Няколко разхвърляни общи предложения

Хрумнало ви е как може да се подобри Моята библиотека...
Правила
Уважавайте другите участници и се отнасяйте с тях така, както бихте желали те да се отнасят с вас!

Няколко разхвърляни общи предложения

Мнениеот cromberg » 15 април 2011, 00:58

За псевдонимите, уеднаквяванията, подредбата, критиката, годините и източниците..
Дай на човек да дава акъл :D

Извинявам се, ако не съм забелязал във форума подобни предложения!

→ Според мен е добре да се помисли за отпадането на псевдонимите на авторите в списъците на авторите. Подбора им (говоря основно за фантастиката, защото повечето са те) е доста странен, частичен, някои автори са представени с псевдоними, други не. А пък съществуват автори които са издали под псевдоними, а книгите им се намират на реалното име (автоним) - например: М. Дж. Финдли - Марин Найденов. От гледна точка на читателя (който рядко е запознат с псевдонима или автонима на автора), това е малко объркващо. Вероятно най-доброто решение е да се използва уикито на "Моята библиотека" и там да се публикува (ре-публикуват, преведат и т. н.) информация за авторите (ей в такова нещо ще участвам веднага). Обратният вариант е да се добавят всички псевдоними, което, повярвайте, е кошмарно – псевдонимите ще станат повече от авторите.
→ Добре е да се уеднаквят "Издание:" и "Публикация:" (на места пък съвсем липсва) – просто дразни. Аз работя още върху библиографичното описание на цялата МБ (ще стане до.. няколко месеца :(), и евентуално, ако се приеме (в бъдеще) ще мислим и за допълнителната подредба на нещата.
→ Съществува лек хаос по отношение на логическата (?) подредба на произведенията - някъде е "серия – романи – разкази", другаде "разкази – романи"; романите (по-големи произведения) се намират пред или след разкази (по-кратки произведения)... Лично на мен ми е също неприятно прекаленото "раздробяване" на някои книги. Например – поетични. Поетичната книга много пъти въздейства и чрез това как са подредени стиховете в нея. Или друг пример – "Ние, врабчетата" на Радичков. Да, това са разкази, но те са замислени и подредени като книга (говорил съм със самия Радичков - точно по отношение на "Ние, врабчетата" - и си спомням, че недоволстваше за това, че са издавали някъде си само един от разказите). Не е хубаво да се делят така – това си е цялостно произведение. Но да не издребнявам... Идеята ми беше, че – според мен - е добре определени книги да се представят на основната страница на автора без да бъдат "раздробявани" на части.
→ Може да се помисли върху отделянето на критика (предговори и послеслови) в отделен раздел. МБ вече се ползва и като такъв източник - ако щете вярвайте - и това би облекчило търсещите.
→ Нелоша първична ориентировка може да се получи и с добавянето към списъците на датите на рождение / смърт на авторите, където е известно, естествено. Това е много лесно и бързо за направа, а човек от един поглед разбира доста неща. Ако трябва ще се заема самият аз.
→ Добре е да се направи секция относно използването като източници други сайтове – става въпрос примерно за Словото, Литературен клуб, Литернет (хъм, май от там няма текстове), Спиралата... (ясно е, че библиотеката на Александър Минковски и на Мандор вече присъстват изцяло). И съответно въведените и невъведени текстове от тях в МБ. Така, ако някой пожелае да оформя текстове може лесно да разбере – ще кажете има си търсачка за тая работа: да ама, не! – при условие, че текстовете са разбити на "милиминки" е необходимо голямо "бродене" докато се изясни кое от къде е взето и има ли смисъл да се "взема" пак.

Засега толкова, че и без туй стана много - да не взема да си изпатя :)
Щастие за всички даром и нека никой не бъде забравен!
cromberg
 
Мнения: 13
Регистрация: 21 март 2007, 22:39
Местонахождение: Берковица

Re: Няколко разхвърляни общи предложения

Мнениеот Борислав » 15 април 2011, 10:52

Наскоро направихме страница в уикито точно за такива идеи.
cromberg написа:Според мен е добре да се помисли за отпадането на псевдонимите на авторите в списъците на авторите.

Първоначалния ми замисъл беше в библиотеката авторите да са представени само с истинските си имена. Изключение може да се направи само ако автора никога не е публикувал под собственото си име или пък почти не е известен с него.

След това реших да добавя каквито псевдоними са ми известни, за да се улесни търсенето. Взех ги основно от тогавашния сайт на Mandor. Точно заради търсенето не искам да ги махам. На един човек да помогнат, пак е нещо.
cromberg написа:Вероятно най-доброто решение е да се използва уикито на "Моята библиотека" и там да се публикува (ре-публикуват, преведат и т. н.) информация за авторите (ей в такова нещо ще участвам веднага).

Много скоро ще имаш възможността. :) В новата версия на библиотеката информацията за личностите ще се взема от предварително посочени уикита. Засега това са Уикипедия, БГ-Фантастика и уикито на Моята библиотека.
cromberg написа:Добре е да се уеднаквят "Издание:" и "Публикация:" (на места пък съвсем липсва) – просто дразни.

Ще се уеднаквят.
cromberg написа:Съществува лек хаос по отношение на логическата (?) подредба на произведенията - някъде е "серия – романи – разкази", другаде "разкази – романи"; романите (по-големи произведения) се намират пред или след разкази (по-кратки произведения)

Това ще го решаваме на парче.
cromberg написа:Лично на мен ми е също неприятно прекаленото "раздробяване" на някои книги.

В библиотеката има творби и книги, съставени от творби. В новата версия видимостта на книгите ще се увеличи.
cromberg написа:Може да се помисли върху отделянето на критика (предговори и послеслови) в отделен раздел. МБ вече се ползва и като такъв източник - ако щете вярвайте - и това би облекчило търсещите.

Произведенията могат да се разглеждат по форма. Това трябва да е достатъчно.
cromberg написа:Нелоша първична ориентировка може да се получи и с добавянето към списъците на датите на рождение / смърт на авторите, където е известно, естествено. Това е много лесно и бързо за направа, а човек от един поглед разбира доста неща. Ако трябва ще се заема самият аз.

Може. Събирането на данните ще е трудната част.
cromberg написа:Добре е да се направи секция относно използването като източници други сайтове – става въпрос примерно за Словото, Литературен клуб, Литернет (хъм, май от там няма текстове), Спиралата... (ясно е, че библиотеката на Александър Минковски и на Мандор вече присъстват изцяло). И съответно въведените и невъведени текстове от тях в МБ. Така, ако някой пожелае да оформя текстове може лесно да разбере – ще кажете има си търсачка за тая работа: да ама, не! – при условие, че текстовете са разбити на "милиминки" е необходимо голямо "бродене" докато се изясни кое от къде е взето и има ли смисъл да се "взема" пак.

Планира се преглед на творбите по източник. Вероятно около 2012 г. ще стане.
Аватар
Борислав
 
Мнения: 1007
Регистрация: 15 ноември 2005, 17:25

Re: Няколко разхвърляни общи предложения

Мнениеот cromberg » 15 април 2011, 18:09

Благодаря за отговорите, Борислав!
Щастие за всички даром и нека никой не бъде забравен!
cromberg
 
Мнения: 13
Регистрация: 21 март 2007, 22:39
Местонахождение: Берковица


Обратно към Идеи

 


  • Подобни теми
    отговори
    прегледи
    Последно мнение

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи форума: Николко регистрирани потребители и 0 гости

cron