Конкурс за статия "Обясни Науката" спечели най-новият Kindle

От време на време се появяват идеи за странични проекти. Обсъждайте ги тук.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Конкурс за статия "Обясни Науката" спечели най-новият Kindle

Мнениеот Reader » 20 октомври 2011, 14:19

Списание „Българска Наука” и Рийдър ООД обявяват конкурс с първа награда: Kindle – най-ново поколение четец.

Изображение
Конкурс за научно-популярна статия, посветена на избран от автора актуален научен въпрос или тема от всички области на науката и техниката, при следните условия:
Участници в този конкурс могат да бъдат лица от всички възрасти и упражняващи всякакви професии. Малолетни и непълнолетни следва да представят материалите си при условията на Закона за лицата и семейството и Семейния кодекс, т.е. тяхното участие трябва да бъде със съгласието на родител.

- Обем до 30 машинописни стр. (допуска се известно надвишаване при необходимост);
- Тематика – избрана от автора изцяло съобразно компетентността, специалността и знанията му;
- Изискване за популярност – статията следва да излага и обяснява избраната тема или въпрос, съчетавайки научно ниво и обоснованост с популярност и достъпност на изложението за широк кръг читатели – неспециалисти в съответната област; Това не изключва засягане на спорна и полемична за темата проблематика и представяне на различните, в т.ч. и противоречиви тенденции в областта.
- Необходимите изображения следва да бъдат публикувани с посочване на източника; ако авторът на материала не е и автор на изображенията;
- Материалът следва да е изготвен при съблюдаване на авторските и сродни права; авторът носи отговорност за съблюдаването на последните;
- Участниците не са ограничени от условия и могат да бъдат ученици, студенти и хора от всяка професия или позиция.
- Допълнителни условия – Всички права запазени „Българска Наука”
- Избора на победител се извършва от Сдружение „Форум „Наука”

Броят на участниците е без ограничения, върху една статия може да работи екип, а може и да е създаден от едно лице. Юридически лица не се допускат. Отношенията между авторите, членове на екипи, се уреждат между тях.

Всички статии, с нежелано съдържание, а именно - призоваващи към нарушаване на действащото законодателство, с расистки характер, с остър политически характер (призиви на действащи партии и групировки), с подбуди към престъпления, дискриминация, лично или обществено опасни действия, съдържащи реклама или порнография, няма да се приемат и участниците, които са ги изпратили, ще бъдат дисквалифицирани.

Конкурсът стартира на 10-ти октомври и ще продължи до 15-ти Януари.

Участниците в конкурса се съгласяват със следните условия:

- Участникът се съгласява статията да се използва за постоянна публикация в електронното списание "Българска наука".
- Участникът се съгласява да бъде обявено името му или избран от него псевдоним при класирането.
- Участникът се съгласява неговата статия да се разпространява сред неограничен кръг от хора.
- Авторското право върху статията принадлежи на "Българска наука". А авторът на филма, участвал в конкурса, си запазва всички неотчуждими авторски права.

Първата награда за най-високо оценена статия е най-ново поколение четец Kindle, която ще се връчи официално от спонсора на специална церемония след приключване на конкурса.

Първите 5 печеливши статии ще бъдат прочетени специално от диктори и ще бъдат разпространени и включени към проекта за незрящи младежи"Почети ми".

Останалите награди включват книги и богати енциклопедии, предоставени от издателствата "Сиела", "Atea Books", "Колибри" и "Унискорп".

Една от най-успешните и уникални поредици на най-престижната световна ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА на български език с невероятно цветни и детайлни илюстрации!

Изпращайте своите материали и запитвания на имейл [email protected]
Reader
 

Re: Конкурс за статия "Обясни Науката" спечели най-новият Ki

Мнениеот Бам Бам » 20 октомври 2011, 15:51

"Авторското право върху статията принадлежи на "Българска наука"."
Това е абсурдно. Авторските права принадлежат само на автора и не могат да бъдат преотстъпвани, прехвърляни или загубени. Авторът може само да предостави правата за публикуване и ползване на творбата си и то след подписването на специален авторски договор, в който са описани всички условия.
Аватар
Бам Бам
 
Мнения: 398
Регистрация: 29 октомври 2010, 17:36
Местонахождение: Папуа Нова Гвинея

Re: Конкурс за статия "Обясни Науката" спечели най-новият Ki

Мнениеот Mandor » 20 октомври 2011, 16:54

Е, ако не е уговорено друго, си прав. Но прехвърлянето на авторски права е допустимо, ако изрично е посочено в договора. Пример — програмист във фирма; в този случай всичко създадено от него автоматично се приписва на фирмата. В тези случаи авторът си остава само с хонорара (заплатата) и губи всякакви права върху творбата си.
Разбира се, нищо не пречи дезинформационната кампания от преди две-три години да е оказала влияние и авторът на обявата да се е объркал. Може наистина да е имал предвид правата за разпространение, а не авторските права.
Mandor
 
Мнения: 752
Регистрация: 19 август 2006, 10:56

Re: Конкурс за статия "Обясни Науката" спечели най-новият Ki

Мнениеот Reader » 20 октомври 2011, 23:26

Авторското правo принадлежи на автора и с приемането на условията на конкурса той прехвърля безвъзмездно всички прехвърлими авторски права на БГ наука. Има т.нар. непрехвърлими авторски права, които са правото на име, което автoрът никога не губи - всички публикации на статията ще бъдат с името на автора, винаги и безусловно.
Reader
 


Обратно към Начинания

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости