Война и мир

Място за читателски отзиви. Обърнете внимание, че към творбите в библиотеката също могат да се оставят коментари.
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Война и мир

Мнениеот AndreyBG » 12 октомври 2011, 07:42

Търся "Война и мир" на Лев Толстой на български, имам я на английски, но ми е трудно да я чета заради странното звучене на имената на английски и не толкова качествения превод, просто ми звучи странно на английски, някой има ли я в електронен вариант на български? Благодаря предварително!
AndreyBG
 

Re: Война и мир

Мнениеот forri » 12 октомври 2011, 08:30

Война и мир се намира в ателието със статус "Коригира се". Можеш да попиташ NomaD до къде е стигнал с корекцията и евентуално, ако има нужда от помощ, да помогнеш при обработката й.
Аз сключвам своя договор със сатаната, за да ви кажа всичко, без остатък!!!
Аватар
forri
 
Мнения: 52
Регистрация: 22 януари 2007, 01:10

Re: Война и мир

Мнениеот Четящият » 12 октомври 2011, 12:26

Принципно книга като "Война и мир" не е добре да се чете в превод на английски, след като я има на български. Славянските езици имат думи и изрази, които са непреводими на английски, както и обратното.

Да се чете тази обемна книга в електронен вариант също не знам дали е добра идея, защото е много дълга, а очите се натоварват много.

Поздрави и споделете после впечатления си от книгата, за съжаление много малко внимание се отделя във форума на класическата литература.
Четящият
 

Re: Война и мир

Мнениеот Kindle » 12 октомври 2011, 13:05

Виж за натоварването на очите не си прав. Повече от година чета основно електронно (на киндле) преди това имах навика да чета и по GSM-и. Особено на киндъла (и другите устройства с e-ink) почти няма разлика от хартията....
Kindle
 

Re: Война и мир

Мнениеот Четящият » 13 октомври 2011, 18:26

Да четеш от мобилен телефон книга наистина е амбициозна задача.

Аз съм чела само на монитор на компютър няколко произведения, но след втория час очите ми бяха вече доста уморени, въпреки че мониторът беше нов и модерен.

От техника не разбирам, нямам киндъл или нещо подобно. Но друго си е хванеш в ръка първия том на "Война и мир". Някой ще каже, че е много тежка и не можеш да я носиш в градския транспорт напр.

Това е така, но и честно казано подобни книги заслужаван повече уважение и внимание, отколкото да се четат в наблъсканото метро, въпреки че то е най-подходящо като условия за четене.

Сериозна литература някак не се чете добре на такова място.

Разбира се, това просто е моето мнение.

Не чувствам необходимост да си купувам някакъв уред за четене. Книги и библиотеки има достатъчно, останолото е въпрос на желание.
Четящият
 

Re: Война и мир

Мнениеот HT » 14 октомври 2011, 13:03

И какво, собствено, и е сериозното на "Война и мир" освен че е сериозно дебела, тежка (физически) и досадна? (А! И половината на френски.) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
HT
 

Re: Война и мир

Мнениеот Четящият » 14 октомври 2011, 17:39

На мен не ми беше досадна, Толстой доста добре обрисува характерите на своите герои, случващото се около войната и Наполеон, политическите течения и пристрастията.

„Война и мир” не е просто някакъв любовен роман. Формата му на роман, който включва и любовни истории, не трябва да омаловажава описанието на самата атмосфера и начинът на мислене на руснаците в началото на 19 в.

Чувала съм доста хора да се смятат, че някои герои (дори Наташка) са излишни, но без тях едва ли бихме могли да придобием толкова цялостен и разнолик образ на случващото се в тази епоха.

Все пак, не отричам, че с такъв обем, човек може да загуби тази тънка нишка и в един момент дори да почувства досада.

Трябва да имаме предвид обаче, че изразните средства в литературата на 19 в. са доста далеч от тези на 21 в. Много пречи и фактът, че с развитието на техниката информацията, която сега получаваме от интернет, е доста синтезирана, смляна и кратка.

Нали трябва да се чете удобно и на мобилните телефони :)

Затова и разточителните описания, разсъждения и диалози на Толстой понякога изглеждат странни и ненужни. Но те са част от цялото, без тях картината няма да е пълна.

Все пак, ако „Война и мир” се струва някому досадна, нека се насочи към по-кратките произведения на Толстой, те също са много стойностни – като напр. „Смъртта на Иван Илич” и „Отец Сергий”. Специално „Отец Сергий” намирам за изключително силна.

Ако вече и тях сметнете за досадни, може би просто Толстой не е вашият автор :)

В тази връзка, може да ни препоръчате интересни автори :)
Четящият
 

Re: Война и мир

Мнениеот key_key » 24 ноември 2011, 13:29

Война и мир е уникална книга, чела съм я поне 2-3 пъти :) Страхотна е!!!
key_key
 
Мнения: 1
Регистрация: 24 ноември 2011, 13:23

Re: Война и мир

Мнениеот stalk » 18 януари 2012, 15:25

Стигнах до 600-тната страница и спрях дотам, вероятно ще я продължа, все някога... На моменти е малко скучна наистина, но някои неща ми бяха интересни- описанието на войната, характерите на героите, размишленията на Пиер.
stalk
 
Мнения: 1
Регистрация: 18 януари 2012, 15:01

Re: Война и мир

Мнениеот latinkadimitrova » 23 октомври 2012, 23:38

Уникална книга просто трябва да "дораснеш" за да я разбереш защото подобна книга не е леко четиво.Това което днес ти е скучно след време може да те възхити .А за това дали подобна книга да се чете в метрото ...........за мен е важно не мястото каде ще четеш когато нямаш много време използваш всяка възможност!
latinkadimitrova
 
Мнения: 13
Регистрация: 25 октомври 2011, 22:49


Обратно към Мнения за автори и произведения

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости