледна точка на логиката и здравият смисъл стигнахме до извода, че действащите закони са противоречиви и несъвършенни. Каквито и да са, засега никой не възнамерява да ги променя - не са измислили как.
Честно казано, дори аз, като философ и човек, отдаден на логиката, също се затруднявам да «измисля» схема за оптимално взаимодействие между автора и читателя, че дори и издателя. Която да е такава, никой от трите компонента на това уравнение да не ОГРАБВА другия.
Като заговорихме за ОГРАБВАНЕ...
Читателя ограбва ли издателя?
Да, като дава закупената от него книга да я прочете някой друг, на практика го ограбва. Макар и законно.
Издателя ограбва ли читателя?
Да, ако издава лоши (във всички отношения) книги.
Автора ограбва ли читателя?
Повечето автори именно ограбват читателя - тъй като повечето произведения не си заслужават времето, загубено за тяхното прочитане. Но без да плати пари (които няма да му върнат) читателя не може да «употреби» книгата и да разбере - харесва ли му, или не.
Издателите ограбват ли авторите?
Систематично. Издателската мафия систематично ограбва авторите, или като го шантажира да махне произведенията си от мрежата (макар че това изобщо не е грижа на автора), или като му съкрати хонорара под измислен предлог, или като иска сключване на договор за «изключително право» за издаване на произведенията му. Авторът може да е издаден в 10-хиляден тираж, но ако издателят реши повече да не го печата, автора няма право да даде произведението си за печат някъде другаде! Поне докато е в сила «изключителното» право на издателя да печата неговите, на автора, произведения.

Отново се отклоних.
Като послеслов, използвайки момента, ми се иска да помислим по следната тема - а какво да прави автора? Издателя има права, читателя има права. И самият автор като че ли има права. Само че пари няма. А много му се иска.
Откъде да вземе пари, след като алчният потребител иска да употребява плодовете на безсънните му нощи предимно «на аванта»?
Авторът може да продължи да се издава, като е твърдо уверен, че никакви «интернет пирати» няма да окажат реално влияние на тиражите му. Хитрият издател пуска такъв тираж, че да може да го допечата 2-3 пъти - хем потребителите ще го купят, хем няма да се залежи по сергиите. Дори пиратите да снижават количеството на продажбите, това е с не повече от 1-2%. Е, нека дори да са 10%. В нашата страна книги се четат от около 25,5 милиона души. Това са онези, които четат повече от 2-3 книги в година. От тях фантастика, чийто автори най-много плачат по форумите на електронните библиотеки, четат около 400 хиляди души.
Имайте предвид, че читателите имат различни вкусове и пристрастия и един автор средно се чете от не повече от 100-150 хиляди души. А средният тираж е, както лесно може да се види като отворим последната страница на книгата, около 7-10 хиляди броя.
Следователно, налице е изкуствено създаван и поддържан дефицит, нещо като вакуум в смукалото. Колкото по-голям е вакуума, толкова по-здраво седи смукалото върху портфейла на потребителя. Като се има предвид, че издателя издава между 50 и 150 заглавия НА МЕСЕЦ, лично аз много се съмнявам, че дейността на «пиратите» оказва някакво влияние. Още повече заради това, че 90% от «останалите» книги никой не ги «краде». Това са всевъзможните атласи, научна, справочна и друга литература, включително и класиката, която, колкото и да е странно, се купува и до днес.
Знаете ли, че изданията на Достоевски вече са надхвърлили тираж от 40 милиона (!) книги? Да, горе-долу толкова е издадено от неговите произведения, включително и преводите на чужди езици, разбира се. И все още го купуват!
Така виждаме, че издателя само «плаши» автора с пиратите. Е, може би, и той малко се страхува. Страхува се, че след година-две ще се наложи радикално да променя бизнеса си.
А сега да огледаме ситуацията с очите на автора, така да се каже - откъм материалната страна.
Авторът е написал книга. Той иска пари за нея. Желателно - повечко. А читателя, гадина такава, не плаща.
Защо не плаща читателя? Защото не иска.
Как да го накараш да иска? Да пишеш така, че от прочетеното да ти избиват сълзи. За да може, както казваха в един хубав филм, «всичко в теб ей-така да се разгърне, а после да се сгърчи...» (c).
За да може книгата да стане не «за еднократна употреба», че да съжаляваш за загубеното за четене време, а да е Книга, която задължително ще препоръчаш на всички роднини и познати, която ще запазиш и за децата си. Срещали ли сте такива книги? Аз - да, но малко. Макар че с удоволствие ще платя доста повече, отколкото струва средното хартиено издание, ако знам че авторът ще възприеме това като «пиши още!» и ще напише. Ще напише Книга, а не «тоалетно» романче, което се чете «по инерция» и на практика не се запомня с нищо.
Колко са книгите, които сте запомнили дотолкова, че да можете да ги преразкажете поне в общи линии?
Обърнете внимание - за «нереализирани печалби» най-много плачат авторите, които дори е трудно да наречеш автори. Средностатистическия писач от такова ниво е загрижен единствено от пълненето на собствения си джоб.
Както всеки нормален човек, той е мързелив. И се стреми да спечели колкото се може повече, като свърши колкото се може по-малко. Идеалният вариант - да седи и да пише, пише, пише... И парите да не са просто големи, а много големи. Но това не е възможно.
Книгите не се пишат бързо, Книгите не се пишат често.
Често и бързо се пишат книжленца. Поредици, запълващи лавиците, пререкламирани и напълно «удавили» онези малкото книги, които могат «да просълзят» читателя. И всичко това струва пари. И колкото повече читателя открива, че е купил красиво опакован боклук, толкова повече губи желание да купува!
И като открие своя опус в мрежата, средностатистическия писач започва да плаче с горчиви сълзи - всички знаят, че повечето читатели, след като прочетат електронното копие на произведението, често купуват и хартиената версия. Дори и за приятели, близки, за подарък... Но повечето го купуват. А като прочетат творчеството на писача - не само че няма да го купят, но ще разубедят и другите.
Това дразни и вбесява «професионалистите», това просто ги изкарва от релси - но читателя в интернет не можеш да го излъжеш.
Не можеш да спечелиш пари, като пробуташ евтино тоалетно романче със затлачен сюжет и грапав стил!
Впрочем, заслужава си да се отбележи, че много от достойните автори, пишещи хубави книги и дори Книги, са принудени да искат премахване на произведенията им от електронните библиотеки. Не заради някакви долни мисли, а или поради недалновидност и неразбиране, или под влияние на алчните издатели.
Затова не бива да се очернят подред всички, които са ви се сторили «твърде алчни». Може би те се радват, че произведенията им са толкова популярни в мрежата, но не могат да заявят това директно, притеснявайки се от негативната реакция на издателя.
Изобщо - на мен ми се струва... автора не бива да се изхранва от хонорара си. Хубавите книги се пишат преди всичко за душата. За своята, авторската душа. И за близките, и за онези, на които не им е безразлично. Ако читателят го оцени, ще го плати. Парите могат да бъдат приятно допълнение към творческия процес, но не бива да бъдат самоцел. Защото те убиват онова, което прави от писането изкуство, и го превръщат в занаят. В изсмукване от пръстите на колкото се може повече пари, които читателите да похарчат за четиво-«ширпотреба».
Между другото, ето тук () можете да прочетете много интересни размишления на различни теми от Олег Дивов, писател-фантаст, написал внушително количество книги и при това се е опазил от «щамповане» за разлика от множество «модерни» автори. Силно ви го препоръчвам.
(следва покана за коментари по темата)
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот GeOrg » 21 януари 2007, 21:10

Прочетох я два пъти и съм категоричен, странни могат да са тези гледни точки единствено за издателите. За мене са абсолютно точни като наблюдения и разсъждения. Бих добавил само, че разходи си има, за специалната техника(компютър, ако го нямаш или не го наемеш, не може да ползваш е-текста ), за поддръжка на същата, за доставка на Интернет за програми и т.н. Така че не съм съгласен, че в електронната библиотека всичко е свободно и достъпно за всеки, това просто не отговаря на истината. Така както текста, само като текст без да е оформен в книга или ръкопис, е просто неизползваем, така е и с е-текста без четящо устройство и съответна програма е просто неизползваем файл.
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

re :)

Мнениеот ghost » 31 януари 2007, 15:22

много хубави разсъждения много ми хареса.особено края, всичко днешно време се комерсиализира.всеки се стреми към парите, а те са само материални, нерваностойни на "интелктуалната собственост".до колкот си спомням май точно тази поради нематериалняит си характер не може да бъде оценена, май това е подходящата дума.само не разбрах дали това се отнася само до родните ни закони?
ghost
 

Мнениеот MikoBG » 23 август 2007, 17:47

Искам да обогатя темата с линк към статията "АВТОРСКОТО ПРАВО – АЛЮЗИИ, АНАЛОГИИ, АНТИНОМИИ" на Александър Сергеев в превод на български :

http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index ... =368939325
Аватар
MikoBG
 
Мнения: 60
Регистрация: 13 февруари 2007, 02:30

Мнениеот Гост » 11 септември 2008, 09:59

Добре, след всички тези разсъждения, някой би ли ми казал КАКЪВ стимул имат младите автори, след като всеки може "да си дръпне книжката от Интернет" и КАК литературата ще продължи да се развива за в бъдеще?
Гост
 

Мнениеот Mandor » 11 септември 2008, 10:34

Гост написа:Добре, след всички тези разсъждения, някой би ли ми казал КАКЪВ стимул имат младите автори, след като всеки може "да си дръпне книжката от Интернет" и КАК литературата ще продължи да се развива за в бъдеще?

Поставен по този начин, въпросът предполага няколко съмнителни предпоставки:
1. Младите автори не искат да са известни (или не дай боже, добри) писатели, а да са издавани писатели.
2. Младите автори нямат друг стимул за писане, освен финансов.
3. Ако произведението на даден писател е в Интернет, то няма да се купува.

Кое от тези неща е вярно?
Според мен - нито едно. Точно това е описано в статията.

1. БАРД вече опита нещо такова (не си спомням нито автора, нито заглавието - толкова голямо впечатление ми е направило); видяхме какъв е резултатът. Повече не повториха.
2. Пишещият само за пари едва ли може да разчита на доходи от тази дейност. По-добре да стане журналист и да бълва статии на килограм. Лошата книга си е лоша книга, независимо дали я има в Интернет или не - нито ще я четат, нито ще я купуват.
3. И това вече е "предъвквано" безброй пъти. Тук грешките в твърдението са няколко:
"Всеки може" - ами не, не всеки може. Баща ми не може, майка ми не може (и двамата четат редовно), тъстът и тъщата ми не могат. Дори не вярвам, че и половинката ми ще може, въпреки че работи що-годе с компютър. При положение, че само 12% от българите използват компютър, обобщението "всеки" е доста пресилено.
"...прочете от Интернет..." - също се пресилва. Малко хора четат книги от монитора.
"...няма да се купуват." - В статията е казано напълно вярно: ако някой не иска да си купи книгата, той няма да си я купи. Ще я вземе от приятел, от Интернет, но няма да си я купи. Ако не я намери, няма да я прочете, но няма да си я купи. И обратното - ако му хареса, дори да я е прочел отнякъде, ще си я купи - има примери за това.
Да не споменаваме факта, че младите автори сами слагат произведенията си в Интернет, защото това е най-лесният начин някой изобщо да чуе за тях.
Накратко - електронните библиотеки не пречат на приходите на издателствата и на авторите. Не мога да проумея защо този факт е толкова труден за разбиране и толкова се спекулира с него!?
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот GeOrg » 11 септември 2008, 13:09

Гост написа:Добре, след всички тези разсъждения, някой би ли ми казал КАКЪВ стимул имат младите автори, след като всеки може "да си дръпне книжката от Интернет" и КАК литературата ще продължи да се развива за в бъдеще?


Първо нека уточним за книжките има електронни книжарници и не се дърпат от там, а се закупуват. Представляват множество хартиени листове изпълнени с текст и много рядко с илюстрации, поставени между твърди, по-често меки картонени корици, слепени, по-рядко подшити в общ пакет. И между другото са качествено различен продукт от обикновения текст, който е тук и можеш да си свалиш.

Второ младите автори(а не писатели)имат абсолютно същия стимул като стимула накарал те да напишеш горното - виждаш неща които другите не виждат, нещо те е развълнувало, има да кажеш нещо ново, искаш да го кажеш по различен не казван до сега начин. Факт, е че добрите автори, автори чиито произведения се четат са започнали или работят съвсем различна професия преди да се докажат и бъдат признати за писатели. Писател не е професия, а призвание, дори много повече е признание. На призвания не му е необходим стимул за да пише, а ако това което пише се чете ще бъде признат за писател. Всичко останало е формалност и реклама която нас като читатели не ни касае. Много трудно ще накараш издателство да пусне на пазара автор който не се чете. Този сайт и сродните нему е направен от читатели за читатели. Тук влизат част от хората правещи един автор писател. Питам се има ли по-голям стимул за един млад автор от това да попадне тук редом с признатите от нас за писатели?
Не няма!!!
По-скоро има страх у младите автори. Да, страх да качат текстовете си тук, защото тук рекламата не действа и оценката е безкомпромисно жестока - ставаш и текстовете ти са сваляни и четени или не, и си просто тук за многообразие и разнообразие. Страх който се прикрива точно с тази така удобна дума стимул. Мислите ли, че издателствата вече не са си направили тези изводи?
Може и така да е, ...!
Аватар
GeOrg
 
Мнения: 203
Регистрация: 04 август 2006, 15:52
Местонахождение: Пловдив, Ивайловград

Мнениеот доктор дулитъл » 13 септември 2008, 11:14

като чета тзи тема се сещам за следното: по времето на предишният режим (1944-1989) имаше нещо наречено "самиздат". разнасяха се 'тайно' текстове (аз съм попадал предимно на романи) натракани на пишеща машина (имаше даже и различни версии - някой току изредактира при преписването). въпросните издания се преследваха от службите, но въпреки това авторите и рзпространителите не се отказваха да действат. нито едните нито другите го правеха за пари (даже рискуваха някой агент да ги натопи и да им провали живота).
за мен това покзва, че при добрите произведения парите не са на първо място, а както се видя в горния пример, може и изобщо да не пристват.
доктор дулитъл
 

Мнениеот Гост » 12 януари 2010, 19:37

Първо бих искал да уточня,
не съм нито издател, нито книжарница а четящ човек, като всички посещаващи този сайт!
И да, радвам се от факта, че такива сайтове съществуват.

НО...

...съм отвратен от начина на мислене на толкова много хора.
Книгите не Ви ли обогатиха поне малко?

Написаното е жалко оправдание на един крадец. Да, точната дума е крадец!!!

Положителното на този тип "Библиотеки" (както ги наричате)...
е че може да се намерят книги, които издателите не преиздават и човек просто няма къде да ги открие.
Тези книги не са никак малко.
Мисията на "Електронните Библиотеки" поне за мен е да успява да намира книги, които са буквално изчезнали и да ги съхрани! Правейки ги достъпни за ВСЕКИ!

И с това приключва хубавата страна на "Електронните Библиотеки"

ЗАЩОТО!!!
няма самоконтрол... и всичко останало е кражба!!!

Кражба от Авторите, Издателите, Преводачите, Печатарите, Книжарниците, Кражба от нас самите.
Крадем от себе си...!!! колко от вас след като са дръпнали някоя книга и им е харесала, след това са отишли до книжарницата за да си я купят ?

НИКОИ, никои от вас!!!

- Ей, четох тази книга, невероятна е! Този автор е велик написал е страхотни неща! Нямам търпение да излезе новата му книга.

Е да, ама не.
Няма нова книга... Автора умря, умря от глад и мизерия.
Защото едни селяндури са си купили компютър, на който си свалят книгите, музиката, филмите, порното и смятат, че са си платили за всички удоволствия в живота.

Благодарете се, че има нации и хора на света, които имат различно от вашето мислене и себеподобните Ви.
Благодарете се, че има хора, които все още си ПЛАЩАТ за доставеното удоволствие. Тези, заради които други талантливи хора го създават а Вие сте онези пиявици, които са вечно недоволни с претенции и ощетени.

Много скоро ще ревете, че никой не издава електронни книги на български.
И малкото опити за подобно начинание ще завършват с провал. Ще оплювате всичко и всеки но пак няма да си бръкнете в джоба или поне да намерите вината в себе си. Защото е много по лесно да бъдеш вечно ощетения крадец.

Един хубав слънчев ден ще се наложи да четем книгите само в оригинал,
просто няма да има книги на БЪЛГАРСКИ!

И което е още по-лошо НЯМА да има такъв език... "Български"!


Бъдете здрави.
Гост
 

Мнениеот SecondShoe » 12 януари 2010, 20:51

Гост написа:Първо бих искал да уточня,
не съм нито издател, нито книжарница а четящ човек, като всички посещаващи този сайт!

А един мармот завива шоколад в станиол, докато ние си пасем трева на ливадата.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот Inf » 13 януари 2010, 09:43

Гост написа:Първо бих искал да уточня, не съм нито издател...

Издатели ?! Динозаври, само че хартиени... Напълно неадекватни на реалността...

Как може да им се обясни на тези, които не са чели почти нищо, че купуваме за една година толкова книги, колкото те купуват през целия си живот, въпреки високата им цена и сравнително ниското им качество и че електронните читални не променят това? Как може да им се обясни, че електронните книги са коренно различна медия, че са бъдещето и практиката показва, че от тях печелят и авторите и читателите. Съответно, има електронни книги, има и електронни читални... Как може да им се обясни, че това е нормален процес, като появата на телевизията след киното? Елементарни неща, прости факти - целулозната книга в сравнение с електронната, изисква много ресурси, поддръжка, има бавно, скъпо и несигурно разпространение и като цяло е неудобна. Естествено, че ще следва бавното им западане в този си вид, също като вестниците и списанията. Със сигурност няма да изчезне напълно, но донякъде ще стане отживелица, като грамофонната плоча или магнетофонната ролка. Просто е стар и неподходящ носител на информация.

Какво ще стане с огромните и вечно гладни, хартиени динозаври, които се опитват да спрат тази електронна реалност? Ясно е, че ще използват познатата демагогия за кражбата, като изобщо не осъзнават колко явно си личи, че се получава - крадеца казва - дръжте крадеца. Ще искат тотален контрол, но без тях тях някой да контролира. Естествено, че ще са против електронните читални - виждат само тях, а те са върха на айсберга на промените. Затова най - неадекватно ще се борят с вятърни мелници, докато бавно и мъчително ще изчезват. Ще хапят жестоко, като за последно и дори за момент ще си мислят, че са спечелили в битката си, но в крайна сметка, ще загубят войната. Защото просто са динозаври в съвременния свят и за тях, вече няма място и подходящи условия.

Да, хартиените динозаври имаха своето време, когато бяха полезни и не вечният им глад и алчност ще доведе до краят им, а простата промяна на условията. Вече са прекалено огромни, неефективни и са станали в повечето случаи вредни, дори опасни. Да се страхуваме от тях, ще е нелепо. Да ги съжаляваме - ще е проява на лицемерие. Просто ще ги наблюдаваме с леко отегчен интерес, докато се случи с тях неизбежното. За съжаление времето на този процес ще трае повече от едно поколение, но пък от друга страна началото вече е започнало. В природата, както и във всичко останало, никой не е успявал да спре промените. Само който успее да се адаптира към тях не само оцелява, но и бъдещето е негово.
Последната и единствена промяна е направена от Inf на 13 януари 2010, 12:42.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Alegria » 13 януари 2010, 11:29

Гост написа:Крадем от себе си...!!!

...

Защото едни селяндури са си купили компютър, на който си свалят книгите, музиката, филмите, порното и смятат, че са си платили за всички удоволствия в живота.


Явно нямаш работа... тук...
Аватар
Alegria
 
Мнения: 102
Регистрация: 15 септември 2008, 13:31

Мнениеот Inf » 13 януари 2010, 12:32

Злоба и безсилие - няма смисъл да се коментира. Малките им динозавърски мозъчета изобщо не могат да разберат какво се случва :) - само искат да ядат, ядат, ядат т.е. пари, пари, пари, но в новата цифрова ера няма място за такива огромни паразити, нито за тази евтина демагогия на кражбата. Имат само два пътя, или да се адаптират, или да умрат. Преди така са реагирали на появата на телевизията. Опитвали са се да я ограничат и да намалят до край развитието им, точно по същите причини. С най - голямо удоволствие ще наблюдавам, как огромните им картонени крепости се срутват.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Гост » 14 януари 2010, 08:14

Според мен има два вида хора, които обичат да четат книги.
Едните са богати и могат да си позволят да купуват книгите, които им харесват.
Другите са бедни и просто отиват до библиотеката.
Преди години, когато цените на книгите бяха по-нормални си купувах по няколко книги на месец. В момента не мога да си го позволя.
Единственият спорен момент е до колко електронните библиотеки са еквивалентни на класическите ( хартиените ).
Що се отнася за талантите, умиращи от глад - до момента филма "Аватар" е донесъл приходи над 1000000000 долара.
Гост
 

Мнениеот Гост » 14 януари 2010, 13:23

Не съм издател и за щастие нямам нищо общо с тях!
Подчертавам го отново...
И аз страдам от безумните цени определяни от едни издатели и от още по-безумните книги издавани от други.

В написаното от мен по-горе няма злоба но със сигурност има голяма доза безсилие. Ужасно е да виждаш какво би се случило ако не се предприемат мерки и то от сега.
Разбирам, че сте си намерили олицетворение на злото в лицето на конкретна група хора. Но нужно ли е да се унищожава всичко за да им докажете, че не са прави?
До голяма степен в това безумие има пръст и държавата. Политиците ни така и не проумяха кое е по-важно, колко ще спечели или всъщност колко губи държавата. Колко би спечелилила от 20%-ното ДДС на учебници и литература или колко губи като има един неграмотен и неук народ?

В "Нека ти разкажа" на Хорхе Букай има една "приказка"
"Филизите на омбуто"
Мисля, че тя най-добре описва това, което всъщност искам да споделя с вас.

Решение на проблема има!
То не е никак сложно, чисто технически е елементарно.

***

п.п. "Аватар" е една доста обширна и съвсем друга тема.
Гост
 

Мнениеот Mandor » 14 януари 2010, 13:40

Хайде стига вече с глупостите. Обидихте всички с първото съобщение („крадци“ и „селяни“), пак разбунвате духовете с второто…
Картинката изобщо не е толкова черно-бяла, колкото я изкарвате. Нито пък имате някакво основание да ни приписвате мнения, които не сме изказвали („олицетворение на злото“ и т.н.). А и техническата част на проблема не е най-важната – по-важни са финансовата и политическата страна.
Изобщо – ако сте искали да кажете нещо конкретно, не сте успели. Нито с първото, нито с второто съобщение.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Мнениеот Гост » 14 януари 2010, 14:36

Mandor, съдейки от по-горните ти постове а и че ти всъщност си и автора на темата...
Изобщо не се учудвам, че не можеш или не искаш да разбереш това за което говоря (пиша).
Гост
 

Мнениеот Mandor » 14 януари 2010, 15:25

Ясно… изчерпиха се изразните средства и преминахте на лични нападки. Както искате, но аз няма да се принизявам до там. Щом не желаете (или не сте способен) да изразите ясно възгледите си, значи всъщност няма на какво да се отговаря. Ще оставя на останалите модератори да преценят кога сте преминали границата на добрия тон.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

I

Мнениеот lichobg » 29 януари 2010, 15:09

Аз чета книги от Библиотеката отдавна.И преди когато я нqмаше пак четях от Мрежата имаше други саитове по това време дето можеше човек да чете.Почнах да чета от екрана на Пц пробвал съм и да разпечатвам но проблема ми за нещастие е че чета бързо и не мога на наваксам с разпечатките :).Tova време отмина /имам предвид на разпечатките/.Сега вече чета на друго и по друг начин - но пак си тегля книги от тук.
Защо всъщност пиша в тази тема?
Мислq че тука се изприказваха много неща и кои някои си били динозаври и тн.Но ако погледнем света /които си събува потурите/ ще видим че Библиотеката ще трябва да намери мястото си/почетно/ при динозаврите :) Уважаме читатели пирати :) какъвто съм и аз ,трябва да си признаем че книгата - хартиената такава умира.Ще я замести електронното и копие.Както казах аз вече не чета от екрана на ПЦ.Аз чета вече 6 години с електронен реадер.Минал съм през джобно ПЦ,РЕБ,Ханлин, и тн./ в момента съм на Сони /Та както казах когато почнат да се продават нещата само елктронно тогава Библиотеката ще трябва или да затвори или да стане Библиотека - да сухранqва фаилове с изтекли авторски права или такиваа издадени преди 10 ноември.Аз бих желал второто.И искам да обърна внимание и на многото хора които качват тук и на които съм много благодарен, ако е възможно да издирваме и качваме повече книги от този период не за да не ни обвиняват в нарушение а за да се съхранят.
Относно другите неща.Ако говорим истината сканирането и качването на една книга която е издадена от издателство което има валиден договор с автора за изданието е престъпление.Защо смятам така.Когато ние сканираме книгата не вършим престъпление.Ние сменяме формата под която владeeм книгата която сме си купили.Можем и да си я препишем ако искаме :)
Проблема идва при качването в интернет.Тука вече макар и да разпространqваме фаил а не книжно тяло ние накърняваме правата на издателите и разпространителите както и на автора.Те имат договор за издаване и разпространение които ние нарушаваме.Защото като качваме нещо в интернет ние реално го публикуваме издаваме и разпространqваме.Това че не го правим за своq изгода не ни оправдава.Ако някои ми вземе колата и я подари на друг тои престъпник ли е.Тои не я е продал не е реализирал печалба а я е подарил.Но аз съм реализирал загуба.Издателите не могат да извлекат печалба от своя труд което е тъжно /за тях/.Ще кажете къде е разликата преди и сега.Преди беш доста трудно човек да си прочете една книга от монитора и като резултат малко хора го правеха.Те си купуваха книжното тяло.Тогава човек можеше деиствително да се запознае с електорнниqт текст от монитора и после да си купи книгата.Но вече не го правим. И защо да го .Аз имам джобно Пц с което мога да чета електронни книги.Аз имам телефон с които мога да чета електронни книги.Аз имам Сони Реидер дето е само за това направен.Защо да си купувам книжно тяло.То просто не ми трябва само да ми заема квадратура в жилището.Така че както вървят нещата в скоро време ще се умножат издателствата искащи да се махне тази или онази книга от Библиотеката.Ако някои започне като Амазон да разпространява фаил наред с книжното тяло пък нещата ще станат съвсем сериозни.Това си е мое мнение .Може пък и аз да не ги разбирам тези права и ала бала :)No нqмам нищо против да видq книги тук от писатели като Симонов,Биков,Шолохов и тн. които никои ама никои нqма да се сети да издава скоро в Българиq а аз бих ги прочел още един път с удоволствие.Извинqвам се за разхвърляният език и малко неразбираемото мнение но пиша с кирилицата на Петко от немска клавиатура на Apple:(
Живи и здрави и благодарq на всички дето сканират и качват и на Борислав за мястото :)
lichobg
 
Мнения: 9
Регистрация: 11 май 2008, 14:21

Мнениеот Inf » 29 януари 2010, 17:08

Добре е да се чете какво е писано по - рано в темата, иначе става някакъв развален телефон и така като цяло темата се обезсмисля. Няма смисъл да се повтарям, защо това са коренно различни медии и че читалня с хартиени и електронни книги е едно и също.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот lichobg » 29 януари 2010, 23:21

Ако електронните библиотеки и книжните такива са едно и също нещо с различно име защо няма DRM на книжните библиотеки?
Ако си свалите книга от Библиотеката не я връщате после нали?
Електронните и книжните библиотеки не са едно и също нещо не и в този случай.
Книжните библиотеки само заемат книгата срещу такса и с разрешението на издателството
на читателя който после я връща.
Тук не е така та в случая не са едно и също.
Тука има /където живея/електронна библиотека.Файла е защитен.Не можеш да го копираш и да го качиш на друго устроиство или след определено време не става за четене.Така че сваляш,четеш и триеш.Не може да го държиш колкото си искаш.
Пиша само за да уточня предното си мнение.
Идеята ми беше че с качването на книга като файл в интернет тя всъщност се издава и разпространява едновременно,а като добавим и това че е безплатно и че съществуват електронни устройства за четене става ясно защо ритат издателствата.
lichobg
 
Мнения: 9
Регистрация: 11 май 2008, 14:21

Мнениеот Inf » 30 януари 2010, 01:52

lichobg написа:Книжните библиотеки само заемат книгата срещу такса и с разрешението на издателството
на читателя който после я връща.

Значи, щом има такса - всичко е наред :). Таксата е за поддръжка на читалнята и няма нищо общо с издателството. Не съм виждал документ - разрешение на издателството, за използване на книгите му, нито има лиценз, в който се описва, как може да се чете книгата, колко пъти и къде. Сигурно много биха искали и това да е "законно", но не е. Това за връщането е вече обсъждано и няма смисъл да се повтаряме.
lichobg написа:Файла е защитен.Не можеш да го копираш и да го качиш на друго устроиство или след определено време не става за четене.Така че сваляш,четеш и триеш.Не може да го държиш колкото си искаш.

Значи основната теза е допускането, че това и възможността да изтрият каквото, когато и както сметнат(имаше такъв случай в практиката), е нормално и правилно и на основата му се продължава с разсъжденията :D. Ако идваха у вас представители на издателството, когато си искат, за да проверяват и унищожават хартиените книги, защото така е нормално и законно и/или лиценза им е изтекъл или продаден (пък и трябва да се купуват пак :)), едва ли щеше да го приемеш толкова нормално. Аз нямам интерес към подобен продукт, но това е извън темата.

Въпросните издателства издават САМО книжни/целулозни книги. Ако някой друг издава срещу заплащане други книжни книги, би могло донякъде да е спорно. Въпросът е, че те смятат, че притежават абсолютно всички права свързани с продукта. Ако беше така, значи спокойно може да искат такса, за поглеждане на книгата, такса отражение, такса преразказване, такса споменаване на нещо свързано с книгата и т.нт.

Нормалните цени на електронните книги, се невероятно ниски, защото практически нямат разходи, за печат и разпространение. Аз лично няма да пропускам книга от интересуващите ме жанрове и ще си купувам абсолютно всичко (не че досега не го правих с хартиени книги, въпреки сравнително ниското им качество и високата цена). Естествено е, че целулозните динозаври ще са много против такива неща, те само от това съществуват и ще се измислят какви ли не пречки и "чудеса", включително и недомислената DRM технология с която и невероятно много се оскъпява крайната цена, само за да се забави (то не може да се спре) изобщо явлението електронна книга.

Аналогови целулозни динозаври в дигиталната ера - това са хартиените издателства.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Гост » 24 март 2010, 05:23

в четенето и в компютрите няма нищо лошо , лошото е в равновесието на системата
и тва че е кражба , не материална , но голяма кражба и разпространение в много копия.
т.е. ако примерно енда книга е стока , тя струва определена цена , на всяко копие,
ако предположим че ще се продадат 100 000 копия само в бг, това прави един доход за автора и издателството , независимо дали е електронно или хартиено.но е купено едно копие което изтича в интернет, и другите 99 999 са безплатни копия , резултата е неравновесие във
финансовата система на държавата със 99 999 книги.тва като единичен случаи , ще потъне и ще се забрави. Обаче ако имаме системни нарушения на скъпи продукции , много милионни тиражи ,
хитови заглавия , то това е една голяма тежест която предизвиква супер инфлация...обезценяване на валутата...в голяма част сте отговорни племето пирати за световната криза , разпространение на материали за трилиони долари и евро ,още толкова преки загуби като разходи по създаването...фалирането на хиляди автори, продуценти и проекти.Гигантите също търпят милиардни поражения и се справят единствено чрез външно спонсорство срещу което изпълняват определени поръчки...да не мислите че линукса е фрии и рулира...точно е подпомогнат от много комерсиални фирми и особенно от маикрософт и то за доброто на пингвините - от къде мислите имате всички драивери , компресии и всякакъв патентен софтуер ? от къде имате кде и графични ядра ..ако някои комерсиални фирми не бяха ги написали безплатно за вас крадците? ако си мислите че някои някога ще напише графичен интерфеис еи тъи за едните ви черни очи , вии твърде много сте си повярвали.
това че интелектуалната собственост е информация , и се копира лесно като всяка информация , създава огромни проблеми в икономиката и живота. равносилно е на краденето на телефонни импулси и на едни други импулси...а сега модерната търговия не е вече на интелектуална собственост , тъи като автори не останаха , а събирането и продажбата на лична информация ... удобно ли ви е някои да ви следи постоянно ... незаконно .. безплатно и с ваши пари ... и да продава инфото на вашата конкуренция ? чувството е същото както за авторите на книги :)
Гост
 

Мнениеот Inf » 24 март 2010, 10:11

Вие май живеете в друга реалност? :) Подпомогнати от MS... Това някакъв виц ли е ? Чудя се изобщо дали да пиша отговор на това... За целта трябва да приема написаното на сериозно, а това е трудно.

Ако за Линукс мислите да обяснявате, помислете пак, защото някои посещаващи този форум, са доста навътре в нещата и знаят колко е нелепо. Кой е написал Gnome, KDE и всички останали - някоя фирма сигурно, корпорация ?! Прав сте, но с обратен знак. Много от комерсиалните проекти, постоянно използват отворен код и практически не биха могли да съществуват без него. Windows (в противоречие на масовото мнение) е всъщност една дистрибуция от кодове и софтуери написани от различни производители, за които Microsoft плаща royalty такси. Конкретно за мрежовата реализация се използва код от BSD, IBM, Intel, Bay Networks (Nortel) и Cisco (IKE). От лицензните споразумения, които между впрочем са публични (но някой трябва да ги прочете), си личи, че те пък само са предоставили права върху елементи от имплементацията на IKE протокола... и няма смисъл да продължавам. За кодеците пък съвсем е безсмислено да се пише, че и без това не е по темата. Конкретно примера - драйвери за графични карти... Много е смешно - ще го обясня много елементарно - някаква фирма прави хардуер и за да се продава, естествено трябва да има поддръжка на съответните системи, т.е. трябва да предостави драйвер. Нека да си публикува спецификациите и ще видим колко свободни драйвера ще се появят.

За останалото, ще вземем конкретен пример от миналото. Някога в Англия са били забранени машините във всякакъв вид, конкуриращи конния транспорт - дилижанса, защото само транспортните фирми притежават правата за всички видове транспорт и тяхна е цялата интелектуална собственост за всички видове сухоземно предвижване на стоки. Те обаче, не желаят да има развитие (то от корпорация да чакаш промени?!), защото дилижанса е най - бързия транспорт, ТОЧКА. Обаче са се появили ентусиасти, които са започнали да използват за себе си, личен моторен транспорт и какво е било решението. Закон забраняващ всякакъв вид моторен транспорт, като всъщност го разрешава, но при невъзможни условия. Трябвало пред всяка моторна кола да се движи човек със знаме ?! От този момент нататък, който е използвал машина за сухоземен транспорт във всякакъв вид, а не кон е бил престъпник и крадец. Естествено да се задържи прогреса, не е било възможно и в крайна сметка спорния закон е премахнат, като морално остарелия конен транспорт е спрял да съществува изместен от новите решения. Представяте ли си колко "бедни" и "наши" фирми занимаващи се с.... коне, са фалирали, заради лошите машини, които са откраднали бизнесът им и се е развалил целия финансов баланс. Съчувствам им точно толкова, колкото на съвременните динозаври. :) Иронията е, че повечето от въпросните транспортни фирми, умело са започнали да използват новия транспорт и са се биели в гърдите, че именно те са подпомогнали новите моторни транспортни решения :).

Колко ли пъти едни и същи грешки ще се правят, узаконяват, фалшифицират законно а после ще се променят нелепите закони и после отново, пак същото... ?!

А е толкова просто - който се пригоди към новата електронна реалност, просперира примерно като Apple, които освен всичко останало, продават през електронните си магазини с невероятен успех, дори музика, при това на парче (по песен, а не сингъл), а това беше най - спорния момент. Който не схване новата реалност и се опита да прави аналогов бизнес, в цифровия век... просто няма как да има друга съдба, освен бавното и мъчително изчезване.
Последната промяна е направена от Inf на 24 март 2010, 16:01. Мнението е било променяно 6 пъти.
Аватар
Inf
 
Мнения: 94
Регистрация: 20 юли 2008, 13:52

Мнениеот Борислав » 24 март 2010, 10:22

Гост написа:в четенето и в компютрите няма нищо лошо...

Тук тролове не ни трябват. Запази си скъпоценното мнение за себе си.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1029
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Мнениеот HT » 24 март 2010, 13:15

Гост написа:в четенето и в компютрите няма нищо лошо , лошото е в равновесието на системата
...


Взимай си хапчетата, 'приятел', и се разхождай на чист въздух. Пролет иде. Тоя форум и тия теми не са за тебе.
HT
 

Мнениеот SecondShoe » 24 март 2010, 14:04

Гост написа:ако предположим че ще се продадат 100 000 копия само в бг, това прави един доход за автора и издателството , независимо дали е електронно или хартиено.но е купено едно копие което изтича в интернет, и другите 99 999 са безплатни копия , резултата е неравновесие във
финансовата система на държавата


Винаги съм подозирал, че кризата от 1997 г. беше причинена от зъл заговор на градските и училищни библиотеки, сега вече съм сигурен. Сега се появи и интернет, и онлайн библиотеките причиниха голямата световна криза. Брех че зли формирования!
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот пристрастна » 05 юни 2010, 11:48

Вие, драги ми форумци, сте в огрормно нарушение и се радвайте, че живеете в страна като България, където кражбите ви остават ненаказани. Да, аз работя в издателство, да завършвам висше образование, свързано с книгоиздаването, и не ми е безразлично! Това уча, работя и искам да остане моя професия, с която да си изкарвам хляба и чрез която да живея.
Да, книгите, освен храна за ума са и работа за нас. В какво ще ни обвините? Ние работим и пускаме книги на пазара за читателите, а вие какво правите - сканирате чисто нови заглавия и убивате нашия труд! Колко труд е необходим на един литературен агент, на един издател, на един преводач, на един редактор, на един коректор, на един художник, на един страньор, на един печатар, на един разпространител, книжар, за да стигне чуждото издание до родния читател - до вас!

Всичко, което прочетох в темата, са просто оправдания на хора, хваната в престъпление. Какво разбирате вие от авторско право, от издателски и преводачески договори. Заглавията, които качвате тук безплатно, ние сме ги платили - ние сме ги купили от чуждите автори и имаме правото да ги издаваме на хартиен носител.

Тук откривам просто група хлапета, които похвално обичат да четат, но представа си нямат за пътя, които всяка книга извървява, а заедно с нея и гореизброения екип. Проблемът е, че за вас всичко е шега, а за нас - професия. И това, смятам говори лошо за вас, а не за нас.
пристрастна
 

Мнениеот SecondShoe » 05 юни 2010, 13:37

Драга, ти може сега да завършваш висше образование, но доста от нас тук отдавна сме го завършили, че и повече от едно. Това е библиотека като всяка друга и ако беше прочела какво пише в темата нямаше да си толкова заблудена. Бъдещето на бизнеса, с който си се захванала е в интернет, а там никакви ги няма българските издатели. Природата не търпи вакуум.
Аватар
SecondShoe
 
Мнения: 421
Регистрация: 16 август 2006, 04:55

Мнениеот HT » 05 юни 2010, 15:42

пристрастна написа:... Тук откривам просто група хлапета, които похвално обичат да четат, ...


Приятно ми е, някак си, да ме наричат "хлапе". Какво не бих дал да беше и истина...
HT
 

Следваща

Обратно към Авторско право, копирайт и други неща

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости